Omaa tai lapsensa ylipainoa moni ei tiedosta. Kuva: Juhani Niiranen
Omaa tai lapsensa ylipainoa moni ei tiedosta. Kuva: Juhani Niiranen

Liikakilot ovat huomaamattomampia lapsilla kuin aikuisilla.

Yli puolet ylipainoisten ja lihavien lasten vanhemmista ei tunnista, että heidän lapsensa on ylipainoinen, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

Oman jälkikasvun ylipainon aliarviointi on huomattu myös Suomessa tehdyissä tutkimuksissa.

Moni lapsi tai nuori ei itsekään tiedosta ylipainoaan. Yli kolmasosa lapsista ja nuorista aliarvioi painoluokituksensa, laaja tutkimuskatsaus kertoo. Myös terveydenhuollon ammattilaisilla on taipumusta aliarvioida lasten ylipainoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsauksessa tarkasteltiin 87 tutkimusta, jossa aineistona oli yhteensä 24 774 lasta. Tutkimusta johtanut Abrar Alshahrani Nottinghamin yliopistosta esitteli meta-analyysin Skotlannin Glasgow’ssa eurooppalaisessa ­lihavuuskonferenssissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa aiheesta on tehty kaksi tutkimusta. Molemmat osoittivat kansainvälisen tutkimuksen tavoin, että yli puolet vanhemmista ei tunnista lapsensa ylipainoa. Poikien ylipaino huomattiin epätodennäköisemmin kuin tyttöjen, kävi ilmi Oulun yliopiston tutkimuksessa vuodelta 2011.

Tuoreet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastot kertovat hurjia lukuja suomalaislasten ja -nuorten ylipainosta: 2–16-vuotiaista lähes joka neljäs on ylipainoinen.

Pojilla ylipaino on yleisempää kuin tytöillä. Parikymmenvuo­tiaista suomalaismiehistä lähes puolet on ylipainoisia tai lihavia. Samanikäisistä naisista ylipainoisia on kolmannes.

Miksi vanhemmat eivät sitten tunnista lastensa ylipainoa? Tutkimukset eivät anna tähän mitään kattavaa selitystä.

Osittain kyse voi olla siitä, että lapsilla ylipaino ei näy niin paljon kuin aikuisilla, arvioi professori ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki. Lapsissa tietty pyöreys on toivottavaakin, ylipainoa ja sen hoitoa 1980-luvulta asti tutkinut Mustajoki sanoo.

”Meillä vanhemmilla on taipumus nähdä omat lapset positiivisessa valossa. Se on luonnollista ja yleisinhimillistä.”

Mustajoki huomauttaa, että huomattava osa ylipainoisista aikuisistakaan ei tiedä olevansa ylipainoisia. Varsinkaan moni mies ei tunnista ylipainoa.

Ylipainon tunnistaminen on painonhallinnan kannalta olennaista, korostaa tuoreen kansainvälisen katsauksen pääkirjoittaja Abrar Alshahrani.

”Ensi askel on korkean painostatuksen molemminpuolinen tunnistaminen, kun terveydenhuollon ammattilainen tukee perheitä. Tämä on erityisen tärkeää lapsille itselleen, heidän vanhemmilleen ja heitä hoitaville terveyden ammattilaisille”, Alshahrani sanoo tiedotteessa.

Mitä nuorempi lapsi, sitä epätodennäköisemmin vanhemmat tunnistavat ylipainon. Vanhempien oma ylipaino vaikuttaa samalla tavalla. Vähän koulutetut vanhemmat aliarvioivat todennäköisemmin lastensa ylipainon.

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä4012

Minijehova kirjoitti:
Jos minä jotain hyvää osaan itsestäni sanoa, niin kukaan ei tunne seurassani oloaan normaalipainoiseksi. Minulle kaikki ovat läskejä ja muistan tuon faktan tuoda esille riittävän usein.  =D

Muuta et osaakaan.

Minijehova kysyttäessä monta ihmistä on kuollut hänen myymiinsä huumeisiin: "Viisi kaveria ja toistakymmentä tuntematonta ihan noin vähintään. En minä elättele mitään kuvitelmia tekojeni seurauksista. Kuolemantuottamukseen tai tappoon asti nuo eivät onneksi taivu, mutta kontollani ehdottomasti ovat kaikki."
Määrän voi kuulema tuplata. Mutta ei se mitään kun "rapatessa roiskuu".
https://www.tiede.fi/comment/2661957#comment-2661957

Sisältö jatkuu mainoksen alla