Levottomilla ja keskittymiskyvyn puutteesta kärsivillä lapsilla tavallista pienempi aivojen häntätumake, kertoo American American Journal of Psychiatry. Myö...

Levottomilla ja keskittymiskyvyn puutteesta kärsivillä lapsilla tavallista pienempi aivojen häntätumake, kertoo American American Journal of Psychiatry. Myös tumakkeen aineenvaihdunta on epänormaalia. Asia selvisi Yhdysvaltain terveysviraston NIH:n tutkimuksessa, jossa aivokuivattiin yhdeksän identtistä kaksosparia. Kasosista toisella oli tarkkaavaisuus ja ylivilkkausoireyhtymä eli ADHD (attention deficit hyperactivity disorder ).

Häntätumake sijaitsee matelijanaivoiksi kutsutussa aivojen osassa, joka säätelee muun muassa liikkeitä ja hengitystä. Samanlaisia tumakemuutoksia havaitaan myös pakko-oireisilla, joilla on tahdottomia liikkeitä ja häiriöitä hienomotoriikassa. Aiemmissa tutkimuksista tiedetään, että ADHD-potilaiden aivojen tilavuus on pienentynyt.

Tyypillinen ADHD-lapsi on hieman huolimaton eikä jaksa keskittyä tehtäviin tai leikkeihin. Hän hosuu, kadottelee tavaroita ja puhuu taukoamatta muita keskeytellen. Kiistelty oireyhtymä tunnettiin ennen kirjainyhdistelmällä MBD.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla