Kirjoitukset avainsanalla ympäristö

Lajien välinen lähikontakti. Kuva: Emily Mesner / Wikimedia Commons

Pandemiantorjunnan keskeinen kysymys on, että miten pystymme estää pandemian syntymisen. Järjestelmän pitää pystyä vähentämään muilta eläimiltä ihmisille tarttuvien virusten määrää. Toinen olennainen asia on tunnistaa nämä tapaukset mahdollisimman varhain ja onnistua pandemian riskin syntyessä rajaamaan epidemia mahdollisimman pieneksi.

Mistä sitten tiedämme missä seuraava pandemia sikiää? Kuten koronaviruspandemian aikana on paljon hoettu, alati kasvava ihmisten määrä, maapallolle jättämämme jalanjälki ja eläinten massatuotanto kaikki lisäävät riskiä pandemioiden syntyyn. Jos tietäisimme mistä virukset tulevat, pystyisimme tarkasti estämään niiden ilmaantumista.

Maailma on täynnä viruksia. Maailman eläimissä on arviolta 10 000 viruslajia, jotka voivat siirtyä ihmisiin. Luultavasti viruksia hyppii ihmisiin jatkuvasti, mutta se, että virus lähtisi tartunnan saaneesta ihmisestä eteenpäin seuraavaan ihmiseen on hyvin harvinaista.

Esimerkiksi koronaviruspandemioita on tietenkin tapahtunut niin harvoja – käytännössä yksi - että tällä näytekoolla on vaikea päätellä mitään. Esimerkiksi ihmisillä flunssaa aiheuttavista koronaviruksista ei tiedetä ovatko nekin levinneet alun perin pandemioina vai jollain huomaamattomammalla tavalla levittäytyneet koko ihmiskunnan kiusaksi. SARS-1:n ja MERS:n suhteen sentään tiedämme, mistä ne tulivat, mutta pandemiaksi niistä ei riittänyt, etenkin SARS-1:n kovasta yrityksestä huolimatta.

Onko kyseessä lepakot? Vai onko merkittävin riski villieläinkauppa? Miten sitten villieläinten kasvattaminen Kiinan maaseudulla?

 

Pandemiariskejä tutkaillessa on mielenkiintoista kääntää katse ihmisille uuteen koronavirukseen, joka hyppäsi ihmisiin pari vuotta sitten ja joka juuri kuvattiin Clinical Infectious Diseases -julkaisusarjassa.

Tutkijat kehittivät PCR-menetelmän, jolla tunnistaa minkä tahansa koronaviruksen. Heti ensimmäisestä testatusta näyte-erästä - malesialaisista keuhkokuumeen takia sairaalahoitoa saaneista potilaista vuosilta 2017 ja 2018 - löydettiin uusi koronavirus kahdeksalta potilaalta.

Uusi löydetty koronavirus muodostaa oman Alphacoronavirus 1 -lajiin kuuluvan kannan. Tämän viruslajin ei ole aiemmin havaittu tarttuvan ihmisiin, joten maailmassa on taas yksi tunnettu zoonoottinen virus lisää. Alphacoronavirus 1 -lajiin kuuluu useampia viruksia, muun muassa kissojen koronavirus (FCoV), koirien koronavirus (CCoV) ja sikojen tarttuva gastroenteriittivirus (TGEV). Kukin näistä viruksista koostuu eri kannoista, jotka aiheuttavat erillistä tautia. (Kyllä, virusten taksonomia on hankalaa.) Näillä kannoilla on myöskin yleistä keskinäinen rekombinaatio, eli ne vaihtavat perimäainesta keskenään.

Uuden kannan piikkiproteeinia koodaavan geenin ensimmäinen osa on samanlainen CCoV:n kanssa, mutta toinen osa FCoV:in kanssa, joka tarkoittaa, että se on syntynyt nähtävästi koirien ja kissojen koronavirusten rekombinaationa.

Malesialaiset potilaat olivat siis saaneet uuden koronaviruskannan todennäköisesti koiralta. Sitä ei tiedetä, voiko uusi kanta levitä ihmiseltä toiselle. Ainakin yllättävän monta sairaalahoitoa vaativaa tapausta ilmeni, mutta sen voi selittää sekin, että virus leviää yleisesti koirilla ja välillä sitten hyppää ihmisen ja aiheuttaa taudin. Mielenkiintoista on, että viruksella havaittiin samanlainen mutaatio nukleokapsidia, eli viruksen perimää suojavaa proteiinikuorta, koodaavassa geenissä kuin SARS-viruksilla on havaittu. Tämä muutos saattaa siis selittää syytä, miksi juuri tämä Alphacoronavirus 1 -kanta tarttui ihmisille. Tai sitten ei – kyseessä saattaa olla sattuma.

Samaten ei tiedetä varmasti aiheuttaako kyseinen koronaviruskanta varmasti ihmisillä tautia. Se on saattanut sattumalta olla paikalla kahdeksassa malesialaisessa potilaassa. Se on kuitenkin vakavasti otettava uhka.

Pandeemisen koronaviruksen ja niiden koronavirusten, jotka eivät tartu ihmisille, välillä ainoa suurempi ero on, että pandeeminen koronavirus pystyy leviämään ihmisestä toiseen. Periaatteessa mikä tahansa koronavirus, joka muuntuu niin, että pystyy leviämään ihmiseltä toiselle, voi aiheuttaa pandemian. Viruksen muista ominaisuuksista sitten riippuu se, kuinka vakavan taudin se voisi aiheuttaa.

 

Mitä uusi koronavirus sitten oikein kertoo meille? Sen tarina on hyvin erilainen kuin nykyisen koronaviruspandemian. Pandemiavirukseen liittyy tarina lepakoista, luonnon monimuotoisuuden romahtamisesta ja villieläinkaupasta. Uuteen kantaan puolestaan koirat, lemmikkieläimemme.

Zoonoottinen uhka on elimellinen osa sitä, että ihminen on tekemisissä eläinten kanssa. Meiltä eläimille kuin eläimiltä meillekin virtaa paljon viruksia. Olemme tekemisissä niin villien eläinten, tuotantoeläinten kuin lemmikkieläintemme kanssa. Olennainen oppi on, että seuraava pandeeminen uhka voi tulla mistä tahansa suunnasta.

Pystymmekö ennustamaan mikä virus ja missä sitten hyppää ihmisiin? Tämä on aidosti avoin tieteellinen kysymys. On täysin mahdollista, että virusten evoluutio on niin nopeaa ja niitä ei pystytä koskaan kartoittamaan niin hyvin, että edes välttävä ennustus olisi mahdollista. Tällöin ainoaksi mahdollisuudeksi jää zoonoosien tunnistaminen nopeasti, kun ne ovat jo ihmisessä.

Perusongelma lienee ilmiselvä uuden tutkimuksen perusteella: uusi koronavirus mahdollisesti hyppäsi koirilta ihmisille neljä vuotta sitten, mutta se selvisi meille vasta nyt. Alphacoronavirus 1 -laji on tunnettu 60-luvulta lähtien, joten mikään suuri yllätys tämä kanta ei tieteelle ollut.

Mekanismit, joilla tunnistamme uudet zoonoosit, eivät ole vielä lainkaan valmiita pysäyttämään seuraavaa pandemiaa.

Kommentit (25)

Vierailija
1/25 | 

This woman, which we found in the photograph, is the first woman to ever battle for the seat. She just needs that ladies additionally get an opportunity to take a section in governmental issues. The cv universe on https://www.cvuniverse.co.uk/ website is tad troublesome however she knows she can without much of a stretch handle this.

diyhouse interior
2/25 | 

Do not be afraid to be frugal when it comes to a house interior design. There are many options that you can consider when you are looking to make some changes to the interior of your home, but do not want to invest a large amount of money to do so.

https://www.diyhouseinterior.com

simple houseplans
4/25 | 

If you have always dreamt of building your very own home from scratch then it is a good idea to get a decent set of simple home plans.

https://www.healthhealpro.com
https://www.healthrelatedfitness.net
https://www.surprizebusiness.com
https://www.businessreflection.net
https://www.legalgeneration.com
https://www.tracelaw.net
https://www.weddingapeal.com
https://www.dayofwedding.net
https://www.weddingpoint.us
https://www.buzzgeneral.com
https://www.generalideas.net
https://www.realestatepart.com
https://www.viewrealestates.net
https://www.typesofproperty.ca
https://www.realestatenow.us
https://www.automotivesession.com
https://www.automotiveline.net
https://www.financesfunds.com
https://www.financesecrets.net
https://www.financepower.ca
https://www.financeadvise.us
https://www.technologydesires.com
https://www.technologyneeds.net
https://www.fashiontheblog.com
https://www.Truefashionstyle.net
https://www.seotechstar.com
https://www.allaboutseo.net
https://www.triptravelling.com
https://www.traveltourguides.net
https://www.newsstoriestold.com
https://www.yourbestanimal.com
https://www.realpetnow.net
https://www.bestshoppinglife.com
https://www.bestshoppingguide.net
https://www.educationalidea.com
https://www.educationalbox.net
https://www.onefoodnow.com
https://www.foodliving.net
https://www.entertainsfun.com
https://www.entertainmentpleasures.net
https://www.thesolutionsdesign.com
https://www.webelite.net
https://www.prefabhousesideas.com
https://www.smallhomedesign.net
https://www.modernhousedesign.ca
https://www.diyhomedecor.us
https://www.healthyfitnessmend.com
https://www.basichealthplan.net
https://www.businessquack.com
https://www.safebusinessway.net
https://www.legalshock.com
https://www.legalright.net
https://www.weddingstrend.com
https://www.basicwedding.net
https://www.generalsuit.com
https://www.generalneeds.net
https://www.luxurydreamproperty.com
https://www.automotivetek.com
https://www.automotivezones.net
https://www.financebenefitplan.com
https://www.globallytechnology.com
https://www.techenhance.net
https://www.onestylefashion.com
https://www.homeartideas.com
https://www.interiordesignideas.net
https://www.luxuryhomesideas.ca
https://www.healthforcure.com
https://www.healthyfair.net
https://www.businessalias.com
https://www.blowbusiness.net
https://www.bindinglaw.com
https://www.legalsound.net
https://www.generalsinfo.com
https://www.automotivescape.com
https://www.upgradetechno.com
https://www.homeartcentral.com
https://www.livingdecorideas.net
https://www.healthtnc.com
https://www.healthmend.net
https://www.thebusinesshint.com
https://www.businesstend.net
https://www.legallawnews.com
https://www.legallawweb.net
https://www.luxuryhomesideas.com
https://www.smallhomeideas.net
https://www.ahealthybook.com
https://www.healthnenergy.net
https://www.businesstoboard.com
https://www.betterbusinessline.net
https://www.lawelevation.com
https://www.legalprinciples.net
https://www.stayluxuryhome.com
https://www.builtahome.com
https://www.homeispections.com
https://www.ahomenotes.com
https://www.betterhomeside.com

luxury123
9/25 | 

https://www.luxuryfashiontrend.com

https://www.selfinsuranceservice.com

https://www.technologyprojects.net

https://www.technologyissue.net

https://www.technologycould.com

https://www.aboutfuturetechnology.com

https://www.financechart.net

https://www.financesavingideas.com

https://www.findingproperties.net

https://www.realestatevalley.net

https://www.realestatesrecord.com

https://www.hillsluxuryrealestate.com

https://www.healthylivingfacts.net

https://www.betterhealthyplan.com

https://www.healthstatistics.net

https://www.basichealthproblems.com

https://www.improvephysicalhealth.com

https://www.cbdoilbenefit.net

https://www.cbdoiluses.net

https://www.aboutcbdoil.net

https://www.organiccbdoil.net

https://www.cbdoilmarket.net

https://www.cbdoilsdrops.com

https://www.travelplanningtips.net

https://www.travelround.net

https://www.traveltourismsector.com

https://www.airtraveltours.com

https://www.travelrouteplanner.com

https://www.dynamicstravel.net

https://www.ruleoflegallaw.com

https://www.legallawpractice.com

https://www.generallaws.net

https://www.fieldsoflaw.com

https://www.legallawmagazine.net

https://www.lawinvestigates.com

https://www.legalsociety.net

https://www.businessclaim.net

https://www.businessstructure.net

https://www.businesssharing.net

https://www.businessesbanking.com

https://www.friendlybusinessideas.com

https://www.b2bbusinessidea.com

https://www.businessclamp.com

https://www.businessdevine.com

https://www.stylishhomesideas.com

https://www.betterhomesgarden.net

https://www.improvingahome.net

https://www.homesbuilder.net

https://www.homesplanning.net

https://www.newhomesrenovation.com

https://www.homemodell.com

https://www.customisehome.com

parker
17/25 | 

https://techapnews.com/   The technology sector changes rapidly. It seems like every day a new gadget is being made available to the public. For those "techies" interested in the latest and greatest technological information, a good tech news blog or website is a great way to stay informed.

parker
18/25 | 

https://gamesspecial.com/    In this contemporary world, it has become liable to access each and everything with modern technologies; therefore, gaming peripherals are the best gaming devices which comfort the gamers who love to play the ideal games with easy and accessible device to play their skills.

https://businessapnews.com/     If you think about it you can see that the news media has been evolving for some time. Business news was once only available in a newspaper that changed when television arrived on the scene.

https://techroboting.com/    It is very important to keep yourself updated as far as the technology is concerned. You should try to get your hands of the latest technology and gadgets as soon as they hit the market.

https://outreachgalaxy.com/     Outreach Galaxy is a platform that merchandise guest posts only with no limitation to minimum guest posts or any SEO metrics. Further, there’s no evaluation for home page features or any other requirements

https://www.crictime2021.com/    In the sports arena, peak performance in sports has always been a much sought after state by players and coaches of all levels. Whether the athletes are school boys soccer players or Olympians striving for their Gold medals, peak performance in sports has always attracted athletes and coaches alike.

https://www.caremetutor.com/   Careme Tutor” is a web based platform founded in 2018 that connects an increasing number of teachers with students for private, home sessions in the Pakistan.

Victoria123
19/25 | 

https://www.smallhousedesign.us/

https://www.smallhouseplans.us/

https://www.tinyhousedesign.us/

https://www.homeremodelingideas.us/

https://www.besthouseplan.us/

https://www.houseplandesign.us/

https://www.buildingahouse.us/

https://www.thehomenow.us/

https://www.yourluxuryhome.us/

https://www.luxuryhometips.us/

https://www.healthdirect.us/

https://www.thepublichealth.us/

https://www.healthexchange.us/

https://www.healthlog.us/

https://www.healthnwellness.us/

https://www.stylehealthy.us/

https://www.ahealthysource.us/

https://www.oncehealthy.us/

https://www.healthymedical.us/

https://www.ahealthybeat.us/

https://www.flashbusinesspoint.us/

https://www.businessblue.us/

https://www.sdkbusiness.us/

https://www.elitebusiness.us/

https://www.businessclimate.us/

https://www.businesspersuit.us/

https://www.businessfox.us/

https://www.businessarea.us/

https://www.businessguardian.us/

https://www.businessentity.us/

https://www.legallawonline.us/

https://www.lawmedia.us/

https://www.thelegallaw.us/

https://www.legalprinciple.us/

https://www.lawbox.us/

https://www.superlaw.us/

https://www.fairuselaw.us/

https://www.legallawblog.us/

https://www.thelegalmedia.us/

https://www.lawpage.us/

https://www.perfectweddings.us/

https://www.weddingbooks.us/

https://www.weddingvibes.us/

https://www.knowgeneral.us/

https://www.generalskills.us/

https://www.generaladvice.us/

https://www.realestatebutter.us/

https://www.diamondproperty.us/

https://www.realestatenext.us/

https://www.selectaproperty.us/

https://www.realestatetimes.us/

https://www.automotiveexperts.us/

https://www.classofautomotive.us/

https://www.automotivedeck.us/

https://www.financelist.us/

https://www.financehelps.us/

https://www.technoglobal.us/

https://www.improvetech.us/

https://www.techprogress.us/

https://www.technologyonline.us/

https://www.technologymedia.us/

https://www.fashiondevine.us/

https://www.fashionthestyles.us/

https://www.seoscale.us/

https://www.seotechpro.us/

https://www.traveltoursystems.us/

https://www.travelingholiday.us/

https://www.dailynewslight.us/

https://www.newsmagazines.us/

https://www.anewsreport.us/

https://www.newsupdates.us/

https://www.localnewslist.us/

https://www.dailyjobsalert.us/

https://www.careerbuzz.us/

https://www.servicestypes.us/

https://www.servicepoints.us/

https://www.animalandpet.us/

https://www.petscarezone.us/

https://www.parentingplan.us/

https://www.parentingtimes.us/

https://www.bestparenting.us/

https://www.marketingplans.us/

https://www.marketinggoals.us/

https://www.sportsmagazine.us/

https://www.sportstypes.us/

https://www.bestshoppinglife.us/

https://www.perfectshopping.us/

https://www.perfecteducator.us/

https://www.educationmoon.us/

https://www.educationbook.us/

https://www.besteducation.us/

https://www.educationstats.us/

https://www.aboutfood.us/

https://www.simplfoods.us/

https://www.foodfacts.us/

https://www.simplewebdesign.us/

https://www.webdesignhelp.us/

https://www.smartmoving.us/

https://www.movingguide.us/

https://www.fashiontalk.us/

Advaid123
20/25 | 

http://www.livinghomies.com

http://www.homesdecortricks.com

http://www.diymodernhomes.com

http://www.interiorhomesideas.com

http://www.luxuryhomescare.com

http://www.betterhomesgardens.net

http://www.classichomeimprovements.net

http://www.homeimprovementplanning.net

http://www.homesconstruction.net

http://www.luxuryhomestyle.net

http://www.improvesmallbusiness.com

http://www.businessesselling.com

http://www.businessexporter.com

http://www.businessesupdates.com

http://www.businesshelps.net

http://www.businessindustry.net

http://www.legalbusinesses.net

http://www.smallbusinessprofit.net

http://www.healthpromotingrole.com

http://www.thehealthprotections.com

http://www.healthcareimprovements.com

http://www.healthcaresector.net

http://www.healthmedicines.net

http://www.healthydietplan.net

http://www.healthyskindiet.net

http://www.healthysystem.net

http://www.lawadviceservices.com

http://www.aboutlawcareers.com

http://www.lawacts.net

http://www.lawprojects.net

http://www.lawregulation.net

http://www.lawyersadvise.net

http://www.legallawhelp.net

http://www.practicallaw.net

http://www.roadadventuretravel.com

http://www.travellingroutes.com

http://www.abouttravelling.net

http://www.luxuryadventuretravel.net

http://www.resortstravel.net

http://www.travellingadvice.net

http://www.travelrisks.net

http://www.travelrules.net

http://www.financelimit.com

http://www.facultyoffinance.com

http://www.bankingfinance.net

http://www.creditandfinance.net

http://www.currentfinance.net

http://www.financebills.net

http://www.financeissues.net

http://www.financesavings.net

http://www.policywiseinsurance.com

http://www.insurancepolicyexpert.com

http://www.insurancedemand.net

http://www.insurancerecord.net

http://www.insurancevalues.net

http://www.soleinsurance.net

http://www.specificinsurance.net

http://www.portabletech.net

http://www.technologyissues.net

http://www.technologymonitor.net

http://www.techroles.net

http://www.toptechnologynews.net

http://www.realestatesadvisor.com

http://www.expertsinproperty.com

http://www.localpropertyinvestment.com

http://www.buyingaproperty.net

http://www.propertyadvices.net

http://www.propertyfactors.net

http://www.propertytypes.net

http://www.sharedproperties.net

http://www.automotivedesign.net

http://www.automotiveexpert.net

http://www.automotivetrade.net

http://www.vehiclesservices.net

http://www.generalentry.com

http://www.generalguider.com

http://www.generaladvice.net

http://www.generalpage.net

http://www.generalskills.net

http://www.parentingexpertise.com

http://www.parentingfaculty.com

http://www.parentinghealth.net

http://www.parentinghelps.net

http://www.parentingskills.net

http://www.parentingtypes.net

http://www.beautyfashions.net

http://www.fashionwears.net

http://www.shoppingpolicies.com

http://www.shoppingbrands.net

http://www.localmovingservices.net

http://www.movinglocally.net

http://www.moviesandmusic.net

The Oristiq
22/25 | 

https://www.theoristiq.com/

https://www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://plus.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.de/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.es/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.com.br/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://t.me/iv?url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://m.ok.ru/dk?st.cmd=outLinkWarning&st.rfn=http%3A%2F%2Fwww.theoris...
https://images.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.it/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://images.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://maps.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=9BB77FDA8012...
https://optimize.viglink.com/page/pmv?url=http%3A%2F%2Fwww.theoristiq.com
https://blogs.rtve.es/libs/getfirma_footer_prod.php?blogurl=http%3A%2F%2...

Vierailija
23/25 | 

https://www.luxuryhomies.co.uk/

https://www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://plus.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.de/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.c...

https://maps.google.es/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.com.br/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://t.me/iv?url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://m.ok.ru/dk?st.cmd=outLinkWarning&st.rfn=http%3A%2F%2Fwww.luxuryh...

https://images.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.c...

https://maps.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.it/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://images.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://maps.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies.co.uk

https://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=9BB77FDA8012...

https://optimize.viglink.com/page/pmv?url=http%3A%2F%2Fwww.luxuryhomies....

https://blogs.rtve.es/libs/getfirma_footer_prod.php?blogurl=http%3A%2F%2...

Vierailija
24/25 | 

https://www.fashionterest.us/

https://www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://plus.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.de/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.de/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.co.jp/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.es/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.es/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.com.br/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://t.me/iv?url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://m.ok.ru/dk?st.cmd=outLinkWarning&st.rfn=http%3A%2F%2Fwww.fashion...

https://images.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.co.uk/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.fr/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.fr/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.it/url?sa=t&url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://images.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://maps.google.it/url?q=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=9BB77FDA8012...

https://optimize.viglink.com/page/pmv?url=http%3A%2F%2Fwww.fashionterest.us

https://blogs.rtve.es/libs/getfirma_footer_prod.php?blogurl=http%3A%2F%2...

Vierailija
25/25 | 

https://www.rentacarkhi.pk/

https://www.youtube.com/redirect?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://plus.google.com/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.de/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.de/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.de/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.co.jp/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.co.jp/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.es/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.es/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.es/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.com.br/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://t.me/iv?url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://m.ok.ru/dk?st.cmd=outLinkWarning&st.rfn=https%3A%2F%2Fwww.rentac...

https://images.google.co.uk/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.co.uk/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.fr/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.fr/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.fr/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.fr/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.it/url?sa=t&url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://images.google.it/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://maps.google.it/url?q=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://www.bing.com/news/apiclick.aspx?ref=FexRss&aid=&tid=9BB77FDA8012...

https://optimize.viglink.com/page/pmv?url=https%3A%2F%2Fwww.rentacarkhi.pk

https://blogs.rtve.es/libs/getfirma_footer_prod.php?blogurl=https%3A%2F%...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Koronaviruksia. Kuva: Fred Murphy & Sylvia Whitfield/CDC

Ihmisiin on taas iskenyt uusi, tuntematon virus. Kiinan Wuhanista liikkeelle lähtenyt virus on tartuttanut jo satoja ihmisiä, tappanut muutaman ja levinnyt naapurimaihinkin. Mediassa virukseen on viitattu mysteeriviruksena.

Nykymaailmassa eivät mysteerit kauan säily. Ensimmäisistä näytteistä eristettiin virus, se sekvensoitiin ja viruksen perimä laitettiin julki internetiin. Kun näytteitä tuli lisää, sekvenssejä kertyi ja nyt on jo melko hyvä käsitys siitä mikä mysteerivirus on: vanha kunnon sars se näyttää olevan. 

Tähän mennessä määritetyt virusperimät näyttävät kertovan, että mysteerivirus asettuu aiemmin tunnettujen sars-näytteiden keskelle. Se eroaa sen verran aiemmasta sars-epidemiasta, että sitä ei samoilla testeillä kuitenkaan tunnisteta. Vaihtelu virusnäytteiden perimässä on pientä, joten kaikki virukset ovat peräisin samasta alkuperästä vain muutaman kuukauden takaa.


Sars-epidemia ilmaantui marraskuussa 2002 ja velloi Itä-Aasiassa heinäkuuhun 2003. Tautiin sairastui yli 8 000 ihmistä ja kuolleisuus oli lähes 10%. Tämän jälkeen sarsia ei havaittu ihmisissä, mutta villieläimistä sitä on havaittu. Mysteeriviruksen lähimmät sukulaiset ovatkin lepakoista eristettyjä sars-viruksia.

Sars oli alun perin peräisin lepakoista, joista se oli tarttunut sivettieläimiin, joita myytiin kiinalaisella torilla. Mysteeriviruksen ensimmäiset tapaukset on samoin yhdistetty eläimiä myyvään toriin.

 

Mysteerivirus on siis epäilemättä vaarallinen, mutta se tuntuu olevan leviämiskyvyltään rajallinen. Kaikkein tärkeintä on se, ettei mysteerivirus ole mysteeri, se on hyvinkin tuttu taudinaiheuttaja.

Mysteerivirukseksi kutsuminen johtaa harhaan sikäli, että se antaa ymmärtää, että vastassa on tuntematon uhka. Nykyinen epidemia kuitenkin menee hyvin samalla tavoin kuin aiemmatkin. Vastassa on tunnettu vihollinen: Ensimmäiset epidemiatapaukset havaittiin 31. joulukuuta. Tartuntalähteeksi epäilty tori suljettiin seuraavana päivänä. Viruksen perimä oli kartoitettu 10. tammikuuta ja diagnostinen testi oli kehitetty 16. tammikuuta. 

Kansainvälinen yhteisö on varautunut tämänkaltaiseen epidemiaan. Tilanteen vakavuuden ratkaisee nyt lähinnä paikallisten viranomaisten toiminta ja kyky tunnistaa tautitapaukset ja toisaalta taudin leviämistehokkuus. Viimeisimmissä uutisissa on kerrottu virusten leviämisestä ihmiseltä toiselle ja lääkintähenkilökunnan tartunnoista. Nämä eivät ole hyviä merkkejä.

Ihmisen uudet taudit tulevat usein muilta eläimiltä: keskimäärin kaksi uutta virusta havaitaan ihmisissä vuosittain. Tämä ei kuitenkaan ole mikään mysteerivirusten joukko, vaan melko rajallinen viruslauma. Eräs arvio on että nisäkkäissä kiertää noin 40 000 virusta, joista ehkä 10 000 voi tarttua ihmisiin. Tämä on yllättävän hyvin tunnettu joukko.

Vaikka riski uusien tautien ilmaantumiseen on olemassa, tämä ei ole ennustamaton tapahtuma. Tiedämme, miten virukset leviävät. Tiedämme suurin piirtein mitä viruksia on olemassa ja mitkä voivat tarttua ihmisille. Tiedämme, mitkä ovat suurimpia riskitekijöitä eläimiltä ihmisiin tarttuvien tautien kannalta.

Mysteerit ratkeavat nopeasti.


 

Jos eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit kiinnostavat, olen mukana keskustelemassa Helsingin yliopiston Tiedekulman Zoonoosi-illassa keskiviikkona 29.1. klo 17 alkaen. Mukana on myös aiheen oikea asiantuntija, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Meidän lisäksi mukana on myös immunologian professori Seppo Meri ja zoonoottisen antibioottiresistenssin apulaisprofessori Annamari Heikinheimo.

 

Kommentit (14)

Kuvan mongoliansuslikki ei liity tapaukseen. Kuva: lonelyshripm / flickr

Kaksi kiinalaista on saanut keuhkoruttotartunnan. Tartunta on nähtävästi saatu Sisä-Mongolian alueella ja tautiin sairastuneet on kuljetettu hoitoon Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Sisä-Mongolia on Kiinan autonominen alue Mongolian rajaa vasten.

Keuhkorutto on ruttobakteerin tartunta, joka leviää suhteellisen tehokkaasti ja on hoitamattomana lähes 90% varmuudella tappava. Kirpun puremasta käynnistynyt paiserutto voi kehittyä keuhkorutoksi tai keuhkoruton voi saada pisaratartuntana toiselta ihmiseltä. Nähtävästi kahden sairastuneen lisäksi muita tartunnan saaneita ei ole - Kiinasta on tosin vaikea saada tarkkaa tietoa tiukan viranomaiskontrollin takia.

Olen kirjoittanut aiemminkin rutosta ja erityisesti rutosta Madagaskarilla ja ruton leviämisestä Euroopassa Mustana surmana.

Ruttotartunta ei ole Kiinassa mitenkään erityisen harvinainen tapahtuma. Ruttoa esiintyy ihmisissä vuosittain ja tautiin välillä kuoleekin ihmisiä.

 

Ruttotartuntojen ymmärtämisessä on oleellista tietää, että rutto on ennen kaikkea jyrsijöiden tauti. Se päätyy vain harvoin ihmiseen. Kiinassa ruttoa esiintyy usein, koska Kiinassa on paljon ihmisiä ja – mielenkiintoista kyllä – paljon erillisiä ruttopesäkkeitä.

Ruttoa esiintyy ympäri maailman, koska ympäri maailman on erilaisia ympäristöjä, joissa ruttobakteeri tulee toimeen. Läntisten Yhdysvaltojen rutto esiintyy preerioilla ja kuivissa metsissä, Brasiliassa rutto esiintyy itärannikon metsäalueella, Madagaskarilla ihmisasutusten lähellä ja Keski-Aasiassa rutto on aroilla.

Ympäristö sinänsä ei tietenkään ruttobakteeria ylläpidä, vaan sopiva isäntälaji. Läntisissä Yhdysvalloissa tämä on – luultavasti, koska tätä ei varmasti tiedetä – maaorava, Brasiliassa bolohiiret, Madagaskarilla mustarotta, ja Keski-Aasiassa isohyppymyyrä. Rutto tappaa usein nopeasti, joten ratkaisevaa on, että isäntälaji elää sopivasti: se muodostaa populaatioita, joissa bakteeri ja kirput pääsevät leviämään riittävän varmasti mutta hitaasti. Madagaskarin mustarotta on myös kehittänyt osittaisen sietokyvyn ruttobakteeria kohtaan, mikä mahdollistaa alueella ruton säilymisen rottapopulaatiossa.

Kiina on iso maa ja siellä onkin ainakin neljä erillistä ruttopesäkettä. Etelässä on trooppinen ja subtrooppinen sademetsä, luoteessa vuoristoniittyjä, pohjoisessa kuiva aro ja koillisessa kostea aro. Vastaavasti jyrsijälaji, joka ylläpitää ruttoa, on joka pesäkkeessä eri: etelässä rottalaji, luoteessa murmelilajit, pohjoisessa mongoliangerbiili ja koilisessa mongoliansuslikki.

Kukin pesäke on eri aikoina tuottanut ruttoepidemioita ihmisissä. Esimerkiksi kolmas ruttopandemia, eli maailmanlaajuinen ruttotartunta, levisi Hainanista eteläiseltä ruttopesäkkeeltä 1800-luvun loppupuolella yli koko maailman. 1900-luvulla eteläinen ja koillinen pesäke ovat olleet tehokkaimpia ihmisten tapausten levittäjiä.

Sekä koillisen että pohjoisen ruttopesäkkeet ovat Sisä-Mongolian alueella, eivätkä tiedot kerro tarkemmin missä äskettäisen tartunnan saanut pariskunta asui. Emme voi siis päätellä, mistä isäntälajista ruttobakteeritartunta on alun perin peräisin.

 

Ilmasto pyörittää ruttoepidemioita: rutto esiintyy jatkuvasti jyrsijöissä, mutta se leviää ihmisiin yleensä silloin, kun ruttobakteerien määrä kasvaa korkeaksi jyrsijäpopulaatiossa. Rutto yleistyy, kun jyrsijäpopulaatio kasvaa suureksi ja kirput lisääntyvät. Jos isäntäjyrsijän kanta vielä romahtaa, kirput lähtevät seikkailemaan ja etsimään uusia isäntiä. Kirppujen lisääntyminen on tehokkaampaa lämpimässä ja kosteassa, jyrsijäisännän optimiolosuhteet vaihtelevat paikasta toiseen.

Suuri kysymys tietenkin on, miten ympäristön- tai ilmastonmuutos vaikuttaa ruton esiintyvyyteen. Läntisen Yhdysvaltojen ja Keski-Aasian ruttopesäkkeiden ilmaston ennustetaan muuttuvan niin, että ruttobakteerin määrä kasvaa jyrsijäpopulatioissa ja se leviää helpommin ihmisiin. Madagaskarissa ihmisasutuksen leviäminen antaa mustarotalle enemmän elinalueita, mikä lisännee ruttobakteerin mahdollisuuksia levitä. Kiinassa ei vielä tunneta niin tarkkaan ruton esiintymistä, että tätä voitaisiin ennustaa. Ruttoa kuitenkin tutkitaan Kiinassa paljon, joten tulevaisuus paljastaa.

Rutto säilyy kiusanamme, koska se ei ole oikeastaan meidän, vaan jyrsijöiden tauti. Ainakin tulevaisuudessa voimme tietää paremmin milloin ja missä se leviää ihmisiinkin.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

ring the article, and more importantly, your personal experienceMindfully using our emotions as data about our inner state and knowing when it's better to de-escalate by tak https://vidmate.onl/ ing a time out are great tools. Appreciate you reading and sharing your story, since I can certainly relate and I think others can too

Suojelevainen ampiainen Kuva: IgorArenz / Wikimedia Commons.

 

Ihmisten suhtautumisessa pistäisiin on hassu kahtiajako: mehiläisiä rakastetaan ja ampiaisia vihataan.

Internet-meemien perusteella mehiläiset ovat rakastettavia karvaisia palleroita, jotka pitävät maailman toimintakykyisenä, ja ampiaiset puolestaan ovat vihonviimeisiä paholaismaisia hyödyttömiä lurjuksia.

Sama jako näkyy tutkijoidenkin keskuudessa. Ampiaisten hyödyistä ihmiselle tiedetään hyvin vähän, koska ampiaisia ei juuri tutkita! Lohdullista on, että Koneen säätiö rahoitti juuri tutkimushanketta, jossa selvitetään ihmisten ja ampiaisten välisiä suhteita.

Mehiläisrakkaus ja ampiaisviha on myös ihan yleinen suomalainen ajattelutapa. Aiheesta on kirjoitettu lehdissä ja Mehiläistuottajien liittokin oli huolissaan, että ampiaisviha voi sokaista ihmiset tappamaan mehiläisiäkin. Toissapäivänä Arman Alizad purkautui Twitterissä siitä, miten hän tappaa sisätiloihin harhautuvat ampiaiset, ja kommenteissa pääsi valloilleen sama kahtiajako söpöistä mehiläisistä ja ilkeistä ampiaisista.

Tässä kahtiajaossa on vain se ongelma, että tarhamehiläiset ovat monella tapaa ongelmallisia ja ampiaiset ovat monella tapaa hyödyllisiä.

Olen kirjoittanut mehiläisten ongelmallisuudesta pariin kertaan: tarhamehiläiset ovat tulokaslajeja, jotka kilpailevat kotoperäisten pölyttäjien kanssa. Niinpä monilla alueilla mehiläisten kasvatus voi johtaa kotoperäisten hyönteisten määrien laskuun. Tarhamehiläiset myös levittävät tauteja niin, että ne altistavat muut pölyttäjäpistiäiset omille taudeilleen.

Epäilyksettä ampiaiset ovat hyödyksi ihmisille ainakin tuholaisten torjunnassa. Ampiaiset metsästävät lähinnä muita hyönteisiä ja niiden toukkia, koska ampiaisten toukat tarvitsevat proteiinipitoista ruokaa. Mehiläiset puolestaan ruokkivat toukkiaan siitepölyllä. Tämän takia mehiläiset ovat yleensä tehokkaampia pölyttäjiä kuin ampiaiset: mehiläisten pitää käydä useammin kukissa hakemassa ravintoa.

Sekä aikuiset ampiaiset että aikuiset mehiläiset syövät ravinnokseen mettä. Ampiaiset saavat mettä toukiltaan, jotka tuottavat makeaa nestettä, sekä kukista. Kukat ovat puolestaan mehiläisten ainut meden lähde. Kukkien tarjoama mesi on ampiaisille tärkeää silloin kun loppukesästä toukkia ei enää kasva. Tämä on yleensä myös se vuoden aika, kun piknik-eväiden makeat tarjoamukset käyvät hyvin kaupaksi ampiaisille.

(Sivuhuomiona voi mainita, että ampiaisten epäillään olevan merkittäviä viininvalmistuksen kannalta, koska ampiaiset levittävät hiivaa viinirypäleiltä toiselle. Samaan aikaan, kun ampiaisten toukat ovat kasvaneet ja ampiaiset etsivät ympäristöstä makeaa ruokaa, viinirypäleet kypsyvät. Ampiaiset käyvät syömässä näitä rypäleitä, rikkovat niiden kuoren ja nähtävästi samalla levittävät niihin hiivaa. Tutkimuksissa on paljastunut, että ampiaisilla on yleisesti hiivaa suolistossaan ja että nämä hiivat selviävät talven yli talvehtivissa ampiaiskuningattarissa. Saattaa siis olla, että viinin käymiseen tarvittava hiiva on päätynyt käymisastiaan juuri ampiaisten takia.)

Elintapojensa takia ampiaiset ovat yleensä vähemmän merkittäviä pölyttäjiä kuin mehiläiset, mutta etenkin loppukesästä ampiaisten merkitys voi korostua. Ampiaiset syövät tuhansia hyönteisten toukkia, mikä vähentää kasvinsyöjähyönteisten määrää ja voi olla puutarhanhoitajalle todellinen pelastus. Kasvitkin houkuttelevat ampiaisia puoleensa: kun kasvia syövä toukka puraisee lehden rikki, lehdestä erittyy haihtuvia aineita, jotka pistiäiset tunnistavat. Erityisesti rikkoutunut lehti houkuttelee parasitoidipistiäisiä, mutta myös ampiaiset tunnistavat nämä aineet ja löytävät ravintoa kasvin avunpyynnön perusteella.

Muiden kuin mehiläisten merkitys pölyttäjinä ei kannata väheksyä. Esimerkiksi keskeisten viljelylajien, jotka vaativat hyönteispölytystä, pölytyksestä vain noin puolet on mehiläisten tekemää. Kärpäset, perhoset ja ampiaiset pölyttävät rutkasti eri lajeja. Kasvilajista riippuen ampiaiset voivat olla merkittäviäkin pölyttäjiä. Mielenkiintoisia ovat esimerkiksi neidonvaipat: ne erittävät kukistaan samanlaisia aineita kuin toukan tuhoamat lehdet. Ampiainen tulee paikalle tarkastamaan tilanteen, eikä löydä muuta kuin kukan. Ne siis huijaavat ampiaisia pölyttämään itseään.

 

Suorien ihmisille tulevien etujen ja ekosysteemipalveluiden laskeminen saattaa kuitenkin johtaa harhaan. Ampiaisten merkitys ekosysteemeille on paljon laajempaa kuin pelkkä pölyttäminen tai saalistus. Ehkäpä suurin merkitys ampiaisista kuitenkin on juuri siksi, että ne ovat äkäisiä pistäjiä.

Ampiainen on näkyvä ja sillä on selkeä mustakeltainen raidoitus. Tämän varoitusvärin viesti on selkeä: kimppuuni ei kannata käydä, koska pistän kivuliaasti. Varoitusraidoitus suojaa ampiaista, eikä sen tarvitse useinkaan turvautua pistimeensä.

Myös muut hyönteiset turvautuvat ampiaiseen. Niin kukkakärpäset kuin kukkajäärätkin käyttävät samaa suojaväriä kuin ampiaiset, vaikka niistä itsestä ei olekaan aiheuttamaan kipua hyökkääjiään kohtaan. Kyse on (Batesin) mimikrystä, jossa vaarattomien hyönteisten ulkonäkö on kehittynyt vastaamaan vaarallista lajia.

Vaarattomat hyönteiset näyttävät vaaralliselta ampiaiselta, joten saalistajat luulevat kukkakärpästenkin olevan vaarallisia. Nähtävästi suojaus on tehokas niin lintuja kuin esimerkiksi sudenkorentojakin kohtaan. Lopputuloksena riski joutua saalistuksen kohteeksi pienenee myös ampiaista matkivilla lajeilla.

Nämä ampiaista matkivat hyönteiset ovat puolestaan hyvin merkittäviä pölyttäjiä. Epäsuorasti ampiainen siis on pölyttäjähyönteisille hyvinkin tärkeä laji.

Ampiaisten äkäisyyteen perustuva suojelurinki suojaa laajaa joukkoa pölyttäjiä.

 

Ampiaisystävälliseen torjuntaan soveltuvat vaikkapa ampiaisten valepesät, joita esitellään tässä Helsingin Sanomien uutisessa.

Korjaus 4.1.2019, klo 10.39: Tarkennettu kappaleeseen, jossa puhutaan mehiläisten ongelmallisuudesta, että kyse on tarhamehiläisistä. Kuten kommenteissa mainittu, mehiläisiä on luonnossa montaa muutakin lajia.

Kommentit (15)

Vierailija
2/15 | 

Tutustuin ampiaisiin ensimmäisen kerran lähemmin muutama vuosi sitten kun terassimme alle muutti maa-ampiais kuningatar. Pesä laajeni nopeasti ja pelko hiipi. Tilasin myrkyttäjän. 5 kertaa hän kävi ja joka kerralla kertoi ampiaisen, mehiläisten ja kimalaisten eroista ja loppu kerrat vain ampiaisista. Neuvoi laittamaan käytettyjä vaatteita vuorokaudeksi terassille pesän kohdalle, näin tein. Sanoi että kun tottuvat, eivät tee teille mitään. Neljännellä kerralla hiipi syyllisyys jo pahasti, nämä kaverit eivät tosiaan olleet käyneet meidän päälle kertaakaan, päin vastoin, jos kävelin terassilla ajatuksissani kohdassa missä pesä sijaitsi ja sieltä nousi sattumalta samaan aikaan kaveri, teki se nopean väistö liikkeen toiseen suuntaan. Kerran seisoin terassin vieressä kun naapuri tuli juttelemaan, ja pesästä nousi nopeasti tiedustelija, joka kiersi kolme kertaa naapurin ympäri. Onneksi hän ei pelkää ampiaisia, ja antoi rauhassa kiertää. Sitten tiedustelija tuli suoraa minua kohti, pysähtyi rintakehän kohdalle sekunniksi ja sukelsi takaisin maan alle. Viimeisellä kerralla kun kaivoimme myrkyttäjän kanssa maa-ampiaisen pesää, sanoin että nää jätkät ihmettelee mitä teen, mihin myrkyttäjän vastasi että ei ne ole poikia vaan tyttöjä. Se riitti, jätin pesän rauhaan lopullisesti. Loppu kesästä kun ampiaiset "sekoaa", tajusin totaalisesti tilanteen. Mihin tahansa menin, sain väistellä ampiaisia, mutta aina kun tulin omalle terassille, väisti nämä tytöt edelleen minua.. Todella omituinen ja herättävä tapahtuma ketju tiivistettynä, yrittäkää hyvät ihmiset tätä konstia, hikiset sukat ampiais pesän viereen/kiinni/päälle vuorokaudeksi niin saattaa olla koko kesän sopu..

Tiede on voimaa
Liittynyt22.7.2014
Viestejä2
3/15 | 

Todella hyvä tietää tämä ampiaisista, kokeilen ensi kesänä !  Mahtaisiko päteä myös ampiaisiin jotka rakentavat pesän ylemmäs - jos ripustaisi hikisukat pesän läheisyyeen?

Kamalaa
4/15 | 

Mikä lie mutta oikea myrkyttäjä hoitaa homman kerralla ja kunnolla. Tarinasi kuulostaa hupiukon hommilta.

bzzz
5/15 | 

Pitää myös muistaa että Suomessa on  n. 200 villimehiläislajia. Siksi olisi hyvä selkeyttää, että puhutaan tarhamehiläisestä. 

Ampparit pois
8/15 | 

Ampiaiset eivät ole pölyttämisen kannalta kovinkaan tärkeitä. Suomeen on rantautunut mehiläislajikkeita jotka ovat 50 x tehokkaampia pölytyksessä.

Vierailija
9/15 | 

Valepesät eivät kyllä paljoa auta ampiaisten torjunnassa. Ne saattavat hyvin rakentaa oman pesänsä valepesän viereen tai jopa siihen kiinni. Olisihan se mukavaa, jos valepesä karkottaisi ampiaiset, mutta sen toiminta taitaa perustua paremminkin sattumaan kuin tieteeseen.

Kimalainen on kiva, ampiainen ...
10/15 | 

"Mehiläiset ovat rakastettavia karvaisia palleroita, jotka pitävät maailman toimintakykyisenä, ja ampiaiset puolestaan ovat vihonviimeisiä paholaismaisia hyödyttömiä lurjuksia." Kirjoittaja otti sitten malliesimerkiksi kuvauksen kimalaisesta? Ei mehiläinen ole karvainen pallero, kimalainen on. 

Jenny R. Coulter
11/15 | 

I recognize this is extremely dull and likewise you are missing to being effective remark, however I just needed to toss you a substantial many thanks you cleaned up some things for me! Your message is so impressive and likewise helpful. The website style is best. Inter Mountain Bikes

Terry L. Peek
12/15 | 

I know this is extremely dull as well as also you are missing out on to being effective remark, however I just called for to throw you a substantial many thanks you tidied up some things for me! Your message is so exceptional and likewise useful. The site style is ideal. <a href="https://findcampinggear.com/">Find Camping Gear</a>

Cynthia M. McLaurin
13/15 | 

I understand this is incredibly boring as well as Additionally you are missing to be effective remark, nonetheless I just needed to throw you a Massive many thanks you tidied up some things for me! Your blog post is so impressive and also informative. The internet site style is perfect. <a href="https://indoorcardiopro.com/"> Indoor Cardio Pro </a>

Lucy J. Rumsey
14/15 | 

I recognize this is extremely dull and likewise you are missing out on being a successful statement, however I merely needed to throw you a Massive many thanks you tidied up some things for me! Your blog post is so remarkable and also useful. The website design is ideal. <a href="https://littlepetcorner.com/"> Little Pet Corner </a> Thank you so much for providing such an awesome content, Keep up the nice work.

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014