Omaa tai lapsensa ylipainoa moni ei tiedosta. Kuva: Juhani Niiranen
Omaa tai lapsensa ylipainoa moni ei tiedosta. Kuva: Juhani Niiranen

Liikakilot ovat huomaamattomampia lapsilla kuin aikuisilla.

Yli puolet ylipainoisten ja lihavien lasten vanhemmista ei tunnista, että heidän lapsensa on ylipainoinen, kertoo tuore kansainvälinen tutkimus.

Oman jälkikasvun ylipainon aliarviointi on huomattu myös Suomessa tehdyissä tutkimuksissa.

Moni lapsi tai nuori ei itsekään tiedosta ylipainoaan. Yli kolmasosa lapsista ja nuorista aliarvioi painoluokituksensa, laaja tutkimuskatsaus kertoo. Myös terveydenhuollon ammattilaisilla on taipumusta aliarvioida lasten ylipainoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katsauksessa tarkasteltiin 87 tutkimusta, jossa aineistona oli yhteens√§ 24‚ÄČ774 lasta. Tutkimusta johtanut Abrar Alshahrani Nottinghamin yliopistosta esitteli meta-analyysin Skotlannin Glasgow‚Äôssa eurooppalaisessa ¬≠lihavuuskonferenssissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa aiheesta on tehty kaksi tutkimusta. Molemmat osoittivat kansainvälisen tutkimuksen tavoin, että yli puolet vanhemmista ei tunnista lapsensa ylipainoa. Poikien ylipaino huomattiin epätodennäköisemmin kuin tyttöjen, kävi ilmi Oulun yliopiston tutkimuksessa vuodelta 2011.

Tuoreet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastot kertovat hurjia lukuja suomalaislasten ja -nuorten ylipainosta: 2‚Äď16-vuotiaista l√§hes joka nelj√§s on ylipainoinen.

Pojilla ylipaino on yleisempää kuin tytöillä. Parikymmenvuo­tiaista suomalaismiehistä lähes puolet on ylipainoisia tai lihavia. Samanikäisistä naisista ylipainoisia on kolmannes.

Miksi vanhemmat eivät sitten tunnista lastensa ylipainoa? Tutkimukset eivät anna tähän mitään kattavaa selitystä.

Osittain kyse voi olla siitä, että lapsilla ylipaino ei näy niin paljon kuin aikuisilla, arvioi professori ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki. Lapsissa tietty pyöreys on toivottavaakin, ylipainoa ja sen hoitoa 1980-luvulta asti tutkinut Mustajoki sanoo.

‚ÄĚMeill√§ vanhemmilla on taipumus n√§hd√§ omat lapset positiivisessa valossa. Se on luonnollista ja yleisinhimillist√§.‚ÄĚ

Mustajoki huomauttaa, että huomattava osa ylipainoisista aikuisistakaan ei tiedä olevansa ylipainoisia. Varsinkaan moni mies ei tunnista ylipainoa.

Ylipainon tunnistaminen on painonhallinnan kannalta olennaista, korostaa tuoreen kansainvälisen katsauksen pääkirjoittaja Abrar Alshahrani.

‚ÄĚEnsi askel on korkean painostatuksen molemminpuolinen tunnistaminen, kun terveydenhuollon ammattilainen tukee perheit√§. T√§m√§ on erityisen t√§rke√§√§ lapsille itselleen, heid√§n vanhemmilleen ja heit√§ hoitaville terveyden ammattilaisille‚ÄĚ, Alshahrani sanoo tiedotteessa.

Mitä nuorempi lapsi, sitä epätodennäköisemmin vanhemmat tunnistavat ylipainon. Vanhempien oma ylipaino vaikuttaa samalla tavalla. Vähän koulutetut vanhemmat aliarvioivat todennäköisemmin lastensa ylipainon.

Vierailija

Minijehova kirjoitti:
Jos minä jotain hyvää osaan itsestäni sanoa, niin kukaan ei tunne seurassani oloaan normaalipainoiseksi. Minulle kaikki ovat läskejä ja muistan tuon faktan tuoda esille riittävän usein.  =D

Muuta et osaakaan.

  • yl√∂s 3
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla