Hubble-avaruuskaukoputki havaitsi natriumpitoisen ilmakehän planeetalta, joka on meistä noin 150 valovuoden päässä, Space.com -verkkoleh...

Hubble-avaruuskaukoputki havaitsi natriumpitoisen ilmakehän planeetalta, joka on meistä noin 150 valovuoden päässä, Space.com -verkkolehti kertoo. Ilmakehä ei tässä tarkoita ihmiselle sopivaa ilmaa, sillä vakiintuneen käytännön mukaan planeettojen kaasukehää kutsutaan ilmakehäksi oli kaasujen koostumus mikä tahansa.

Auringon kaltaista tähteä kiertävä planeetta löydettiin kaksi vuotta sitten, mutta suoraan sitä ei ole havaittu. Planeetta paljastui, kun tutkittiin tähden pieniä heilahteluja.

Myöskään Hubble ei ottanut kuvaa planeetasta. Ilmakehän natrium havaittiin siten, että kun planeetta kulki tähden edestä, tähden valossa näkyi vajaan prosentin pudotus natriumille tyypillisillä aallonpituuksilla. Se kertoi, että osa valosta oli imeytynyt planeetan ilmakehän natriumatomeihin. Samantapaisella ylikulkumittauksella osoitettiin jo 300 vuotta sitten, että Venuksella on ilmakehä.

Eksoplaneetan ilmakehä ei ollut yllätys, koska riittävän suuren planeetan painovoima pystyy pidättelemään kaasuja niin hyvin, että niistä muodostuu planeettaa verhoama ilmakehä. Niinhän on omassa aurinkokunnassammekin. Havainto kuitenkin osoittaa, miten tarkkoja mittauksia nykylaitteilla kyetään jo tekemään – eikä Hubblea edes ollut suunniteltu eksoplaneettojen tutkimiseen.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla