Lasketun ajan ylitys vaikuttaa lapsen käytös- ja tunne-elämään.

Ennenaikaisena syntyville kehittyy tavallista useammin käytös- ja tunne-elämän vaikeuksia lapsuudessa. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan sama havaitaan myös yliaikaisena eli 42. raskausviikon jälkeen syntyvillä.

Yliaikaisena syntyvillä on täysiaikaisina syntyneitä enemmän käytöksen ja tunne-elämän vaikeuksia puolentoista vuoden ja kolmen vuoden iässä. Heillä on myös tavallista enemmän tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksia.

Vielä ei tiedetä tarkalleen mikä yhteyden selittää, mutta tutkijat arvelevat sen liittyvän istukan puutteelliseen toimintaan, jonka takia lapsi ei esimerkiksi ole saanut riittävästi ravintoa raskauden aikana. On myös mahdollista, että yhteyden selittää sama – yleensä tuntemattomaksi jäävä – syy, joka aiheuttaa myös yliaikaisuuden, tutkijat arvelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui runsaat 5 000 vuosina 2001–2005 synnyttänyttä äitiä lapsineen. Seitsemän lasta sadasta syntyi yliaikaisena ja neljä lasta sadasta ennenaikaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla