Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson
Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson

Suoja-aineet voivat selittää stradivariusten ja guarnerien sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa harvinaista.

Maailman ylistetyimpien viulujen kaunis sointi voi olla osittain seurausta tuholaistorjunnasta, esittää Pnas-lehdessä julkaistu tutkimus. Taiwanilaiset tutkijat tekivät kemiallisen analyysin kahdesta Antonio Stradivarin (1644–1737) tekemästä viulusta ja kahdesta sellosta.

Stradivariusten lisäksi tutkimuksessa analysoitiin hänen kotikaupungissaan Cremonassa samoihin aikoihin toimineen viulunrakentajan Giuseppe Guarnerin (1698–1744) rakentaman huippuviulun koostumusta.

Vertailukohtana soitinten kuuluisuuksille oli viisi nykyaikaista viulua, jotka oli edeltäjiensä tapaan valmistettu Pohjois-Italian vaahteroista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhoihin soittimiin käytetyn vaahteran kemiallinen koostumus oli ehtinyt muuttua aikojen saatossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puun solujen seinämissä esiintyvistä yhdisteistä vain selluloosa oli säilyttänyt melko lailla alkuperäisen, kristallimaisen ja kovan rakenteensa.

Sen sijaan puukuitujen sidosaineena toimiva ligniini oli soittimissa hapettunut. Niin ikään selluloosasäikeitä sitovasta hemiselluloosasta oli kolmessa vuosisadassa lahonnut jopa kolmannes.

Odotettavasti sekä stradivariusten että guarnerien puuaines osoittautui myös kuivemmaksi kuin nykyviulujen.

Puuaineksen lisäksi taiwanilaiset havaitsivat soittimissa merkkejä puunsuoja-aineiden käytöstä. Se käy järkeen, sillä stradivariusten ikäiset soittimet ovat yleensä enemmän tai vähemmän madonsyömiä.

Puuta oli liotettu todennäköisesti ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Tämä työvaihe tehtiin ilmeisesti kaatamisen jäljiltä vielä kostealle puulle, ja tehtävä on hyvinkin voinut kuulua soitinrakentajan sijaan hänen puuntoimittajalleen.

Suoja-aineet voivat hyvinkin selittää stradivariusten ja guarnerien ainutlaatuista sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa erittäin harvinaista.

Siitä ei ole löydetty mainintoja sen paremmin 1700–1800-lukujen viulunrakennusoppaista kuin tuon ajan muualla valmistetuista soittimistakaan. Katoamisestaan huolimatta kyseessä voi olla hyvinkin vanha italialainen traditio, sillä mineraalien puuta suojaavan vaikutuksen tunsivat jo muinaiset roomalaiset.

Stradivariuksista löydettiin puunsuoja-aineita ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten Naturen julkaisemassa tutkimuksessa, kun kahden viulun kaikukopan puussa havaittiin jälkiä kuparin, raudan ja kromin suoloista. Nyt kuva käytetyistä suoja-aineista monipuolistui kehittyneempien tutkimustekniikoiden ansiosta.

Vuosisatoja jatkuneella soittamisella on voinut olla vaikutusta huippusoitinten puun koostumukseen, mutta sen osuutta tutkijat eivät osaa tarkkaan arvioida. He kertovat kuitenkin uskovansa, että toistuvalla värähtelyllä on ollut oma merkityksensä.

Mestareiden viuluista löytyi nimittäin jälkiä, jotka tavallisesti viittaavat sienten aiheuttamaan mätänemiseen. Näitä jälkiä ei löytynyt tutkimuksesta analysoiduista selloista. Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että jäljet ovatkin syntyneet viulujen korkeataajuisen värinän vaikutuksesta.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10386

jussipussi kirjoitti:
syytinki kirjoitti:

Ja meikäläisen kiusaksi ne tosiaan vatkaavat noita viulujaan - olen sen tiennyt jo kauan. Koko homma on ihan hanurista, joka sentään on laatusoitin.

Kiusaaminen ei lopu vielä, kuuletko eron viulun soinnissa kun otetaan pieniä raapaisuja puuta pois tietystä kohdasta? Alkaa suoraan kohdasta.

Solving the Stradivarius Secret - William F. "Jack" Fry and Rose Mary Harbison

https://youtu.be/c8-rOvWeV8k?t=3260

Miten niin kiusaaminen. En kuunnellut, ei siitä mitään hyötyä. Tiedän muutenkin ettei kuulu eroa. Ilmastonmuutos on lopettanut sirkkojen sirityksen ja kauan sitten. Lintujen laulustakin on se vienyt melkoisen palan ja hevosten häntäjouhet ovat pilalla.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10386

Jaha, joko taas. Onko yhtään vuotta, etteikö jotkut älypäät pohtisi näiden superviulujen salaisuutta.

Silti ne on testattu. Eivät asiantuntijat erottaneet uudemmista viuluista. Tietenkin asiantuntijat jälkikäteen moittivat koejärjästelyjä.

Kyseessä taitaa ollakin sama ilmiö kuin HIFI -laitteissa. Jotkut ovat valmiit maksamaan maltaita kullitetuista tai kultaisista liittimistä kun niillä tulee "parempi" ääni. Testeissä (taisi olla Tekniikan maailma) ei eroja kuitenkaan halvempiin löytynyt.

Tietojeni mukaa todellinen laadun salaisuus onkin tosiaan käytetyt aineet. Nuo vinguttimet on silattu kusella ohennetulla paskalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla