Kirjoitukset avainsanalla rokottaminen

Vasemmalla olevalla pihapunavarpusella on Mycoplasma gallisepticum -tartunnan oireita. Kuva: Paul Hurtado / Flickr.

Pihapunavarpuset ovat Pohjois-Amerikan yleisimpiä pikkulintuja. 1900-luvun aikana ne levisiviät Meksikosta ja Lounais-Yhdysvalloista yli koko maan aina Kanadaan asti. 90-luvulla itäisten populaatioiden kannat kuitenkin romahtivat tartuntataudin takia.  

Pihapunavarpusille tarttui Mycoplasma gallisepticum, kanalintujen yleinen taudinaiheuttaja, joka aiheuttaa tartuntoja myös kanaloissa ja kalkkunatiloilla. M. gallisepticum on suomalaisessa siipikarjassa harvinainen, mutta Euroopassa yleisempi.

Tauti ei tapa suoraan pihapunavarpusia: jos laboratoriossa lintuja tartutetaan viruksella, ne saavat sidekalvontulehduksen, joka kuitenkin paranee. Luonnossa tilanne on toisin: sidekalvontulehduksen saaneilta linnuilta käytännössä katoaa näkökyky, jolloin ne joutuvat helposti saalistajien uhreiksi tai eivät pysty löytämään ruokaa.

Taudista kiertää erilaisia kantoja, jotka ovat eri tavoin vaarallisia. Jos suhteellisen lievä kanta aiheuttaa taudin, linnut selviävät siitä hengissä. Tauti voi kuitenkin aina tarttua uudestaan linnuille. Moniin tauteihin syntyy pysyvä vastustuskyky – kuten ihmisillä tuhkarokkoon. Mycoplasma gallisepticumin tapauksessa vastustuskyky on osittainen: taudit kyllä tarttuvat, mutta niiden oireet ovat vähemmän vahingollisia. Linnut pystyvät siis selviämään lievän kannan sairastamisen jälkeen vahvemmistakin kannoista.

Lopputuloksena on, että evoluution ansiosta taudinaiheuttajasta tulee jatkuvasti virulentimpi, eli vakavamman taudin aiheuttava. Lievät kannat kiertävät, koska populaatiossa syntyy aina uusia yksilöitä. Samalla kuitenkin kehittyy yhä pahempia kantoja. Koska osittainen vastutuskyky mahdollistaa sen, että linnut pystyvät kärsimään virulentimman kannan, taudinaiheuttaja myös kehittyy tähän suuntaan.

Mutta entä sitten? Miten pihapunavarpusen tauti olisi kiinnostava? Koska pihapunavarpunen antaa tärkeän oppitunnin lääketieteelle.

2000-luvun alussa matemaattiset biologit pohtivat kysymystä, että mitä käy, jos ihmisille annettava rokote antaa epätäydellisen suojan taudilta. Epätäydellinen rokote on rokote, joka ei täysin estä tautia, mutta tekee siitä vähemmän haitallisen ja mahdollistaa taudin leviämisen eteenpäin – se siis toimii kuten heikko Mycoplasma–kanta pihapunavarpusilla. Tällöin simulaatiot osoittivat, että epätäydellinen rokote johtaisi ihmisen taudinaiheuttajan virulenssin kasvuun.

Tämä tulos oli aikanaan hyvin kiistelty. Käytännössä tulos tarkoittaisi, että joissain tapauksissa ihmisten rokotteet voivat johtaa entistä vaarallisempien tautien kehittymiseen.

Pelko tällä hetkellä lienee turha: Ihmisille annettavat rokotteet käytännössä aina estävät taudin leviämisen eteenpäin. Näin ollen ne eivät johda taudinaiheuttajien evoluutioon kohti voimakkaampaa tautia. Sen sijaan eläimille annetaan joskus epätäydellisiä rokotteita. Marekin tauti on broileritilojen tauti, jota aiheuttaa herpesvirus, joka on kehittynyt jatkuvasti tuhoisammaksi. On ehkä mahdodonta selvittää, onko tautikantojen ärhäköityminen rokotteiden syytä, mutta tutkimuksen perusteella rokote ainakin mahdollistaa taudin pidemmän leviämisajan. Kahden muunkin eläinten taudinaiheuttajan, kissan kalikiviruksen ja gumborotautia aiheuttavan birnaviruksen, uskotaan tulleen virulentimmiksi epätäydellisen rokotteen takia.

Luonnossa lisäksi kanien myksoomavirus on esimerkki samantyyppisestä evoluutiosta. Taudin epäillään tulleen yhä vaarallisemmaksi, koska kaniinit ovat omasta puolestaan kehittyneet paremmin vastustuskykyisiksi tautia kohtaan. Koska kaniinien parempi vastustuskyky mahdollistaa taudin kehittymisen vaarallisemmaksi, tämä myös tekee niin.

Mitä epätäydellinen suoja sitten tarkoittaa käytännössä? Pitäisikö rokotteet lopettaa, jos ne aiheuttavat taudinaiheuttajien kehittymistä vaarallisemmiksi?

Ei tietenkään. Marekin tautia vastaan rokottaminen on vähentänyt rutkasti kanankasvattajien tappioita ja taudin esiintyminen on vähentynyt huomattavasti. Kun lasketaan hyödyt ja haitat yhteen, Marekin tautia vastaan rokottaminen kannattaa.

Tautien ärhäköityminen muistuttaa, että evoluutio pitää ottaa huomioon aina, kun suunnitellaan ihmisten tai eläinten terveyteen liittyviä ehkäisy- ja hoitotoimenpiteitä.

Kommentit (1)

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä259
1/1 | 

Kun puhutaan mikrobitaudinaiheuttajien evoluutiosta, olisi hyvä muistaa, että ei ole ollenkaan itsestäänselvää mihin suuntaan kulloinkin mikrobin virulenssi kehittyy. Korkea virulenssi ei ole välttämättä edullista mikrobille itselleen. Vakavan taudin heikentämä isäntä tai jopa isännän kuolema estävät tehokkaasti mikrobin leviämistä ja ohjaavat mikrobin evoluutiota kohti lievempää virulenssia. Jos ympäröivät kuitenkin olosuhteet muuttuvat sellaisiksi, että esimerkiksi saman lajin yksilöitä on pakkautuneena paljon pieneen tilaan, missä taudinaiheuttajan tarttuminen on huomattavasti todennäköisempää eikä taudin ärhäköityminen enää estä taudinaiheuttajan leviämistä, on korkeamman virulenssin kehittyminen mahdollista.   

Isännän tehostunut immuunipuolustus pakottaa taudinaiheuttajan muuttumaan, mutta se ei ohjaa sitä mihin suuntaan taudinaiheuttajan virulenssi kehittyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Polion aiheuttamia hengityshalvauksia hoidettiin aiemmin "rautakeuhkoilla". Kuva: SriMesh / Wikimedia Commons

 

Poliomyeliitti eli lapsihalvaus on aiemmin yleinen tauti, jonka aiheuttaa pikornaviruksiin kuuluva virus. Tauti sai nimensä siitä, että yhdestä viiteen promillea virustartunnan saaneista saa halvauskohtauksen- Tauti voi olla tappava, jos hengityslihakset lamaantuvat. Polio oli yksi tyypillisiä lapsuuden tauteja, jonka saivat aiemmin käytännössä kaikki lapset.

Ihmiskunta pääsi polion niskan päälle 1950-luvulla, kun Jonas Salk kehitti poliorokotteen. Rokotuksen yleistyttyä taudinkin esiintyminen väheni: viimeinen polioepidemia tapahtui Suomessa vuonna 1984-85. Tuohon aikaan maailmanlaajuisesti noin 300 000 lasta vuosittain halvaantui polion takia. Samoihin aikoihin aloitettiin maailmanlaajuinen kampanja poliota vastaan, jonka ansiosta polion määrää on saatu huomattavasti vähennettyä – WHO jo jossain vaiheessa ennusti, että polio saadaan tapettua sukupuuttoon vuoteen 2015 mennessä.

Tämä ei ole onnistunut.

Nykyään merkittävä osa poliotapauksista johtuu rokotteista: tänä vuonna näitä oli kolme kappaletta. Poliota vastaan käytetään kahta rokotetta, pistettävää ja suun kautta otettavaa. Jälkimmäinen on käytännöllisempi kehitysmaissa, mutta noin yksi miljoonasta rokotuksesta kehittyy oikeaksi poliotartunnaksi. 

”Villiä poliota”, eli poliota joka ei johdu rokotuksista, esiintyy lähinnä Afganistanissa ja Pakistanissa. Tapauksia on tänä vuonna ollut 29. Lisäksi Nigeriasta on löytynyt neljä tapausta. Todellinen tartuntamäärä on noin tuhatkertainen, koska suurin osa tartunnoista ei aiheuta tautia.

Miksi poliota esiintyy juuri Afganistanissa ja Pakistanissa? Nämä alueet ovat taleban-liikkeen hallitsemia ja taliban-hallinto ei ole sallinut lasten rokottamista. He epäilevät, että rokotukset ovat salajuoni muslimien steriloimiseksi. Yhdysvallat ei osaltaan tehnyt rokotustyötä yhtään helpommaksi: Osama Bin Laden jäljittämisessä osa agenteista naamioitui rokottajiksi. Tämän jälkeen talebanit ovat tarkoituksella myös pyrkineet tappamaan rokotteiden antajia.

Niin kauan kuin poliota esiintyy Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla, muukin maailma on vaarassa. Erityisen alttiita tautien leviämiselle ovat yhteiskunnat, joissa konfliktien takia terveydenhuolto- tai vesijärjestelmät ovat tuhoutuneet. Tällaisia on aivan Euroopan naapurissakin: esimerkiksi Syyria ja Irak ovat maita, joissa laajat alueet ovat terveydenhuollon ulkopuolella ja vesihuolto on romahtanut.

Syyriassa puhkesikin vuonna 2013 polioepidemia ja noin 90 lasta sai halvausoireita. Todennäköisesti virus oli tullut maahan jo edellisenä vuonna Pakistanista. Yksi epidemian leviämisalueista oli Aleppo – kaupunki joka viime aikoina on ollut usein uutisissa.

Polion esiintymisestä Syyriassa tekee erityisen huolestuttavan, että Euroopassa monissa maissa poliorokotusten kattavuus on laskenut alle kriittisen rajan. Onneksi poliota seurataan säännöllisesti useassa Euroopan maassa ja Lähi-Idässä. Seuranta on suhteellisen helppoa, sillä polio leviää ulosteiden avulla. Viemäreistä otetaan näytteet ja näistä tutkitaan polion leviämistä. Tampereen jätevesistä on vuodesta 2008 lähtien löydetty nähtävästi yhden ihmisen erittämää poliovirusta, joka on lähtöisin suun kautta otetusta poliorokotteesta. Tartuntariski tästä on nähtävästi hyvin pieni, muttei olematon. Joka tapauksessa Euroopassakin on syytä pitää huolta poliorokotusten korkeasta kattavuudesta.

 

Polio on kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten konfliktit tai katastrofit edistävät tautien leviämistä. Maailman konfliktialueet, kuten Syyria ja Irak, Afganistan ja Pakistan, Etelä-Sudan tai Nigerian pohjoisosat, ovat monien muidenkin tautien leviämisaluetta. Guineamadon viimeiset yksilöt elävät näillä alueilla. Kolera leviää usein näillä alueilla.  

 

Syyrian tilanteen aiheutti sen että Syyrian hallitus lopetti rokotetoimitukset, terveydenhoidon ja vesijärjestelmien ylläpidon alueille, joita se ei hallinnut. Myöskään kansainväliset järjestöt eivät päässeet toimittamaan apua, koska hallitus ei ole sallinut avustuskuljetuksia ja rokotteiden toimittamista alueille – siis käytännössä suurimpaan osaan Syyriaa. Näillä alueilla poliorokotukset jäivät antamatta ja rokotekattavuus laski nopeasti. Polioepidemian alettua Syyrian hallinto ei toiminut epidemian rajoittamiseksi: polionäytteetkin tutkittiin turkkilaisessa sairaalassa.

Polioepidemia saatiin kuitenkin sen alettua nopeasti kuriin.

Syyrialaiset kansalaisjärjestöt ja naapurimaiden avustavat järjestöt organisoivat kylmäketjun, jonka avulla kapinallisalueille kuljetettiin yli miljoona rokotetta. Poliorokote pitää antaa kolmessa osassa, joten saavutus on huima: sekä kylmäketjun että kirjanpidon ylläpito sisällissodan olosuhteissa on haastavaa. Rokotuksiin suhtaudutaan kuitenkin positiivisesti: ISISkin on päästänyt alueelleen rokotusvapaaehtoiset, vaikka se ei ole juuri muita humanitaarisen avun järjestöjä sallinut.

Kolme vapaaehtoista kuoli tulituksessa ensimmäisen rokotuskampanjan aikana.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että polioepidemia on Syyriassa loppunut sillä tautitapauksia ei ole esiintynyt lähes kolmeen vuoteen. Varmuutta ei kuitenkaan ole: terveydenhuoltojärjestelmän romahtaminen tarkoittaa, ettei tautien esiintymistä myöskään seurata kattavasti. Polio saattaa siis hyvinkin elellä jossain Syyrian ja Irakin raja-alueilla. Toisaalta, lasten rokottaminen vaatii jatkuvaa uhkarohkeaa rokotuskampanjaa.

Paras suoja Eurooppaan leviävää polioepidemiaa vastaan ovat syyrialaiset vapaaehtoiset, jotka jakavat rokotuksia kirjaimellisesti tulituksen ja pommituksen keskellä.

Kommentit (0)

Tuberkuloosin aiheuttava Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Kuva: <span class="photographer">NIAID / Wikimedia Commons</span>
Tuberkuloosin aiheuttava Mycobacterium tuberculosis -bakteeri. Kuva: NIAID / Wikimedia Commons

Maailman toiseksi tappavin tauti on juonikas sopeutuja.

Viime viikonloppuna kiertelin kotiseudullani Porin alueella. Kävin pitkästä aikaa tutustumassa myös Juseliuksen mausoleumiin, hautamuistomerkkiin, jonka porilainen liikemies rakennutti tuberkuloosin kuolleelle tyttärelleen. Akseli Gallen-Kallela maalasi rakennuksen komeat freskot kuvaamaan vuodenaikojen kiertoa ja kuolemaa.

Tuberkuloosi kuulostaa menneeltä maailmalta. Ajalta, jolloin kaikki opettajat laitettiin varmuuden vuoksi vuosittain keuhkokuvaan, jottei heillä ole oireetonta tartunttaa. Ajalta, jolloin tauti tappoi nuoria ja vanhoja.

Tuberkuloosi on kuitenkin vain näennäisesti kadonnut Suomesta. Suomessa tuberkuloosia esiintyy vuosittain noin 300 tapausta ja tällä viikolla uutisoitiinkin helsinkiläisestä tapauksesta. Maailmalla tuberkuloosi on tartuntataudeista toiseksi pahin tappaja HIV:n jälkeen: se tappaa arviolta 1,3 miljoonaa ihmistä vuodessa, pääosin köyhissä olosuhteissa. 

Gallen-Kallelan synkkiä freskoja katsellessa ymmärtää, että tuberkuloosi oli Suomessakin yleinen tappaja: vielä 30-luvulla keskimäärin yksi ihminen tunnissa kuoli tuberkuloosiin.

Isorokon sukupuuton jälkeen tuberkuloosia pidettiin yleisesti seuraavana tautina, joka pystytään poistamaan - tuberkuloosia kun ei esiinny muualla kuin ihmisissä. 1980-luvulta lähtien nopeasti yleistynyt lääkeaineresistenssi kuitenkin pilasi nämä suunnitelmat, ja tuberkuloosi on nykyään yleistymässä. Resistenssin lisäksi ongelma on - etenkin Afrikassa - se, että tuberkuloosi iskee helpommin AIDSista kärsiviin. Tuberkuloosi ei ole yleinen pelkästään kolmannessa maailmassa, vaan myös lähimaissamme, kuten Venäjällä ja Baltian maissa esiintyy paljon tuberkuloosia.

Tuberkuloositartunnoista suurin osa on oireettomia ja oireet voivat käynnistyä pitkään tartunnan jälkeen, joten monet eivät tiedä olevansa tuberkuloosin kantajia. Arvioiden mukaan noin kolmasosa maailman ihmisistä olisi jossain elämänsä vaiheessa sairastanut tuberkuloosin tai kantanut oireetonta muotoa. Onneksi vain oirehtivat ihmiset voivat tartuttaa tautia ja tuberkuloosi tarttuu heikosti. Tartunta vaatii yleensä pitkän altistumisen sairastuneelle. Sen sijaan hyvinkin pienet bakteerimäärät - muutama kymmen pieneliötä - ovat riittäviä tartunnalle.

Tuberkuloosi lisääntyy hyvin hitaasti, kopioituen noin kerran vuorokaudessa. Muut taudinaiheuttajat ovat lisääntymisessään paljon nopeampia jakautuen jopa tunnin välein. Tämä myös johtaa siihen, että tuberkuloosin itämisaika voi olla hyvinkin pitkä: tämä on yksi monista yhtäläisyyksistä HI-viruksen ja tuberkuloosibakteerin välillä.

Ottaen huomioon kuinka yleinen tappaja tuberkuloosi on, ehkäisy- ja hoitokeinomme ovat melko tehottomia. Tuberkuloosia vastaan on yksi rokote, vuonna 1921 käyttöön otettu BGC-rokote, jonka suoja on noin 20% tuberkuloositartuntaa kohtaan ja noin 70% tuberkuloosin aiheuttamaa tautia kohtaan. Suomessa rokote on nykyään käytössä vain riskiryhmillä.

Tartunnan saaneista noin joka kymmenes sairastuu tautiin ja  ilman hoitoa sairastuneista noin puolet kuolee. Tuberkuloosia voidaan hoitaa käyttämällä useampaa antibioottia kuuden kuukauden ajan, mutta potilaan on käytävä hakemassa päivittäin lääkeannoksensa terveydenhuollon pisteestä. Jos tartunnan aiheuttanut tuberkuloosibakteeri on antibioottiresistentti, hoito voi kestää 24 kuukautta.

Kirjoitin aiemmin antibioottiresistenssin kehittymisestä. Tuberkuloosi on yksi huolestuttavimpia antibioottiresistenssiä kehittäviä taudinaiheuttajia. Pitkän antibioottihoidon tarkoituksena on tappaa varmasti kaikki tuberkuloosibakteerit ja useampia antibioottejä käytetään, jotta hoidon aikana ei pystyisi syntymään uusia resistenttejä kantoja.

Tuberkuloosi eroaa monista muista taudinaiheuttajista sillä, että se ei saa resistenssiä horisontaalisella geeninsiirrolla muilta mikrobeilta, vaan resistenssi kehittyy aina mutaatioiden kautta. Tässäkin mielessä tuberkuloosi on jälleen kuten HI-virus. Tämä saattaa tehdä rokotteen kehittämisestä myös vaikeampaa.

Nopeasti muuntuvia taudinaiheuttajia, kuten HI-virusta, vastaan käytetään useita lääkkeitä. Tällöin mahdollisesti hoidon aikana syntyvä resistenssi yhtä lääkettä vastaan ei pilaa hoitoa ja uusien resistenttien kantojen syntyminen vähentyy. Resistenssin ehkäisemiseksi on tärkeää, että myös oireettomat tartunnan kantajat hoidetaan mahdollisimman nopeasti ja että kaikki lääkekuurit syödään loppuun asti.

Tuberkuloosi on kuitenkin kehittänyt laajan resistenssin lääkkeitä kohtaan. Esimerkiksi Venäjän vankilajärjestelmä on antibioottiresistentin tuberkuloosin tyyssija. Noin joka kymmenennellä venäläisellä vangilla on aktiivinen tuberkuloositartunta, ja yli puolet näistä tuberkuloosikannoista on antibioottiresistenttejä. Näitä tapauksia vastaan käytetään ns. toisen linjan lääkkeitä, jotka ovat kaikin puolin vaikeampia: ne ovat kalliimpia, vähemmän tehokkaita ja aiheuttavat enemmän haittavaikutuksia. Ja koska tuberkuloosi on neuvokas bakteeri, se on kehittänyt resistenssin myös monia näitä lääkkeitä kohtaan.

Tehokas tuberkuloosirokote tekisi maailmasta paljon paremman paikan, mutta siihen lienee vielä matkaa.

Isä Juselius kuoli lopulta lapsettoman ja hänen omaisuutensa turvin perustettiin Sigrid Juseliuksen säätiö, joka on nykyään Suomen suurin yksityinen lääketieteellisen tutkimuksen tukija: tuki tutkimukselle on viime vuosina ollut 15 miljoonan euron luokkaa.

Kirjoituksen kuvat ovat Gallen-Kallelan esitöitä freskoihin Kevät, Rakennus ja Tuonelan virran varrella Ateneumin kokoelmista. Kuvat hankittu Wikimedia Commonsista.

Lisätietoa tuberkuloosista löytyy esimerkiksi Hengitysliiton sivulta: http://tuberkuloosi.fi/

Kommentit (5)

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
1/5 | 

T.A.:"Tuberkuloosi eroaa monista muista taudinaiheuttajista sillä, että se ei saa resistenssiä horisontaalisella geeninsiirrolla muilta mikrobeilta, vaan resistenssi kehittyy aina mutaatioiden kautta."

Tuo on vähän yllättävä tieto ja hämääväkin. Hämäävä koska: Bakteerien näkökulman sisällä ei horisontaalista geenisiirtoa, mutta uhrille se on usein kuitenkin horisontaalista siirtymää - toiselta potilaalta. Eli hän kuitenkin usein saa valmiiksi resistentin..

Ymmärsinkö siis oikein ? T-bakteeri ei saa toisilta t-bakteereilta resistenssiä ?

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76889
2/5 | 
AIVELO TUOMAS: Isorokon sukupuuton jälkeen tuberkuloosia pidettiin yleisesti seuraavana tautina, joka pystytään poistamaan - tuberkuloosia kun ei esiinny muualla kuin ihmisissä.

Tässä maintaan näin:

Animal Models of Tuberculosis: Guinea Pigs

Abstract

The progression of the disease that follows infection of guinea pigs withMycobacterium tuberculosis displays many features of human tuberculosis (TB), and the guinea pig model of TB has been used for more than 100 years as a research tool to understand and describe disease mechanisms. Changes in the bacterial burden and pathology following infection can be readily monitored and used to evaluate the impact of TB interventions. Demonstration of the protective efficacy of vaccines in the low-dose aerosol guinea pig model is an important component of the preclinical data package for novel vaccines in development, and there is a continual need to improve the model to facilitate progression of vaccines to the clinic. Development of better tools with which to dissect the immune responses of guinea pigs is a focus of current research.

http://perspectivesinmedicine.cshlp.org/content/5/5/a018572.abstract

Immunopathogenesis of Pulmonary Granulomas in the Guinea Pig after Infection with Mycobacterium tuberculosis

Pulmonary tuberculosis in guinea pigs is similar to the disease in humans and is accordingly widely used as a model to test tuberculosis vaccines.

http://iai.asm.org/content/71/2/864.abstract

Marsulla ja ihmisellä on ainakin yksi yhteinen muuttuja/geenimutaatio.  

The Genetics of Vitamin C Loss in Vertebrates

Vitamin C (ascorbic acid) plays important roles as an anti-oxidant and in collagen synthesis. These important roles, and the relatively large amounts of vitamin C required daily, likely explain why most vertebrate species are able to synthesize this compound. Surprisingly, many species, such as teleost fishes, anthropoid primates, guinea pigs, as well as some bat and Passeriformes bird species, have lost the capacity to synthesize it. Here, we review the genetic bases behind the repeated losses in the ability to synthesize vitamin C as well as their implications. In all cases so far studied, the inability to synthesize vitamin C is due to mutations in the L-gulono-γ-lactone oxidase (GLO) gene which codes for the enzyme responsible for catalyzing the last step of vitamin C biosynthesis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145266/

Asia muuttuu mielenkiintoisemmaksi kun lisätään tämä:

Vitamin C Kills Mycobacterium tuberculosis

The new work builds on the long-standing observation that vitamin C is toxic to M tuberculosis, a Gram-positive bacterium. Experiments in the 1930s showed that only 6% of guinea pigs exposed to the bacteria and given tomato juice became infected compared with 70% of guinea pigs not given the vitamin C–rich juice. In vitro experiments conducted in 1950 confirmed the effect of the vitamin on bacterial cultures, and a study in 2011 correlated vitamin C content of various medicinal plants with antibacterial effects.

In the current study, Catherine Vilcheze, PhD, from the Department of Microbiology and Immunology, Howard Hughes Medical Institute, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, New York, and colleagues conducted dose–response experiments, determining that 2 mM is the bactericidal level for drug-sensitive, MDR, and XDR bacteria. The effect was not seen when the bacteria were cultured in an anaerobic chamber.M tuberculosis is much more sensitive to the prooxidant effects of the vitamin than other Gram-positive and Gram-negative bacteria.

Analysis of transcription patterns revealed that the vitamin-exposed cells accumulated ferrous ions, which is consistent with the known bactericidal mechanism of vitamin C. The vitamin reduces ferric to ferrous iron, and the ferrous ions react with oxygen to produce hydroxyl radicals, which are a type of reactive oxygen species. The hydroxyl radicals damage guanine residues in DNA, causing cell death.

On the basis of these data, the researchers suggest that adding vitamin C to treatment regimens might shorten the time that chemotherapy is necessary, which is currently from 6 to 24 months. Noncompliance with chemotherapy fuels selection of drug-resistant bacterial strains. The findings also suggest that drug developers might look for the prooxidant effects of drug candidates.

"The dramatic killing of drug-susceptible, MDR and XDR M. tuberculosis strains by [vitamin C] in vitro argues for further studies on the benefits of a high [vitamin C] diet in TB-treated patients and on the development of bactericidal drugs based on [reactive oxygen species] production," the researchers conclude.

http://www.medscape.com/viewarticle/804647

Mielestäni asiaa kannattaisi tutkia kliinisillä suonesisäisillä C-vitamiinitrialeilla, marsuilla ensin, ko tavalla 2mM tasot verenkierrossa on mahdollista saavuttaa. Suun kautta nautittuna ko tasot verenkierrossa ei onnistu, saturoituu maksimissaan noin 0.45mM tasoilla.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
3/5 | 
MrKAT

T.A.:"Tuberkuloosi eroaa monista muista taudinaiheuttajista sillä, että se ei saa resistenssiä horisontaalisella geeninsiirrolla muilta mikrobeilta, vaan resistenssi kehittyy aina mutaatioiden kautta."

Tuo on vähän yllättävä tieto ja hämääväkin. Hämäävä koska: Bakteerien näkökulman sisällä ei horisontaalista geenisiirtoa, mutta uhrille se on usein kuitenkin horisontaalista siirtymää - toiselta potilaalta. Eli hän kuitenkin usein saa valmiiksi resistentin..

Ymmärsinkö siis oikein ? T-bakteeri ei saa toisilta t-bakteereilta resistenssiä ?

 

 

Mykobakteereilla on nähtävästi omanlaisensa konjugaatio, joten ne ehkä voivat jakaa geenejä: http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/36410/title/Bacterial-Gene-Transfer-Gets-Sexier/ Tätä ei kuitenkaan tunneta vielä M. tuberculosisilla.

Resistenssin kehittymisen kannalta mutaatiot vaikuttavat olevan merkittävästi tärkein tekijä. Mutta kuten sanottu, tunnemme huonosti tuberkuloosin.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76889
4/5 | 

C-vitamiini yhdistettynä tuberkuloosilääkkeiden kanssa.

"Combination of anti-tuberculosis drugs with vitamin C or NAC against different Staphylococcus aureus and Mycobacterium tuberculosis strains.

Abstract

BACKGROUNDS:

 THepatotoxicity due to anti tuberculosis drugs, rifampin and isoniazid, is a major problem in tuberculosis ‎patients.Vitamin C, an antioxidant, and N-acetyl cysteine (NAC), a scavenger of active metabolites, reduce the hepatotoxicity. The aim of present study was to investigate the effect of vitamin C and NAC individually on the antibacterial activity of anti tuberculosis drugs against Mycobacterium tuberculosis and Staphylococcus aureus strains.

METHODS:

The MICs of each compound against all strains were determined in 96 wells plate. Rifampin was tested at serial two fold concentrations alone or in combination with NAC or vitamin C.

RESULTS:

The MIC of rifampin against different strains of S. aureus was 0.008-0.032 μg/ml. The MIC of rifampin and isoniazid against M. tuberculosis strains were 40 and 0.2 ‎μg/ml, respectively‎. Vitamin C and NAC had no antibacterial activity against all strains. MIC of rifampin was reduced two fold by combination with vitamin C for all S. aureus strains, while NAC did not affect the antibacterial activity of rifampin. Vitamin C and NAC had remarkable effects on the antibacterial activity of anti-tuberculosis drugs against M. tuberculosis.

CONCLUSIONS:

Synergistic effects were observed between rifampin or isoniazid and vitamin C against all tested strains. However, combination therapy of rifampin and isoniazid with NAC was not being effective. This study highlighted the advantages of combination of anti-tuberculosis drugs and vitamin C to eradicate the microbial infections."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26602814

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76889
5/5 | 

Tuomas Aivelo kirjoitti:
MrKAT

T.A.:"Tuberkuloosi eroaa monista muista taudinaiheuttajista sillä, että se ei saa resistenssiä horisontaalisella geeninsiirrolla muilta mikrobeilta, vaan resistenssi kehittyy aina mutaatioiden kautta."
Tuo on vähän yllättävä tieto ja hämääväkin. Hämäävä koska: Bakteerien näkökulman sisällä ei horisontaalista geenisiirtoa, mutta uhrille se on usein kuitenkin horisontaalista siirtymää - toiselta potilaalta. Eli hän kuitenkin usein saa valmiiksi resistentin..
Ymmärsinkö siis oikein ? T-bakteeri ei saa toisilta t-bakteereilta resistenssiä ?

Mykobakteereilla on nähtävästi omanlaisensa konjugaatio, joten ne ehkä voivat jakaa geenejä: http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/36410/title/Bacterial-Gene-Transfer-Gets-Sexier/ Tätä ei kuitenkaan tunneta vielä M. tuberculosisilla.
Resistenssin kehittymisen kannalta mutaatiot vaikuttavat olevan merkittävästi tärkein tekijä. Mutta kuten sanottu, tunnemme huonosti tuberkuloosin.

Oliko noissa liittämissäni jotain josta ei saa keskutella?

Vihurirokkorokotuksia jaetaan Brasiliassa. Kuva: <span class="photographer">Sandra Rubio / Wikimedia Commons.</span>
Vihurirokkorokotuksia jaetaan Brasiliassa. Kuva: Sandra Rubio / Wikimedia Commons.

Voitte jatkaa elämäänne rauhassa, uutinen oli ankka.

Helsingin Sanomat lietsoi rokotekriisiä eilisessä uutisessaan: Suomen rokotekattavuus on romahtanut kolmessa vuodessa noin 95% :sta alle 90%:iin. Tämä hätkähdytti minua, koska aiemmin vastaavaa trendiä ei ole Suomessa, saati maailmanlaajuisesti, havaittu.

Tarkempi tarkastelu kertoo, että mitään tekemistä todellisuuden kanssa tällä uutisella ei ole. Esimerkiksi THL:n omassa tiedotteessa sanotaan, että rokotekattavuus on hyvä ja "joidenkin tautien osalta kansainvälisesti jopa erinomainen".

Rokotekattavuus tarkoittaa sitä, kuinka moni vuonna 2012 syntyneistä lapsista on saanut kaikki rokotusohjelman rokotteet vuoden 2014 loppuun mennessä. Kokonaisluku ei ole kovin vertailukelpoinen, koska rokotusohjelma muuttuu jatkuvasti. Rokoteohjelmaan on juuri vuonna 2009 otettu rotavirus-rokote ja 2010 PCV-rokote. Uusilla rokotteilla on pienempi kattavuus aluksi ja tämä alentaa kokonaisrokotekattavuutta. Lisäksi tutkimuksen virhemarginaali on noin ± 1,5%, joten viime vuosina kattavuuden vaihtelu yksittäisissä rokotteissa on pysynyt pääosin virhemarginaalin sisällä. Vuonna 2012 rokotuskattavuus ei siis ole alempi kuin aiemmin.

Yksittäisten rokotteiden kattavuudet ovat korkeita - olemme Suomessa hyvin suojassa. Huolestuttavin luku on täysin rokottamattomien osuuden nousu kolmessa vuodessa 0,5%:sta 1,4%. Tämä on onneksi vielä hyvin pieni luku - ja virherajoissa. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, suurin ongelma on rokottamattomien lasten epätasainen jakauma: yhteisöissä, joissa on paljon rokottamattomia lapsia, taudit saattavat levitä helposti.

Rokotuskattavuus on niin korkea ja vaihtelut siinä niin pieniä, että se ei voi selittää miksi viime aikoina Euroopassa ja Yhdysvalloissa tuhkarokko on yleistynyt. Syylliseksi on ehdotettu ihmisten matkustelun lisääntymistä. Sama pätee hinkuyskäänkin.

Olennaista olisi tietää, ketä rokottamattomien lasten vanhemmat ovat ja miksi he eivät rokotuta lapsiaan. Tämän selvittäminen on keskeistä sekä tartuntatautiuhan hahmottamiseksi että rokotetiedostusstrategian suunnittelemiseksi. Harmi vain, että THL:n resurssit tämänkaltaisen työn suorittamiseen ovat vähenemässä.

Vesa Linja-aho linjasi blogissaan, että rokottamatta jättävät ovat joko mänttejä tai itsekkäitä. Tämä väite on huuhaata. Tieteen ymmärtämisellä ei vaikuta olevan merkitystä luottamukseen rokotteita kohtaan.

Ihmiset rokottavat lapsiaan, koska he kokevat sen yhteiseksi hyväksi. Jos kaikki muutkin rokottavat, niin ihmisten on helppo rokottaa lapsensa. Ilmiö toimii myös toisin päin: jos ihmiset ajattelevat, että muut eivät rokota lapsiaan, hekään eivät yhtä helposti rokota.

Tämähän on oikeastaan kätevää: korkean rokotuskattavuuden säilymisen kannalta tärkeintä on, että ihmiset tietävät, että rokotekattavuus on korkea.

Helsingin Sanomat osaltaan siis tekee myyräntyötä laskeakseen rokotuskattavuutta. Kriisiuutisointi saa ihmiset vähentämään rokotteiden ottamista. Uutisankka tehokkaalla otsikolla voi muuttua itseään toteuttavaksi ennusteeksi.

On siis tärkeä muistaa, että Suomessa on korkea rokotuskattavuus, eikä se ole vähenemässä.

Kiitokset THL:n Hanna Nohynekille ja Jukka Jokiselle lisätiedoista.

Kommentit (51)

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
1/51 | 

Uudentyyppisessä journalismissa Rapport, joka on joukkorahoitettu, kerätään kansalaisilta rahoja ja toivotaan aihetta ja journalistia siihen "tilaustyönä".

[3]:ssa löytyy tämmönen pätkä: (jutut voi vaihtua sivulla)

LUETTAVISSA 8.6.2015: Ihmiset, jotka kieltäytyvät rokotuksista

Olli Sulopuisto
Journalisti: Olli Sulopuisto
Pieni mutta äänekäs ihmisjoukko sanoo rokotuksista olevan enemmän haittaa kuin hyötyä. Miksi?

Juttuidea on saanut rahoituksen 2200€ ja luettavissa 8.6.2015. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä kertoo puolueen olevan rokotekriittinen. Magneettimedian...(lue lisää)

([1][2]:ssa on jotain kommenttia tms siksi myös viitteenä).


Lähteet:
[1] www.rapport.fi/rapport/index.php?x_hakulause=rokote&imageField.x=0&imageField.y=0
[2] www.rapport.fi/rapport/juttuidea.php?aid=225293
[3] www.rapport.fi/rapport/toteutunut-journalismi

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
2/51 | 
MrKAT

Uudentyyppisessä journalismissa Rapport, joka on joukkorahoitettu, kerätään kansalaisilta rahoja ja toivotaan aihetta ja journalistia siihen "tilaustyönä".

[3]:ssa löytyy tämmönen pätkä: (jutut voi vaihtua sivulla)

LUETTAVISSA 8.6.2015: Ihmiset, jotka kieltäytyvät rokotuksista

[3] www.rapport.fi/rapport/toteutunut-journalismi

 

Loistavaa! Tämä on tarpeen.

Jenkkitutkimukset kertovat, että rokotuksista kieltäytyvät on monimuotoinen joukko, jossa yhdistäviä tekijöitä on vähän. Jos sama pitää paikkansa Suomessa, magneettimedia-rokotusinfo-jengi on vain yksi hyvin pieni osajoukko suomalaisista rokotusvastaisista.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
3/51 | 

Tämä oli hyvä ja huojentava bloggaus. Olen itse graduni vuoksi lukenut parin sairaalan kaikki sairauskertomukset vuodesta 1945 noin kymmenen vuotta eteenpäin. On surullista ja vatsaavääntävää omin silmin nähdä, kuinka moni pieni lapsi on kuollut näihin tyypillisiin sairauksiin, joihin onneksi nykyään on rokotteet. Sairaskertomukset vilisevät merkintöjä hinkuyskä, kurkkumätä, tuhkarokko, meningiitti jne. Sairaalastapoistumispäivämäärän perässä on surullisen usein merkintä exitus ja paperin yläreunaa koristaa musta risti.

Mielenkiintoista olisi tietää, että miksi rokotevastaiset vanhemmat ovat niin etääntyneitä omasta historiastaan, että eivät rokota lapsiaan.

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9117
4/51 | 

HSlla on omat syynsä tämäntapaiseen uutisoitiin, joista vähäisin ei liene levikin lasku n 9% viime vuonna. Jos sen sijaan tutkittaisiin todellista kansainvälistä rokotekattavuutta faktojen valossa, hämmästyisin todella suuresti ellei Suomi olisi edelleenkin siellä ylimmässä desiilissä...

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
5/51 | 
Vatkain

Tämä oli hyvä ja huojentava bloggaus. Olen itse graduni vuoksi lukenut parin sairaalan kaikki sairauskertomukset vuodesta 1945 noin kymmenen vuotta eteenpäin. On surullista ja vatsaavääntävää omin silmin nähdä, kuinka moni pieni lapsi on kuollut näihin tyypillisiin sairauksiin, joihin onneksi nykyään on rokotteet. Sairaskertomukset vilisevät merkintöjä hinkuyskä, kurkkumätä, tuhkarokko, meningiitti jne. Sairaalastapoistumispäivämäärän perässä on surullisen usein merkintä exitus ja paperin yläreunaa koristaa musta risti.

Mielenkiintoista olisi tietää, että miksi rokotevastaiset vanhemmat ovat niin etääntyneitä omasta historiastaan, että eivät rokota lapsiaan.

Ei ole mitenkään kiveen kirjoitettu, että lapsikuolemat heti toisen maailmansodan jälkeen olisivat johtuneet rokottamattomuudesta. Muita mahdollisia tekijöitä olivat mm. hygienian puute, lämmön puute, aliravitsemus yms. sairastumista edesauttava tekijä.

 

Yksinkertaiset ihmiset eivät vain osaa tarkastella ongelmia kuin yhdestä suunnasta.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
6/51 | 
taucalm
Vatkain

Tämä oli hyvä ja huojentava bloggaus. Olen itse graduni vuoksi lukenut parin sairaalan kaikki sairauskertomukset vuodesta 1945 noin kymmenen vuotta eteenpäin. On surullista ja vatsaavääntävää omin silmin nähdä, kuinka moni pieni lapsi on kuollut näihin tyypillisiin sairauksiin, joihin onneksi nykyään on rokotteet. Sairaskertomukset vilisevät merkintöjä hinkuyskä, kurkkumätä, tuhkarokko, meningiitti jne. Sairaalastapoistumispäivämäärän perässä on surullisen usein merkintä exitus ja paperin yläreunaa koristaa musta risti.

Mielenkiintoista olisi tietää, että miksi rokotevastaiset vanhemmat ovat niin etääntyneitä omasta historiastaan, että eivät rokota lapsiaan.

Ei ole mitenkään kiveen kirjoitettu, että lapsikuolemat heti toisen maailmansodan jälkeen olisivat johtuneet rokottamattomuudesta. Muita mahdollisia tekijöitä olivat mm. hygienian puute, lämmön puute, aliravitsemus yms. sairastumista edesauttava tekijä.

 

Yksinkertaiset ihmiset eivät vain osaa tarkastella ongelmia kuin yhdestä suunnasta.

Totta kai heikot olosuhteet edistävät lapsikuolleisuutta ja pahentavat tauteja, mutta tuhkarokkoon on ylipäätään hankala kuolla ilman sitä tuhkarokkoa. Siinä taas auttaa rokotus.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
7/51 | 
Vatkain

On surullista ja vatsaavääntävää omin silmin nähdä, kuinka moni pieni lapsi on kuollut näihin tyypillisiin sairauksiin, joihin onneksi nykyään on rokotteet. Sairaskertomukset vilisevät merkintöjä hinkuyskä, kurkkumätä, tuhkarokko, meningiitti jne. Sairaalastapoistumispäivämäärän perässä on surullisen usein merkintä exitus ja paperin yläreunaa koristaa musta risti.

Tuommoinen luettelo pitäisi jossain muodossa julkaista. Ihmiset eivät varmasti ole kauhean tietoisia siitä, että kuolemanriski noissa taudeissa on ihan todellinen. Esim. tuhkarokko mielletään taudiksi, jonka "kaikki vaan sairastaa ja sitten siitä paranee".

jesper
Liittynyt4.3.2009
Viestejä932
8/51 | 

Yksi keino lisätä kansalaisten luottamusta rokotteisiin olisi se, että rokotteet olisi aina tutkittu useamman toisistaan riippumattoman organisaation toimesta. Ainakin sen yhden sikainfluessarokotteen kanssa toimittiin hätiköidysti, ja samalla kansalaisten luottamus muihinkin rokotteisiin heikkeni. Olisi myös hyvä olla rokotetutkimusta tekeviä kansalaisjärjestöjä, joiden rahoitus ei tulisi suurilta lääkefirmoilta. Luottamus rokotteisiin on siis kiinni myös muista, kuin pelkästään lääketieteellisistä seikoista. Yhteiskunnallinen tilanne vaikuttaa taustalla, tätä ei pidä kiistää.

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
9/51 | 
jesper

Yksi keino lisätä kansalaisten luottamusta rokotteisiin olisi se, että rokotteet olisi aina tutkittu useamman toisistaan riippumattoman organisaation toimesta. 

Tuskin auttaisi. Salaliittoteoreetikot eivät perusta uskoaan rationaaliseen järkeen, joten millään rationaalisella tavalla heitä ei voi vakuuttaa, että ovat erehtyneet.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
10/51 | 

Tässä tuoreempi "lista" kopsasin pääosin aiemmasta jutustani:

- - -

Heikki Peltola et al kirjoittivat 1994 The New England Journal of Medicine:ssä Suomesta näin:

"In Finland in the 1970s, the mean annual incidence of measles was 366 per 100,000, that of mumps was 240 per 100,000, and that of rubella was 104 per 100,000. In the Finnish population of 5 million, large epidemics caused hundreds of hospitalizations and about 100 cases of encephalitis each year".

 

Tuossa on laskettuna, että 1970-luvulla tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko yhdessä veivät satoja lapsia sairaalaan ja 100:lle aivotulehdus joka ikinen vuosi ennenkuin tarjottiin rokotuksia. Vuonna 1982 aloitettu MPR-rokotus korjasi tilanteen.

 

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199411243312101#t=articleResults

 

- - -

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
11/51 | 

Rokotevastustuksen ja seurauksena oleva tuhkarokko tms epidemia voisi sitten kulkea samalla tavalla kuin tämä äsken julkistettu 

IS:Täällä Wincapitaan uskottiin eniten – katso oman kotikuntasi tilanne

..
Aineiston perusteella näyttää siltä, että erityisen paljon Wincapitaan uskottiin Savossa ja Pohjanmaalla. 

Levisi kuin sukupuolitauti

Rantalan mukaan verkostohuijaus levisi muutaman aktiivisen ihmisen toimesta nopeasti ympärilleen. 
– Verkostorakenteeltaan Wincapita muistutti enemmän sukupuolitautia tai tietokonevirusta kuin flunssaa. Wincapitaan pystyi liittymään vain olemassa olevan jäsenen kutsumana, eli sponsoroimana. 
..
Mukana oli myös kolme professoria, pörssikonsernin luotonhallinnasta vastaava päällikkö, kansainvälisen pörssiyhtiön kehityspäällikkö ja tekniikan tohtori. ..

– Mukana oli kaikenlaisia ihmisiä ja suurin osa heistä oli ihan vilpittömästi liikkeellä. He kutsuivat sukulaisiaan tai muita läheisiä tuttujaan mukaan. 

..

..ainutlaatuinen mahdollisuus selvittää, miten suulliset tiedot leviävät väestössä ja levittävät yhtä sijoitusideaa. ..
– Tässä on ollut mahdollisuus tutkia asiaa, jota ei muuten voi tutkia. Suullisella tiedolla on sijoitustoiminnalle todella iso merkitys. Tiedämme, että yksittäisissä tilanteissa liikkeelle lähteneet huhut tai yksittäiset ideat voivat lähteä leviämään kuin epidemia. 
[2]

Karttakuva on mukana linkissä ! Siinä näkyy uskonnollisemmassa Etelä-Pohjanmaan keskittymä helluntairikkaassa Suonenjoen tuntumassa..

[2] www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1426667842422.html

JK. Siis ei aivan - vaan melkein, itse tuhkarokko leviää vähän kuin flunssa jos ei kukaan rokotettu mutta tuo rokotekriittisyysepidemia voisi enempi muistuttaa tuon Wincapitan leviämistä ja siten myös tuhkarokon leviäminen pääosin rokotetussa väestössä ? 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
12/51 | 

Aika jännä juttu oli tämäkin. Tätäkään en tiennyt. Suomessa oli 2000-l. alussa vielä n. 1 600 hinkuyskätapausta vuodessa. Sitten rokote uusittiin ja nykyisin tapauksia on vuodessa parisensataa.

http://yle.fi/uutiset/pitkittynyt_yska_saikayttaa_helposti__useimmiten_ei_kyse_hinkuyskasta/7931972

Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskä on vaarallinen lähinnä rokottamattomalle vauvalle. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan tästä syystä on tärkeää, että vauvojen parissa työskentelevät ja vauvojen perheenjäsenet on rokotettu hinkuyskää vastaan.

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Tai onkohan rokotevastaisilla vanhemilla kavereita muuta kuin niistä omista ympyröistään?

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
13/51 | 
Vatkain

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Niin ja tuon mukaan pitäisi kysellä ihan kaikilta vierailta, että ovat rokotettu hinkuyskää vastaan.

Vatkain
Tai onkohan rokotevastaisilla vanhemilla kavereita muuta kuin niistä omista ympyröistään?

Toinen lapsista leikattiin alta vuorokauden ikäisenä ja oli sen jälkeen viisi viikkoa sairaalassa. Siellä tuli vietettyä aikaa ja juteltua pitkään sairaanhoitajien ja välillä lääkäreidenkin kanssa. Otos on tietty pieni, mutta rokotusasioista jäi sellainen kuva, että hoitohenkilökunnan näkökulmasta rokotevastaiset ovat ainakin Tampereella omaa laumaansa ja usein tuntevat toisensa. Sanoivat myös, että he ovat yleensä koulutettua porukkaa ja hyvin perillä kaikenlaisesta rokotuksiin liittyvästä.

Ovat siis ilmeisesti ainakin tuon perusteella vaan suhteuttaneet hyödyt ja riskit käsittämättömällä tavalla päin hongikkoa. Ja täytyyhän siinä, ainakin minusta, olla kyse ideologiasta ja fanaattisuudesta, koska ei sellaisiin ratkaisuihin päädy järkiperusteilla.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
14/51 | 
asdf
Vatkain

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Niin ja tuon mukaan pitäisi kysellä ihan kaikilta vierailta, että ovat rokotettu hinkuyskää vastaan.

Nii joo. Tosiaan. Taisin ajatella niin, että kaikki vanhemmat on rokotettu, koska tämä rokotevastaisuus on niin uusi ilmiö.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16133
15/51 | 
Vatkain
asdf
Vatkain

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Niin ja tuon mukaan pitäisi kysellä ihan kaikilta vierailta, että ovat rokotettu hinkuyskää vastaan.

Nii joo. Tosiaan. Taisin ajatella niin, että kaikki vanhemmat on rokotettu, koska tämä rokotevastaisuus on niin uusi ilmiö.

Itse asiassa päin vastoin. Joitain rokotuksia on, mutta esimerkiksi rokoilta minua ei ole suojattu (vihurirokko taidettiin antaa tytöille yläasteella, kun se on sikiölle vaarallinen). Nykyinen ohjelma on kattavampi kuin esim. keski-ikäisten saamat. Toisaalta sitten vielä vanhemmalla sukupolvella on esim. isorokkorokotus (ainakin osalla), sitä me 70-lukuliaset emme saaneet.

Lapsistani vanhemmalle on annettu Calmette (tiettyä tuberkuloosityyppiä vastaan, jota ei Suomessa juuri ilmene enää), toiselle ei, koska se poistui siinä välissä. Lisäksi Britanniassa ollessamme esikoinen noudetti sitä ohjelmaa ja sai meningokokki C -rokotukset, joita Suomessa ei anneta. Molemmilla on lisäksi vapaaehtoinen vesirokkorokotus. Eli eroja on niin ikäpolvien kuin kansallisuuksienkin suhteen.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
16/51 | 

Tuhkarokkoon kuolleita .. "löytyi yli 1500" !!

Tähän väliin historiallistä sukututkijan näkökulmaa,mm. koska sukulaisenikin vähätteli että "lapsena sairastettiin eikä kukaan kuollu".

Sukututkijan internet-aarre on kirkonkirjat joista useimmat on ASCII-selvätekstitetty vapaaehtoisvoimin hienoiksi haulla toimiviksi arkistoiksi.

Menette HISKI-arkistoon: http://hiski.genealogia.fi/hiski/5e6a3h

1. Valitsette maakunnan kartasta, esim. 1. =UUSIMAA, ja sitten klikkaatte "Kaikista".

2. Valitsette klikkaamalla "Haudatut"-nappulaa.

3. a. Yläoikealta valitsette "Tulosta enintään" kohdasta 15 -> "1000",

b. Kuolinsyyksi kirjoitatte: "mässling" (=tuhkarokko ruotsiksi),

c. Klikkaa "Hae"-nappula.

Saatte seurakunnittain tuhkarokkoon kuolleita, huomaatte useimmat lapsiksi mutta joukossa myös 22-39 vuotiaita aikuisia.

Lopussa lukee:

"Tulostettavia tapahtumia löytyi yli 1500. Haku keskeytetty!

Tulostustiedosto kasvoi liian suureksi."

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
17/51 | 

Hinkuyskään kuolleita .. yli 3935 Uudellamaalla!

Sukututkijan internet-aarre on kirkonkirjat joista useimmat on ASCII-selvätekstitetty vapaaehtoisvoimin hienoiksi haulla toimiviksi arkistoiksi.

Menette HISKI-arkistoon: http://hiski.genealogia.fi/hiski/5e6a3h

1. Valitsette maakunnan kartasta, esim. 1. =UUSIMAA, ja sitten klikkaatte "Kaikista".

2. Valitsette klikkaamalla "Haudatut"-nappulaa.

3. a. Yläoikealta valitsette "Tulosta enintään" kohdasta 15 -> "1000",

b. Kuolinsyyksi kirjoitatte: "kikhosta" (=hinkuyskä ruotsiksi),

c. Klikkaa "Hae"-nappula.

Saatte seurakunnittain hinkuyskään kuolleita, huomaatte useimmat lapsiksi.

Lopussa lukee:

"Tulostettavia tapahtumia löytyi yli 1500. Haku keskeytetty!

Tulostustiedosto kasvoi liian suureksi."

Ratkaisu: Rajaatte vuosilukuja. Tein sen puolestanne:

HINKUYSKÄÄN KUOLLEITA

1.UUSIMAA

Vuosirajat hinkuyskään kuolleita

1600-1800 1121

1801-1830 1385

1831-1860 1108

1861-1900 321

--------------------

Yhteensä 3935 hinkuyskään kuollutta, pääasiassa lapsia.

Koska kirkonkirjat on vajaita, niin todellinen kuolleiden luku on paljon enemmän !

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
18/51 | 

^Edelleen muistutan, että Hiskissä ei edes ole kaikkia seurakuntia sekä usean seurakunnan osalta kirkonkirjat on puutteellisia.

Miten muuten MrKAT, oletko kokeillut muita hakusanoja tai niiden kirjoitusasuja ko. taudeista? Itse en ole Hiskiä käyttänyt niin paljoa, että tietäisin että onko siellä kuinka litterointi tehty? Että onko "väärin kirjoitetut" kuolinsyyt korjattu kun tietokanta on rakennettu?

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
19/51 | 
MooM
Vatkain
asdf
Vatkain

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Niin ja tuon mukaan pitäisi kysellä ihan kaikilta vierailta, että ovat rokotettu hinkuyskää vastaan.

Nii joo. Tosiaan. Taisin ajatella niin, että kaikki vanhemmat on rokotettu, koska tämä rokotevastaisuus on niin uusi ilmiö.

Itse asiassa päin vastoin. Joitain rokotuksia on, mutta esimerkiksi rokoilta minua ei ole suojattu (vihurirokko taidettiin antaa tytöille yläasteella, kun se on sikiölle vaarallinen). Nykyinen ohjelma on kattavampi kuin esim. keski-ikäisten saamat. Toisaalta sitten vielä vanhemmalla sukupolvella on esim. isorokkorokotus (ainakin osalla), sitä me 70-lukuliaset emme saaneet.

Taisin ajatella, että akikki vanhemmat ovat itseni ikäisiä 

Ei mulla nyt näköjään onnistu tämä homma yhtään. Unohtakaa koko horina... 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76889
20/51 | 
MrKAT

 

Ratkaisu: Rajaatte vuosilukuja. Tein sen puolestanne:

HINKUYSKÄÄN KUOLLEITA

1.UUSIMAA

Vuosirajat hinkuyskään kuolleita

1600-1800 1121

1801-1830 1385

1831-1860 1108

1861-1900 321

--------------------

Yhteensä 3935 hinkuyskään kuollutta, pääasiassa lapsia.

Koska kirkonkirjat on vajaita, niin todellinen kuolleiden luku on paljon enemmän !

Ei näytä osuvan ollenkaan kohdalleen..

Tämä artikkeli käsittelee nälkävuosia 1866–1868. Suomessa on ollut suuria nälkävuosia sitä ennenkin, erityisesti 1690-luvun suuret kuolonvuodet, joista on erillinen artikkeli.

Vuosi 1865[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Suomessa elokuun puolessavälissä mahdollisuus hyvään satoon vaikutti vielä hyvältä, kunnes elokuun 23. päivänä tullut hallatuhosi tuleentumattoman viljan laajoilla alueilla. Jonkin verran asukkaita muutti Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan nälkää pakoon. Kajaanin kihlakuntaan kuuluvasta Kuhmosta muutti 745 henkeä Venäjälle Aunuksen kuvernementtiin. Heinää saatiin niukalti, ruista vain siemeneksi, ja pakkaseen turmeltui myös ohran nelinkertainen sato.[8][9]

Lavantautiin kuoli 57 000, punatautiin 7 500 ja hinkuyskään yli 3 000 henkeä. Paikasta toiseen kiertelevät kerjäläiset säästyivät paremmin taudeilta kuin pysyvämpään olopaikkaan kuten työ­laitoksiin tai talollisten palvelukseen jääneet. Myös monet nälkiintyneitä auttaneet sairastuivat. Maan väestöstä kuoli noin 7,9 prosenttia.[10]

Vuosi 1867[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talvi 1866-1867 oli ankara ja kevät tuli myöhässä. Esimerkiksi Helsingin toukokuun keskilämpötila oli normaalin kymmenisen asteen sijaan +1,8 astetta.[12] Jäät lähtivät monin paikoin vasta kesäkuussa, ja kesä alkoi vasta kesäkuun puolivälissä.[12][18] Esimerkiksi Etelä-Suomessa järvet olivat jäässä ja pellot paksujen lumikinosten peittäminä vielä toukokuussa.[19][20]

Edellisenä syksynä kylvetyn rukiin oraat olivat kovin kehnoja, ja jo varhain huomattiin, että kaura ja ohra olivat hallan vuoksi tulleet itämättömäksi pohjoisissa lääneissä. Elokuun lopun ja syyskuun alun ankarat hallat koettelivat satoa. Myös perunasato epäonnistui. Kaikkia edellisiä vuosia täydellisempi kato koetteli koko Suomea Ahvenanmaata ja lounaisia ja eteläisiä osia lukuun ottamatta. Sato ei riittänyt edes siemenviljaksi.[12][18][21][22] Karjaa jouduttiin teurastamaan runsain määrin rehun puutteen vuoksi ja ruuaksi.[21]

Talvi tuli aikaisin, ja viljalaivat jäivät siksi vieraisiin satamiin. Venäjän, Ruotsin ja muiden maiden avustukset olivat vähäisiä.[12]

Syksyllä ihmisiä alkoi kuolla tuhansittain. SatakuntaHämePohjanmaa ja Pohjois-Karjala menettivät eniten väestöstään, jopa 20 %. Useimmat kuolemat aiheuttivat taudit, joille kaupunkeihin paenneet ja tilapäismajoitukseen päätyneet altistuivat.[23] Syyskuussa kuoli noin 5 000, joulukuussa 6 500 ihmistä.[24] Kulkutaudit levisivät koko maahan ja tappoivat nälkiintyneitä ihmisiä laumoittain.[25]

Vuosi 1868[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1868 alussa nälänhätä oli suurimmillaan. Tammikuussa kuoli 8 000, helmikuussa 9 400 henkeä, maaliskuussa 14 500 henkeä, huhtikuussa 20 600 ja toukokuussa 25 200 ihmistä. Vuoden aikana kuoli yhteensä 137 700 henkeä.[24][26][25][27][18][28] Pahimmin kärsivätKuopionVaasan ja Oulun läänit sekä Turun ja Porin läänin pohjoisosat eli Satakunta.[27]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_n%C3%A4lk%C3%A4vuodet

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
21/51 | 
Vatkain

Taisin ajatella, että akikki vanhemmat ovat itseni ikäisiä 

Ei mulla nyt näköjään onnistu tämä homma yhtään. Unohtakaa koko horina... 

Akikki-vanhemmat voivat tosiaan olla monen ikäisiä. Mutta mitäpä näistä.

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
24/51 | 
Vatkain
Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskä on vaarallinen lähinnä rokottamattomalle vauvalle. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan tästä syystä on tärkeää, että vauvojen parissa työskentelevät ja vauvojen perheenjäsenet on rokotettu hinkuyskää vastaan.

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Tai onkohan rokotevastaisilla vanhemilla kavereita muuta kuin niistä omista ympyröistään?

Aika erikoista logiikkaa. Eikös prorokotuskannalla olevan logiikan mukaan riittäisi, että tämä vaava rokotetaan. Kun vaava on rokotettu ei hinkuyskä voi tarttua vaavaan, koska vaava on rokotettu hinkuyskälle immuuniksi, vai?

Jos taas ajatellaan, että rokotettu vaava voi sairastua hinkuyskään, jos kaikki ihmiset rokotetun vaavan läheisyydessä eivät ole rokotettuja hinkuyskää vastaan niin mitä hyötyä näistä rokotuksista oikein on?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
25/51 | 
Vatkain
taucalm
Vatkain

Tämä oli hyvä ja huojentava bloggaus. Olen itse graduni vuoksi lukenut parin sairaalan kaikki sairauskertomukset vuodesta 1945 noin kymmenen vuotta eteenpäin. On surullista ja vatsaavääntävää omin silmin nähdä, kuinka moni pieni lapsi on kuollut näihin tyypillisiin sairauksiin, joihin onneksi nykyään on rokotteet. Sairaskertomukset vilisevät merkintöjä hinkuyskä, kurkkumätä, tuhkarokko, meningiitti jne. Sairaalastapoistumispäivämäärän perässä on surullisen usein merkintä exitus ja paperin yläreunaa koristaa musta risti.

Mielenkiintoista olisi tietää, että miksi rokotevastaiset vanhemmat ovat niin etääntyneitä omasta historiastaan, että eivät rokota lapsiaan.

Ei ole mitenkään kiveen kirjoitettu, että lapsikuolemat heti toisen maailmansodan jälkeen olisivat johtuneet rokottamattomuudesta. Muita mahdollisia tekijöitä olivat mm. hygienian puute, lämmön puute, aliravitsemus yms. sairastumista edesauttava tekijä.

 

Yksinkertaiset ihmiset eivät vain osaa tarkastella ongelmia kuin yhdestä suunnasta.

Totta kai heikot olosuhteet edistävät lapsikuolleisuutta ja pahentavat tauteja, mutta tuhkarokkoon on ylipäätään hankala kuolla ilman sitä tuhkarokkoa. Siinä taas auttaa rokotus.

Kuin on myös vaikeaa sairastua yhtään mihinkään, jos olosuhteet ovat kunnossa. Vielä vaikeampaa on kuolla sairastuessaan, jos olosuhteet ovat kunnossa.

 

Onko muuten sellaista dataa tarjolla mistä näkisi huonojen olosuhteiden ja rokotettujen kuolleisuuden verrattuna rokottamattomiin kuolleisiin huonoissa olosuhteissa? Siitähän sitä voisi sitten pohtia onko rokotuksista oikeasti hyötyä vai haittaa.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
26/51 | 
Vatkain

^Edelleen muistutan, että Hiskissä ei edes ole kaikkia seurakuntia sekä usean seurakunnan osalta kirkonkirjat on puutteellisia.

Miten muuten MrKAT, oletko kokeillut muita hakusanoja tai niiden kirjoitusasuja ko. taudeista? Itse en ole Hiskiä käyttänyt niin paljoa, että tietäisin että onko siellä kuinka litterointi tehty? Että onko "väärin kirjoitetut" kuolinsyyt korjattu kun tietokanta on rakennettu?

Hiskissä on googlemaista tekoälyä varsinkin sukunimien osalta eli ei tarvi olla pilkulleen oikein vaan antaa laajemman spektrin. ..Testasinpa just. Myös tautien osalta tekoälyä eli antaa myös "sinnepäin". Esim."kikhosta" "kikh." tai tuhkarokosta: "Mässling" antaa myös "messling", "mässl:", "messl:" merkityt tulevat huomioiduksi ja listatuksi..

Sen sijaan itse translitterointi varsin vaihtelevista valokopioista on voitu tehdä, vaikkakin kokeneiden, mutta amatöörivapaaehtoisten toimesta(?), ja siinä voi olla virheitä. Ja toki alkupäässä eli monenlaista pappia ja kirjoittajaa on ollut siellä muinoin kirjoittamassa.

 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
27/51 | 
taucalm

Aika erikoista logiikkaa. Eikös prorokotuskannalla olevan logiikan mukaan riittäisi, että tämä vaava rokotetaan. Kun vaava on rokotettu ei hinkuyskä voi tarttua vaavaan, koska vaava on rokotettu hinkuyskälle immuuniksi, vai?

Joo on erikoista, kun et tajua etkä älyä.

0-3kk ikäiset lapsista 0% on rokotettuja. Koska vasta 3kk iässä rokotetaan hinkuyskään.
Rokotteen teho on 70-90%. Olkooon 80 %. Ja riskit sairastuessa vastaavasti "lineaarisesti".

5kk rokotettu saa lapsivieraan joka on rokotettu. Olkoon tästä tartuntariski p.
2kk rokottamaton saa lapsivieraan joka on rokotettu, riski on nyt 5p.

5kk rokotettu saa lapsivieraan joka rokottamaton. Riski on 5p.
2kk rokottamaton saa lapsivieraan joka rokottamaton. Riski on 25p.

Rokottamattoman riski on 25 kertainen.. ja kuolemanriski 5-25x, näin lonkalta arvioiden.

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
28/51 | 
taucalm
Vatkain
Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskä on vaarallinen lähinnä rokottamattomalle vauvalle. Infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan tästä syystä on tärkeää, että vauvojen parissa työskentelevät ja vauvojen perheenjäsenet on rokotettu hinkuyskää vastaan.

Ajatelkaa, tuotaki. Jos saa vauvan, niin pitää kaikilta tutuilta kysellä, että onhan taaperosi rokotettu ennen kuin päästää kyläilemään.

Tai onkohan rokotevastaisilla vanhemilla kavereita muuta kuin niistä omista ympyröistään?

Aika erikoista logiikkaa. Eikös prorokotuskannalla olevan logiikan mukaan riittäisi, että tämä vaava rokotetaan. Kun vaava on rokotettu ei hinkuyskä voi tarttua vaavaan, koska vaava on rokotettu hinkuyskälle immuuniksi, vai?

 

Jos taas ajatellaan, että rokotettu vaava voi sairastua hinkuyskään, jos kaikki ihmiset rokotetun vaavan läheisyydessä eivät ole rokotettuja hinkuyskää vastaan niin mitä hyötyä näistä rokotuksista oikein on?

Niin, jos puhutaan rokottamattomasta vauvasta niin silloin itse ymmärrän, että kyseessä on vauva, jota ei ole rokotettu. Vauvat saanevat hinkuyskärokotuksen 3 kk ikäisenä. 

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
29/51 | 
MrKAT
Vatkain

^Edelleen muistutan, että Hiskissä ei edes ole kaikkia seurakuntia sekä usean seurakunnan osalta kirkonkirjat on puutteellisia.

Miten muuten MrKAT, oletko kokeillut muita hakusanoja tai niiden kirjoitusasuja ko. taudeista? Itse en ole Hiskiä käyttänyt niin paljoa, että tietäisin että onko siellä kuinka litterointi tehty? Että onko "väärin kirjoitetut" kuolinsyyt korjattu kun tietokanta on rakennettu?

Hiskissä on googlemaista tekoälyä varsinkin sukunimien osalta eli ei tarvi olla pilkulleen oikein vaan antaa laajemman spektrin. ..Testasinpa just. Myös tautien osalta tekoälyä eli antaa myös "sinnepäin". Esim."kikhosta" "kikh." tai tuhkarokosta: "Mässling" antaa myös "messling", "mässl:", "messl:" merkityt tulevat huomioiduksi ja listatuksi..

Sen sijaan itse translitterointi varsin vaihtelevista valokopioista on voitu tehdä, vaikkakin kokeneiden, mutta amatöörivapaaehtoisten toimesta(?), ja siinä voi olla virheitä. Ja toki alkupäässä eli monenlaista pappia ja kirjoittajaa on ollut siellä muinoin kirjoittamassa.

Hyvä tietää tulevaa käyttöä ajatellen. Säästit multa vaivan kokeilla itse. Tänks! 

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
30/51 | 
Vatkain

^Mikä tuossa oikein on pointti? En tajua.

Uudissana akikki-vanhempi oli vaan musta hulvaton. Omakivasekoiluani siis, sori.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
31/51 | 
asdf
Vatkain

^Mikä tuossa oikein on pointti? En tajua.

Uudissana akikki-vanhempi oli vaan musta hulvaton. Omakivasekoiluani siis, sori.

Eikäkö mää viittasin siihen Jussipussin laittamaan wikiartikkeliin että mikä pointti? Eli että miten se liitty niihin MrKATin laittamiin lukuihin? Olit vetässy siihen väliin, huomasin sen viestin vasta nyt. Ei ole eka kerta kun mulla käy tällä uudella foorumilla silleen että en nää jotain väliin tulleita viestejä.

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
32/51 | 
MrKAT
Rokotteen teho on 70-90%. Olkooon 80 %. Ja riskit sairastuessa vastaavasti "lineaarisesti".
Montako prosenttia rokottamattomasta väestöstä hyvissä olosuhteissa sairastuu hinkuyskään? 10-30%? Voisiko olla niin, että rokotteen hyöty on pyöreä nolla, jos ei liikevaihtoa lasketa kansalaisten taskusta valtio välikätenä lääketeollisuudelle?

MrKAT
5kk rokotettu saa lapsivieraan joka on rokotettu. Olkoon tästä tartuntariski p.
2kk rokottamaton saa lapsivieraan joka on rokotettu, riski on nyt 5p.

5kk rokotettu saa lapsivieraan joka rokottamaton. Riski on 5p.
2kk rokottamaton saa lapsivieraan joka rokottamaton. Riski on 25p.

Rokottamattoman riski on 25 kertainen.. ja kuolemanriski 5-25x, näin lonkalta arvioiden.

Näissä laskelmissa ei oikein yhtälöt natsaa keskenään. Jos rokotettu, tai rokottamaton sairastuu hinkuyskään niin matematiikan lainalaisuuksien mukaan se kuolemanriski on kyllä molemmilla yhtä suuri. Rokotuksen tarkoituksenahan on estää sairastumista.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
33/51 | 
Vatkain
asdf
Vatkain

^Mikä tuossa oikein on pointti? En tajua.

Uudissana akikki-vanhempi oli vaan musta hulvaton. Omakivasekoiluani siis, sori.

Eikäkö mää viittasin siihen Jussipussin laittamaan wikiartikkeliin että mikä pointti? Eli että miten se liitty niihin MrKATin laittamiin lukuihin? Olit vetässy siihen väliin, huomasin sen viestin vasta nyt. Ei ole eka kerta kun mulla käy tällä uudella foorumilla silleen että en nää jotain väliin tulleita viestejä.

Tsihih. Vetässy välii... Hihihii...

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
35/51 | 
taucalm

Jos rokotettu, tai rokottamaton sairastuu hinkuyskään niin matematiikan lainalaisuuksien mukaan se kuolemanriski on kyllä molemmilla yhtä suuri. Rokotuksen tarkoituksenahan on estää sairastumista.

Ei matematiikan vaan  immunologisten lainalaisuuksien mukaan rokotetun paitsi sairastumisriski niin myös menehtymisriski on pienempi koska rokotetuilla tauti on yleensä lievempi. 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16133
36/51 | 
taucalm
MrKAT
Rokotteen teho on 70-90%. Olkooon 80 %. Ja riskit sairastuessa vastaavasti "lineaarisesti".
Montako prosenttia rokottamattomasta väestöstä hyvissä olosuhteissa sairastuu hinkuyskään? 10-30%? Voisiko olla niin, että rokotteen hyöty on pyöreä nolla, jos ei liikevaihtoa lasketa kansalaisten taskusta valtio välikätenä lääketeollisuudelle?

Siis meinaatko, että rokotetuista 10-30 prosenttia sairastuu, jos rokotteen teho on 70-90 %?!

Eihän se niin mene, vaan noilla, joilla rokote ei suojaa, on se normaali riski sairastua. Niillä, joilla rokote suojaa, riski on 0. Mitä se normaali sairastumisriksi sitten onkin, riippuu altistuksesta (epidemian aikaan isompi, tavallisessa tilanteessa pienempi). Jos otetaan tehoksi tuo 80%, sairastuneita tulee siis viidesosa siitä, mitä rokottamattomassa populaatiossa.

Rokotteella on tuon yksittäisen altistustilanteen lisäksi se vaikutus, että, kun rokotettuja on riittävästi, epidemia ei leviä. Silloin paitsi tuo edellä kuvaamani suhdeluku, myös (rokotuksista täysin riippumattoman) altistukseen liittyvä riski pienentää sairastuvuutta pitemmällä aikavälillä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
37/51 | 
MooM
Siis meinaatko, että rokotetuista 10-30 prosenttia sairastuu, jos rokotteen teho on 70-90 %?!
En vaan, että niistä 10-30% sairastuu samalla prosentilla kuin rokottamattomasta väestöstä.

MooM
Eihän se niin mene, vaan noilla, joilla rokote ei suojaa, on se normaali riski sairastua. Niillä, joilla rokote suojaa, riski on 0. Mitä se normaali sairastumisriksi sitten onkin, riippuu altistuksesta (epidemian aikaan isompi, tavallisessa tilanteessa pienempi). Jos otetaan tehoksi tuo 80%, sairastuneita tulee siis viidesosa siitä, mitä rokottamattomassa populaatiossa.
Miksei sitä normaalia sairastumisriskiä ilmoiteta missään? Se on varmasti tutkittu. Epidemioista on turha puhua, jos keskustelemme Suomesta. Oletan, että keskustelemme. Epidemiat pääsevät syntymään vain alueilla, joissa olosuhteet eivät ole niin kaksiset. Eli Suomessa esim. puistokemistien telttailu-alueella, mutta koska heitä on niin vähän niin silloinkaan ei voida puhua epidemiasta.

MooM
Rokotteella on tuon yksittäisen altistustilanteen lisäksi se vaikutus, että, kun rokotettuja on riittävästi, epidemia ei leviä. Silloin paitsi tuo edellä kuvaamani suhdeluku, myös (rokotuksista täysin riippumattoman) altistukseen liittyvä riski pienentää sairastuvuutta pitemmällä aikavälillä.
Asioitahan voi selitellä ja pyöritellä miten parhaaksi näkee, mutta oleellista tässä on se rokottamattoman sairastumisriski esim. Suomen olosuhteissa. Sen jälkeen onkin helppoa laskea onko rokottamisesta hyötyä lääketeollisuuden ohella myös tavan kansalaisille kohdemaassa.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
38/51 | 
MrKAT
taucalm

Jos rokotettu, tai rokottamaton sairastuu hinkuyskään niin matematiikan lainalaisuuksien mukaan se kuolemanriski on kyllä molemmilla yhtä suuri. Rokotuksen tarkoituksenahan on estää sairastumista.

Ei matematiikan vaan  immunologisten lainalaisuuksien mukaan rokotetun paitsi sairastumisriski niin myös menehtymisriski on pienempi koska rokotetuilla tauti on yleensä lievempi. 

Mihin se pienempi menehtymisriski perustuu tieteellisesti asiaa katsoen?

 

Ymmärrän kyllä, että sellainen hypoteesia tukeva tilasto saadaan helposti kerättyä maasta, jossa rokotukset maksavat ja niihin ei köyhillä ole varaa. Köyhillä ei ole varaa myöskään hygieniaan, puhtaaseen veteen, tai kunnolliseen ruokavalioon. Paranemisennusteet ovat luonnollisesti synkemmät köyhän kohdalla kuin paremmin toimeentulevan kohdalla, mutta rokotuksella, tai sen puutteella ei taida olla mitään tekemistä asian kanssa vaan köyhyydellä ja sen kautta ei niin hyvillä olosuhteilla.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16133
39/51 | 

Lainaus:
Mihin se pienempi menehtymisriski perustuu tieteellisesti asiaa katsoen?

Tuo riippuu taudista ja rokotteesta. Esimerkiksi vesirokkoa vastaan rokotetut (ne, jotka ylipäätään saavat sairauden) sairastavat vähemmän vakavan taudin ja saavat harvemmin jälkisairauksia. 

Hygienian vaikutus sairastumisriskiin vaihtelee sairauksittain. Esimerkiksi ulosteperäisesti leviäviä tauteja tosiaan on enemmän ja ne leviävät herkemmin alueilla, joissa jätehuolto ei toimi, eikä käsien pesuun enne ruokailua ole mahdollisuutta (eikä tietoa). Toisaalta flunssa ja mahataudit leviävät edelleen hyvin herkästi. Samoin populaatioissa, joissa on ei-rokottamattomia riittävän iso prosentti, rokkotaudeista syntyy epidemioita (esim. Steiner-kouluissa on ollut näitä). Vaikka hygienia on normaalilla nykytasolla.

Modernissa yhteiskunnassa on parempi hygieniataso kuin joskus sata vuotta sitten, mutta toisaalta ihmisten liikuvuus on hurjan paljon suurempi. Tunnetusti tämä on epidemian syntymisen kannalta hyvin merkittävä tekijä. Siksi en osta ajatusta, että sairastavuus ja epidemioiden määrä olisi pienentynyt hygienian lisääntymisen vuoksi, noin yleisellä tasolla.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
40/51 | 
taucalm
MooM
Siis meinaatko, että rokotetuista 10-30 prosenttia sairastuu, jos rokotteen teho on 70-90 %?!
En vaan, että niistä 10-30% sairastuu samalla prosentilla kuin rokottamattomasta väestöstä.

MooM
Eihän se niin mene, vaan noilla, joilla rokote ei suojaa, on se normaali riski sairastua. Niillä, joilla rokote suojaa, riski on 0. Mitä se normaali sairastumisriksi sitten onkin, riippuu altistuksesta (epidemian aikaan isompi, tavallisessa tilanteessa pienempi). Jos otetaan tehoksi tuo 80%, sairastuneita tulee siis viidesosa siitä, mitä rokottamattomassa populaatiossa.
Miksei sitä normaalia sairastumisriskiä ilmoiteta missään? Se on varmasti tutkittu. Epidemioista on turha puhua, jos keskustelemme Suomesta. Oletan, että keskustelemme. Epidemiat pääsevät syntymään vain alueilla, joissa olosuhteet eivät ole niin kaksiset. Eli Suomessa esim. puistokemistien telttailu-alueella, mutta koska heitä on niin vähän niin silloinkaan ei voida puhua epidemiasta.

Hinkuyskä on hyvin tarttuva tauti: rokottamattoman ihmisen ja hinkuyskää sairastavan ihmisen kohtaaminen johtaa lähes varmasti sairastumiseen. Tarttumistodennäköisyyteen ei suuresti vaikuta onko puistokemisti vai ei. Suomessa hinkuyskätapauksia oli viime vuonna 204, joten todennäköisyys kohdata tautia sairastava on tietenkin pieni. Ja miksi hinkuyskätapauksia on niin vähän? Koska suurin osa ihmisistä on rokotettu, eikä epidemiaa pääse syntymään. Ennen rokotuksia käytännössä jokainen sairasti hinkuyskän (ja monta muuta tarttuvaa tautia).

MooM
Mihin se pienempi menehtymisriski perustuu tieteellisesti asiaa katsoen?

Tuo riippuu taudista ja rokotteesta. Esimerkiksi vesirokkoa vastaan rokotetut (ne, jotka ylipäätään saavat sairauden) sairastavat vähemmän vakavan taudin ja saavat harvemmin jälkisairauksia. 

Hygienian vaikutus sairastumisriskiin vaihtelee sairauksittain. Esimerkiksi ulosteperäisesti leviäviä tauteja tosiaan on enemmän ja ne leviävät herkemmin alueilla, joissa jätehuolto ei toimi, eikä käsien pesuun enne ruokailua ole mahdollisuutta (eikä tietoa). Toisaalta flunssa ja mahataudit leviävät edelleen hyvin herkästi. Samoin populaatioissa, joissa on ei-rokottamattomia riittävän iso prosentti, rokkotaudeista syntyy epidemioita (esim. Steiner-kouluissa on ollut näitä). Vaikka hygienia on normaalilla nykytasolla.

Modernissa yhteiskunnassa on parempi hygieniataso kuin joskus sata vuotta sitten, mutta toisaalta ihmisten liikuvuus on hurjan paljon suurempi. Tunnetusti tämä on epidemian syntymisen kannalta hyvin merkittävä tekijä. Siksi en osta ajatusta, että sairastavuus ja epidemioiden määrä olisi pienentynyt hygienian lisääntymisen vuoksi, noin yleisellä tasolla.

Aitoa dataa vertailun vuoksi tuhkarokon tappavuudesta. Alun neljä keissiä ovat epidemioita, joissa koko väestö sai tartunnan. Jälkimmäiset luvut tartunnan saaneista:

Kuuba 1529: noin 60%

Honduras 1531: noin 50%

Havaiji 1850-luku: 20%

Fiji 1870-luku: 30%

Yhdysvallat 1900-luvun alku: 2-4%

Tällä hetkellä:0,2-0,5 %

tammukka
Liittynyt9.5.2010
Viestejä7890
42/51 | 
Tuomas Aivelo
taucalm
MooM
Siis meinaatko, että rokotetuista 10-30 prosenttia sairastuu, jos rokotteen teho on 70-90 %?!
En vaan, että niistä 10-30% sairastuu samalla prosentilla kuin rokottamattomasta väestöstä.

MooM
Eihän se niin mene, vaan noilla, joilla rokote ei suojaa, on se normaali riski sairastua. Niillä, joilla rokote suojaa, riski on 0. Mitä se normaali sairastumisriksi sitten onkin, riippuu altistuksesta (epidemian aikaan isompi, tavallisessa tilanteessa pienempi). Jos otetaan tehoksi tuo 80%, sairastuneita tulee siis viidesosa siitä, mitä rokottamattomassa populaatiossa.
Miksei sitä normaalia sairastumisriskiä ilmoiteta missään? Se on varmasti tutkittu. Epidemioista on turha puhua, jos keskustelemme Suomesta. Oletan, että keskustelemme. Epidemiat pääsevät syntymään vain alueilla, joissa olosuhteet eivät ole niin kaksiset. Eli Suomessa esim. puistokemistien telttailu-alueella, mutta koska heitä on niin vähän niin silloinkaan ei voida puhua epidemiasta.

Hinkuyskä on hyvin tarttuva tauti: rokottamattoman ihmisen ja hinkuyskää sairastavan ihmisen kohtaaminen johtaa lähes varmasti sairastumiseen. Tarttumistodennäköisyyteen ei suuresti vaikuta onko puistokemisti vai ei. Suomessa hinkuyskätapauksia oli viime vuonna 204, joten todennäköisyys kohdata tautia sairastava on tietenkin pieni. Ja miksi hinkuyskätapauksia on niin vähän? Koska suurin osa ihmisistä on rokotettu, eikä epidemiaa pääse syntymään. Ennen rokotuksia käytännössä jokainen sairasti hinkuyskän (ja monta muuta tarttuvaa tautia).

MooM
Mihin se pienempi menehtymisriski perustuu tieteellisesti asiaa katsoen?

Tuo riippuu taudista ja rokotteesta. Esimerkiksi vesirokkoa vastaan rokotetut (ne, jotka ylipäätään saavat sairauden) sairastavat vähemmän vakavan taudin ja saavat harvemmin jälkisairauksia. 

Hygienian vaikutus sairastumisriskiin vaihtelee sairauksittain. Esimerkiksi ulosteperäisesti leviäviä tauteja tosiaan on enemmän ja ne leviävät herkemmin alueilla, joissa jätehuolto ei toimi, eikä käsien pesuun enne ruokailua ole mahdollisuutta (eikä tietoa). Toisaalta flunssa ja mahataudit leviävät edelleen hyvin herkästi. Samoin populaatioissa, joissa on ei-rokottamattomia riittävän iso prosentti, rokkotaudeista syntyy epidemioita (esim. Steiner-kouluissa on ollut näitä). Vaikka hygienia on normaalilla nykytasolla.

Modernissa yhteiskunnassa on parempi hygieniataso kuin joskus sata vuotta sitten, mutta toisaalta ihmisten liikuvuus on hurjan paljon suurempi. Tunnetusti tämä on epidemian syntymisen kannalta hyvin merkittävä tekijä. Siksi en osta ajatusta, että sairastavuus ja epidemioiden määrä olisi pienentynyt hygienian lisääntymisen vuoksi, noin yleisellä tasolla.

Aitoa dataa vertailun vuoksi tuhkarokon tappavuudesta. Alun neljä keissiä ovat epidemioita, joissa koko väestö sai tartunnan. Jälkimmäiset luvut tartunnan saaneista:

Kuuba 1529: noin 60%

Honduras 1531: noin 50%

Havaiji 1850-luku: 20%

Fiji 1870-luku: 30%

Yhdysvallat 1900-luvun alku: 2-4%

Tällä hetkellä:0,2-0,5 %

Nuo neljä ensimmäistä koskenevat alkuperäisväestöä joille tuhkarokko oli tuiki tuntematon. Amerikan intiaanithan kuolivat juuri enimmäkseen näihin vieraisiin tartuntatauteihin.

Itse sairastin tuhkarokon 80-luvun alussa. Kova tauti oli. Muistelen että lähes kaikki kylän kakarat sairastui siihen.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
43/51 | 

Oikeastaan tämä on lähes 0-tutkimus mutta ilmeisesti tehty niitä vanhempia silmälläpitäen joilla toinen lapsista on jo autisti ja pelkäävät rokottaa.

http://www.iltalehti.fi/terveys/2015042219560774_tr.shtml

"Uusi tutkimus kumoaa jyrkästi MPR-rokotteen ja autismin yhteyden

Keskiviikko 22.4.2015 klo 08.33 (päivitetty klo 08.42)

MPR-rokotus ei aiheuta autismia lapsille edes perheissä, joissa vanhimmalla lapsella on jo todettu autismi, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa."

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
44/51 | 

Breaking news!

TUHKAROKKO-tauti tuhoaa immuniteettimuistin jopa 3 vuodeksi

http://scienceblogs.com/insolence/2015/05/15/the-benefits-of-the-measles-vaccine-go-beyond-measles/

-tuhkarokko on odotettua tuhoisampi lastentauti, koska tuhoaa immuunimuistin ja jättää infektioalttiiksi

-MPR-rokote on odotettua hyödyllisempi, tuhkarokko-rokote vähentänyt maailmalla kuolleisuutta myös muihin lastentauteihin

(Ja rokote"kriittisten" kuten erään Heikkilän höpinät että lastentaudit itse sairastettuna suojaavat parhaiten, ovat ilmeisesti täyttä höpinää, hengenvaarallisen tautista höpinää.)

Alkuperäinen tutkimuslähde: Arvostetussa Science-lehdessä:

http://www.sciencemag.org/content/348/6235/694.full

LONG-TERM MEASLES-INDUCED IMMUNOMODULATION INCREASES OVERALL CHILDHOOD INFECTIOUS DISEASE MORTALITY

Science 8 May 2015: 
Vol. 348 no. 6235 pp. 694-699DOI:10.1126/science.aaa3662

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
45/51 | 
MrKAT

Breaking news!

TUHKAROKKO-tauti tuhoaa immuniteettimuistin jopa 3 vuodeksi

http://scienceblogs.com/insolence/2015/05/15/the-benefits-of-the-measles-vaccine-go-beyond-measles/

-tuhkarokko on odotettua tuhoisampi lastentauti, koska tuhoaa immuunimuistin ja jättää infektioalttiiksi

-MPR-rokote on odotettua hyödyllisempi, tuhkarokko-rokote vähentänyt maailmalla kuolleisuutta myös muihin lastentauteihin

(Ja rokote"kriittisten" kuten erään Heikkilän höpinät että lastentaudit itse sairastettuna suojaavat parhaiten, ovat ilmeisesti täyttä höpinää, hengenvaarallisen tautista höpinää.)

Alkuperäinen tutkimuslähde: Arvostetussa Science-lehdessä:

http://www.sciencemag.org/content/348/6235/694.full

LONG-TERM MEASLES-INDUCED IMMUNOMODULATION INCREASES OVERALL CHILDHOOD INFECTIOUS DISEASE MORTALITY

Science 8 May 2015: 
Vol. 348 no. 6235 pp. 694-699DOI:10.1126/science.aaa3662

 

Itseasiassa voisin lähteä ihmiskokeeseen mukaan, jossa erilaisia taudinaiheuttajia olisi läsnä, jos korvaus olisi sopiva. Rokotuksia ei ole ollut voimassa yli vuosikymmeneen, ulkomailla on tullut käytyä eikä ole tullut sairastuttua. En edes muista, koska viimeksi on ollut edes tavallista kausiflunssaa. Ehkä 2011, kun silloin ruokavalio ei ollut vielä täysin immuniteettia tukeva.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
47/51 | 
MrKAT

Uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi ollaan nimittämässä "rokotekriittinen", perushoitajan koulutuksella, tunnetun populistipuolueen Hanna Mäntylä.

Joo, samaa olen täällä hämmästellyt. Tosin ottaen huomioon, millaisia eksentrikkoja persut ovat voittopuoleisesti täynnä, olisi ollut suurempi ihme, jos sieltä olisi löytynyt kaikkiin ministeripesteihin muodollisesti pätevät poliitikot. Niinistö ja Soini lienevät persuista tehtäviensä tasalla mutta soteministeri ja oikeusministeri vaikuttavat olevan hieman kujalla jo valmiiksi. No toivottavasti tämä on väärä hälyytys ja nämä parjatut persut osoittautuvat käytännössä osaaviksi ministereiksi. Muodollinen pätevyys ei nimittäin aina takaa asianosaisen pärjäämistä työtehtävissä, joten kyllä reilu mahdollisuus lienee syytä antaa muodollisen pätevyyden puuttesta huolimattakin.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
48/51 | 

"Rokotekriittisen ja halpaa alkoholia maitokauppaan*" -perushoitaja Mäntylän sijasta olisi sosiaali- ja terveysministeriksi voitu valita esim.:

 - terveystieteiden tohtori Paula Risikko (KOK)
 - lääketieteen lisensiaatti ja syöpätautien erikoislääkäri Sari Raassina (KOK)
 - terveystieteiden maisteri ja gerontologian tutkimuskeskuksen sihteerinä ollut
    Hannakaisa Heikkinen (KESK)
 - röntgenhoitaja ja terveydenhuollon maisteri Sari Sarkomaa (KOK)

Tämä päätös polkee ensi silmältä katsoen pahasti yli Sipilän "pätevimmät johtoon"-periaatetta.

- - 

*) http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014081718579363_uu.shtml
jossa Mäntylän "On kohtuutonta, että pienen marginaalin ongelmakäyttö määrittää koko alkoholipolitiikan.".."Mäntylä katsoo, että verotuksella ja sääntelyllä ei juomatottumuksia viimekädessä saada muutetuksi." on täysin ristiridassa tieteellisten tutkimusten kanssa !
vrt. http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/383764 ja http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/382218

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
50/51 | 

USA:n Kalifornian osavaltiossa tuli vastikään voimaan rokotepakotuslaki SB 277 joka (käsittääkseni) sallii vain pätevät lääketieteelliset syyt kieltäytyä rokotuksista. Se on nostattanut poliittista raivoa. Laki meni yllättäen läpi heittämällä varmastikin sen takia koska Disneyland huvipuistossa puhkesi kevättalvella tuhkarokkoepidemia ja kaikki säikähtivät.

Juuri eilen sitten tuli tieto luoteis-USA:sta, että Washingtonin osavaltion Clallam-piirikunnassa nainen oli kuollut tuhkarokkoon. Ensimmäinen tapaus 12 vuoteen USA:ssa että joku menehtyy tuhkarokkoon. Se havaittiin tosin vasta jälkikäteen, koska hänellä ei immunosupressiivisen lääkityksen takia puhjennut normaalia oireistoa eli ihottumaa. Se oli mennyt keuhkokuumeeksi. Tämä ei johdu suoraan Disneyland-puiston tapahtumista, koska virus on eri kantaa, mutta ilmeisesti kylläkin siitä että ko. piirikunnassa tuhkarokkorokotus-% oli jäänyt alhaiseksi ja siellä oli talvelle puhjennut pieni paikallinen epidemia.

http://scienceblogs.com/insolence/2015/07/03/how-they-view-us-a-woman-dies-of-measles-and-antivaccinationists-think-its-a-conspiracy/

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014