Mitä enemmän äiti on elämässään altistunut pfas-yhdisteille, sitä enemmän vauvaankin niitä siirtyy. Kuva: Getty Images
Mitä enemmän äiti on elämässään altistunut pfas-yhdisteille, sitä enemmän vauvaankin niitä siirtyy. Kuva: Getty Images

Perfluorattuja yhdisteitä löytyi muun muassa sikiöiden maksasta ja keuhkoista.

Paljon käytetyt ja etenkin ruoan mukana saatavat pfas-teollisuuskemikaalit läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön.

Jo aikaisemmin yhdisteitä on havaittu napanuoraverestä, mutta nyt Karoliinisen instituutin tutkijat löysivät niitä eri raskausvaiheessa olleiden sikiöiden kudosnäytteistä.

Kudosnäytteet olivat peräisin abortoiduilta ja kohdussa kuolleilta sikiöiltä Ruotsista ja Tanskasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten kemikaaleja oli kertynyt sikiöiden maksaan ja keuhkoihin. Vähiten niitä oli hermokudoksessa, tutkijat kirjoittavat Environment International -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pfas-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat suuri joukko ihmisen valmistamia kemikaaleja, jotka hajoavat ympäristössä hyvin hitaasti. Myös ihmisen elimistöön ne jäävät pitkiksi ajoiksi.

Tuhansia erilaisia pfas-yhdisteitä käytetään lukuisissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi. Niitä on muun muassa pakkauksissa, pinnoitetuissa paistinpannuissa, vaatteissa, puhdistusaineissa, kenkien suojeluaineissa ja palontorjuntavaahdoissa.

”Näille aineille ei oikein löydy vielä raja-arvoja. Turvallista rajaa ei EU:n tasolla esimerkiksi ole onnistuttu määrittämää sille, kuinka paljon ruoassa tai vedessä saa olla pfas-yhdisteitä”, kertoo Karoliinisen instituutin vanhempi tutkija Pauliina Damdimopoulou, joka oli tekemässä tutkimusta.

Suomalaistutkijan mukaan aineet ovat nyt suuren huomion kohteena Ruotsissa, jossa niitä on löytynyt paikoin suuria määriä pohjavedestä.

”Vaikka osa tämän ryhmän kemikaaleista on jo kielletty, ne ovat olleet laajenevassa käytössä sadan vuoden ajan ja päässeet saastuttamaa ympäristöä. Koska ne eivät hajoa luonnossa eivätkä eliöissä, ne rikastuvat niihin.”

Kuuluisin aineista on perfluoro-oktaanisulfonaatti eli pfos. Se kiellettiin jo yli kymmenen vuotta sitten nimenomaan siksi, että se pystyy niin hanakasti kertymään eliöihin ja ravintoketjuihin.

Sittemmin siitä on löytynyt erilaisia terveydelle haitallisia vaikutuksia. Näyttöä on siitä, että pfos voi nostaa kolesterolia, muuttaa maksa-arvoja ja heikentää rokotteiden tehoa vähentämällä vasta-aineiden tuotantoa. Myös lapsen pienempään syntymäpainoon sillä saattaa olla yhteyttä.

Useimmat terveystutkimukset on tehty Euroopassa kielletystä pfos-yhdisteestä. Tuhansien aineiden kemikaaliperheestä on kuitenkin liikkeellä iso liuta sisaraineita, joita ei ole vielä rajoitettu.

Erityisen tärkeää on Damdimopouloun mukaan selvittää sikiöiden altistusta, ne ovat herkempiä yhdisteiden vaikutuksille kuin aikuiset.

”Kun lapsi syntyy, vauvan kudoksista jo löytyy cocktail erilaisia kemikaaleja.”

Tutkijat tarkastelivat kuutta eri pfas-yhdistettä ja huomasivat, että mitä enemmän äidin veressä oli niitä, sitä enemmän niitä löytyi myös sikiöstä. Luultavasti kertymään vaikuttaa enemmän äidin koko elinaikainen altistus kuin raskausaikaan rajoittuva altistus.

Hieman enemmän pfas-yhdisteitä löytyi istukoista, kun sikiö oli poika. Tämä voi johtua siitä, että raskaudet ylipäänsä poikkeavat vähän toisistaan istukan toiminnan osalta, kun kyse on tytöstä tai pojasta. Pojat myös kasvavat vähän suuremmiksi kohdussa.

Omin toimin voi jonkin verran vaikuttaa omaan altistukseensa.

”Ruotsissa suositellaan, että pinnoitettuja paistinpannuja voi välttää. Kannattaa myös miettiä, suihkuttaako uusia kenkiä vaatteita ja huonekaluja suoja-aineilla, koska niissä yleensä on näitä yhdisteitä”, Damdimopoulou vinkkaa.

Myös siivoaminen auttaa. Aineita näet kertyy huonepölyyn esimerkiksi kodin elektroniikasta.

Suurin altistus tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan ruoasta, ja sitä on vaikea välttää. Valtaosa ravinnon altistuksesta on peräisin kalasta mutta jonkin verran myös maitotuotteista ja lihasta.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta muistuttaa, että kalassakin pitoisuudet ovat Suomessa hyvin pieniä.

Kuitenkin kun tutumpien ympäristömyrkkyjen pcb:n ja dioksiinien pitoisuudet vähenevät selvästi ympäristössä, perfluoratut yhdisteistä tällaista laskua ei näy.

”Se johtuu siitä, että perfluorattujen yhdisteiden rajoitukset ovat niin tuoreita, että niiden vaikutus ei vielä näy ympäristössä ja ne ovat olleet niin pitkään käytössä erilaisissa kulutustarvikkeissa. Nyt ne kulkeutuvat kohti Itämerta”, Kiviranta sanoo.

Ruotsissa pfas-yhdisteitä on joillakin alueille rikastunut erityisen paljon pohjavesiin. Sinne aineet ovat kulkeutuneet esimerkiksi lentokentiltä ja armeijan alueilta, joissa on pidetty vuosikymmenien ajan palontorjuntaharjoituksia. Käytetyt sammutusvaahdot ovat sisältäneet runsaasti perfluorattuja yhdisteitä.

”Ruotsissa on alueita, joissa puolet kaupungista on altistuntu tuhat kertaa korkeammille pitoisuuksille kuin toinen puoli, koska juomavedet tulevat eri lähteistä”, Damdimopoulou kertoo.

Naapurimaassa onkin käynnissä suuria tutkimushankkeita, joissa selvitetään, näkyykö suuri ero altistuksessa eroissa ihmisten terveydessä.

Suomessa ei ole nykytiedon mukaan yhtä pahoja alueita kuin Ruotsissa.

”Suomen ympäristökeskus on kartoittanut pohjavesiä ja vesistöjä, eikä niissä ole havaittu korkeita pitoisuuksia”, Kiviranta kertoo.

Keskittymiä saattaa olla lentokenttien ympäristöissä. Paloharjoitusalueiden läheisistä ojista on myös löydetty vähän korkeampia pitoisuuksia.

Vierailija

Nalle pUh kirjoitti:
Itse pidän tetraa haitattomampana. Polyeteenin mahdollisia terveysvaikutuksia on tutkittu paljon eikä sen ole ikinä todettu olevan mitenkään haitallista.

Metallipurnukassa taasen saattaa olla vaikka mitä sattumia. Toki niitäkin valvotaan aika tarkasti mutta silti sisältää aina vähän raskasmetalleja. Haittojen kerrotaan yleensä olevan oleellisia vain jos ruokaa säilyttää avatussa purkissa, mutta pakostakin niitä siirtyy elimistöön pieniä määriä.

Minä olen ajatellut niin että purkki on parempi täydellisenä, mutta klommo tai naarmu sisäpinnassa pilaa sen. Tetrankaan pinnoite ei taida loputtomasti kestää mekaanista rasitetta ja se rypistelee helpommin.

Olisikohan asiaa oikein tutkittu? 

Nalle pUh
Seuraa 
Viestejä1410

Itse pidän tetraa haitattomampana. Polyeteenin mahdollisia terveysvaikutuksia on tutkittu paljon eikä sen ole ikinä todettu olevan mitenkään haitallista.

Metallipurnukassa taasen saattaa olla vaikka mitä sattumia. Toki niitäkin valvotaan aika tarkasti mutta silti sisältää aina vähän raskasmetalleja. Haittojen kerrotaan yleensä olevan oleellisia vain jos ruokaa säilyttää avatussa purkissa, mutta pakostakin niitä siirtyy elimistöön pieniä määriä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla