Tuntemattoman taiteilijan maalaus 1850-luvulta.
Tuntemattoman taiteilijan maalaus 1850-luvulta.

Tutkimuksen perusteella tunnesiteillä ja empatialla on merkittävä rooli haukottelun tarttuvuudessa. 

Ihmiset ovat taipuvaisia haukottelemaan nähdessään toisen ihmisen tekevän niin, ja joillekin riittää jo pelkkä haukottelusta puhuminen.

Parhaiten haukotus tarttuu perheenjäsenten ja ystävien kesken, paljastaa PLoS ONE -tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla sataa aikuista vuoden aikana. Tutkijat kirjasivat muistiin jokaisen haukotuksen sekä sitä seuraavat haukotustartunnat ja niihin kuluneen ajan.

Tulokset paljastivat haukotusten toki leviävän kaikkien osallistujien kesken, mutta helpoiten ja vikkelimmin ne tarttuivat sukulaisiin ja ystäviin. Vaikeimmin ja hitaimmin haukotus tarttui kaukaisiin tuttavuuksiin tai täysin tuntemattomiin ihmisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Italialaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä sen perusteella tunnesiteillä ja empatialla on merkittävä rooli haukottelun tarttuvuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Empatian ja tunnesiteiden vaikutukseen viittaa myös se, että haukotus alkaa tarttua vasta 4–5-vuoden ikäisillä, eli iässä, jossa lapsen kyky tunnistaa toisten tunteita kehittyy kunnolla.

Haukotus ei myöskään tartu kovin helposti henkilöihin, joilla on puutteelliset empatiakyvyt esimerkiksi autismin takia.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue Tiede-lehdestä myös, haukottelekovatko linnut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla