Helsinkiläinen kaupunkirotta. Kuva: Juha Suonpää

On tullut aika lopettaa tämän blogin tarina. 

Tiede-lehden ja Tiede Luonto -lehden verkkosivusto uudistuu 12. joulukuuta 2022 lukien. Sivut siirtyvät hs.fi-palveluun. Helsingin Sanomien verkkosivuilla ei ole vastaavankaltaisia blogeja, joten Tieteen blogit lopetetaan.

Olen yhdeksän vuoden aikana kirjoittanut 288 blogikirjoitusta loisista, yliopistosta, tutkimuksesta ja monesta muusta asiasta. 

Tämän blogin kirjoittamisesta on ollut paljon iloa: kehittelemistäni ajatuksista kasvoi muun muassa Loputtomat loiset -tietokirja ja seuraavaan (pariinkin!) kirjaan olen tehnyt enemmän tai vähemmän pohjatyötä.

Moni asia on muuttunut: Aloitin blogin kun olin väitöskirjaurakkani toisella puoliskolla. Nyt olen dosentti, joka vetää omaa tutkimusryhmää. Yhdeksän vuotta sitten loiset ja taudinaiheuttajat olivat suomalaisille paljolti kuriositeetti tai epämääräinen uhka. Pandemia nosti loiset takaisin poliittiselle kentälle.

Moni asia on pysynyt samana: Tuijottelen heisimatoja laboratoriossa vähän väliä ja tilailen alukkeita PCR-laitetta varten. Tuijottelen kenttätöissä suloisia nisäkkäitä. Nautin apurahatutkijan epävarmasta mutta vapaasta elämästä. 

Tämän blogin on mahdollistanut ennen kaikkea kaksi asiaa: Ensinnäkin, Tiede-lehti on tarjonnut loistavan alustan tavoittaa suomalaisia. On ollut ilo olla osa tätä suomalaisen tieteen popularisoinnin merkittävää historiaa. Toiseksi, tieteellistä työskentelyäni on rahoittanut joukko suomalaisia säätiöitä ja rahastoja: Suoma Loimaranta-Airilan rahasto, Suomen kulttuurirahasto, Oskar Öflunds stiftelse, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Emil Aaltosen säätiö. Onnekseni nämä rahoittajat ovat olleet suopeita työajan - välillä sangen merkittäväänkin - käyttämiseen tiedeviestintään.

 

Tällä hetkellä minulla ei ole suunnitelmia jatkaa blogia muulla alustalla. Jatkan kolumnien kirjoittamista Tiede Luontoon.

Kiitokset kaikille lukijoille!

Kommentit (1)

Kevät
1/1 | 

Kiitos! On ollut suuri ilo lukea blogiasi vuosien ajan. Blogisi on paitsi terävöittänyt ajattelua, myös innoittanut oman opiskelualan valinnassa (biokemia). Kaikkea hyvää sinulle ja hyvää joulunodotusta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla