Kirjoitukset avainsanalla tiedeviestintä

Angela Merkel toteaa tosiasiat. Kuva: Aleph / Wikimedia Commons

Angela Merkel sanoi eilen asiantuntijoiden arvioivan, että koronavirus voi tarttua jopa jopa 70 prosenttiin saksalaisista. Viiden jälkeen –ohjelmassa STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilalta kysyttiin reaktiota tähän lukuun ja hän ei uskaltanut ottaa lukuun kantaa tietämättä mitä luvun taustalla on.

Ehkäpä on siis syytä selittää tämä! ”Jopa 70 prosenttia” on laajasti hyväksytty luku koronaviruksen mahdollisen leviämisen kannalta ja tämän taustalla on aivan simppeliä perusekologiaa, eikä mitään erityisen hienostuneita laskutoimenpiteitä.

Taudin tartuttavuus vaikuttaa siihen, että kuinka laajalle se voi levitä. Taudinaiheuttajan perusuusiutumisluku, R0, kertoo, kuinka monta uutta tartuntaa keskimäärin syntyy tartunnan saaneesta. Koronaviruksen kanssa se on jossain 2 ja 3 välissä, eli keskimäärin kukin tartunnan saanut tartuttaa 2-3 uutta ihmistä.

Jos R0 on suurempi kuin 1, jokainen taudin saanut tartuttaa useamman kuin yhden ihmisen lisää ja taudinaiheuttaja leviää. Jos R0 on pienempi kuin 1, taudin leviäminen hidastuu. Epidemiat voidaan siis lopettaa, jos taudinaiheuttajan uusiutumisluku pystytään saamaan alle yhden.

(Tässä tekninen seikka: R0 eli perusuusiutumisluku kuvaa taudin leviämistä neitseellisessä populaatiossa, jossa ei ole lainkaan vastustuskykyä tautiin. R on puolestaan efektiivinen uusiutumisluku tosielämän populaatiossa, joka on rajallinen ja jossa saattaa olla jo vastustuskykyä tautia kohtaan.)

Mitä suurempi R0 on, sitä vaikeampi tautia on hallita esimerkiksi rokottein. Tarvittava rokotuskattavuus voidaan laskea kaavalla 1-1/R0. Jos perusuusiutumisluku on 2, taudin leviäminen voidaan estää, jos useampi kuin joka toinen ihminen rokotetaan.

Tämä on helppo ajatella mielessäänkin: jos tauti tarttuu keskimäärin kahdelle ihmiselle, tartunnan aiheuttavien sosiaalisten kontaktien laskeminen puoleen tarkoittaa, että tauti tarttuu keskimäärin vain yhdelle ihmiselle.

Sama toimii tietenkin vastustuskyvyn suhteen. Kun virustartunnan jälkeen syntyy vastustuskyky virukselle, syntyy vastaava tilanne kuin rokottamisesta. (Joskin taudin sairastaminen on tietenkin epämiellyttävämpää ja vaarallisempaa kuin rokotuksen ottaminen.) Kun puolet ihmisistä on sairastanut taudin, uusiutumisluku painuu alle yhden.

Simppeli laskutoimitus: Jos koronaviruksen R0 on noin 3, silloin riittävä suoja on 1 - 1/3 ihmisistä, eli noin 67%. Jos rokotusta ei ole olemassa, tauti leviää näin laajalle, kunnes riittävän monella on vastustuskyky. Laskennallisesti tietenkin tartuntojen määrä vielä kasvaa, mutta hidastuu, kun R painuu alle yhden, joten 80-90 prosenttia voisi saada taudin, mutta koska ihmiset eivät jakaudu tasaisesti maailmaan, todellinen määrä on vähän pienempi.

 

MUTTA! R0 ei ole tietenkään mikään kohtalo: kun tartunta tapahtuu pisaroin, pystymme omalla toiminnallamme vaikuttamaan siihen miten hyvin tauti leviää. Rokotteet ja vastustuskyky vähentävät tarttumista, mutta kaikki muutkin toimet, jotka vähentävät sosiaalisia kontakteja auttaa.

Äärimmäisen tehokkain keino hidastaa taudin leviämistä on tietenkin tartunnan saaneiden eristäminen. Jos täydellisesti eristämme kaikki tartunnan saaneet, tauti ei leviä. Tällöin R olisi 0 ja epidemia loppuisi heti. Oikeassa maailmassa eristäminen ei ole tietenkään täydellistä, koska emme välttämättä tunnista tehokkaasti kaikkia tartunnan saaneita.

Tilanteessa, jossa emme tiedä kenellä kaikilla virus on, tartuntaan johtavien kontaktien rajoittaminen on tehokas tapa painaa R:ää alaspäin. Näihin liittyy paljon erilaisia toimenpiteitä aina käsien pesusta ja yskimisetiketistä karanteeneihin, massatapahtumien kieltämisiin ja liikkumisen rajoittamiseen.

Eri maissa reagoidaan koronaviruksen leviämiseen eri tavoin ja maiden R:n kehitystä voidaankin arvioida. Esimerkiksi alla kuvaajia (ja uusimmat versiot tästä linkistä). Huomatkaa että luku alkaa laskea, kun torjuntatoimet otetaan avuksi!

Kuva 1: Italian tautitapausten kehitys (Lähde: https://cmmid.github.io/topics/covid19/)

 

Singaporen tautitapausten kehitys

Kuva 2: Singaporen tautitapausten kehitys (Lähde: https://cmmid.github.io/topics/covid19/)

Kuva 3: Etelä-Korean tautitapausten kehitys (Lähde: https://cmmid.github.io/topics/covid19/)

Erityisesti voi ihastella Etelä-Koreaa, joka tehokkaasti painoi leviämään lähteneen epidemian kuriin. Singaporessa tilanne on kuplinut jo pitkään, mutta suhteellisen hyvin pysynyt kurissa.

 

70 prosenttia on siis ekologinen ennuste. Jos emme toimi, suurin osa meistä saa taudin. Jos estämme viruksen leviämisen, niin ei käy. Ei ole mitään syytä sanoa, että virus tulee leviämään, emmekä voi sille mitään. Kyse ei ole myöskään siitä, että kansalaiset olisivat voimattomia ja että taudin leviämisen estäminen on kiinni vain viranomaisista tai terveydenhoitohenkilökunnasta.

Asiantuntijat alleviivaavat sosiaalisen etäisyyden kasvattamista (tai kuten Sauli Niinistö ihanasti muotoili - pidättyväisyyttä), jotta epidemia voidaan hidastaa tai kokonaan pysäyttää.

Käsien pesu, kasvojen koskettelun välttäminen, aivastelu hihaan tai kertakäyttönenäliinaan, kättelyn vaihtaminen muunlaisiin tervehdyksiin, kotiin jääminen sairaana, etätöiden tekeminen, pitkien aikojen välttäminen suurissa ihmismassoissa sisätiloissa, matkustamisen vähentäminen ja riskiryhmiin kuuluvien huomioiminen. Suurin osa näistä toimista on kaikille mahdollisia.

Kommentit (11)

Vierailija
2/11 | 

Kiitos taas hyvästä artikkelista!

Suomi on valitettavasti näin tavallisen tallaajan silmissä menossa kovaa vauhtia tuohon 70%:ttiin. Ihmettelen kovasti, minne jäivät pikatestit viruksen toteamiseen? Samaan aikaan, kun toistellaan lausetta, että: "kyllä me olemme niin mahdottoman hyvin tähän varautuneet", niin testien osalta, kapasiteetti ei riittänytkään. Testejä vähennettiin sekä rajattiin, joten kuljemme nyt lähestulkoon sokkona. Tilastot näyttävät toki hyvältä, kun posiitiviset tulokset vähenivät 50:stä kymmeneen...nyt vain sillä tiedolla, että tuolla jossain tanssahtelee vähäoireinen koronankantaja.

Ihmismieleen ei ole luottamista: kaikki eivät tule jäämään kotikaranteeniin pienen köhän takia. Ilman testiä osa ei tiedä kantavansa virusta ja osa ei yksinkertaisesti välitä. Testit ovat psykologisesti tärkeitä pitämään sairastuneet erillään muista, etenkin vanhemmasta väestöstä sekä pitkäaikaissairaista...terveydenhuollosta puhumuttakaan. Se olisi myös tärkeää paniikin lievittämiseen. Nyt paniikista on tulossa pakokauhu. Jos halutaan, että tauti saadaan rajattua tai edes hidastettua niin, että elintärkeä terveydenhuolto pysyy toimintakunnossa, niin sitä testauskapasiteettia pitää pystyä lisäämään kaikin mahdollisin keinoin. Miksi luovuttavat ennen, kuin edes aloittivat? Luottamus on koetuksella, osa on jo mennyt, katsotaan mihin asti jämät riittää.

Vierailija
4/11 | 

Tarvitaan päivittäinen halpa kotitesti kaikille. Sillä saadaan virus kiinni vaikkei ole rokotetta.

Käyttäjä21997
Liittynyt16.3.2020
Viestejä5
6/11 | 

Meilahden keuhkoklinikalla lääkärinä työskentelevä Jere Reijula kertoo (HS 25.3.):

“Se, ettei tautiin ole täsmällistä hoitoa, aiheuttaa ahdistusta myös lääkärikunnassa.”

Uutisten mukaan Koreassa, Kiinassa, Iranissa, Italiassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa on annettu sairaaloiden teho-osastoilla hyvin hoitotuloksin c-vitamiinin mega-annoshoitoja koronaviruspotilaille.  Miten toimitaan Suomessa?
 
New York Posti-lehti uutisoi 24.3.2020 kahden Long Islannin sairaalan teho-osaston koronaviruspotilaille annetuista C- vitamiinin mega-annoshoidoista ja haastatteli keuhkosairauksien erikoislääkäriä, Dr. Andrew G. Weberiä:
 
Dr. Andrew G. Weber, a pulmonologist and critical-care specialist affiliated with two Northwell Health facilities on Long Island, said his intensive-care patients with the coronavirus immediately receive 1,500 milligrams of intravenous vitamin C.

Identical amounts of the powerful antioxidant are then readministered three or four times a day,
“The patients who received vitamin C did significantly better than those who did not get vitamin C,” he said.
“It helps a tremendous amount, but it is not highlighted because it’s not a sexy drug.”

Shanghain aluehallinnon terveysviranomaiset myönsivät 21.2.2020, siis kuusi viikkoa sitten, kolmelle sairaalalle koronaviruspotilaiden C-vitamiinin mega-annosten hoitovasteen tutkimuksiin tutkimusluvat ja antoivat C-vitamiinin mega-annoksia koskevan hoitosuosituksen.

Nämä kolme kiinalaista koronaviruksen c-vitamiinin mega-annoshoitoja koskevaa potilastutkimusta saadaan päätökseen huhtikuussa ja niiden tulokset julkaistaan.

Martti Pelho
suuhygienisti
Terveydenhuollon preventiikan erityispätevyys
Saundersfoot
Cymru (Wales)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lei Yue Mun Park and Holiday Village on Hong Kongin viranomaisten valmistelema karanteenialue. Kuva: Studio Incendo / Wikimedia Commons

En usein huuda televisiolleni, mutta viime torstaina huusin. Olin tullut kotiin vaihtamaan vaatteita ja olin matkalla MTV3:n Viiden jälkeen –ohjelmaan. Samalla katsoin hallituksen tiedotustilaisuutta ja Aino-Kaisa Pekonen oli juuri sanonut, ettei Suomessa ole mitään koronavirusepidemiaa. ”Älä sano noin”, huusin.

Toivoin, että hallitus olisi kertonut tiedotustilaisuudessa, että Suomessa tulee esiintymään koronavirustapauksia ja viruksen leviämistä pyritään estämään erilaisin toimenpitein. Nämä toimenpiteet voivat sitten vaikeuttaa ihmisten arkea ja hallitus pyytää ihmisiä varautumaan siihen. Mutta että yhdessä tästä selvitään.

Sen sijaan hallitus päätti lähteä hissuttelulinjalle. Kansalaisten valmistautumisesta ei puhuttu juuri lainkaan käsienpesua lukuun ottamatta. Ministerit puhuivat korostetusti yksittäistapauksista.

Epidemian edetessä ongelma on, että näemme vain menneisyyteen. Koronaviruksen itämisaika on pääosin 2-14 päivää, joten tänään näkyvät oireet voivat olla peräisin kaksi viikkoa tapahtuneesta tartunnasta. Siksi tulevaan varautuminen vaatii reipasta etukenoa. Tämä myös tarkoittaa sitä, että erilaiset rajoittamistoimenpiteet joudutaan aina päättämään vajavaisella tiedolla. Tämä myös tarkoittaa, että lausahdus siitä, onko tällä hetkellä epidemiaa, pitäisi laimentaa lisäämällä että "tietääksemme".

Pahinta hallituksen tiedotustilaisuudessa oli kuitenkin täydellinen ristiriita avoimuuden ja luotettavan tiedon korostamisen ja muiden puheiden välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin Sanomien mukaan, että todennäköisin skenaario on, että Suomessa tulee ”muutamia tapauksia lisää”. Tämä on idioottimainen tokaisu, joka ei voi mitenkään pitää paikkansa. Tapauksia tulee aivan varmasti enemmän kuin "muutamia". Lausahdus viittaa kahteen vaihtoehtoon: joko suomalaiset koronavirusskenaariot ovat täysin älyvapaita tai sitten ylijohtaja puhui omiaan. Jos jälkimmäinen pitää paikkansa, kukaan ei missään vaiheessa nähnyt tarpeelliseksi korjata hourailevia lausuntoja.

Hallinnon kykyyn tarttua huhuihin ja harhaluuloihin laajemmalti ei voi kovin paljon luottaa, jos edes hallinnon sisältä nouseviin hourailuihin ei tartuta. Syytön ei ole mediakaan: nähtävästi yksikään journalisti ei myöskään kyseenalaistanut Sillanaukeen väitettä skenaarioista.

Kannattaa huomata, että terveysviranomaiset eivät ole missään vaiheessa avanneet koronaviruksen leviämisen skenaarioitaan. Ylijohtajan Sillanaukeen kommentti on ainoa, jossa olen nähnyt näitä avattavan. Esimerkiksi THL kertoi nettisivuillaan ensin että ”kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia”. Perjantaina tämä muuttui muotoon ”kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa todennäköisiä” ja sunnuntaina ”kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät tapaukset ovat Suomessa todennäköisiä ja niihin liittyvät jatkotartunnat mahdollisia”, useita päiviä ensimmäisten jatkotartuntojen jälkeen. THL siis ei ole etukenossa, vaan vankassa takakenossa.

Tiedotustilaisuudessa ei muutenkaan avattu varautumisen yksityiskohtia, vaikka avoimuutta haluttiin korostaa. Toimittajan kysyessä käytiin pitkä keskustelu hengityskoneista ja niiden määrästä. Pääministeri Marin sanoi, että hengityskoneiden määrä voidaan kyllä toimittajille selvittää, mutta nähtävästi tämä ei edennyt mihinkään.

Virkamiesjohto on muutenkin kunnostautunut suomalaisen ekseptionalismin korostamisessa. HUSin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että suomalaiset osaavat toimia oikein ja riski koronaviruksen saamisesta on pieni. A-Studion haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö vastasi huoltovarmuuskysymykseen, että kenenkään ei kannata kaupasta alkaa hamstraamaan tavaroita. 

Hamstraaminen harvoin liittyy aitoihin huoltovarmuuden puutteisiin. Ihmiset hamstraavat, koska he haluavat valmistautua tulevaan. Tällöin ihmisille kannattaa mieluummin kertoa, että miten tulevaisuuteen kannattaa varautua. En usko, että suomalaisessa kansanluonteessa on mitään erityisesti tartuntataudeilta suojaavaa. Ihmiset voivat joko olla varautuneita tai sitten he eivät ole.

Erityisen ärsyttävää on ollut influenssan ja koronaviruksen aiheuttaman taudin vertailu. Nämä ovat kaksi eri tautia, joilla on erilaiset vaikutukset ja jotka eivät ole toisiaan poissulkevia. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen on kiertänyt mediassa kertomassa, että ihmisten kannattaa olla enemmän huolissaan influenssan kuin koronaviruksen suhteen. Totta kai olen enemmän huolissani koronaviruksesta, koska se on uusi ja tuntematon. Ruotsalaisen kannattaa ennemmin sanoa suoraan faktat kuin kertoa mitä ihmisten kannattaa tuntea: tällä hetkellä suomalaisilla on valtavasti suurempi riski sairastua influenssaan kuin koronavirukseen. Vielä kannattaa ottaa influenssarokotus, jottein myöskään ruuhkauta terveyskeskuksen päivystystä.

Samalla tavoin Pekosen tai Helsingin kaupungin vakuutus siitä, että tällä hetkellä ei ole epidemiaa on sisällötön. Ihmiset eivät tiedä, mitä epidemia tarkoittaa, eikä epidemialla ole mitään yleismaailmallista määritelmää. Parempi kertoa suorasanaisesti faktat: tällä hetkellä Suomessa ei ole tiedossa tartuntaketjuja, joiden lähtöpistettä ei tiedetä. Toisin sanoen: tilanne on siis vielä hallinnassa.

 

Tartuntataudit ovat Suomessa harvinaisia ja yhtenä seurauksena tästä on, että toimittajien kokemus epidemioiden raportoimisessa on vähäistä. Tämä on puolestaan näkynyt sangen heikkona suoriutumisena. Tiedotustilaisuuksissa poliitikot, virkamiehet ja lääkärit ovat päässeet puhumaan omiaan, eivätkä toimittajat ole suuremmin kyselleet, että millä perusteella lausuntoja annetaan.

Sillanaukeen hourailuihin ei tarttunut kukaan, kukaan ei kysynyt Krista Kiurulta, että miksi puhutaan vain yksittäistapauksista, eikä kukaan ei kysynyt Pekoselta, että mistä tiedetään, ettei epidemiaa Suomessa vielä ole.

Torstaina hallituksen tiedotustilaisuutta seurasi omituinen hymistely, jota hyvin kuvaa Helsingin Sanomien kotimaan toimituksen esimiehen Päivi Paulavaaran kommenttikirjoitus torstailta. Paulavaara kirjoitti, että nyt ei ole syytä lietsoa paniikkia ja kannattaa kuunnella viranomaisten viestiä ja luottaa siihen. Laajalla skaalalla toimittajat nyökyttelivät mukana ja unohtivat, että journalistien tehtävänä lienee myös kysyä, että mihin poliitikkojen ja virkamiesten sanoma perustuu.

Itse kirjoitin viime viikolla ja olen useammassa haastattelussa puhunut koulujen sulkemisesta ja kuinka siihen on syytä varautua. ”Koronavirus tuskin sulkee kouluja ja päiväkoteja”, sanottiin , eikä tietoa koulujen sulkemisen hyödyllisyydestä ole. No, muutama päivä myöhemmin HUSin ja Helsingin kaupungin tiedotustilaisuudessa mainittiin, että neljä koululuokkaa oli asetettu karanteeniin.

Kansalaisille on hyvä kertoa odotettavissa olevista toimenpiteistä, koska se vähentää yllätystä, kun toimenpiteisiin joudutaan ryhtymään. Tämä myös auttaa ihmisiä ymmärtämään ja hyväksymään toimenpiteet. Erilaiset karanteenit, yleisötapahtumien kieltämiset ja koulujen sulkemiset eivät ole suoraviivaisia päätöksiä, vaan niihin liittyy puoltavia ja vastakkaisia näkökantoja. Esimerkiksi vielä ei ole tiedossa, että lapsi olisi tartuttanut koronavirusta eteenpäin.

Hallituksen uhkapelin epäonnistumisesta kertoo hyvin Helsingin Sanomien Päivi Paulavaaran sunnuntainen kommentti, jossa ääni kellossa oli muuttunut paljon. Paulavaara kyseenalaisti 130 koululaisen karanteenin riittävyyden ja kysyi, että olisiko koko koulu pitänyt sulkea. Tässä kommentissa on niin monta harhakäsitystä, että huolestuttaa.

Ensinnäkin, neljän koululuokan karanteeni on todella raju toimenpide. Koulun sulkeminen tarkoittaa käytännössä sitä, että oppilaat eivät voi tulla kouluun. Tämä ei juurikaan rajoita koululaisten elämää ja aiheutuvat ongelmat ovat lähinnä päivähoidollisia ja filosofishenkisiä kysymyksiä siitä, että miten tämä suhtautuu oppilaiden oikeuteen saada hyvälaatuista opetusta. Karanteeni sen sijaan rajaa sen, etteivät oppilaat saa poistua kotonaan. Tämä on hyvin ankara perusoikeuksien rajoittaminen.

Ottaen huomioon, kuinka raju toimenpide ihmisten liikkumisen rajoittaminen on, en myöskään ihan ymmärrä sitä, miksi viime viikolla korostetusti puhuttiin siitä, että koronavirusepidemian hoitamista ei saa politisoida. Se, minkälaisia pakkokeinoja suomalaisiin kohdistetaan, on mitä suuremmissa määrin poliittisen keskustelun arvoinen asia.

Toiseksi, Paulavaara vaatii järeitä ja ylimitoitettuja toimia. ”Tosipaikan tullen tarvitaan näyttöjä, että uhka otetaan tosissaan”, hän kirjoitti. Tämähän ei eroa suuresti nettikeskustelujen äänensävystä. Netissä on jo pitkään vaadittu lentojen lopettamista, rajojen sulkemista, ruumiinlämmön mittauksia satamissa ja koulujen sulkemisia. Nämä toimet pääosin eivät ole tehokkaita, vaan ennen kaikkea juuri näyttäviä toimenpiteitä, joilla on tarkoitus enemmän tehdä poliittinen vaikutus ihmisiin kuin estää koronaviruksen leviämistä. Viranomaisten ei kannata tehdä toimenpiteitä, joista ei ole hyötyä.

Kolmanneksi, Paulavaara on taas askeleen tai kaksi jäljessä. Kun karanteeneja aletaan asettaa, keskeinen kysymys on ennen kaikkea, että miten ihmiset selviävät näissä tilanteissa.

 

130 lapsen asettaminen karanteenin on valtava toimenpide. Tiedämme aikaisemmista epidemioista, että karanteenien sosiaalinen ja fyysinen eristys aiheuttavat ihmisille henkisiä haasteita. Esimerkiksi Toronton SARS-epidemian jälkeen 2003 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että traumaperäisen stressihäiriön oireita oli noin 29 prosentilla vastaajista ja masennuksen oireita 31 prosentilla. Koronaviruskaranteeni ei tietenkään ole yhtä dramaattinen kuin SARS-karanteeni, koska koronavirus on huomattavasti vähemmän tappava. Samaten vuonna 2020 on huomattavasti paremmat mahdollisuudet pitää yllä sosiaalisia suhteita karanteenissakin.

Joka tapauksessa, karanteeni tulee olemaan koettelemus lapsille ja heidän on syytä saada tarvitsemaansa tukea niin vanhemmilta kuin oppilashuollostakin. En etsimällä löytänyt netistä viranomaisten sivuilta minkäänlaista ohjeistusta karanteenista selviämiseen. Kysyin asiaa Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkariselta, joka vastasi, että ”Potilasohjeita ei käytännössä ole sen enempää kuin mitä tiedotustilaisuudessa ja tiedotteissa tulee ilmi.” Viikin normaalikoulun johtava rehtori Tapio Lahtero puolestaan kirjoitti, että ”Koulu jakaa ohjeistusta liittyen opiskeluun. Sairauteen ja sen hoitoon liittyen ohjeistusta jakaa HUS ja THL.” HUSista en saanut kiinni ohjeistuksesta vastsaavia.

Vaikuttaa siis siltä, että koululaisten ja heidän vanhempiensa tuki on vähäistä tai olematonta. Tähän on syytä saada muutos mahdollisimman nopeasti. Karanteenin vaikutukset oppilaiden mielenterveydelle pitää minimoida.

 

Kaiken tämän jälkeen, oikeastaan viikon aikana ei ole tilanne muuttunut. THL kertoi sunnuntaina, että se oli testannut 130 influenssanäytettä, ja yksikään näistä ei ollut koronaviruspositiivinen. Tämä kertoo siitä, että laajaa leviämistä ei Suomessa vielä ole. Koronaviruksen tilanne maailmalla näyttää melko samalta. Vaikka uutisissa viruksen leviämistä seurataan herkeämättä, päivä tai kaksi ei muuta tilannetta merkittävästi.

Jokainen päivä on sikäli arvokas, että pahin skenaario olisi laajan koronavirusepidemian iskeminen samaan aikaan, kun influenssaepidemia on pahimmillaan. Jos toimenpitein saadaan hidastettua koronaviruksen leviämistä, loistavaa. Lisäksi koronaviruksen tyyppiset virukset leviävät heikommin lämpimällä säällä, joten vuodenaikaisvaihtelukin on meille eduksi.

Hallitus ei ole möhlinyt muuten kuin se kulutti yhden viikon, jolloin se olisi voinut pyytää kansalaisia valmistautumaan koronavirukseen. Toimittajat toivottavasti saavat pian kiinni terveestä suhtautumisesta poliitikkoihin ja virkamiehiin. Valtion virkamiesjohto on loppujen lopuksi koronaviruksen leviämisen rajoittamisessa sivuroolissa, sillä merkittävän työn tekevät ruohonjuuritason toimijat.

Tartuntatautien leviämiseen tehtävät päätökset ovat Suomessa kunnallisten ja aluetason toimijoiden käsissä. Sunnuntaina Helsingin kaupungin ja HUSin tiedotustilaisuus osoitti, että tämä taso toimii ja ottaa tilanteen vakavasti. Samaten Lapissa hoidettiin oivallisesti ensimmäinen koronavirustapaus. Ihmisten arjen kannalta hallituksen sanomisilla ei ole niinkään väliä - tärkeintä on että heitä lähinnä olevat viranomaiset toimivat järkevästi. Siksi toivoisi, että Suomessa vahva maakunnallinen media kiinnittäisi huomiota alueelliseen valmiuteen käsitellä koronavirustapauksia.

Erityisesti on syytä huomioida potilaita hoitavat lääkärit ja hoitajat, jotka ovat tartunnan eturivissä ja mahdollisesti altistuvat taudinaiheuttajille. Tartunnan etenemisen estäminen ja taudin oireiden haittojen vähentämisessä on keskeistä se, että sairaanhoitohenkilökunta toimii taitavasti.

Viime viikolla kirjoitin tavoista, jolla jokaisen kannattaa varautua koronavirukseen: käsien pesu, kasvojen koskettelun välttäminen ja poikkeustilanteiden etukäteissuunnittelu. Tällä viikolla joukkoon voisi lisätä uuden neuvon: jos lähipiirissäsi on ihmisiä, jotka ovat joutuneet karanteeniin, ottakaa heihin yhteyttä ja tarjotkaa läsnäoloanne etäyhteydelle. Olemme kaikki tässä yhdessä ja selviämme helpoimmalla toisiamme tukemalla.

Kommentit (32)

Toweri
Liittynyt29.12.2014
Viestejä2
1/32 | 

Et ole kovin johdonmukainen.

Kirjoitat: "Erityisesti on syytä huomioida potilaita hoitavat lääkärit ja hoitajat, jotka ovat tartunnan eturivissä ja mahdollisesti altistuvat taudinaiheuttajille. Tartunnan etenemisen estäminen ja taudin oireiden haittojen vähentämisessä on keskeistä se, että sairaanhoitohenkilökunta toimii taitavasti."

Eikös karanteeni juuri *ole* tartunnan etenemisen estämistä!? Miksi nimität sitä "poliittiseksi" toimenpiteeksi? Mitä ihmeen politiikkaa siinä on? Arveletko kyseessä olevan jokin toisinajattelijoiden eristäminen?

Kirjoitat myös: "...pahin skenaario olisi laajan koronavirusepidemian iskeminen samaan aikaan, kun influenssaepidemia on pahimmillaan."

Tiedoksesi: Koronaviruksen aiheuttama tauti *ON* influenssa. Meidän vuotuisissa kausi-influenssaepidemioissa on aiheuttajina ollut tähän asti neljää eri koronavirusta. Tämä on vain viides.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
2/32 | 

Influenssaa aiheuttavat influenssavirukset, jotka ovat hyvin erilaisia kuin koronavirukset. Jotkut koronaviruslajit aiheuttavat flunssaa, mutta tämä on eri tauti kuin SARS-CoV-2:n aiheuttama Covid-19, josta tässä kirjoituksessa on kyse.

Vierailija
3/32 | 

Kiinnitän huomiota Sillanaukeen valittuihin  ulostuloihin  (HS 28.2) :

" Kaikki valmiussuunnitelmat ovat aina salaisia. Maailmassa on kuitenkin myös tahoja, jotka haluavat tehdä haittaa. Jos kertoisimme valmiussuunnitelmistamme, nämä tahot voisivat sieltä poimia, että tuohon  asiaan Suomi ei olekaan varautunut, ja valitaa sen kohteekseen. Eli myös  tällä salaamisela halutaan suojella väestöä ."

Aika ennen kuulumatonta, että kansliapäällikkö  uskoo älykkääseeen virukseen, vai mahta,ko hän noilla tahoilla tarkoittaa jotain salaliittoa tai Putinin trolleja ?

Mirja
4/32 | 

Voisiko joku kuvailla, miten PANIIKKI, jota Suomen viranomaiset niin pelkäävät, ilmenisi tässä koronavirusasiassa? Nuoruudessani oli liikkellä POLIO-virus. Mitenkähän viramomaiset ja lehdistö silloin toimivat?

Vierailija
5/32 | 

Juuri näin olen itsekin ajatellut ja lähes kiehunut raivosta noita tiedotustilaisuuksia seuratessani (en ole ihan maallikko ja lisäksi osaan laskea). Poliitikkojen ja asiantuntijoiden roolit ovat aivan sekaisin ja lisäksi asiantuntijat kieltäytyvät kertomasta yhtään pidemmän aikavälin skenaariosta. Lisälsi käsien pesun ei pitäisi olla ainoa hyvä konkreettinen neuvo väestölle.Tämän kirjoituksen kun saisi lukea vaikka Hesarista.

Kiukutus
6/32 | 

Koronaviruksen erityispiirre on aivan uskomattoman hyvä tarttuvuus. Usassa 108 ihmisen (asukkaat + henkilökunta) hoitokodissa oli yksi koronavirustapaus. Kun kaikki testattiin, kävi ilmi että puolella oli itämässä oleva koronavirustartunta. Eli tauti oli jo puolella ihmisistä ennen kuin ensimmäinen tapaus muuttui oireelliseksi.

Kun tämän yhdistää siihen että tauti tarttuu jo ennen ensioireiden ilmentymistä ja säilyy tartuntakykyisenä pinnoilla jopa yhdeksän päivää, emme oikeastaan voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn. Tämä on tauti jonka tulee saamaan lähes kaikki, ellemme sulje yhteiskuntaamme täysin kuukausiksi. Yksi terveeksi itsensä tuntevan ihmisen aivastus bussissa tartuttaa lähes kaikki tilassa olevat, ja myös lukemattomat muut seuraavien päivien aikana bussiin nousevat. Ja nämä vuorostaan tartuttavat tautia edelleen edes tietämättä että ovat kantajia.

Kuolleisuus ei onneksi ole kovin iso kuin vanhusten kohdalla. Arvio että noin 15% yli 70-vuotiaista tulee kuolemaan tähän tautiin ei todennäköisesti ole kovin kaukana. Että lieneekö sitten ratkaisu eläkepommiin...

Suurin vaara liittyy sairaaloiden ruuhkautumiseen. Jos jopa 20% vaatii sairaalahoitoa selvitäkseen ja virus leviää sitä vauhtia miltä näyttää, meille tulee vielä tilanne jossa sairaalat joutuvat myymään ei-oota hoitoa vaativille.

Itse pidän turhauttavana että uutissivustojen kommenttiosiot tuntuvat sensuroivan tehokkaasti virukseen liittyvää informaatiota. Jo moderoinnin läpäisseitä kommenttejani on poistettu jälkikäteen. Ilmeisesti esimerkiksi merkittävästi normaali-influenssasta poikkeavan tartuttavuuden mainitseminen on jonkinlaisella "tästä ei pidä puhua" -listalla.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
7/32 | 

Ei tilanne nyt aivan noin paha ole. Tarttuvuus vaikuttaa suhteellisen rajalliselta verrattuna moniin muihin virukseen. Esimerkiksi hoitokotitapauksessa virus on luultavasti levinnyt suhteellisen pitkään ja vasta vakavat tapaukset herättivät tilanteeseen. Oireita varmasti oli aiemminkin, mutta ei flunssan kaltaisiin lieviin oireisiin kiinnitetty huomiota. Hoitokodissa on 108 potilasta ja noin 180 henkilökuntaa ja viitiselläkymmenellä on oireita. Nämä eivät siis ole vielä varmistettuja tapauksia.

Myöskin se, mikä on mahdollista, on eri asia kuin se mikä on todennäköistä. Tauti ei todennäköisesti tartu oireettomalta, koska aivastelu ja yskiminen ovat lähes ainoita tehokkaita taudinleviämisenkeinoja. Todennäköisesti virus ei säily pinnoilla merkittävissä määrin yhtään niin kauan. Nykyisen käsityksen mukaan tauti ei leviä tehokkaasti pinnoilta.

Jos tauti leviäisi oikeasti yhtään niin tehokkaasti kuin kuvailet, se olisi jo levinnyt huomattavasti laajemmalle.

Argh!
8/32 | 

Vaikeaa astmaa sairastavana myönnän, että mahdollinen sairastuminen pelottaa. Lääkitystähän ei ole, ei ennalta ehkäisevää rokotetta - tilanne on siis ihan eri kuin influenssan kanssa, jota vastaan rokottaudun tietenkin! Kuulunhan keuhkosairauteni kanssa riskiryhmään enkä sairastaisi luultavasti koronaa lievänä vaan se saattaisi olla minulle kohtalokaskin.

THL on totaali epäonnistunut korostaessaan, ettei tässä nyt mistään sen kummosemmasta ole kyse! Meille riskiryhmäläisille on! Ja meitä on paljon!

Jos olisi alusta asti edes painotettu todella huolellista käsihygieniaa - mutta ei! ”No, jos nyt on vähän tarkempi käsien pesun kanssa...” Niin kuin oikeasti!

No, Suomen vanhentuminen ainakin saadaan kuriin kun yli 80 henkäisevät viimeisen henkosensa koronan kourissa. Ja ehkä me sisäilmasta sairastuneet astmaatikotkin...

Luuttu
Liittynyt2.4.2016
Viestejä219
9/32 | 

Jokainen täysjärkinen tajuaa että tiukka rajojen ja matkustajien valvonta olisi ollut ainut vaihtoehto. Rajojen sulkeminen sotii Suomen hallituksen ajamaa glopaalia väestön vaihto politiikkaa vastaan joten sitä ei voitu edes harkita vaan hyväksyttiin mieluummin tulevat tuhannet kuolonuhrit. Suomen hallitus koostuu sairaista aivopestyistä ihmisistä jotka yksinkertaisesti kieltää totuuden jos se ei sovi heidän maailmankuvaansa.

Vierailija
10/32 | 

Mitäs ihmettä nyt taas. Ei kaksi viikkoa kotona ole yhtään mikåän ongelma. Keskivertoteini istuu ihan tyytyväisenä koneella bingeämässä netflixiä kaksi viikkoa, murahtaa jos käsket edes syömään.

Rillipää
11/32 | 

Edelleen tänään tiedotustilaisuudessa Pekonen toistaa samoja puheita. Hänen mukaan Suomessa ei ole koronavirusepidemiaa. Mistäköhän hän sen voi tietää? Viimeisin hiihtolomaviikko meneillään, voi ennustaa, että seuraavat viikot tulevat näyttämään suuntaa sille, että onko epidemiaa vai ei.

PN
12/32 | 

Minun mielestäni hallituksen sanoma viime viikolla oli aivan asiallinen. Mahdolliset karanteenit ja muutkin rajoitustoimet  tuotiin esille. Epidemiaa ei ole, ja se pyritään estämään, ja sen syntymiseen on varauduttu. Miten hallitus ja valtion virkamiehet voivat muuten valmistella kansaa? Kehottamalla ostamaan kahden viikon sapuskat? En usko että sekään olisi viisasta. Toki joitakin asioita olisi voinut sanoa toisin, mutta niin on aina ainakin jonkun mielestä. Nykyaikana, kenties somen ja blogien ansiosta mediallakin tuntuu usein lähtevän mopo käsistä ja syntyy itseään ruokkia kehityskulkuja.

Ihmettelevä jokapaikan tallaaja
13/32 | 

Kannattaa etsiä vuoden 2012 influenssapandemian varautumissuunnitelma.
Vaikka se ei suoraan koske nykyistä hommaa, sieltä voi silti johtaa ilmeisiä yhtäläisyyksiä tähän päivään. Ainakin itselle se avasi niitä asioita, joita saa toki luetuksi ulkomaisista lähteistä, mutta myös kotimaan otteista asiaan.

Eilen luin paikallisen lehden nettiversiosta, että kymenlaaksossa kymsote on valinnut linjakseen olla tiedottamatta virusasioista mitään. Tästä voidaan arvata eteenpäin, että se on ollut ohje ja että muutkin tulevat tekemään niin. En voi sanoa muiden kuin omasta puolesta, mutta mielestäni se on edesvastuuttoman törkeää.

Joillain levinnee suupielet hymyyn, kun tunnustan varautuneeni kuukausia kestävään eristykseen. Valokuidun ansiosta ainoa fyysinen liikkumisen tarve on kauppa. Olisi hyvä, jos firmoissa mahdollusuuksien mukaan ihmuset heräisivät olemaan järkeviä. Mutta, kuten sanoin, varautuminen omatoimiseen täyseristykseen, tai muuhun pitkittyvään ongelmaan, on järkevää eikä jonkun randomin maailmanlopun odottelua.

En usko, että virus vie hirveästi ihmisiä, mutta koska se on vasta aluillaan, tulee globaalisti isoja taloudellisia takaiskuja ja niin tulee käymään täälläkin. Mielestäni lama on tämän shown hinta.

Aiemmassa pandemiasuunnitelmassa numeerisesti suunnilleen covidin kaltainen pandemia saattaisi pysäyttää n. 25% työväestä. Saman jutun mukaan on odotettavissa, että tämä sessio päättyy ja sen jälkeen tulee toinen aalto.

Eräs, mikä itseä hiertää, ja joka käy ilmi siitä suunnitelmasta, on hengityssuojainten tarpeettomuus ymmärtääjseni perustelulla, että tauti ei välity ilmateitse, vaan pisaroina. Jos joku aivastaa pusaroita ilmaan, on miljardin varmaa, että on parempi olla koppa suussa ja lasit päässä kuin hengitellä höyryjä vapaasti. Siihen liittyen THL: n sivuilla oli ohje, kuinka toimua eri maskien kanssa. Mehän emme osta niitä käyttääjsemme, vaan varastoidaksemme. Joten ohjeesta näkee, miten toimia oikein varastoidessaan niitä itseensä.

Vierailija
14/32 | 

Kiitos Tuomas Aivelo! Kerrankin joku uskaltaa puhua. Kyllä olen ihmetellytkin. 

Miksi Suomessa testataan niin vähän koronavirusta? Ilmeisesti raha. Mutta testaaminen tulisi paljon halvemmaksi kuin se, että näillä nykyisillä toimilla viruksen annetaan levitä rauhassa. 

WR
15/32 | 

Hyviä, asiallisia kolumneja. Tärkeintä on välttää tarpeeton paniikin lietsominen, joka tulosta tekevän median ja irrationaalisen somen aikana on kyllä vaikeaa.

Naturen uutisten perusteella vaikuttaa siltä ettei tämä ole edes ilkeä tarttumaan vaan tarvitsee lähikontaktia (toisin kuin influenssa). Pääosin lieväoireisena sairautena tartuttajat ovat jääneet huomaamatta.

Jos tämä vaatii supertartuttajia, laajamittainen pandemia vältettäneen.

Ymmärrän hyvin toimenpiteet eikä ainakaan Suomessa ole lyöty yli. Kellään ei immuniteettia taida olla.

Se mitä olisi hyvä myös painottaa on todennäköisyyttä ylipäänsä saada tartunta. Vaikka tapausten määrä katsoo taaksepäin ovat nuo lukumäärät absoluuttisesti niin pieniä, että vaatii aika huonoa onnea korona saada.

Pettynyt suomalainen
16/32 | 

Olen niin pettynyt THL:n ja hallituksen tiedotukseen koronaviruksesta ja heidän välinpitämättömyys pelottaa. 

Vierailija
17/32 | 

Kiitos kirjoituksesta. Hienoa lukea artikkelia, joka on tehty ajatuksella. Tämänhetkinen uutisointi/korkeassa asemassa olevien virkaihmisten aivopierut ei valitettavasti ole pelkästään Suomen ongelma ja se lisää todellista tuskaa, kun yrittää seuloa vakavasti otettavaa tietoa kaiken turhan paniikinlietsonnan lomasta. Tässä tulee se ongelma, kun Hallitus päättää ottaa vähän turhankin rauhallisen asenteen, jotta kansa ei vaan hermostu. Liian vähän annettua tietoa johtaa siihen, että se etsitään muualta. Suomalaiset ovat hyvin koulutettuja ja englantia pystytään ymmärtämään sekä lukemaan. Nyt kun vähänkin seuraa, miten maailma suhtautuu koronaan ja vertaa sitä Suomen hallituksen sekä THL:n linjaan, niin väistämättä tulee ajatelleeksi, että ollaanpa sitä vajottu aikamoiseen lietteeseen. Mediasoppaan heitellään henkilökohtaisia mielipiteitä, eriävää tietoa, maanista käsienpesua sekä jotain, mikä tulee ulos vähättelyn muodossa. Ei mikään ihme, jos tavallista tallaajaa täällä alkaa vähän ahdistaa, kun johtokaan ei näytä olevan kartalla.

Ainoa asia, johon kirjoituksessasi tartuin oli maininta siitä, miten koronavirus tulee mahdollisesti hiipumaan kesään mennessä ilman lämmetessä. Toivon, että tähän ei tuudittauduta. Näyttöä siitä, että lämpimämpi ilmanala vaikuttaisi positiivisesti, ei ole. Esimerkiksi Italiassa ilma on nyt hyvin lähellä Suomen normaalia kesää.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
18/32 | 

Samaa mieltä, ettei kannata "tuudittautua", enkä myöskään usko, että koronavirus tulee "hiipumaan", mutta uskon, että leviäminen voi hieman hidastua kesällä. Tyypillisesti vuodenkierto ajaa vahvasti näitä hengitystievirusepidemioita (mutta se ei yleensä pidä paikkaansa ensimmäisellä pandeemisella kierroksella).  Lisäksi on totta, että on vaikea arvioida miten lämpö vaikuttaa - leviäminen vaikuttaa hitaammalta lämpimimmissä maissa, mutta toisaalta monet näistä maista ovat sellaisia, ettei meillä ole takeita, että todetut tapaukset antaisivat lupaavaa käsitystä siitä, kuinka paljon tapauksia oikeasti on. 

Vierailija
19/32 | 

Erityisesti kiinnitti huomiota eduskunnan tiedotustilaisuudessa läsnäolijoiden jatkuva kasvojensa ja nenänsä klähmiminen. Olisivat nyt edes ennen tilaisuutta ohjeistaneet sen porukan noudattamaan noita hygienian perusohjeita. Oli sekä kuvottavaa että surkuhupaisaa vaikkakin vakava virhe.

Vierailija
21/32 | 

Näkisin että hallitus tiedoittaisi huomattavasti totuudellisemmin

. Tarkan tiedon puiute lisää hysteriaa.

On pitkä lista alkeellisia toimenpiteitä joilla kosketuspintoja voitaisiin puhdistaa.-

Kaupat, julkinen liikenne  jne voitaisiin hyvin vaatia puhdistamaan kosketupinnat,

käsienpesua perusterveille
22/32 | 

Karmeinta on, että THL ja ministerit aloittavat joka toisen lauseensa sanomalla, ettei koronatartunnasta ole perusterveille haittaa. Tämä on kylmyyttä.

Talous edellä mennään. Muutoin olisi jo kielletty epidemia-alueille matkustus. Vaan eipä muilla kuin priimakuntoisilla tuottavilla kansalaisilla ole väliä?

Seppo
23/32 | 

Pääosin erinomainen kirjoitus. Perustelisitko vielä näkemyksesi siitä, että lentojen rajoittaminen olisi hyödytöntä.

Selvää on, ettei viruksen leviämistä voida kokonaan estää katkaisemalla tai vähentämällä liikennettä epidemia-alueille. Näin kuitenkin voidaan hidastaa ja rajataa leviämisreittejä merkittävästi. Ei edes koronavirus matkusta itsestään esim. Italiasta Suomeen.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
24/32 | 

Kyllähän kaiken liikkumisen kieltäminen tai lopettaminen tietenkin hidastaisi ainakin taudin leviämistä, etenkin tilanteessa jossa Suomi tällä hetkellä on. Käytin tietoisesti sanaa 'tehokas' tässä yhteydessä. Esimerkiksi Italia lopetti lennot Kiinaan varhaisessa vaiheessa, mutta se ei estänyt tartunnan leviämistä. Nyt virus on levinnyt jo ympäri maailman, joten käytännössä lentoja pitäisi rajoittaa niin laajalta alueelta, että siitä on merkittävästi haittaa.

Martti Pelho
25/32 | 

Suomen terveysviranomaisten ja poliitikkojen viruspuheista ovat kokonaan puuttuneet ohjeistus ja neuvonta, miten kansalaiset voivat kotonaan vahvistaa ja tukea oman immuunipuolustuksensa iskukykya?

Meillähän edelleen käytettävissämme kaikkia ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteerja vastaan mummon perinteiset kotikonstit; riittävä uni, lepo ja nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.

THLn vuoden 2012 ja 2017 terveysselvitysten ja valtion ravintoasiain neuvottelukunnan vuoden 2015 jodiselvityksen mukaan Suomessa kansalaisten päivittäisestä ravinnostaan saaman jodin määrät ovat tasaisen jyrkästi laskeneet jo viimeiset 40 vuotta kuin lehmän häntä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa (2013) kerrotaan, että Euroopan suolamarkkinoilla uudet jodittomat suolat ovat korvanneet perinteisen jodilisätyn ruokasuolan.

THL saivartelee terveyselvityksessään sillä, että mitkä joditasot voisivat olla Suomessa, jos kansalaiset käyttäisivät vain jodilisättyä ruokasuolaa.

Kun kansalaiset eivät käytä enää peristeistä jodilisättyä ruokasuolaa, niin THLn selvitysten höpinät ovat huijausta Suomen vakavan jodin puutostilanteen salaamiseksi.

Jodin puutostila koskenee Suomessa nyt jo kolmea miljoonaa kansalaista.

Mitkä ovat Suomessa kansalaistemme joditasot vuonna 2018 tai 2020?

Sitä me emme tiedä. Joditasoja  ei ole tutkittu virtsakokein vaikka terveyskeskuksissamme ja sairaaloissamme tehdään vuosittain 300 miljoonaa veri- ja virtsakoetta.

Jodi ja sen molekyylijohdannaiset, kilpirauhashormoonit, ovat tärkeä osa kehomme kaikissa toiminnoissa ja erityisesti puolustusmekanismeissamme.

Kun kehomme reseptorit ilmoittavat tunkeilijasta, niin jodin T3-muotoinen kilpirauhashormoni tunkeutuu verenkierrosta solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, mitokondrion, puolustustaisteluun tunkeilijan tuhoamiseksi.

Kun jodiarvomme ovat olleet jo vuosisotalla alle lajillemme luontaista tasoa, niin puolutusmekanismimme eivät voi toimia tehokkaasti tai oikein.

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee jaetuttaa maksutta ensiapuna joka talouteen pienet 30 ml joditippapullot (15 % jodi-potassium mikstuura). Kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa vain noin miljoona euroa.

Pätevänä ja kuvaavana hintaverrokkina todettakoon, että vuoden 1992 Suomen valtion hävittäjäkonehankinnan kokonaislasku tulemaan olemaan noin 24 miljardia euroa. Hallitusohjelmaan kirjattujen uusien hävittäjäkoneiden hankintahinnaksi hallitus on ilmoittanut 10 miljardia euroa ja härveleiden elinkaarikustannukset Pentagon on puolestaan arvioinut 50 miljardiksi euroksi!

Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet tunnettuja jo tuhansia vuosia.

Martti Pelho

suuhygienisti

terveydenhuollon preventiikan erityispätevyys

Kuopion KOn lautamies työ- ja virkarikosjutuissa 1993-97

Saundersfoot

Cymru (Wales)

Vierailija
26/32 | 

Jos on IHAN PAKKO lentää mm. Italiaan, olisiko 14 vrk automaattinen kotikaranteeni isompi uhraus kuin yhteiskuntamme heikoimpien altistus muualla vakaviksi osoittautuneille seuraamuksille? Olemme ihan samaa ihmissukua. Myös täällä pätee kausaliteetti.

Anneli Weiste
27/32 | 

Terveisiä täältä karanteenista. Isovanhempia lukuunottamatta kukaan ei ole tarjonnut lapselleni tukea. Postikortit ja herkku- ja kukkalähetykset ovelle toimitettuna ilahduttivat reippaan karanteenilaisen mieltä. Tuon ikäiset ottavat onneksi asian rehdillä huumorilla. Olemme kuunnelleet Sannin kappaletta, jossa kaapissa on pari koronaa. Kotikoulukin sujuu, Viikin norssilla on hienot oppimisalustat. Minulle on kyllä osoitettu kaikenlaista hössötystä, kuinka lapseni on nyt vaarassa. Reagoin sulkemalla puhelimen. Meillä pestään käsiä ja pidetään pää kylmänä. HUS:n epidemiayksikön soitto oli hieno ja sain kysyä asioita, jotka askarruttivat mieltäni. Ymmärrän, että mahdollisten tartunnansaaneiden eristäminen on fiksua hätävarjelua. Blogissa tuodaan esiin viestinnän ongelmia. Kuuntelen vain YLE:n radiouutisia. STM:ltä odotan huomisaamuna lausuntoa riskiryhmien kanssa työskentelevien karanteenilaisten läheisten erityiskohtehtelusta ja sote-alojen työnantajapuolelta vastuunkantoa asiasta. Pitkäaikaissairaiden ja pikkulasten parissa työskenteleviä on ohjeistettu menemään töihin, vaikka oma lapsi olisi karanteenissa. Lisäksi duunareita on ohjeistettu KERTOmAAN työpaikalla, että kotona on koronaepäilys. Tämä on järkyttävin epäsuhta STM/Valvira/THL linjassa. Tietenkään työntekijän ei pidä a.) Mennä töihin riskillä, että karanteenilapsi sairastuukin b.) Levittää koronaa riskiryhmille c.) Lietsoa aiheellista paniikkia asiakkaiden keskuudessa d.) Ottaa kaikki syyt ja vastuut omille niskoillensa työnantajapuolen (kunnat, yksityiset) livistäessä vastuusta. STM RYHDISTÄYDY! Sote-aloilla työskentelevät eristettyjen läheiset tarvitsevat TUKEA TYÖNANTAJALTA!!! Ja viimeiseksi, kouluun palaavia lapsia EI SAA KIUSATA! Voin vain kuvitella, miltä italialaisen perheen lapsista tuntuu nyt. Häpeä, Suomi. Skarpatkaa vähän, aikuiset. Peskää käsiänne ja olkaa edes vähän reilumpia toisia kohtaan ja ottakaa esimerkkiä nuorista.

Kalle Penttinen
28/32 | 

Tutkijatohtorikin on vain ihminen pelkoineen ja epätietoisuuksineen kuten monia sekavuuksia ja ristiriitaisuuksia sisältävästä jutusta käy ilmi. Se on sinänsä täysin ymmärrettävää jo senkin vuoksi ettei ekologian ja evoluutiobiologian tutkija ole virologian, lääketieteen eikä epidemiologian asiantuntija. Jutussa arvostellaan voimakkaasti kaikki mahdolliset, niin hallitus, viranomaiset kuin toimittajatkin sellaisella paatoksella, että tuntuu kuin kirjoittaja ei meinaisi pysyä ns. nahoissaan koronapaniikissa. Hallitus ja viranomaiset haukutaan tekemättömyydestä ja liian vähäiseltä tuntuvasta reagoinnista ja sitten kohta kirjoittaja alleviivaa miten voimakas toimenpide esim. koululuokkien karanteeni on ja tyrmää erilaiset turuilla ja toreilla vaaditut rajojen sulkemiset ja lentokiellot yms. Kirjoittaja soimaa hallitusta liian vähästä tiedottamisesta ja sitten kohta kirjoittaa ettei hallituksen sanomisilla ole merkitystä ihmisten arjen kannalta. Kirjoittaja  vaatii jotain kuin perustuslaillista keskustelua karanteereista, koska ne ovat hänen mielestään perusoikeuksiin kajoavia poliittista keskustelua vaativia toimia. Karanteerit ja vastaavat ovat kuitenkin viranomaisten tartuntatautilakiin perustuvia toimenpiteitä, jotka tehdään lääketieteelliseen harkintaan perustuen - ei poliittiseen harkintaan. Toisaalla kirjoittaja arvostelee voimakkaasti esim. HUS:n lääketieteen asiantuntijoiden ja tartuntautiviranomaisten lausuntoja ja toisaalla: "Helsingin kaupungin ja HUSin tiedotustilaisuus osoitti, että tämä taso toimii ja ottaa tilanteen vakavasti." Sekavaa epäjohdonmukaista hourailua kirjoittajalta. Epäselväksi jää, että mitä hallituksen ja viranomaisten olisi pitänyt kirjoittajan mielestä jo tehdä. Monista mahdollisista skenaarioista on jo tiedotettu (tartuntatautilain nojalla mahdollisista toimista sekä poikkeustilalain mahdollistamista toimista) ja sekin pitäisi olla selvää  jo maalaisjärjellä ettei huoltovarmuussuunnitelmia voi julkaista ennen aikojaan vaikka netissä, koska ne liittyvät epidemioiden lisäksi myös maanpuolustukseen. Kaikenaikaa maassa tehdään paljon valmistelua erilaisten korona- ja muiden riskien vuoksi eikä kaikista yksityiskohdista tietenkään ole realistisesti mahdollista jokaista erikseen tiedottaa.

Käyttäjä21997
Liittynyt16.3.2020
Viestejä5
29/32 | 

Suomessa THL on virheellisesti rajannut ennakkollisen neuvonnan, itsehoidon ja ennaltaehkäisyn, preventiikan, kokonaan pois kansalaisille markkinoimastaan työkalupakistaan. Lääketeollisten monopolien lumo on Suomessakin valtava.

Meillähän on käytettävissämme kaikkia ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteereja vastaan perinteiset, tieteellisesti päteviksi todistetut, kotikonstit; riittävä uni, lepo ja nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.

C-vitamiinin megakäytöllä (10.000 – 100.000 mg/vrk) ja jodihoidoilla voidaan tehokkaasti ja turvallisesti tuhota kaikenlaiset kehomme tunkeutujat. Näin toimitaan menestyksellä nyt Kiinassa sairaaloissa potilaiden koronavirushoidoissa.

Eläinkunta pystyy laajalti tuottamaan itse tarvitsemansa c-vitamiinit. Paitsi ei ihminen.

Vuohet, jotka ovat noin puolet aikuisen ihmisen painosta, tuottavat päivässä normaalitilassa noin 13000 mg c-vitamiinia. Stressitilanteessa vuohet voivat nostaa c-vitamiinituotantoaan 100 000 mg päivässä ulkoisen tunkeilijan tuhoamiseksi.

Vuohet ja muutkin eläimet - toisin kuin ihminen - elävät elämänsä yleensä suht’ terveinä toimivan immuunipuolutusjärjestelmänsä ansiosta.

Kiinan hallitus kutsui kuubalaisia tutkijoita ja lääkäreitä auttamaan koronaviruksen ehkäisytoimissa, tutkimuksissa ja potilashoidoissa. Kuubahan tuotti jo 35 vuotta sitten tehokkaasti todetun patentoidun interferon-viruslääkkeen (Heperon AlfaR) maailman lääkemarkkinoille, jota on nyt jo reilut puoli vuotta tuloksellisesti käytetty Kiinassa koronavirukseen vakavasti sairastuneitten hoidoissa.

Italiassa hallituksen mukaan maailman paras ja tehokkain osaaminen koronaviruksen tutkimisessa ja siihen sairastuneiden hoidossa on Kiinassa kiinalaisilla terveydenhuoltoviranomaisilla, tutkijoilla ja lääkäreillä. Italian hallitus kutsuikin satoja lääkäreitä Kiinasta Italiaan auttamaan vaikeaoireista koronaviruspotilaiden hoitoja sairaaloissaan - ja teltoissaan.

Miksi Suomen tai Lontoon hallitus ei ole kutsunut avukseen sairaaloihinsa Kiinassa koronapotilaiden hoidoissa reilut puoli vuotta mukana olleita "maailman parhaita" asiantuntijoita?

Jodi ja sen molekyylijohdannaiset, kilpirauhashormoonit, ovat tärkeä osa kehomme kaikissa toiminnoissa ja erityisesti puolustusmekanismeissamme.

Kun kehomme reseptorit ilmoittavat tunkeilijasta, niin jodin T3-muotoinen kilpirauhashormoni tunkeutuu verenkierrosta solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, mitokondrion, puolustustaisteluun tunkeilijan tuhoamiseksi.

Kun jodiarvomme ovat olleet Suomessa tutkitusti jo vuosisotalla, sukupolvesta toiseen, alle lajillemme luontaista tasoa, niin puolutusmekanismimme eivät voi toimia tehokkaasti tai oikein.

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee jaetuttaa heti maksutta ensiapuna joka talouteen pienet 30 ml joditippapullot (15 % jodi-potassium mikstuura). Kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa vain noin miljoona euroa.

Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonnontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet tunnettuja jo tuhansia vuosia.

Martti Pelho
suuhygienisti
Saundersfoot
Cymru (Wales)

Pertti Kinnunen
30/32 | 

Tuomas Aivelo, miten selität tämän blogikirjoituksesi ja tänään 19.3. Helsingin Sanomissa sivulla A 7 olevan pitkän haastattelusi täysin erilaiset näkökulmat ja lähestymistavat tähän problematiikkaan? Olit tänään Hesarissa kovin positiivinen ja rauhoittelevainen, etten sanoisi jopa vähätteleväinen tämän epidemian suhteen. Mikä on muuttanut  mielesi? 

Kiukutus
32/32 | 

Palaanpas asiaan nyt kuukautta ensimmäisen kommenttini jälkeen. Tosiaan vanhainkotiin liittyvät luvut olivat kuulomuististani ja epätarkkoja. Suunta kuitenkin oli selvä: tämä on hirvittävän tartuttava tauti. Luin tutkimuksesta, jonka mukaan siinä missä normiflunssan saamiseen tarvitaan 250 000 viruspartikkelia, tämä tauti tarttuu jopa muutamalla sadalla viruksella. Tauti leijuu ilmassa jopa puoli tuntia, ja tartuttaa vajaan kymmenen metrin päähän tuulettomalla säällä.

Muovi- ja metallipinnoilla viruksen on havaittu säilyvän tartuntakykyisenä jopa 5 päivää, pahvilla vain noin vuorokauden.

Taudin leviäminen tuntuu olevan kertoimella 1,3, eli ilman Suomen tapaisia eristämistoimia joka päivä on 30% enemmän tartuntoja kuin edellisenä. Tapausten määrän kaksinkertaistuminen näyttää tapahtuvan joka kolmas päivä. Kuolleita on alle prosentti aina siihen asti kunnes happilaitteita ei riitä enää kaikille, minkä jälkeen se nousee 3,5%:n kieppeille (kun otetaan huomioon että 50% tartunnan saaneista on täysin oireettomia).

Pitkän itämisajan takia karanteenitoimenpiteiden vaikutus näkyy sairastuneissa ja kuolevissa vasta parin viikon jälkeen. Olenkin seurannut kauhistuneena Ruotsin tilannetta: Maassa kuolee tautiin nyt noin 60 ihmistä vuorokaudessa. Jos maa aloittaisi Suomen kaltaiset eristämistoimet tänään, sairastuneiden ja päivittäin kuolevien määrä ehtisi vielä 16-kertaistua ennen kuin eristyksen vaikutukset näkyisivät tilastoissa.

Tuolloin Ruotsissa kuolisi päivittäin 960 ihmistä joka päivä. Itse asiassa luku on vielä isompi, koska tuossa vaiheessa happilaitteet ovat loppuneet ja Ruotsi lähestyisi sitä 3,5%:n rajapylvästä. Tällöin puhutaan tuhansista kuolleista joka päivä.

Ja tämä on siinä tapauksessa että Ruotsi pistää maan Suomen tapaan kiinni TÄNÄÄN, mitä se ei ole tekemässä.

Toivotaan että ehdolla olevat lääkkeet tehoavat ja Ruotsi saa niitä nopeaan tahtiin käyttöön. Muussa tapauksessa maa on juuri törmäämässä totaalikatastrofiin, jonka pysäyttämiseksi en näe ihmelääkkeiden lisäksi muita keinoja.

Elektronimikroskooppikuva SARS2-viruksesta. Kuva: NIAID / Wikimedia Commons

Nyt on aika opetella koskemaan vähemmän omia kasvojaan.

Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Asiantuntijat sanoivat jo varhain, että Singapore on merkittävä indikaattori: jos siellä SARS2-koronaviruksen leviämistä ei pystytä estämään, niin ei missään. Singaporen epidemiavalmius on hyvin korkea, siellä on tehokas sairaanhoitojärjestelmä, hallinnolla on laajat oikeudet estää tautien leviämistä ja maa on suhteellisen pieni ja tiivis.

Koronaviruksen ilmaantuessa puhuttiin paljon siitä, kuinka tehokkaasti virus leviää ja mikä on viruksen perusuusiutumisluku, R0: aiheutuuko yhdestä tapauksesta kaksi, kolme vai neljä uutta tapausta. Tähän kiinnitettiin ehkä vähän liikaakin huomiota: luku vaihtelee jatkuvasti ja tehokkaat hoitotoimenpiteet tietenkin laskevat tätä lukua.

Enemmän huomiota kannattaa kiinnittää siihen, kuinka tehokkaasti tartuntaketjuja pystytään katkaisemaan. Jos emme tiedä keneltä tautiin sairastunut on saanut taudin, on todennäköistä, että jossain on tartuntatautitapauksia, joita ei ole vielä havaittu. Viime viikolla Singaporessa havaittiin 14 uutta tautitapausta, joista kolmen alkuperää ei tiedetä. Koronavirus saattaa siis yhä levitä Singaporessa.

Viime viikolla sekä Italiassa että Koreassa tautitapauksia havaittiin rutkasti. Italiassa oli aiemmin havaittu kaksi tautitapausta, mutta viikonlopun aikana uusia tapauksia havaittiin 157, joista kolme kuoli. Kuolemantapaukset ovat huolestuttavia, koska koronavirus ei ole nopea tappaja. Ensimmäisistä oireista kuolemaan saattaa kulua viikkoja. Tämä tarkoittaa, että koronavirus on jo jonkun aikaa kiertänyt Italiassa.

Vastaavasti Etelä-Koreassa tapausten määrä on jyrkässä kasvussa: viikonlopun aikana tapausten määrä seitsenkertaistui viime torstain reilusta sadasta tänä aamun reiluun seitsemäänsataan.

Nämä tapaukset ovat merkkejä siitä, että koronaviruksen leviämisen estäminen yksinkertaisesti vaikuttaa mahdottomalta ja että epidemia on muuttumassa pandemiaksi, maailmanlaajuiseksi leviämistapahtumaksi. Kiinan rajut eristystoimet ostivat aikaa muulle maailmalle ehkä pari viikkoa, mutta koronaviruksen leviäminen on vääjämätöntä.

Emme vieläkään tiedä kuinka vaarallinen tauti covid-19 on, mutta arviot liikkuvat jossain kausi-influenssan ja kertaluokkaa kausi-influenssaa vaarallisemman taudin välillä. Se ei ole siis niin vaarallinen kuin aluksi pelättiin ja suurin epävarmuus vieläkin liittyy siihen kuinka suuri osa tartunnoista on lieviä tai oireettomia.

 

Jos koronaviruksen leviämistä ei pystytä estämään, taudin hallinnan strategia tulee muuttumaan. Tämän jälkeen pyritään hillitsemään taudin aiheuttamia vaikutuksia. Vaikka koronavirus alkaisi leviämään laajalti esimerkiksi Suomessa, hillitsemistoimilla on merkittävä vaikutus siihen, miten suuren vaikutuksen tauti voi tehdä. Kiinassa on jo alkamassa liikkumiskieltojen purkaminen, koska yhteiskunta ei yksinkertaisesti pysty ylläpitämään pitkiä liikkumiskieltoja.

Pohjois-Italiassa epidemia on aiheuttanut jo poikkeustilanteita. Milanolaisten ruokakauppojen hyllyt ovat tyhjiä, koska ihmiset hamstraavat ruokaa. Tämä on tilanne, jonka haluamme välttää. Se myös osoittaa, että paikalliset terveysviranomaiset ovat epäonnistuneet viestintätehtävässään.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole vielä aloittanut keskustelua siitä, miten Suomi valmistautuu. THL on opastanut terveydenhoitohenkilökuntaa, kyllä, mutta kansalaisten suhteen viesti on vielä, että ei hätää. ”Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia.” Italian esimerkki osoittaa, että laajemmatkin epidemiat ovat mahdollisia. Nyt olisi ehkä hyvä aika alkaa valmistamaan maaperää tilanteen muutokselle.

Perinteiset toimenpiteet tartuntatautien leviämiselle tulevat tartuntatautilaista. Viranomaisilla on kaksi järeää henkilökohtaisiin vapauksiin iskevää työkalua: karanteeni ja eristys. Karanteeni tarkoittaa sitä, että ihminen, jolla ei todettua tautia ole, mutta ”perusteltu epäilys” tartunnasta on olemassa, asetetaan eristykseen. Eristäminen puolestaan on vastaava toimenpide, mutta siinä eristettävällä on todettu tartuntatapaus. KELA maksaa tartuntatautipäivärahaa, joka on täysimittainen ansiomenetysten korvaus, niille, jotka on määrätty karanteeniin tai eristykseen.

Siirtyminen viruksen leviämisen estämisestä hillitsemiseen tarkoittaa laajempaa palettia erilaisia toimenpiteitä. Astetta kevyempiä viranomaistoimia ovat työhön, päivähoitopaikkaan tai oppilaitokseen menon kieltäminen tai oppilaitosten ja päiväkotien sulkemiset tai kokousten ja yleisötilaisuuksien kieltäminen. Etelä-Koreassa ja Singaporessa taudin leviämispesäkkeet ovat liittyneet usein esimerkiksi seurakuntien kokoontumisiin.

Nämä toimet eivät välttämättä vähennä tartuntatapausten lukumäärää ja ne voivat jopa pidentää tautiepidemian kestoa Suomessa. Niiden suurin merkitys on kuitenkin siinä, että hidastavat viruksen leviämistä, jolloin paine terveydenhuoltojärjestelmälle on pienempi. Tällöin sairastuneita on samaan aikaan vähemmän ja ruuhka sairaaloissa on pienempi. Kun useammat ehditään hoitamaan riittävän hyvin, lopputulokset ovat parempia.

Kaikenlaiset rajoitukset ovat tietenkin haitallisia ja hankalia. Jos viikottainen jumalanpalvelus on ihmiselle tärkeä asia, jumalanpalvelusten kieltämisestä on haittaa. Rajoittamistoimenpiteillä pyritään rajoittamaan sosiaalisia kontakteja, mutta me ihmiset olemme sosiaalinen laji, joka tarvitsee niitä kontakteja. Koulut ja päiväkodit ovat käteviä, koska se mahdollistaa vanhempien käymisen töissä.

Nyt on kuitenkin aika varautua business not as usual –skenaarioon. Nopeasti googlattuna suomalainen yritysmaailma ei ole varautunut siihen, miten epidemiatapauksessa toimitaan. Elinkeinoelämän keskusliiton nettisivuilta ei ohjeita löydy, Keskuskauppakamari tiedottaa, että koronavirus on tilapäinen haaste Suomen matkailulle ja Business Finland mainitsee, että materiaalien saatavuushaasteet ovat mahdollisia. Relevantteja kysymyksiä kuitenkin on paljon: esimerkiksi missä vaiheessa työnantajat suosittavat työntekijöidensä jäämistä etätöihin missä vaiheessa työntekijöiden käsketään tehdä etätöitä ja minkälaisilla sijaisjärjestelyillä sairastumisiin varaudutaan.

Myös viestinnällinen käänne on tärkeä: taudin uhasta puhuminen ja varautuminen mahdollisiin toimiin on tietenkin pelottavaa. On mahdollista, että pandemia ei olekaan yhtä vaarallinen kuin pelätään, kuten sikainfluenssan tapauksessa oli. Silti paras tapa välttää paniikkia on varautua henkisesti. Tiedetoimittaja Kai Kupferschmidt muotoili asian hyvin: terveysviranomaisten on aika siirtyä pois viestimästä "yleisölle" ja alkaa kohdella kansalaisia osallisena epidemiaan. Olemme tässä yhdessä, jos epidemia Suomeen iskeen.

Tautiviestinnän konkarit Jody Lanard ja Peter Sandman suosittavat aloittamaan valmistautumisen: suunnittelemaan miten toimia kun joku lähisukulainen sairastuu, pohtimaan lastenhoitoa ja iäkkäämpiä sukulaisia ja miettimään miten elämä jatkuu, jos liikkuminen vaikeutuu. Heidän mielestään valmistautuminen on ennen kaikkea henkistä: kun on pohtinut vaihtoehtoja ja varasuunnitelmia, paniikille on vähemmän tilaa.

Lanardin ja Sandmanin tärkein suositus: alkakaa harjoitella koskemaan kasvoja vähemmän. Omien kasvojen koskemisen välttämäminen vähentää merkittävästi sairastumisriskiä. Se on myös aktiivinen harjoite, joka saa aikaan olon, että voi vaikuttaa. Ennen kaikkea, se on henkistä valmistautumista.

Jälleen, emme vieläkään tiedä kuinka vaarallinen tauti SARS2-viruksen aiheuttama covid-19 on. Emme tiedä kuinka laajalti se tulee esimerkiksi Euroopassa leviämään. Syytä paniikkiin ei ole, mutta on syytä varautua.

 

Päivitetty ma 24.2.2020 klo 16.23: Tartuntatautien torjunnasta ja varautumisesta pandemiaan Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. THL:n rooli on seurata ksanainvälistä tiedotusta, kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle, arvioida koronavirukseen liittyviä terveysriskejä ja laatia arvioita tilanteen kehittymisestä.

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 | 

Ylen mukaan Suomeen kotiutettiin toinen satsi Wuhanista evakuoituja. Viranomaiset eivät kertoneet, asetettiinko heidät karanteeniin. On tarpeetonta pelon lietsontaa jättää kertomatta, ja mikäli heitä ei laitettu karanteeniin, suorastaan vastuutonta toimintaa viranomaisilta.

Vierailija
2/15 | 

Kiinassa Hubein ulkopuolella virus on pysäytetty. Uudet tartunnat ovat yksittäistapauksia. Esim Hunanissa oli viikko sitten 1004 varmistettua. Viikon aikana löytyi vain 7 uutta tapausta. Hubeissa tartuntoja edelleen on mutta vain 10% siitä mitä viikkoa aikeisemmin. Virus on siis taklattavissa.

Vaarallisuudesta. Voidaan olettaa että merkittävä osa sairastuneista on sairaaloissa. Potilaita on tällä hetkellä 53 000. Heistä 11 000 tila on vakava. Se  on yli 20% sairastavista. Kriittisessä tilassa on vajaa 2000. Se on 4% sairastavista.

Vierailija
3/15 | 

Hyvä juttu, mutta ihanko todella koulut ovat ”käteviä paikkoja lapsille, jotta vanhemmat voivat käydä töissä”? Suorastaan loukkaavaa suomalaista peruskoulua kohtaan.

Vierailija
4/15 | 

Entäs jos yrittäjä sairastuu, maksaako Kela oikeasti rahaa myös heille. En usko. Eihän KELA muutenkaan maksa mitään korvauksia

Yrittäjä
5/15 | 

Kela maksaa yrittäjälle tartuntatautipäivärahaa YEL:n mukaan, joten jos on tavalliseen yrittäjien tapaan maksanut minimi-YEL:iä, kovin suurta päivärahaa ei heru.

Yski hihaan
6/15 | 

Kaikkialla puhutaan vain käsien pesun tärkeydestä mutta pisaratartuntatautien tärkein leviämistie on pisaratartunta. ÄLKÄÄ YSKIKÖ JA AIVASTELKO YMPÄRIINSÄ! Aina hihaan tai huiviin tmv! 2/10 tajuaa tämän (laskepa esim. julkisissa)-> tartuttaa kaikki ympärillään olevat. Tällä menolla taudit leviää vauhdilla!

Vierailija
7/15 | 

Mitä jos saa pienen paketin Wish'ltä ja se oli tilattu marraskuussa 2019 joululahjaksi. Nyt vasta tuli postissa? Mitä pitäisi tehdä vai onko tarvetta mihinkään toimenpiteisiin?

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
8/15 | 

Viruspartikkelit eivät säily tartuntakykyisinä kovinkaan pitkään, korkeintaan joitain päiviä. Tähän mennessä ei ole mitään todistusaineistoa, että tauti olisi levinnyt tavaroiden tai postipakettien välillä.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
10/15 | 

Ainakin joksikin aikaa, mutta sen kestosta ei  ole vielä tietoa. Voi olla, että virukselle kehittyy elinikäinen tai hyvin pitkä vastustuskyky tai saattaa olla, että virus muuntuu niin nopeasti, että ihmisen immuunipuolustus ei enää tunnista sitä vuoden tai muutaman jälkeen, kuten influenssan kohdalla.

Vierailija
11/15 | 

Minkälaisia lääkevarastoja Suomella on tai kuinka nopeasti tänne on saatavilla sopivaa lääkitystä? Positiivisia hoitotuloksia on Aasiassa saatu joillakin jo käytössä olevilla lääkkeillä (klorokiini+HIV-lääke), minkälainen näiden saatavuus on sairaaloissa? Gileadin uutta ja lupaavaa, nyt testattavana olevaa lääkitystä ei varmaan ihan nopeasti tänne saada, vaikka kiinalainen lääkefirma ilmoitti jo kopioineensa lääkkeen ja aloittaneensa massatuotannon (kauanko kestää lisenssi- ja patenttiasiat...?).

Vierailija
12/15 | 

Hei! Ihmettelen otsikon mainintaa "Kaiken takana on loinen". Jutussa ei mainita loisia ollenkaan. Luin kerran ja selasin jutun läpi vielä pari kertaa, tein tekstistä sanahaun, ja osumia tuli vaan otsikkoon.  

Erittäin huolestunut kansalainen
14/15 | 

"THL kertoi sunnuntaina, että se oli testannut 130 influenssanäytettä, ja yksikään näistä ei ollut koronaviruspositiivinen. Tämä kertoo siitä, että laajaa leviämistä ei Suomessa vielä ole. "

Luin jostain, en muista mistä, että nämä olisivat olleet jo pari viikkoa vanhoja näytteitä, ehkä tätä kannattaisi kysyä THL:ltä. Tällä hetkellä influenssaoireellisia testataan vaikka heillä ei olisikaan kontakteja epidemia-alueelle, mikä on hyvä asia. Mutta silti se ihmetyttää että pariin päivään ei olla löydetty yhtäkään uutta tapausta, eli testejä ei varmaankaan tehdä tarpeeksi.

Nyt suomalaisilla on harhakäsitys siitä että tämä ei ole kovin paha tauti ja että Suomessa on vain 7 tapausta, vaikka niitä on hyvin todennäköisesti enemmän ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Vaikka yleensä olen optimisti niin odotan pelolla tulevaa, vaikka olen nuori ja en kuulukkaan mihinkään riskiryhmään.

Martti Pelho
15/15 | 

Suomen terveysviranomaisten ja poliitikkojen viruspuheista ovat kokonaan puuttuneet ohjeistus ja neuvonta, miten kansalaiset voivat kotonaan vahvistaa ja tukea oman immuunipuolustuksensa iskukykya?

Meillähän edelleen käytettävissämme kaikkia ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteerja vastaan mummon perinteiset kotikonstit;
riittävä uni, lepo ja nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.

THLn vuoden 2012 ja 2017 terveysselvitysten ja valtion ravintoasiain neuvottelukunnan vuoden 2015 jodiselvityksen mukaan Suomessa kansalaisten päivittäisestä ravinnostaan saaman jodin määrät ovat tasaisen jyrkästi laskeneet jo viimeiset 40 vuotta kuin lehmän häntä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa (2013) kerrotaan, että Euroopan suolamarkkinoilla uudet jodittomat suolat ovat korvanneet perinteisen jodilisätyn ruokasuolan.

THL saivartelee terveyselvityksessään sillä, että mitkä joditasot voisivat olla Suomessa, jos kansalaiset käyttäisivät vain jodilisättyä ruokasuolaa.

Kun kansalaiset eivät käytä enää peristeistä jodilisättyä ruokasuolaa, niin THLn selvitysten höpinät ovat huijausta Suomen vakavan jodin puutostilanteen salaamiseksi.

Jodin puutostila koskenee Suomessa nyt jo kolmea miljoonaa kansalaista.

Mitkä ovat Suomessa kansalaistemme joditasot vuonna 2018 tai 2020?

Sitä me emme tiedä. Joditasoja ei ole tutkittu virtsakokein vaikka terveyskeskuksissamme ja sairaaloissamme tehdään vuosittain 300 miljoonaa veri- ja virtsakoetta.

Jodi ja sen molekyylijohdannaiset, kilpirauhashormoonit, ovat tärkeä osa kehomme kaikissa toiminnoissa ja erityisesti puolustusmekanismeissamme.

Kun kehomme reseptorit ilmoittavat tunkeilijasta, niin jodin T3-muotoinen kilpirauhashormoni tunkeutuu verenkierrosta solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, mitokondrion, puolustustaisteluun tunkeilijan tuhoamiseksi.

Kun jodiarvomme ovat olleet jo vuosisotalla alle lajillemme luontaista tasoa, niin puolutusmekanismimme eivät voi toimia tehokkaasti tai oikein.

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee jaetuttaa maksutta ensiapuna joka talouteen pienet 30 ml joditippapullot (15 % jodi-potassium mikstuura).
Kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa vain noin miljoona euroa.

Pätevänä ja kuvaavana hintaverrokkina todettakoon, että vuoden 1992 Suomen valtion hävittäjäkonehankinnan kokonaislasku tulemaan olemaan noin 24 miljardia euroa. Hallitusohjelmaan kirjattujen uusien hävittäjäkoneiden hankintahinnaksi hallitus on ilmoittanut 10 miljardia euroa ja härveleiden elinkaarikustannukset Pentagon on puolestaan arvioinut 50 miljardiksi euroksi!

Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet tunnettuja jo tuhansia vuosia.

Martti Pelho
suuhygienisti
terveydenhuollon preventiikan erityispatevyys
Kuopion KOn lautamies työ- ja virkarikoksissa 1993-97
Saundersfoot
Cymru (Wales)

Pekingin rautatieasemalla tarkastetaan matkustajien ruumiinlämpötila. Kuva: Pau Colominas / Wikimedia Commons

Kirjoitin viime viikolla kuinka uusi Kiinasta leviämään lähtenyt virus ei ole ”mysteerivirus”, vaan melko hyvin tuntemamme SARS-viruksen lähisukulainen.

Paljon on vettä virrannut Jangtsessa tämän blogikirjoituksen jälkeen ja nyt tiedämme jo paljon tarkemmin mitä yhtäläisyyksiä ja eroja SARSin ja uuden viruksen välillä on. Nykyinen pandemia vaikuttaa leviävän nopeammin ja laajemmalle: todettuja tapauksia on jo enemmän kuin SARSissa sekä vaikuttaa vain ajan kysymykseltä, että uusia tapauksia löytyy useammista maista kuin SARSia oli.

Lohdullisia piirteitäkin on: uuteen koronavirukseen kuolleita on toistaiseksi vähemmän kuin SARSiin ja esimerkiksi kukaan Kiinan ulkopuolella ei ole kuollut tautiin.

Avoimia kysymyksiä on paljon ja vastaukset näihin kysymyksiin ratkaisevat kuinka laajalti uusi koronavirus tulee leviämään. Kaksi kysymyksistä on erityisen tärkeitä.

 

1)      Kuinka suuri osa tartunnan saaneista saa vakavia oireita?

Vakavia oireita on esimerkiksi keuhkokuume, johon ensimmäiseksi uuden koronaviruksen osalta kiinnitettiin huomiota. Oireiden vakavuus on kaksiteräinen miekka: toisaalta ne tekevät taudista vaarallisen, mutta ne myös helpottavat taudin saaneiden tunnistamista, hoitamista ja tartuntojen ehkäisemistä.

Polio on esimerkiksi hankala tartuntatauti ehkäistä, koska suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia. Jokaista halvauspotilasta kohti on arviolta tuhat polioviruksen erittäjää. Viruksen levittäjiä ei voi tässä tapauksessa laittaa eristykseen, vaan rokote on ainoa tapa, jolla polio voidaan laittaa kuriin (ja tässä ollaan melkein onnistuttukin!).

Jos merkittävä osa koronavirustapauksista on lieviä, kuten kevyttä flunssaa tai pientä aivastelua, viruksen leviämistä on mahdoton estää. Tällöin emme yksinkertaisesti pysty tunnistamaan kaikkia taudin saaneita.

 

2)      Milloin tartunnan saanut voi levittää tautia?

SARSin ja MERSin leviämisen pysäyttäminen oli suhteellisen helppoa, koska tauti ei leviä ihmisiltä, joilla ei ole oireita. Jos ihminen saadaan eristettyä mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantumisen jälkeen, on hyvä mahdollisuus estää taudin leviäminen.

Esimerkiksi flunssaviruksilla on suhteellisen yleistä, että ne leviävät jo päivää tai kahta ennen oireiden ilmaantumista. Tällöin täysin terve ihminen voi käydä esimerkiksi töissä levittämässä tautia. Jälleen: tämä lisää taudin leviämistä, kun tartunnan saaneita on vaikeampi eristää.

Kiinalaiset viranomaiset kertoivat jo viime viikolla, että heillä on tietoa tapauksista, joissa oireettomat ihmiset ovat levittäneet tautia. Tutkijat suhtautuivat näihin epäillen, koska varsinaisia tautitapauksia ei esitelty. Nyt kuitenkin uusi julkaisu saksalaisista tapauksista näyttää osoittavan huolestuttavan ennakkotapauksen.

Kiinalainen nainen matkusti työmatkalle Saksaan 19.1. ja sai oireita vasta lentomatkalla takaisin kotiin 23.1. Hänellä todettiin 26.1. uusi koronavirus. Tämän jälkeen 24.1. saksalainen mies, jolla oli 20. ja 21.1. työtapaamisia kiinalaisen kanssa sai yskäkuumeen. Hän kuitenkin tunsi olonsa paremmaksi ja palasi töihin 27.1. Seuraavana päivänä lääkärintarkastuksessa hän oli täysin terveen oloinen, mutta häneltä todettiin uusi koronavirus. Kaksi muuta työntekijää, joilla ei ollut kontaktia kiinalaiseen naiseen, tapasivat saksalaisen miehen useamman kerran ennen hänen oireidensa ilmaantumista. Heiltä todettiin myös uusi koronavirus 28.1.

Näinkin nopeaa tutkimus voi olla – tutkimus on julkaistu päivä viimeisten tietojen keräämisen jälkeen.

Saksan-tapaus vaikuttaa siltä, että tartunnan voi saada oireettomalta viruksen kantajalta ja virus voi aiheuttaa melko lievän taudin. Jos suuri osa virustartunnoista on tällaisia, viruksen leviämistä ympäri maailman on hyvin vaikea ehkäistä.

Tutkijat ovat suhtautuneet epäillen taudin leviämiseen oireettomalta ihmiseltä, koska virusten on vaikea levitä omin avuineen ilmateitse. Hengitystievirukset leviävät koska ihmiset yskivät ja aivastavat. Jos ihmiset eivät yski ja aivasta, virukset eivät juuri leviä. Niinpä monissa taudeissa tapahtuu leviämistä oireettomilta ihmisiltä niin vähän, ettei sillä juuri ole väliä kokonaisuuden kannalta.

Toisaalta, jokainen Dr. Housensa katsonut tietää, ettei ihmisten muistikuviin omista oireistaan kannata luottaa. Osaisitko itse sanoa kuinka monta kertaa eilen aivastit tai yskit? On hyvinkin mahdollista – jopa todennäköistä – että edellisen tutkimuksen oireettomilla ihmisillä on ollut lieviä oireita, jotka ovat saaneet virukset liikkeelle.

 

Näiden kahden kysymyksen vastauksesta aukeaa tie muiden kysymysten vastauksiin.

Kuinka paljon tartuntatapauksia oikeasti on? Ensin pitää tietää kuinka suuri osa tartunnansaaneista jää diagnosoimassa ja testaamatta.

Pystytäänkö taudin leviäminen estämään? Riippuu siitä, kuinka tehokkaasti tartunnan saaneet saadaan estettyä. Toisaalta ratkaisevaa on myös eri maiden kyky lopettaa tartuntaketjut. Indonesiassa on ollut ongelma riittävien virustestipakettien saamisen kanssa. Jos virus pääsee maihin, jossa on heikompi terveydenhuollon valmius, kuten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, virus saattaa päästä valloilleen.

Kuinka moni tautiin kuolee? Tämä riippuu siitä, kuinka moni saa tartunnan ja kuinka suuri osa tartunnan saaneista saa vakavia oireita.

Jääkö koronavirus pysyvästi kiertämään? Jos koronaviruksen leviämistä ei pystytä estämään, se voi periaatteessa jäädä kiertämään pysyvästi ihmisiin, kuten influenssavirukset tai flunssaa aiheuttavat koronavirukset. Tämä vaatisi käytännössä sen, että koronavirus muuttuisi niin nopeasti, ettei siihen pääsisi syntymään vastustuskykyä.

Kuinka tehokkaita Kiinan karanteenitoimet ovat? Kiinan karanteenitoimet ovat ennennäkemättömän laajoja ja vain aika näyttää oliko niistä hyötyä. Jos niistä huolimatta tauti leviää ympäri maailman, ne ovat olleet käytännössä turhia. Karanteenitoimista on haittaa ihmisten arkiselle elämälle. Jos karanteenitoimet estävät ravinnon toimittamista tai lääkintöhenkilökunnan liikkeitä, tämä voi johtaa kuolemantapauksiin. Paikalliselle taloudelle ne ovat joka tapauksessa hyvin haitallisia.

Miten maailmanlaajuiset kauppaketjut toimivat pandemiassa? Kiina tuottaa merkittävän osan maailman terveydenhuollon tarvikkeista, kuten suojakaavuista ja hengityssuojaimista. Useat maat ovat olleet jo huolissaan mitä käy, jos Kiina lopettaa tarvikkeiden viennin, koska maan omat tarpeet ovat niin suuria. Pandemia testaa sitä, miten hyvin kunkin maan huoltovarmuus toimii hätätapauksissa.

 

Ottaen huomioon, miten nopeasti tutkimuksessa on edetty: Kiina ilmoitti ensimmäisistä tapauksista WHO:lle kuukausi sitten ja että kaikki todistusaineisto viittaa siihen, että virustartunnan käynnistyivät vain kuukausi sitä ennen, saamme vastauksia varmasti ennemmin kuin myöhemmin.

Kommentit (2)

vanha
1/2 | 

Miten paljon saa sakkoa lapseni, jos hän tulee käymään luonani vanhustenpalvelutalossa, jonne vierailut on kielletty?

Seppol
Liittynyt19.2.2014
Viestejä4
2/2 | 

Onko tämä korona nyt ainoa asia, jossa näin on:

"Hallinnon kykyyn tarttua huhuihin ja harhaluuloihin laajemmalti ei voi kovin paljon luottaa, jos edes hallinnon sisältä nouseviin hourailuihin ei tartuta. Syytön ei ole mediakaan: nähtävästi yksikään journalisti ei myöskään kyseenalaistanut Sillanaukeen väitettä skenaarioista."

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014