PPI-lääkkeet vähentävät suolahapon eritystä mahalaukussa. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
PPI-lääkkeet vähentävät suolahapon eritystä mahalaukussa. Kuva: Wikimedia Commons

Vaara kasvaa niin sanotuista PPI-lääkkeistä.

Protonipumpun estämiseen perustuvat PPI-happosalpaajat voivat lisätä sydänkohtausten riskiä 16-21 prosenttia, väittää tuore tutkimus.

Sen sijaan histamiini 2 -reseptorin estoon perustuvilla H2-salpaajilla riskiä ei havaittu.

Tutkijoiden mukaan sydänkohtausriskin lisääntyminen oli yleisesti ottaen vaatimatonta, mutta vaatimaton lukukin voi nousta isoksi, kun kyse on niin yleisesti käytetyistä lääkkeistä kuin happosalpaajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi refluksitaudista kärsivät voivat käyttää PPI-lääkkeitä päivittäin vuosikymmenien ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stanfordin yliopiston tutkimus perustui datalouhintaan. Aineistona oli noin kolmen miljoonan ihmisen sähköiset sairaskertomukset, joista etsittiin tietoja potilaiden sairaus-, lääke- ja toimenpidehistoriasta. Näiden joukosta löytyi 77 000 potilasta, jotka käyttivät jotakin happosalpaajaa, ja heistä 22 000 sai tarkasteluajanjaksolla sydänkohtauksen. Tarkastelujakso oli 17 vuotta.

Parissa muussakin tutkimuksessa on viime aikoina saatu vihjeitä sen puolesta, että nimenomaisesti PPI-lääkkeillä voisi olla vahingollinen vaikutus verisuoniin.

Tutkijat itse varoittavat, että tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta. Lisäksi tutkimuksella on omat rajoitteensa, kuten että siinä ei kyetty ottamaan huomioon ilman reseptiä ostettavia happosalpaajia tai lääkkeen annostusta eikä monia yleisiä sydänkohtauksen riskitekijöitä. Näistäkin rajoitteista huolimatta yhteys PPI-happosalpaajien ja sydänkohtausriskin välillä oli vahva.

Tutkimuksen julkaisi PLOS ONE.

Sisältö jatkuu mainoksen alla