Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson
Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson

Suoja-aineet voivat selittää stradivariusten ja guarnerien sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa harvinaista.

Maailman ylistetyimpien viulujen kaunis sointi voi olla osittain seurausta tuholaistorjunnasta, esittää Pnas-lehdessä julkaistu tutkimus. Taiwanilaiset tutkijat tekivät kemiallisen analyysin kahdesta Antonio Stradivarin (1644–1737) tekemästä viulusta ja kahdesta sellosta.

Stradivariusten lisäksi tutkimuksessa analysoitiin hänen kotikaupungissaan Cremonassa samoihin aikoihin toimineen viulunrakentajan Giuseppe Guarnerin (1698–1744) rakentaman huippuviulun koostumusta.

Vertailukohtana soitinten kuuluisuuksille oli viisi nykyaikaista viulua, jotka oli edeltäjiensä tapaan valmistettu Pohjois-Italian vaahteroista.

Vanhoihin soittimiin käytetyn vaahteran kemiallinen koostumus oli ehtinyt muuttua aikojen saatossa.

Puun solujen seinämissä esiintyvistä yhdisteistä vain selluloosa oli säilyttänyt melko lailla alkuperäisen, kristallimaisen ja kovan rakenteensa.

Sen sijaan puukuitujen sidosaineena toimiva ligniini oli soittimissa hapettunut. Niin ikään selluloosasäikeitä sitovasta hemiselluloosasta oli kolmessa vuosisadassa lahonnut jopa kolmannes.

Odotettavasti sekä stradivariusten että guarnerien puuaines osoittautui myös kuivemmaksi kuin nykyviulujen.

Puuaineksen lisäksi taiwanilaiset havaitsivat soittimissa merkkejä puunsuoja-aineiden käytöstä. Se käy järkeen, sillä stradivariusten ikäiset soittimet ovat yleensä enemmän tai vähemmän madonsyömiä.

Puuta oli liotettu todennäköisesti ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Tämä työvaihe tehtiin ilmeisesti kaatamisen jäljiltä vielä kostealle puulle, ja tehtävä on hyvinkin voinut kuulua soitinrakentajan sijaan hänen puuntoimittajalleen.

Suoja-aineet voivat hyvinkin selittää stradivariusten ja guarnerien ainutlaatuista sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa erittäin harvinaista.

Siitä ei ole löydetty mainintoja sen paremmin 1700–1800-lukujen viulunrakennusoppaista kuin tuon ajan muualla valmistetuista soittimistakaan. Katoamisestaan huolimatta kyseessä voi olla hyvinkin vanha italialainen traditio, sillä mineraalien puuta suojaavan vaikutuksen tunsivat jo muinaiset roomalaiset.

Stradivariuksista löydettiin puunsuoja-aineita ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten Naturen julkaisemassa tutkimuksessa, kun kahden viulun kaikukopan puussa havaittiin jälkiä kuparin, raudan ja kromin suoloista. Nyt kuva käytetyistä suoja-aineista monipuolistui kehittyneempien tutkimustekniikoiden ansiosta.

Vuosisatoja jatkuneella soittamisella on voinut olla vaikutusta huippusoitinten puun koostumukseen, mutta sen osuutta tutkijat eivät osaa tarkkaan arvioida. He kertovat kuitenkin uskovansa, että toistuvalla värähtelyllä on ollut oma merkityksensä.

Mestareiden viuluista löytyi nimittäin jälkiä, jotka tavallisesti viittaavat sienten aiheuttamaan mätänemiseen. Näitä jälkiä ei löytynyt tutkimuksesta analysoiduista selloista. Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että jäljet ovatkin syntyneet viulujen korkeataajuisen värinän vaikutuksesta.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Ylistetyssä klassikkoviulussa soi puunsuoja-aine

jussipussi kirjoitti: syytinki kirjoitti: Ja meikäläisen kiusaksi ne tosiaan vatkaavat noita viulujaan - olen sen tiennyt jo kauan. Koko homma on ihan hanurista, joka sentään on laatusoitin. Kiusaaminen ei lopu vielä, kuuletko eron viulun soinnissa kun otetaan pieniä raapaisuja puuta pois tietystä kohdasta? Alkaa suoraan kohdasta. Solving the Stradivarius Secret - William F. "Jack" Fry and Rose Mary Harbison https://youtu.be/c8-rOvWeV8k?t=3260 Miten niin kiusaaminen. En kuunnellut, ei siitä...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Ylistetyssä klassikkoviulussa soi puunsuoja-aine

Jaha, joko taas. Onko yhtään vuotta, etteikö jotkut älypäät pohtisi näiden superviulujen salaisuutta. Silti ne on testattu. Eivät asiantuntijat erottaneet uudemmista viuluista. Tietenkin asiantuntijat jälkikäteen moittivat koejärjästelyjä. Kyseessä taitaa ollakin sama ilmiö kuin HIFI -laitteissa. Jotkut ovat valmiit maksamaan maltaita kullitetuista tai kultaisista liittimistä kun niillä tulee "parempi" ääni. Testeissä (taisi olla Tekniikan maailma) ei eroja kuitenkaan halvempiin löytynyt...
Lue kommentti

Luonnonolojen synnyttämät kulttuurikuplat eriyttivät Suomen murteet, ehdottaa tutkimusryhmä.

Maamme murrejako on syntynyt osaksi luonnonolojen vaikutuksesta, ehdottaa ryhmä kielitieteen ja biologian tutkijoita Turun ja Tampereen yliopistoista.

Varhaiset suomalaiset ovat kehittäneet toistaan eroavia tapoja sopeutua paikallisiin oloihin ja hankkia niistä elantonsa. Tutkijoiden hypoteesin mukaan esimerkiksi erilaiset tavat viljellä maata ovat johtaneet yhteisöjen eriytymiseen, niin että myös niiden kielet erkaantuvat.

Tämä tuottaa murteita ja myöhemmin jopa kokonaisia uusia kieliä.

”Mekanismi voisi olla se, että jos ympäristön erot ovat suuria, ihmiset eivät ole niin paljon tekemisissä kuin, jos he elävät samanlaisissa ympäristöoloissa. Myös muuttoliike on voinut muotoutua luonnonolojen mukaan ”, selittää evoluutiobiologian tutkija Terhi Honkola Turun yliopistosta Helsingin Sanomien jutussa.

Ryhmien väliset kontaktit ja kommunikaatio saattavat ylläpitää yhteisöjen samankaltaisuutta ja pienentää murre-eroja.

Voisi helposti luulla, että maantieteellinen läheisyys lähentää puheenparsia.

Yllättävä havainto ryhmän tutkimuksessa kuitenkin oli, että koko Suomen murrejaossa maantieteellisellä etäisyydellä ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa, miten erilaisia murteet ovat.

Vierekkäisiin murrealueisiin kuuluvat voivat puhua hyvin erilaista murretta. Toisaalta samanlaista murretta voivat puhua ihmiset, jotka elävät eri puolilla maata.

Jyrkkä murreraja kulkee esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan murteen ja niin sanotun savolaiskiilan välissä, vaikka puhujat elävät vieretysten.

Tilaisuuden levittäytymiseen antoi se, että savolaisten harjoittama kaskiviljely mahdollisti siirtymisen uusille asuinalueille helpommin kuin lännessä harjoitettu peltoviljely. Kaskiviljelijät raivasivat ja lannoittivat pellon polttamalla metsän.

”Ihmisten kulttuuri on vaikuttanut siihen, millaisille alueille he ovat olleet valmiita siirtymään”, selittää suomen kielen yliopistonlehtori Unni-Päivä Leino Tampereen yliopistosta.

Kaskenpoltto on tutkijoiden mukaan yksi mahdollinen tekijä, joka selittää ajan oloon kehittynyttä jakoa itä- ja länsimurteisiin.

Kaskeamista harjoitettiin niin lännessä kuin idässä. Kuitenkin lännessä lähinnä raivattiin peltoja lehtimetsistä ja siirryttiin pian pysyvien peltojen viljelyyn.

Itä-Suomessa sen sijaan kaskenpoltto jatkui kauemmin. Läntiset viljelytekniikat eivät välttämättä sopineet sikäläisiin oloihin. Viljelty kaskiruis ja kaskeamisen menetelmät tuotiin idästä, sillä ne soveltuivat paremmin Itä-Suomen vaikeampaan maastoon.

Itä- ja länsimurteiden lisäksi kolmas suuri kupla löytyy pohjoisesta. Myös pohjoiset murteet on saattanut erottaa omaksi ryhmäkseen elinkeinojen erilaisuus. Karjatalous, metsästys ja kalastus soveltuivat Pohjois-Suomen oloihin paremmin kuin peltoviljely.

Murrerajan pohjoispuolella Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan murteet ovat sanastoltaan lähellä Kainuun murretta.

”Vaikka Kainuun alkujaan asuttivat savolaiset, kontakteja rannikolle on ollut turkis- ja tervakaupan vuoksi niin paljon, että ne ovat lähentäneet näitä murteita toisiinsa”, Leino sanoo.

Kysely

Puhutko itäistä, läntistä vai pohjoista murretta?

Soikea ja litteä Dickinsonia katsotaan nyt kuuluvaksi eläinkuntaan. Kuva: Ilja Bobrovski/Australian National University
Soikea ja litteä Dickinsonia katsotaan nyt kuuluvaksi eläinkuntaan. Kuva: Ilja Bobrovski/Australian National University

Vienanmeren rannalta löytyneestä fossiilista paljastui eläimellisiä piirteitä.

Maailman varhaisin tunnettu eläin on nyt soikea ja litteä otus. Sen fossiilista paljastui kolesterolin ja muiden rasvojen jäänteitä, ja rasva on eläimen tunnusmerkki, tutkijat toteavat tiedotteessa.

Dickinsonia eli noin 558 miljoonaa vuotta sitten. Otus oli ensimmäisiä monisoluisia eliöitä.

Nämä muinaiset eliöt ovat olleet paleontologian suuria arvoituksia. Ediacarakauden oliot ovat Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ylipäätään niin merkillisiä, että niitä voisi pitää toiselta planeetalta tulleina.

Australialaisen Australian National Universityn video näyttää, miten fossiili löytyi ja miltä Dickinsonia ehkä näytti meressä uidessaan.

Dickinsoniat on luokiteltu vuosikymmenien aikana tutkijasta riippuen jäkäliksi, sieniksi, alkueläimiksi tai jopa jonkinlaiseksi kasvien ja eläinten välivaiheeksi. Tai evoluution umpikujaksi.

Nyt ne nousivat eläinkuntaan, kun tutkijat tarkastelivat luoteiselta Venäjältä Vienanmeren rannikolta löytynyttä fossiilia.

Siitä löytyi runsaasti kolesterolimolekyylejä, hyvin paljon enemmän kuin kerrostumista fossiilin ympärillä. Fossiili koostui suureksi osaksi rasvan jäänteistä.

Otus tarvitsi kolesterolia solukalvoihin, australialainen tutkija John Brocks kertoo New Scientistist -lehdessä. Dickinsonialla ei ole havaittu tukirankaa, joten sen keho oli ilmeisesti pehmeä.

Dickinsoniat kasvoivat jopa 1,4-metrisiksi, joskin löydettyjen yksilöiden koko on vaihdellut suuresti. Nyt voidaan sanoa, että suuria eläimiä eli runsaasti jo miljoonia vuosia aikaisemmin kuin on tähän asti arvioitu.

Ediacarakauden jälkeen kambrikaudella eläinkunta monipuolistui suorastaan räjähdyksenomaisesti.

Dickinsonian fossiileja löytyi ensi kerran Australiassa runsaat 70 vuotta sitten. Se paljastui eläimeksi vasta nyt, kun tutkija Ilja Bobrovski tutki hiekkakivestä löytyneen fossiilin ainesosia eikä rakenteita.

Australiasta löytyneet Dickinsoniat ovat kärsineet kovasta kuumuudesta ja eroosiosta. Tarvittiin fossiileja, joissa elollisen jäännökset olisivat säilyneet paremmin.

Bobrovski lensi helikopterilla Vienanmeren rannalle ”karhujen ja hyttysten maille”. Hän kuvailee roikkuneensa jyrkänteellä kymmenien metrien korkeudessa ja hakanneensa hiekkakivestä kappaleita löytääkseen haluamansa fossiilit.