Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson
Kuuluisien viulujen puuta oli liotettu ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Kuva: Håkan Svensson

Suoja-aineet voivat selittää stradivariusten ja guarnerien sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa harvinaista.

Maailman ylistetyimpien viulujen kaunis sointi voi olla osittain seurausta tuholaistorjunnasta, esittää Pnas-lehdessä julkaistu tutkimus. Taiwanilaiset tutkijat tekivät kemiallisen analyysin kahdesta Antonio Stradivarin (1644–1737) tekemästä viulusta ja kahdesta sellosta.

Stradivariusten lisäksi tutkimuksessa analysoitiin hänen kotikaupungissaan Cremonassa samoihin aikoihin toimineen viulunrakentajan Giuseppe Guarnerin (1698–1744) rakentaman huippuviulun koostumusta.

Vertailukohtana soitinten kuuluisuuksille oli viisi nykyaikaista viulua, jotka oli edeltäjiensä tapaan valmistettu Pohjois-Italian vaahteroista.

Vanhoihin soittimiin käytetyn vaahteran kemiallinen koostumus oli ehtinyt muuttua aikojen saatossa.

Puun solujen seinämissä esiintyvistä yhdisteistä vain selluloosa oli säilyttänyt melko lailla alkuperäisen, kristallimaisen ja kovan rakenteensa.

Sen sijaan puukuitujen sidosaineena toimiva ligniini oli soittimissa hapettunut. Niin ikään selluloosasäikeitä sitovasta hemiselluloosasta oli kolmessa vuosisadassa lahonnut jopa kolmannes.

Odotettavasti sekä stradivariusten että guarnerien puuaines osoittautui myös kuivemmaksi kuin nykyviulujen.

Puuaineksen lisäksi taiwanilaiset havaitsivat soittimissa merkkejä puunsuoja-aineiden käytöstä. Se käy järkeen, sillä stradivariusten ikäiset soittimet ovat yleensä enemmän tai vähemmän madonsyömiä.

Puuta oli liotettu todennäköisesti ainakin alumiinia, kalsiumia, kuparia, natriumia, kaliumia ja sinkkiä sisältävässä liuoksessa. Tämä työvaihe tehtiin ilmeisesti kaatamisen jäljiltä vielä kostealle puulle, ja tehtävä on hyvinkin voinut kuulua soitinrakentajan sijaan hänen puuntoimittajalleen.

Suoja-aineet voivat hyvinkin selittää stradivariusten ja guarnerien ainutlaatuista sointia, sillä soitinpuun kyllästäminen on ollut viuluntekijöiden parissa erittäin harvinaista.

Siitä ei ole löydetty mainintoja sen paremmin 1700–1800-lukujen viulunrakennusoppaista kuin tuon ajan muualla valmistetuista soittimistakaan. Katoamisestaan huolimatta kyseessä voi olla hyvinkin vanha italialainen traditio, sillä mineraalien puuta suojaavan vaikutuksen tunsivat jo muinaiset roomalaiset.

Stradivariuksista löydettiin puunsuoja-aineita ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten Naturen julkaisemassa tutkimuksessa, kun kahden viulun kaikukopan puussa havaittiin jälkiä kuparin, raudan ja kromin suoloista. Nyt kuva käytetyistä suoja-aineista monipuolistui kehittyneempien tutkimustekniikoiden ansiosta.

Vuosisatoja jatkuneella soittamisella on voinut olla vaikutusta huippusoitinten puun koostumukseen, mutta sen osuutta tutkijat eivät osaa tarkkaan arvioida. He kertovat kuitenkin uskovansa, että toistuvalla värähtelyllä on ollut oma merkityksensä.

Mestareiden viuluista löytyi nimittäin jälkiä, jotka tavallisesti viittaavat sienten aiheuttamaan mätänemiseen. Näitä jälkiä ei löytynyt tutkimuksesta analysoiduista selloista. Tutkimusryhmä pitää mahdollisena, että jäljet ovatkin syntyneet viulujen korkeataajuisen värinän vaikutuksesta.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9112
Liittynyt18.8.2008

Ylistetyssä klassikkoviulussa soi puunsuoja-aine

jussipussi kirjoitti: syytinki kirjoitti: Ja meikäläisen kiusaksi ne tosiaan vatkaavat noita viulujaan - olen sen tiennyt jo kauan. Koko homma on ihan hanurista, joka sentään on laatusoitin. Kiusaaminen ei lopu vielä, kuuletko eron viulun soinnissa kun otetaan pieniä raapaisuja puuta pois tietystä kohdasta? Alkaa suoraan kohdasta. Solving the Stradivarius Secret - William F. "Jack" Fry and Rose Mary Harbison https://youtu.be/c8-rOvWeV8k?t=3260 Miten niin kiusaaminen. En kuunnellut, ei siitä...
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9112
Liittynyt18.8.2008

Ylistetyssä klassikkoviulussa soi puunsuoja-aine

Jaha, joko taas. Onko yhtään vuotta, etteikö jotkut älypäät pohtisi näiden superviulujen salaisuutta. Silti ne on testattu. Eivät asiantuntijat erottaneet uudemmista viuluista. Tietenkin asiantuntijat jälkikäteen moittivat koejärjästelyjä. Kyseessä taitaa ollakin sama ilmiö kuin HIFI -laitteissa. Jotkut ovat valmiit maksamaan maltaita kullitetuista tai kultaisista liittimistä kun niillä tulee "parempi" ääni. Testeissä (taisi olla Tekniikan maailma) ei eroja kuitenkaan halvempiin löytynyt...
Lue kommentti

Eurooppalaiset miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Herrasmiehet pitävät vaaleaveriköistä, kuuluu kuuluisan Marilyn Monroe -elokuvan nimi. Ilmeisesti todella pitävät. Muuten olisi vaikea selittää, miksi vaaleahiuksisuus on naisilla luontaisesti paljon yleisempää kuin miehillä.

Miehillä taas on huomattavasti todennäköisemmin mustat hiukset. Se voi puolestaan selittyä naisten viehtymyksellä tummahiuksisiin miehiin.

Tätä päätyi ihmettelemään tutkijaryhmä, joka selvitti laajassa tutkimuksessa hiusten väriin vaikuttavia geenejä.

Nature Genetics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa monikansallinen ryhmä onnistui kartoittamaan 124 uutta geeniä, jotka vaikuttavat hiusten väriin. Aiemmin hiusväriin vaikuttavia geenejä oli löydetty noin tusina.

Tutkimus on toistaiseksi laajin aiheesta tehty: siinä tutkittiin yhteensä 300 000 eurooppalaistaustaisen ihmisen geeniperimää Euroopassa ja Amerikassa.

Tutkimuksessa paljastui monta mielenkiintoista asiaa. Ensinnäkin naisilla vaaleat hiukset ovat kaksi kertaa yleisemmät kuin miehillä. Miehet taas ovat kolme kertaa todennäköisemmin mustatukkaisia kuin naiset.

Tämä pätee sekä perimältään eurooppalaistaustaisiin ihmisiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Löydös oli tutkijoille yllätys.

Tutkijat hakevat syytä parinvalinnasta.

”Osa voi johtua evoluutiosta, sillä vaaleahiuksiset naiset saavat miehiä helpommin, ja vastaavasti tummahiuksiset miehet menestyvät paremmin parisuhdemarkkinoilla vaaleahiuksisiin miehiin verrattuna”, sanoo geneettisen epidemiologian professori Tim Spector Lontoon King’s Collegesta BBC-uutiskanavan haastattelussa.

Hiusten väriin kohdistuu siis sukupuolivalintaa, mikä auttaa pitämään ominaisuutta yleisenä populaatiossa. Spector kuitenkin korostaa, että tämä on spekulointia.

Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa.

Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu.

Tätä kutsutaan epigenetiikaksi. Ei tiedetä, miksi geenien ilmeneminen muuttuu tällä tavalla. Siihen vaaditaan jatkotutkimusta. Tutkijoita kiinnostaisi sekin, onko taustalla jokin nykyajan kulttuurillinen muutostekijä.

Ihmisen geenit ovat soluissa kiveen hakattuja, mutta epigeneettinen taso on altis ympäristön aiheuttamille muutoksille.

Minijehova
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt10.10.2011

Naiset ovat paljon useammin blondeja kuin miehet

" Itse geeneissä ei nimittäin näytä olevan eroa. Jostain syystä ne kuitenkin ilmenevät eri tavalla miehissä ja naisissa. Vaaleatukkaisia poikia syntyy yhtä paljon kuin tyttöjä, mutta vaaleahiuksisuutta aiheuttavat geenit kytkeytyvät useammin pojilla pois päältä heidän kasvaessaan ja väri tummuu." Hiusten väri voi vaihtua montakin kertaa elämän aikana. Esimerkiksi ihan vauvana tumma, lapsena vaalea ja tummuu taas vanhetessa, kunnes vaalenee ja lopulta harmaantuu tai putoaa. Tuota värinvaihtelua...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House
Tutkijan mielestä presidentti Donald Trumpkaan ei vaikuta tietävän paljon, vaikka laukookin vankasti mielipiteitään. Kuva: Paul D. Williams/The White House

Niin sanottu ylivertaisuusvinouma saa epäpätevän ihmisen yliarvioimaan omaa osaamistaan ja pätevän vähättelemään itseään.

Mitä vähemmän ihminen asiasta tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä. Asioista oikeasti perillä olevat taas saattavat olla taipuvaisia vähättelemään omaa osaamistaan.

Tähän psykologiassa tunnettuun ylivertaisuusvinoumaan eli Dunning–Krugerin vaikutukseen törmää esimerkiksi internetin kommenttipalstoilla. Uusi tutkimus osoittaa, että se vaikuttaa myös poliittisessa ajattelussa.

Politiikan tutkimuksen apulaisprofessori Ian Anson Marylandin yliopistosta havahtui tutkimaan asiaa seuratessaan sosiaalisessa mediassa käytyjä keskusteluja Yhdysvaltain vaalien aikaan. Anson ja muut tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sosiaalisessa mediassa paljon seuraajia saaneet kommentaattorit esittivät vaalikamppailusta varsin voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä.

”Vaalien jälkeen jotkut alkoivat puhua jopa Dunning–Kruger-presidentistä, sillä Donald Trump laukoo voimakkaita mielipiteitä asioista, joista ei kuitenkaan vaikuta tietävän paljon mitään”, Anson sanoo Psypost-verkkolehdessä.

Anson huomasi, että ylivertaisuusvinouman vaikutusta ei juurikaan ollut selvitetty politiikan tutkimuksessa. Häntä kiinnosti myös, ovatko erityisen vahvasti johonkin poliittiseen siipeen sitoutuvat ihmiset alttiimpia sille.

Anson kehitti yksinkertaisen koeasetelman testatakseen asiaa. 2600 täysi-ikäistä amerikkalaista vastasi verkkokyselyyn, jossa kartoitettiin heidän tietojaan Yhdysvaltojen politiikasta. Lomakkeessa kysyttiin esimerkiksi, kuka on Yhdysvaltain energiaministeri, kumpi puolue hallitsee tällä hetkellä edustajainhuonetta ja mihin hankkeisiin hallitus käyttää vähiten rahaa.

Koehenkilöitä pyydettiin samalla arvioimaan, miten hyvin he kokevat olevansa perillä politiikasta.

Todellinen osaaminen osoittautuikin kuviteltua vähäisemmäksi. Mitä huonommat tiedot politiikasta ihmisellä testin mukaan oli, sitä paremmaksi hän omat tietonsa arvioi. Ylipäänsä koe osoittautui valtaosalle vaikeaksi.

”Moni amerikkalainen vaikuttaa todella itsevarmalta omista tiedoistaan, koska he eivät tiedä itse, kuinka vähän he oikeastaan tietävät.”

”Vaikutus näyttää myös vahvistuvan, kun ihmiset kohtaavat toisen poliittisen laidan edustajia”, Anson kertoo.

Kokeen toisessa osassa jompaankumpaan poliittiseen laitaan vahvasti samaistuvat osallistujat pantiin pisteyttämään muiden vastauksia. Heille annettiin valmiiksi täytetty lomake, jonka kerrottiin olevan toista poliittista laitaa edustavan henkilön täyttämä. Vakaumukselliset republikaanit siis luulivat arvioivansa vankkojen demokraattien vastauksia ja toisin päin.

Vinouma vaikutti tässäkin. Mitä huonommin henkilö oli itse pärjännyt testissä, sitä todennäköisemmin hän pisteytti muiden testivastaukset puhtaasti omien poliittisten luulojensa mukaan.

”Tulokset viittaavat siihen, että amerikkalainen poliittinen keskustelukulttuuri on laajasti epäonnistunut. Kun yhden laidan edustaja kohtaa omaan puolueeseensa kuulumattoman, on varsin todennäköistä, että hän arvioi sekä omansa että toisen ihmisen poliittisen ymmärryksen väärin. Ja usein vielä niin, että hän pitää itseään pätevämpänä”, Anson sanoo.

Ansonin tutkimus julkaistiin Political Psychology -lehdessä.