Lasta odottava pariskunta zika-alueella Singaporessa. Kuva: Edgar Su / Reuters
Lasta odottava pariskunta zika-alueella Singaporessa. Kuva: Edgar Su / Reuters

Taudin saaneiden hiirten kivekset luhistuivat ja kutistuivat. Vielä ei tiedetä, vaikuttaako virus samoin ihmisiin.

Zikaviruksesta voi olla vakavaa haittaa muillekin kuin kohdussa kasvaville lapsille. Uudessa hiiritutkimuksessa ilmeni, että zikatartunta voi vaurioittaa pysyvästi kiveksiä.

Tutkimuksessa zikavirus tartutettiin muuten terveisiin uroshiiriin. Kolmen viikon kuluessa tartunnasta hiirten kivekset olivat kutistuneet, mieshormoni testosteronin eritys oli vähentynyt ja hedelmällisyys heikentynyt.

”Vielä ei tiedetä, vaikuttaako zika samalla tavalla myös ihmisiin, mutta tuloksemme viittaa siihen, että miesten testosteronitaso ja siittiöntuotanto voivat laskea zikatartunnan seurauksena”, toteaa patologian, immunologian ja molekyylibiologian professori Michael Diamond tutkimustiedotteessa.

Jo aiemmin on huomattu, että zikavirus voi säilyä siemennesteessä kuukausien ajan ja tarttua sen välityksellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaakin tautialueella matkustaneita miehiä pidättäytymään raskauden yrittämisestä kahden kuukauden ajan matkalta palattuaan. Yhdysvalloissa vastaava virasto kehottaa miehiä käyttämään kondomia jopa puoli vuotta matkan jälkeen.

Varotoimien tarkoitus on estää mahdollinen zikatartunta seksikumppaniin tai siitettyyn lapseen. Tutkijat halusivat kuitenkin selvittää, voiko siemennesteessä kytevästä viruksesta olla haittaa myös miehelle itselleen. Eettisistä ja käytännön syistä he tutkivat asiaa hiirillä.

Zikavirus löysi tiensä hiirten kiveksiin viikon kuluessa tartunnan saamisesta. Jo ensimmäisen viikon jälkeen kiveksissä näkyi pieniä tulehduksen merkkejä. Viikkoa myöhemmin kivekset olivat pienentyneet ja niiden sisäinen rakenne oli luhistunut. Monet kivesten solut olivat kuolleet tai kuolemaisillaan.

Kolmessa viikossa kivekset kutistuivat kymmenesosaan normaalista koostaan. Myös niiden sisäinen rakenne tuhoutui täysin. Vauriot eivät parantuneet, vaikka hiiriä seurattiin vielä toiset kolme viikkoa ja virus ehti hävitä niiden verestä.

”Emme tiedä varmasti, onko vaurio pysyvä, mutta oletan niin, koska sisäistä rakennetta kannattelevat solut ovat infektoituneet ja tuhoutuneet”, sanoo Diamond.

Näitä kiveksen tukisoluja kutsutaan Sertolin soluiksi. Niiden tehtävä on huolehtia kehittyvistä siittiöistä ja eristää siemenneste verenkierrosta.

Syntyvien siittiöiden määrä riippuu Sertolin solujen määrästä, eivätkä nämä solut kuoltuaan uusiudu. Kokeen päättyessä hiirten kyky hedelmöittää naaraita olikin pudonnut neljäsosaan tavallisesta.

Siittiöiden lisäksi kivekset tuottavat testosteronia. Sen eritys väheni tartunnan myötä kymmenesosaan tavallisesta. Ihmisillä vastaava romahdus aiheuttaisi muun muassa seksihalujen katoamista, erektiohäiriöitä, karvanlähtöä, väsymystä ja lihasmassan hupenemista.

Tutkijat muistuttavat, että tällaisia oireita saati kivesten kutistumista tai hedelmällisyyden laskua ei ole raportoitu zikaan sairastuneilla miehillä. Se ei silti tarkoita, etteikö virus voisi tehdä tuhoja myös ihmisten kiveksissä.

”Ihmiset eivät usein huomaa olevansa hedelmättömiä ennen kuin he yrittävät saada lapsia. Tämä voi tapahtua vuosia tai vuosikymmeniä infektion jälkeen”, huomauttaa tutkimusta tehnyt hedelmällisyysasiantuntija Kelle Moley tiedotteessa.

”Sitä saattaa pohtia, eivätkö miehet huomaisi, jos heidän kiveksensä kutistuisivat. No, todennäköisesti kyllä. Mutta emme todella tiedä, ovatko miesten mahdolliset oireet vakavuudeltaan täysin verrattavissa hiirillä havaittuihin. Oletan että miesten kiveksille tapahtuu jotain, mutta on vaikea sanoa, onko se yhtä dramaattista kuin hiirillä”, Moley arvioi.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.