Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kun lemmikki häiriköi, koettaako se manipuloida ihmistä?

Kissa naukuu keskellä yötä sinnikkäästi, kunnes omistaja vihdoin huokaisee ja laahustaa keittiöön tarjoamaan sille yöpalaa. Koira haukkua räksyttää, kunnes joku antaa sille huomiota rapsuttamalla tai edes tiuskaisemalla.

Kissat, koirat ja lukuisat muut eläimet oppivat kokemuksesta, mitä välittömiä seurauksia niiden mistäkin teosta koituu. Ne katsovat tilannetta puhtaan naiivisti omasta näkökulmastaan ajattelematta sitä toisten manipuloimisena.

Ei ole harvinaista, että ihminen tulee huomaamattaan opettaneeksi lemmikilleen jotain, jonka lopputulos onkin hänelle epäkäytännöllinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yölliset naukumistottumukset saavat yleensä alkunsa viattomasti siitä, että kissa sattuu kaipaamaan yöllä esimerkiksi seuraa. Jos ihminen nousee sängystä ja yrittää hiljentää kissan antamalla tälle ruokaa, kissa kokee tulleensa palkituksi yöllisestä naukumisesta. Vastaavasti koira oppii huomiohakuisen haukkumisen, jos haukkuminen osoittautuu tehokkaimmaksi keinoksi saada huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisuna on alkaa johdonmukaisesti olla kiinnittämättä koiraan mitään huomiota silloin, kun se räksyttää, tai kissaan silloin, kun se naukuu yöllä. Samaan aikaan omistajan on alettava palkita toivotusta käyttäytymisestä. Koiraa rapsutellaan ja huomioidaan sellaisina hetkinä, jolloin se on toivotulla tavalla hiljaa ja sievästi. Kissan kanssa seurustellaan ja leikitään ennen nukkumaanmenoa.

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta jos kodin luonnonlait vaihdetaan pysyvästi, jo muutaman viikon jälkeen lemmikin käyttäytymisessä näkyy yleensä suuri muutos.

Lue lisää

Kissalla ja koiralla on tiettyjä erilaisesta evoluutiohistoriasta johtuvia eroja. Erot kuitenkin usein korostuvat tarpeettoman paljon, koska ihmisilä on eroja korostavia uskomuksia ja he kohtelevat eläimiä niiden mukaisesti.

Haluatko ymmärtää koiria ja kissoja paremmin? Heinäkuun 2015 Tiede-lehdessä on eläinten käyttäytymiseen erikoistuneen tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänrannan pitkä artikkeli 10 myyttiä kissasta ja koirasta.

Artikkelissa pohditaan, pitääkö koiraa pomottaa, voiko vain koiraa kouluttaa, onko kissa vai koira fiksumpi, kiintyykö kissa ihmiseen, kiintyykö kissa toisiin kissoihin, vihaavatko koirat kissoja, onko kissoilla tunteita, manipuloivatko koira ja kissa, kostavatko koira ja kissa ja pitääkö pentu ottaa pienenä.

Jos haluat lukea nämä, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla