Tämä panee kenen tahansa maksan koville. Kuva: Getty Images
Tämä panee kenen tahansa maksan koville. Kuva: Getty Images

Liika rasva rasittaa maksaa, ja alkoholin kanssa haitat kumuloituvat.

Maksan rasvoittuminen mielletään yhä usein alkoholin suurkuluttajien sairaudeksi, mutta sellainen se ei enää ole. Rasvamaksasta on tullut yleinen riesa, ja se on lisääntynyt nopeasti niin maailmalla kuin meillä.

Suomalaisista rasvamaksaa sairastaa jo joka neljäs, suurin osa todennäköisesti tietämättään, sillä tauti kehittyy pitkään ilman oireita, ihan huomaamatta.

Yleistymisen syy löytyy epäterveellisiksi muuttuneista elintavoista, paljon rasvaa ja sokeria sisältävästä ruokavaliosta ja vähäisestä liikunnasta, ja niiden seurauksena epidemiaksi paisuneesta paino-ongelmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessakin yli 30-vuotiaista kolme neljästä on ylipainoinen, ja lihavuuden rajapyykin on ohittanut kolme kymmenestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyään rasvamaksasairauden riskitekijät vielä kulkevat usein käsi kädessä.

Iso osa ihmisistä sekä kantaa ylimääräisiä kiloja että käyttää alkoholia. Tutkimusten mukaan yhdistelmä on erityisen haitallinen: alkoholin nauttiminen saattaa lihavalla laukaista rasvamaksatulehduksen, joka tuhoaa maksasoluja.

Lihavalle vähäkin on paljon. Suomalaistutkimuksen perusteella on arvioitu, että tuoppi olutta on vyötärölihavan ihmisen maksalle yhtä haitallinen annos kuin neljä tuoppia normaalipainoisen ihmisen maksalle.

Alkoholin aiheuttaman ja alkoholiin liittymättömän rasvamaksasairauden välillä ei ole varsinaisesti mitään eroa. Alkoholi vaikuttaa hieman eri tavoin maksaan kuin ylimääräinen rasva tai sokeri, mutta lopputulos on sama: maksa rasvoittuu.

Terveessä maksassa rasvaa on vain pieninä pisaroina. Maksan rasvoittuessa pisarat kasvavat ja kertyvät kudokseen. Lopulta rasvaa on niin paljon, ettei maksa pysty hoitamaan tehtäviään, joita sillä elimistössä on. Ne liittyvät muun muassa verensokerin säätelyyn, rasvojen työstämiseen, sokerin varastointiin ja haitallisten aineiden käsittelyyn.

 

Lue lisää

Tammikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten rasvamaksa kehittyy vaivihkaa ja mihin sairaus voi johtaa. Hyviäkin uutisia on: paras hoito on myös edullisin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Kääpä
Seuraa 
Viestejä747

Minijehova kirjoitti:
MooM kirjoitti:
No onhan tuo Raspun tuore kuva ihan eri näköinen kuin ne, joita laitoit joskus aikaa sitten. Hyvässä mielessä siis, vaikkei se tilanne aiemminkaan mikään huono ollut.

Luulen kalja- ja ruokapaastojen parantaneen kuvan lisäksi myös terveyttä ja mielialaa.😁

Tämä.
Juuri näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla