Yskä on ihmisen yleisimpiä vaivoja ja ärsytykseen määrätyt mikstuurat käytetyimpiä lääkkeitä. Turhaa puuhaa, raportoi Pediatrics –lehti. Tavalliset ys...

Yskä on ihmisen yleisimpiä vaivoja ja ärsytykseen määrätyt mikstuurat käytetyimpiä lääkkeitä. Turhaa puuhaa, raportoi Pediatrics –lehti. Tavalliset yskänlääkkeet eivät vähennä oireita eivätkä paranna yöunta. Vesikin vetää niille vertoja tehokkuudessa. Kaiken kukkuraksi yskänlääkkeet voivat aiheuttaa unihäiriöitä.

Tutkimus selvitti yleisesti käytettyjen lääkeaineiden difenhydramiinin ja dekstrometorfaanin vaikutusta sadalla lapsella, jotka potivat tavallista nuhakuumetta. Kolmeen ryhmään jaetut nelivuotiaat saivat joko difenhydramiinia, dekstrometorfaania tai vettä. Lääkkeet eivät osoittautuneet yhtään paremmaksi yskän lievittäjäksi tai unen laadun parantajaksi kuin lumelääkkeenä nautittu vesi. Dekstrometorfaani sen sijaan tuotti nukahtamisvaikeuksia ja difenhydramiini taas uneliaisuutta.

Lääkkeiden sijasta yskään suositellaan runsasta juomista ja höyryhengitystä. Flunssayskä paranee itsestään yleensä parissa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla