Nämä muovijätteet ja muovinen saaste on kuvattu Havaijin rannikolla. Kuva: NOAA
Nämä muovijätteet ja muovinen saaste on kuvattu Havaijin rannikolla. Kuva: NOAA

Tuore laskelma paljastaa: kahdeksan miljoonaa tonnia muoveja ajautui meriin vuonna 2010.

Maailman valtameriin valui ja laitettiin noin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätteitä vuonna 2010. Jätevirtojen tutkijat varoittavat, että tämä on vasta alkua.

Jos muovia pääsee meriin kasvavaa tahtia, on vuonna 2025 meriin – ja sen jätelauttoihin – kasautunut jo yli kymmenen kertaa enemmän muoveja kuin 2010-luvun alussa.

Merissä on jo ennestään tonnikaupalla muovijätettä, joista osa kiertää pyörteinä merivirtojen kuljettamina. Meren eliöstö ei pysty sulattaman pientä muovimursketta. Usein eläimet menehtyvät siihen.

Tutkijoiden mukaan maailmassa tuotettiin lähes 275 miljoonaa tonnia muovijätettä vuonna 2010. Siitä 4,8–12.7 miljoonaa tonnia päätyi valtameriin. Tästä saatiin vuoden 2010 keskiarvo eli kahdeksan miljoonaa tonnia.

Ennen nyt tehtyä laskelmaa tutkijoilla ei ollut lainkaan lukuja siitä, kuinka paljon muoveja pääsee mereen vuodessa kaikkineen. Tutkimus listasi 20 maata, joiden päästöt ovat suurimpia, aina Kiinasta Yhdysvaltoihin.

Muovijätteiden määristä kertoi Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa valtamerien tutkija, ympäristöinsinööri Jenna Jambeck Georgian yliopistosta ryhmineen. Näytteitä otti myös joukko australialaisia tutkijoita. Tutkijat raportoivat laskelmastaan Science-lehdessä

”Arviomme muovin määrästä vastaa sitä, että viisi muovikassia olisi pullollaan muoveja 30 sentin välein kaikilla maailman valtamerten rannoilla”, vertaa Jambeck Yhdysvaltain tieteenedistämisseuran AAAS:in tiedotteessa.

”Määrä kasvaa joka vuosi. Arviomme vuodelle 2015 on 9,1 miljoonaa tonnia. Vuonna 2025 muoveja pääse tätä menoa mereen joka vuosi jo kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2010, eli noin 16 miljoonaa tonnia”, Jambeck jatkoi.

Tutkijat kokosivat tietoja kiinteiden jätteiden määristä 192 sellaisesta merenrantavaltiosta. He vertasivat koottuja tietoja paikalliseen väentiheyteen rannikolla ja siihen, mikä oli maan taloudellinen tila.

Nuo 192 maata tuottivat kaikkineen 2,5 miljardia tonnia kiinteää jätettä vuonna 2010. Siitä 275 miljoonaa tonnia oli muovia.

Noin kaksi miljardia ihmistä asuu 50 kilometrin päässä rannikosta. He tuottivat rannikon lähellä 99,5 miljoonaa tonnia muovijätettä. Noin 31,9:tä miljoonaa tonnia tästä jätteestä ei koskaan korjattu, tai sitä käsiteltiin huonosti.

Tästä siis arviolta kahdeksan miljoonaa tonnia kulkeutui mereen. Valtamerien jättimäisiin muovipyörteisiin siitä päätyi arviolta vain murto-osa, mutta kuitenkin 6 400–245 000 tonnia.

Tutkimuksen mukaan eniten mereen joutuu rannalle ja mereen pudotettuja muovisia roskia tai jätettä, jota jätehuolto ei syystä tai toisesta kerää talteen.

”Tämä johtuu jätehuollon huonoista järjestelyistä ja huonosta jätehallinnosta”, sanoo Jambeck.

Tutkijat tarjosivat San Josessa meren muovijätteen vähennykseen kierrätystä ja parempaa jätehuoltoa. Rannikolla asuvien täytyisi ensiksi varmistaa, että kiinteä jäte ja muovit kootaan talteen ja pidetään maan puolella. Vasta sitten pitäisi pohtia sitä, mitä jätteille tehdään.

Tämä voisi helpottaa miljoonien rannikolla elävien ihmisten elämänoloja. Se helpottaisi tietysti myös meren elävien elämää.