Kirjoitukset avainsanalla kulkusirkat

Koisamousse hasselpähkinä- ja huhtasienikeitolla. Kuva: <span class="photographer">Nordic Food Labs (CC BY-SA 4.0)</span>
Koisamousse hasselpähkinä- ja huhtasienikeitolla. Kuva: Nordic Food Labs (CC BY-SA 4.0)

Mutta miten ihmiskunnan lihanhimo saadaan korvattua hyönteisillä?

Viimeistään Maailman ruokajärjestön kaksi vuotta sitten julkaisema raportti hyönteisten syönnistä nosti tämän eläinryhmän potentiaalin laajaan tietoisuuteen. Hyönteisten tuottaminen on merkittävästi halvempaa ja ympäristöystävällisempää kuin selkärankaisten lihan ja ravintoarvotkin ovat riittäviä.

Maailmassa on ainakin miljoona hyönteislajia, mutta mitkä näistä ovat syötäviä? Hyönteiset voivat olla myrkyllisiä tai niiden kautta voi levitä loisia. Suurin osa Suomessakin on ollut pari lampaanmaksamatotartuntaa, jotka ovat johtuneet villimuurahaisten syönnistä. Loisista pääsee eroon kypsentämällä hyönteiset, mutta myrkylliset aineet saattavat jäädä hyönteisiin valmistuksenkin jälkeen. Osa hyönteislajeista on myös uhanalaisia, ja villien yksilöiden kerääminen saattaa entisestään vähentää hyönteismääriä. Perinteisten ruokien tutkimus on yksi keino valikoida parhaita ruoaksi soveltuvia hyönteisiä. Siinä missä Euroopassa on suhteellisen vähän kokemusta hyönteisruoasta, muualla maailmassa, esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa on pitkät hyönteisruokaperinteet.

Laajamittaisempi hyönteisten hyötykäyttö vaatisi kuitenkin hyönteisten kasvattamista ruoaksi. Tämä teollisuuden ala on kokeiluasteella ympäri maailmaa. Esimerkiksi Santtu Vekkeli kasvattaa Kouvolassa useampia hyönteislajeja ja pyrkii selvittämään, miten hyönteisten kasvatus toimisi parhaiten.  Toistaiseksi esteenä tosin on elintarvikesäännöstö. Elintarvikelainsäädäntö kieltää kokonaisten tai prosessoitujen hyönteisten myynnin ja kasvattamisen ennen kuin ne saavat uuselintarvikeluvan. Euroopan alueella ei toistaiseksi ole käyttöön hyväksyttyjä hyönteislajeja. Muutamat EU-maat, kuten Hollanti, Belgia ja Iso-Britannia, toimivat toisin ja näissä maissa hyönteisiä saa myydä ja kasvattaa.

Helppo aloituskohde voisi olla vaikka mehiläiset. Niitä on kasvatettu jo pitkään suuriakin määriä, joten tekniikka on hallussa. Usein pesistä poistetaan kuhnuritoukat, jotta Varroa-punkki ei iske niin helposti ja voimakkaasti mehiläspesään. Samalla voi tietenkin kätevästi käyttää pois kerätyt toukat ravinnoksi. Itä-Suomen yliopiston ohjeilla pääsee ruuanvalmistuksen alkuun (pdf).

Keskeisin kysymys, näin hyvinvoivalle suomalaiselle, tietenkin on, että miten hyönteisistä saadaan hyvää ruokaa. Markkinoita on turha odottaa, jos hyönteiset ovat yksinkertaisesti pahoja, ja toisaalta gourmet-herkkujen luominen nopeuttaa hyönteistalouden yleistymistä.

Toisaalta ruokaperinteiden selvittäminen auttaa tässäkin työssä. Ympäri maailmaa löytyy erilaisia hyönteisruokia, joita pidetään erityisinä herkkuina: tällaisia ovat esimerkiksi Thaimaan ompelijamuurahaiset, kai mot dhaeng, meksikolaiset sukeltajan toukat, ahuatle, tai eteläafrikkalainen kehrääjä, masonja.

Gastronomian saralla arvokasta pioneerityötä tekee kööpenhaminalaisen ravintola Noman perustajien Nordic Food Lab. Tutkimuslaitoksen kokeilemat annokset näyttävät houkuttelevalta – vai miltä kuulostaisi koisamousse hasselpähkinä- ja huhtasienikeitolla ja paahdetut sirkat valkosipuli-muurahaisemulsiolla. Brunssihipstereille soveltunee mehiläistoukkagranola. Ja tietenkin on syytä vihdoin löytää ratkaisu vanhaan kiistaan: kuuluko heinäsirkat syödä siivillä vai ilman.

Kommentit (43)

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
2/43 | 

On tullu syötyä paljonkin erilaisia hyönteisiä. Muurahaisten munista, heinäsirkkoihin, bambumatoihin ja silkkiperhosen toukkiin. Valmistustavasta riippuen kaikki maistuu suht koht samalta. Ihan on syötävää ja ravitsevaa, mutta ei kovin täyttävää. Ravintoarvot on aivan huippuja esim. proteiinin osalta (80%), mutta kylläisyyden tunne mättää vaikka ahmisi enempikin. Eli rasvaa ja hiilaria puuttuu. Vaatii hyviä yhdistemäkehitelmiä. Kannatan kyllä hyönteisravintoa, etanoita, simpukoita ym. luontoa vähän kuormittavaa. Ne ovat maittavaa ja ravinteikasta safkaa myöskin. Viimeksi tänään lautasellinen New Seland simpukoita. Pari viikkoa sitten tuhti keitto (400g munia) tulimuurahaisten munista.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
3/43 | 

Kas tässäpä ruokatrendi, jota en aio seurata.

Sinä päivänä kun hyönteiset on ainoa proteiinilähde niin minusta tulee kasvissyöjä. Ei uppoa muurahaismakkara.

vihersuvakki
Liittynyt27.2.2015
Viestejä358
4/43 | 

Alussa pelkkien mielikuvien takia voisi tehdä hankalaa syödä näitä proteiinipommeja, mutta ehkä sitten aikaa myöten.

 

Mitenkäs olisi tämän rinnalle merenelävien tehokasvatus? Esimerkiksi katkarapujen? Terveellistä liharuokaa.

Olen feministi ja tuomitsen sekä radikaalifeministien vihateot ja feministeihin kohdistuvat vihateot. Onneksi kaikki feminismikritiikki ei ole vihaa eikä kaikki feministit vihaa, ääripäiden touhua.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
5/43 | 
vihersuvakki

Mitenkäs olisi tämän rinnalle merenelävien tehokasvatus? Esimerkiksi katkarapujen? Terveellistä liharuokaa.

 

Katkaravut - ja yleisesti ottaen kuorelliset selkärangattomat - ovat aika työläitä kasvattaa. Ne eivät sikäli ole paljon kaloja parempia. Energiatehokas vaihtoehto on pääjalkaiset: esimerkiksi kalmarit kasvavat tavattoman nopeasti.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
6/43 | 

Hyönteiset on hyvä vaihtoehto siihen rinnalle ehkä hiukan helposti tuotettavaa lihaa kuten kaneja tai peltorottaa. Lisääntyvät nopeesti. Kyllä kannattais meilläkin tutkia ja tutustua noihin vaihtoehtoihin ja muihinkin. Ennen vanhaan oli monella takapihalla kanihäkki josta otettiin paisti sillointällöin pöytään.

Julius
Liittynyt24.3.2013
Viestejä281
7/43 | 

Nyt kun tuonne Perämerellekin rakennetaan ydinvoimalaa, niin Itämeren lämpenemisen estäminenkin kävisi tämän skeeman sivutuotteen kera.

Vedetään halkaisijaltaan viismetrinen putki jäämereltä Tornion kieppeille. Siitä jatketaan isolla muoviputkella kaikkiin suomalaisiin ydinvoimaloihin jäähdytysvedeksi.

Itämeri saa tarvitsemansa suolaimpulssin. Samalla Jäämereltä voisi tulla pieniä rapusia rikastuttamaan Perämeren ja Suomenlahden eliöstöä. Katso kuva.

http://www.vastavalo.fi/kuningasrapu-jattilaisrapu-kuningasrapu-81994.html

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9353
8/43 | 

Olosuhteet vaihtelevat: vrt pula makesta vedestä. Voi olla monessakin paikassa, mutta silti sitä piisaa Suomessa yllin kyllin ja lisää tulee päivittäin. Ei mitään syytä pihistelyyn, vettä kun ei järkevin kustannuksin voi ympäri maapalloa kuitenkaan kuskailla.

Sama juttu "ympäristöystävällisemmän" ravinnon proteenilähteen kanssa. Suomen järvistä olisi nostettavissa kymmeniä miljoonia kiloja nykyään hyödyntämättä (kuin korkeintaan minkinruokana tms) jäävää ns roskakalaa (särkeä, haukea jnejne). Eipä järkeä siirtyä hyönteistenpurijaksi jos edes tuollaista ilmiselvää ja helpommin hyödynnettävää resurssia ei hyödynnetä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
9/43 | 

Jos jotain korvikeproteiinia pitää ruveta skruudaamaan, niin mieluummin vetäisin vaikka äyriäisiä kuin hyönteisiä. Esim. krilleissä on nelisenkymmnentä prosentta proteiinia ja 20% rasvaakin. Jos niillä elää valaatkin, niin eikö noita voisi kasvattaa joka lammikossa ihmistenkin ruoaksi? Krillejä on merisssä biomassaltaan saman verran kuin ihmisiäkin, eikä ne syö muuta kuin kasviplanktonia.

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
10/43 | 

Eipä nuo meren hyönteiset, äyriäiset ja krillit ym., juuri maanpinnalla mönkivistä eroa. Hyönteiset ovat minun kokemukseni mukaan kelvollista syötävää, eikä niiden syöminen ainakaan minua mitenkään inhota. Mitenkäs jokin toukka eroaa koostumukseltaan katkaravusta? En ole maistanut, mutta tokkopa juurikaan. Jotkin hämähäkit kuulemma maistuvatkin katkoilta. Itse en ole päässyt toistaiseksi testaamaan kuin paahdettuja heinäsirkkoja, mutta ensi jouluna olisi tarkoitus vetäistä läpi pari aasian maata, ja täytyy myöntää että olen pettynyt, jos ei kattavaa valikoimaa hyönteisiä tule maistettua.

Meksikossa nuoriso jonotti ostamaan chilin kera paahdettuja heinäsirkkoja ihan samalla tavalla kuin meillä perunalastuja. Jopa mun silloin lapsen ikäiseksi laskettava tyttäreni suostui maistamaan, joten ehkä Vatkainkin voisi rohkaistua. Ennakkoluuloistahan siinä vain on kyse.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
12/43 | 

http://migrationology.com/2012/12/how-to-eat-scary-insects-worms-and-bugs-in-thailand/

Tuossa hyvä linkki yleisimpien thaimaassa syötävien hyönteisten syömiseen.

Itse tykkään kun ruiskuttaa päälle sumukepullosta reippaammin soijakastiketta ja mättää runsaamman puoleisesti pippurijauhetta jonka jälkeen hölskyttää muovipussissa. Tulee semmonen hieman suolanen ja tulinen snägi. Noihan on yleensä öljyssä friteerattuja joten ne ei paina juuri mitään eikä niissä olle sitä "lilliä" osuutta paitsi sillkiperhosten toukissa. Ne on hyvää kuitenkin myöskin samalla metodilla. Ilman mausteita ovat melkosen mauttomia.

Kiinassa saa sitten skorpioneja ja muitakin ekstoottisempia syömisiä. Noi isot kuoriaiset ei ole mun mielestä hyviä koska esim siipiä ei saa juuuri syötyä. Parhaita on sen kokoset hyönteiset jotka menee yhtenä suupalana tai lusikalla mättäen. 

Jos on tilaisuus niin kokeile muurahaisenmunakeittoa myös. Erittäin hyvää ja mukana on monenlaista yrttiä myös. Äkkipäätään ajatellen saattaa olla melkosen terveellinen soppa.

Sammakkoa, käärmettä, peltorottaa, lepakkoa, kissaa jne... saa joistain isaanin ravintoloista.

Volitans
Liittynyt16.3.2005
Viestejä10670
13/43 | 

Ei taida olla kiellettyä hyönteisten myynti ravinnoksi, ku eikös leivässäki saanu olla hyönteisiä joku prosentin osa kuitenkin - EU-säädös. Eihän niitä voi estää.

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
14/43 | 

No, muurahaisia toki olen syönyt minäkin, tarkemmin sanottuna suklaata, jossa oli muurahaisia mukana. Hyväähän se oli, maistui aika lailla samanlaiselle kuin salmiakkisuklaa, vähän miedompaa kait se oli. Mutta jos joku on pentuna härnännyt kekomuurahaisia tikulla ja nuolaissut sitten sitä tikkua, niin maku oli about sama + se suklaa. Muurahaiset oli kivan rapsakoita.

Ja onhan sitä tullut montakin kertaa joku perhosen toukkakin salaatin mukana syötyä. Kyllä sen huomaa puraistessa, kun tuppaavat maistumaan kitkeriltä. Toukathan keräävät kasveista itseensä niiden kehittelemiä "myrkkyjä", joiden tarkoitus tietysti on se, että kasvi yrittää suojata itseänsä sitä syöviltä hyönteisiltä ja toukilta. Samat myrkyt suojaavat toukkiakin niitä syöviltä linnuilta ym.  saalistajilta. Jotkut hyönteislajit erikoistuvat syömään kasveja, jotka eivät suoja-aineidensa vuoksi muille kelpaa. Näiden toukat saattavat olla ihmisellekin jopa myrkyllisiä.

Eli kasvisravinnollakaan kasvaneet hyönteiset eivät välttämättä maistu hyvältä, ja mitään lihaa tai raatoja ravinnokseen käyttäviä hyönteisiä ei kyllä tee mieli syödä.

En kuitenkaan vetelisi edes mitään jauhomatoja tai kasviravinnolla kasvatettuja sirkkojakaan suoran lautaselta, en tiedä mikä siinä inhottaa. Jotenkin merenelävät "tuntuvat" puhtaammilta, esim. kaikki äyriäiset ja simpukat maistuvat minulle, vaikka toki tiedän että maalla eläviin niveljalkaisiin ja nilviäisiin niillä ei ole suurtakaan eroa. Etanoistakin tykkään. Ennakkoluuloahan se enimmäkseen on, ettei hyönteiset innosta.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
15/43 | 

Joo, ennakkoluuloa. Mereneläviä syön, mutta hyönteisiä en suostu edes maistamaan. Niin vahva on inhotus. Totta kai se on kulttuurista ja opittua, mutta en aio kamppailla päästäkseni siitä eroon. Ällöttää niin että meinaa tulla huutoyrjö pelkästä ajatuksesta.

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
16/43 | 
Vatkain

Joo, ennakkoluuloa. Mereneläviä syön, mutta hyönteisiä en suostu edes maistamaan. Niin vahva on inhotus. Totta kai se on kulttuurista ja opittua, mutta en aio kamppailla päästäkseni siitä eroon. Ällöttää niin että meinaa tulla huutoyrjö pelkästä ajatuksesta.

Lasketkö sä vahingossakin syödyt mukaan?

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
17/43 | 
Vapaa radikaali
Vatkain

Joo, ennakkoluuloa. Mereneläviä syön, mutta hyönteisiä en suostu edes maistamaan. Niin vahva on inhotus. Totta kai se on kulttuurista ja opittua, mutta en aio kamppailla päästäkseni siitä eroon. Ällöttää niin että meinaa tulla huutoyrjö pelkästä ajatuksesta.

Lasketkö sä vahingossakin syödyt mukaan?

Mihin mukaan?

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
18/43 | 

No siihen huutoyrjöön. Kyllä säkin oot syöny tietämättäs vaikka mitä ötökkää. Meinaan että jos vaikka sitä ajattelet niin tuleeko siitä kanssa se sama fiilis?

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
19/43 | 
Vapaa radikaali

No siihen huutoyrjöön. Kyllä säkin oot syöny tietämättäs vaikka mitä ötökkää. Meinaan että jos vaikka sitä ajattelet niin tuleeko siitä kanssa se sama fiilis?

Tulee.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
21/43 | 

Minä olen syönyt monta toukkaa Suomen kesässä. Metsävadelmien kera. Siellähän niitä mönkii.

Ihmettelin kyllä ensin kun kaupan kassamyyjää inhotti vatut. Minä että miksi ? No kun niitä toukkia on siellä..

Minä siihen että siinähän ne menee siinä sivussa. Vastaan kuului "Yäk!"

:D

 

 

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Käyttäjä8113_0
Liittynyt10.4.2015
Viestejä426
22/43 | 
MrKAT

Minä olen syönyt monta toukkaa Suomen kesässä. Metsävadelmien kera. Siellähän niitä mönkii.

Ihmettelin kyllä ensin kun kaupan kassamyyjää inhotti vatut. Minä että miksi ? No kun niitä toukkia on siellä..

Minä siihen että siinähän ne menee siinä sivussa. Vastaan kuului "Yäk!"

:D

Margariinimiehelle toukat eivät ole kovin hyvä vaihtoehto sillä:

Ravintoarvoiltaan toukat eivät ole maailman parasta ruokaa. Kuten jauhomadotkin, ne ovat melko rasvaisia ja ravinneköyhiä.

http://www.sammakkolampi.net/ruoka/pilkkikarpaset.html

Varmastikin aiheuttavat verisuonten kalkkeutumista ja liikalihavuutta, ts. sydänongelmia ja ennenaikaisia kuolemia kuten muutkin luontaiset rasvat.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
23/43 | 
Vatkain
Vapaa radikaali

No siihen huutoyrjöön. Kyllä säkin oot syöny tietämättäs vaikka mitä ötökkää. Meinaan että jos vaikka sitä ajattelet niin tuleeko siitä kanssa se sama fiilis?

Tulee.

Eipä taida olla olemassa mitään semmoista kaupasta ostettavaa sapuskaa, jossa ei olisi hyönteistä joukossa. Kärpäsentoukkia, kärpästen paloja ym. Sinne ne jauhautuu joukkoon ja hyvällä ruokahalulla menee kurkusta alas.

Pentuna mulla oli tapana huvittaa kavereita syömällä muurahaisia pesästä, kun ne muut nuoleskeli pesään kastettua tikkua. Sama maku, mutta voimakkaampana.

Ja virvelöidessä jossain matalassa Lapin joessa mulla on ollut tapana syödä suupieliin yrittävät hyttyset, kun kättä ei voi ottaa pois kelalta, ettei uistin napsahda pohjaan, ja mieluummin syön itikat kuin annan niiden syödä minua. Maistuvat makeilta.

Kai noikin täytyy siis laskea syödyiksi hyönteisiksi, vaikkei niitä ravitsemuksen vuoksi olekaan nautittu.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
24/43 | 

Voin kuvitella että hyviä olisivat. Mutta ne mielikuvat. Hyönteiset on vähän kuin alieneita, epämääräisiä sisältä limaisia pienoishirviöitä, jotka on myrkyllisiä ja täynnä tauteja ja loisia ja kaikkea kamalaa. Sitten kun niitä syö, saastuu ja ne alkavat kasvaa kehon sisällä ja ryömivät verisuonissa. Ää. Mieluummin vegeksi sitten. Muuten olen aika kaikkiruokainen ja avoin siinä mielessä, mutta jostain syystä ötököissä menee raja. Ehkä heinäsirkkoja voisin harkita, paahdettuna tai jotain. 

くそっ!

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
25/43 | 
Aweb
Vatkain
Vapaa radikaali

No siihen huutoyrjöön. Kyllä säkin oot syöny tietämättäs vaikka mitä ötökkää. Meinaan että jos vaikka sitä ajattelet niin tuleeko siitä kanssa se sama fiilis?

Tulee.

Eipä taida olla olemassa mitään semmoista kaupasta ostettavaa sapuskaa, jossa ei olisi hyönteistä joukossa. Kärpäsentoukkia, kärpästen paloja ym. Sinne ne jauhautuu joukkoon ja hyvällä ruokahalulla menee kurkusta alas.

Pentuna mulla oli tapana huvittaa kavereita syömällä muurahaisia pesästä, kun ne muut nuoleskeli pesään kastettua tikkua. Sama maku, mutta voimakkaampana.

Ja virvelöidessä jossain matalassa Lapin joessa mulla on ollut tapana syödä suupieliin yrittävät hyttyset, kun kättä ei voi ottaa pois kelalta, ettei uistin napsahda pohjaan, ja mieluummin syön itikat kuin annan niiden syödä minua. Maistuvat makeilta.

Kai noikin täytyy siis laskea syödyiksi hyönteisiksi, vaikkei niitä ravitsemuksen vuoksi olekaan nautittu.

No joo, tätähän se minäkin tarkoitin. Jauhetuissa mausteissa ja esim. kaakaojauheessa on huomattavia määriä hyönteisten jäämiä. Tuoreita vihanneksia syödessä tulee aina syöneeksi koko joukon erilaisia punkkeja ym., joita ei pikku huuhtelu vihanneksista poista.

Sienissä on paitsi sienisääsken toukkia, myös muita monenlaisia matoja ja toukkia, jotka aika usein jäävät huomaamatta. Jne jne lopuuttomiin asti.

Ei näistä mistään terveelle ihmiselle mitään haittaa ole, elimistömme on tottunut kaikenlaiseen "oheisravintoon", koska sitä on meidän ravintomme mukana aina tullut elimistöömme.

Anekdoottina tuohon hyönteisten syöntiisi kerron, että kerran söin helvetin ison sudenkorennon. Lensi suuhun prätkällä ajaessa kypärän visiirin ja leukakaaren välistä, kun oli vähän auki se visiiri. Aika kauan piti syljeskellä niitä siipiä ja koipia, ja suuhun jäi paska maku pitkäksi aikaa. Liekö se sitten yksi syy, että ötököiden syöminen ällöttää.

 

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
26/43 | 
Aweb

Eipä taida olla olemassa mitään semmoista kaupasta ostettavaa sapuskaa, jossa ei olisi hyönteistä joukossa. Kärpäsentoukkia, kärpästen paloja ym. Sinne ne jauhautuu joukkoon ja hyvällä ruokahalulla menee kurkusta alas.

Höpöhöpö. Lähde kehiin tai lopeta kotimaisen elintarviketuotannon mollaaminen.

 

Vapaa radikaali

No joo, tätähän se minäkin tarkoitin. Jauhetuissa mausteissa ja esim. kaakaojauheessa on huomattavia määriä hyönteisten jäämiä. Tuoreita vihanneksia syödessä tulee aina syöneeksi koko joukon erilaisia punkkeja ym., joita ei pikku huuhtelu vihanneksista poista.

Kukkua.

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
27/43 | 
Vatkain

Kukkua.

Hanki sääkin vaan paremmat rillit.

 

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Marssilainen
Liittynyt29.3.2005
Viestejä3337
28/43 | 

Ei pieni vahinko oikeuta isoa pahaa. Jos noroviruksen aikana tulee vahingossa märkä pieru housuun, niin ei se tarkoita sitä, että pitäisi alkaa tykkäämään housuun paskomisesta.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
29/43 | 
Vatkain
Aweb

Eipä taida olla olemassa mitään semmoista kaupasta ostettavaa sapuskaa, jossa ei olisi hyönteistä joukossa. Kärpäsentoukkia, kärpästen paloja ym. Sinne ne jauhautuu joukkoon ja hyvällä ruokahalulla menee kurkusta alas.

Höpöhöpö. Lähde kehiin tai lopeta kotimaisen elintarviketuotannon mollaaminen.

Luonnonlait koskevat myös kotimaista ruuantuotantoa. Ei ole mahdollista estää kärpästen ja niiden toukkien putoamista miljoonien maitolitrojen joukkoon, tai kovakuoriaisten ym. joutumista viljasiiloihin jne. Sen vuoksi elintarviketeollisuudessa on raja-arvot sille, kuinka paljon hyönteisenosia esim. yksi suklaapatukka saa sisältää. Mutta jos maitolitra laitetaan laboratoriotutkimuksiin, niin kyllä sieltä löytyy hyönteistä. Samoin kuin ihan kaikista muistakin elintarvikkeistamme.

salai
Liittynyt17.3.2005
Viestejä9067
30/43 | 

Lääkäri kielsi minulta hyönteisten syönnin kihdin takia.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vapaa_radikaali
Liittynyt26.8.2009
Viestejä2739
31/43 | 
salai

Lääkäri kielsi minulta hyönteisten syönnin kihdin takia.

Muistat vaan pitää hymyn pyllyssä kun ajelet fillarilla, niin kyllä se siitä.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
32/43 | 
Aweb
Vatkain
Aweb

Eipä taida olla olemassa mitään semmoista kaupasta ostettavaa sapuskaa, jossa ei olisi hyönteistä joukossa. Kärpäsentoukkia, kärpästen paloja ym. Sinne ne jauhautuu joukkoon ja hyvällä ruokahalulla menee kurkusta alas.

Höpöhöpö. Lähde kehiin tai lopeta kotimaisen elintarviketuotannon mollaaminen.

Luonnonlait koskevat myös kotimaista ruuantuotantoa. Ei ole mahdollista estää kärpästen ja niiden toukkien putoamista miljoonien maitolitrojen joukkoon, tai kovakuoriaisten ym. joutumista viljasiiloihin jne. Sen vuoksi elintarviketeollisuudessa on raja-arvot sille, kuinka paljon hyönteisenosia esim. yksi suklaapatukka saa sisältää. Mutta jos maitolitra laitetaan laboratoriotutkimuksiin, niin kyllä sieltä löytyy hyönteistä. Samoin kuin ihan kaikista muistakin elintarvikkeistamme.

Niin se linkki? Unohtuko se? Minun käsittääkseni nämä miljoonat maitolitratkin kiertää suljetussa järjestelmässä johon on hyönteistenkin helvetin hankala tunkea.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
33/43 | 
Vatkain

Niin se linkki? Unohtuko se?

Ei löytynyt. Monesti käy niin, että kun jostain asiasta on jostain lukenut, ja vaikkapa useampia kertoja, kuten esim. tässä tapauksessa, kyseistä artikkelia ei googlettelemalla ainakaan kovinkaan helposti löydy. Ei se silti tarkoita sitä, ettei ko. asiaa olisi olemassa. Se on vain netin käyttäjien käsitys asiasta; jos ei ole linkkiä, asiaakaan ei ole.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
34/43 | 
Aweb
Vatkain

Niin se linkki? Unohtuko se?

Ei löytynyt. Monesti käy niin, että kun jostain asiasta on jostain lukenut, ja vaikkapa useampia kertoja, kuten esim. tässä tapauksessa, kyseistä artikkelia ei googlettelemalla ainakaan kovinkaan helposti löydy. Ei se silti tarkoita sitä, ettei ko. asiaa olisi olemassa. Se on vain netin käyttäjien käsitys asiasta; jos ei ole linkkiä, asiaakaan ei ole.

Käy mulle kirjallisuus/lehtiviitekin. Voin käyä kirjastossa lukemassa.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
36/43 | 
Vatkain
Aweb
Vatkain

Niin se linkki? Unohtuko se?

Ei löytynyt. Monesti käy niin, että kun jostain asiasta on jostain lukenut, ja vaikkapa useampia kertoja, kuten esim. tässä tapauksessa, kyseistä artikkelia ei googlettelemalla ainakaan kovinkaan helposti löydy. Ei se silti tarkoita sitä, ettei ko. asiaa olisi olemassa. Se on vain netin käyttäjien käsitys asiasta; jos ei ole linkkiä, asiaakaan ei ole.

Käy mulle kirjallisuus/lehtiviitekin. Voin käyä kirjastossa lukemassa.

No jos olen vaikka vuosi sitten asiasta lukenut, niin ei kai tuommoisia yksityiskohtia voi muistista kaivaa. Mutta toisaalta, eihän sinun tarvitse yhtään uskoa. Epäilyksen siemenen olen kuitenkin varmaan kylvänyt. Ja ok, unohdetaan maito. Uskotko, että leipäviljan joukossa sapuskaan livahtaa hyönteisiä?

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16754
37/43 | 

Mulle ainakin on ihan sama, mitä ötököitä ruoan sessa on hippusina, kunhan eivät ole terveydelle haitallisia. Samoin joku matojauheesta tehty soppa on ihan sama, jos on hyvää. Mutta se, mikä tökkii, on rakenne. En suuremmin tykkää katkaravoistakaan juuri sen rakenteellisuuden vuoksi. Enkä etanoista ja isosta osasta seafoodia siksi, kun ovat niin nuljakkaita suutuntumaltaan. Joku löllö mato tai koivekas heinäsirkka on ajatuksena ällöttävä.

Mutta tottumuskysymyksiähän nämä. Jossain muussa kulttuurissa maidon juominen on käsittämättöämän ällöttävää (imeväisiän ohittaneelle). 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
39/43 | 
Vatkain
Aweb

Uskotko, että leipäviljan joukossa sapuskaan livahtaa hyönteisiä?

En.

Koneellinen ketju pellosta siiloon ja siilosta myllyyn. Onko sinne palkattu virolaista työvoimaa käymään siemenet yksitellen läpi, vai miten ne ötökät on poistettu? Kerro sataprosenttinen menetelmä.

Käyttäjä12_0
Liittynyt16.3.2005
Viestejä41238
40/43 | 
MooM

 Joku löllö mato tai koivekas heinäsirkka on ajatuksena ällöttävä.

Noin minäkin ennen ajattelin. Todellisuudessa se löllö mato menee kypsennettäessä varmaan hyvinkin rouskahtavaksi, ja koivekasta heinäsirkkaa syödessään puolestaan ei niitä koipia edes huomaa. Jos ei jää ajattelemaan niin siinä ne rusahtelevat hampaissa kuin perunalastut. Mutta heinäsirkkalajikkeitakin on paljon, ja ne mitä minä olen maistanut olivat sangen pienikoipisia, mutta vartaloltaan pulskia.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16754
41/43 | 
Aweb
MooM

 Joku löllö mato tai koivekas heinäsirkka on ajatuksena ällöttävä.

Noin minäkin ennen ajattelin. Todellisuudessa se löllö mato menee kypsennettäessä varmaan hyvinkin rouskahtavaksi, ja koivekasta heinäsirkkaa syödessään puolestaan ei niitä koipia edes huomaa. Jos ei jää ajattelemaan niin siinä ne rusahtelevat hampaissa kuin perunalastut. Mutta heinäsirkkalajikkeitakin on paljon, ja ne mitä minä olen maistanut olivat sangen pienikoipisia, mutta vartaloltaan pulskia.

Niin varmaan onkin. Sitäpaitsi syön minä pienet friteeratut (tms) muikutkin häntineen, ja vielä ihan hyvällä ruokahalulla... Tottumuksiahan nämä ovat.

btw, viljan joukossa on isompaakin elukkaa kuin hyönteisiä. Kai siinä puimurissa on joku filtterikin, mutta varmasti sinne joutuu hiirtä ja myyrääkin pellosta mukaan. Tieto lisää tuskaa ja ignorance is bliss.

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä67_0
Liittynyt30.4.2005
Viestejä29006
42/43 | 

Taitaa kyllä puimurin matkaan päätyvät hiiret ja myyrät olla aika harvinaisia. Ne kun eivät yleensä kiipeile korsissa. Ainakaan kuolleina tai muuten halvaantuneina.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yksinään viihtyvä (yllä) ja vaeltava (alla) kulkusirkka. Kuvannut Compton Tucker, NASA.
Yksinään viihtyvä (yllä) ja vaeltava (alla) kulkusirkka. Kuvannut Compton Tucker, NASA.

Kulkusirkka on huikea esimerkki siitä miten ympäristö vaikuttaa geenien ilmentymiseen ja ulkonäköön.

Kulkusirkat ovat rauhallista porukkaa. Viisi-kuusisenttiset vihreänruskeat aikuiset tykkäävät elää rauhassa yksikseen ja ovat melko nirsoja ravintokasvien suhteen. Välillä sirkkojen päässä kuitenkin joku niksahtaa, ne laajentavat ruokavaliotaan ja kokoontuvat yhteen. Seuraavat sukupolvet muuttuvat ulkonäöllisestikin: pienemmiksi, keltaoransseiksi ja niiden aivot kasvavat. Parveilevat sirkat munivat vähemmän ja niiden munat sietävät vähemmän kylmyyttä.

Alun perin sirkkojen kahta eri muotoa pidettiin eri lajeina, mutta nykyään tiedämme, että kyse on vain ympäristön vaikutuksesta muuttuneessa geenien ilmentymisessä. (Tätä kutsutaan polyfeniaksi: sama perimä voi tuottaa kahta tai useampaa erilaista ilmiasua.)

Sirkkoja on tutkittu paljon, koska ne ovat merkittäviä tuholaisia. Kuten Dillon ja kumppanit Nature-artikkelissaan (maksumuurin takana) muotoilivat: ”Kulkusirkkojen suuret parvet voivat tuhota ruokasatoja raamatullisissa mittakaavoissa.” Tässä yhteydessä suuri parvi tarkoittaa oikeasti suurta parvea, jonka koko voi olla neliökilometristä satoihin neliökilometreihin. Parvi syö kaiken tieltään (tai ainakin kaiken sellaisen, joka kelpaa ihmisellekin) ja voi liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä.

Evolutiivisesti parveilu on ratkaisu hetkelliseen ahtauteen: parveilu mahdollistaa leviämisen uusille vehreämmille laitumille. Mutta miten parveilu sitten käynnistyy? Tiedämme, että ainakin fyysisillä kohtaamisilla on vaikutuksensa: jos sirkkoja kosketellaan takajalkoihin, ne muuttuvat muutamassa tunnissa käytökseltään vaeltaviksi.  Muitakin mekanismeja on: sirkat, ja erityisesti sirkkojen suolistobakteerit, alkavat erittää feromoneja kuten serotoniinia ja dopamiinia, jotka lisäävät ja ylläpitävät vaelluskäyttäytymistä.

Kulkusirkkojen loinen voi kuitenkin sotkea tilanteen. Paranosema locustae -sieni (jonka lähisukulainen on mehiläspesiemme riesa) tunkeutuu sirkan suolistoon ja muuttaa suoliston mikrobiyhteisöä, jolloin bakteerien feromonituotanto pienenee. Loinen siis ajaa sirkkoja takaisin yksinäisyyteen – ja avaa mahdollisuuden kulkusirkkojen biologiseen torjuntaan.

Tarinassa on vielä merkittäviä aukkoja jäljellä. Vaellusten aikana loinen pääsisi leviämään tehokkaammin, koska vaeltavat sirkat syövät toisiaan ja toistensa ulosteita. Käyttäytymisen muuttuminen johtaa loisen kannalta heikompaan tulokseen,  mikä ei kuulosta sopeutumalta. Voisiko kyse olla sirkan puolutusmekanismista: kun bakteerilajisto muuttuu, se on merkki tartunnasta ja on aika lopettaa vaellus.

Sirkkojen kehityksestä tiedetään melko paljon, mutta vieläkään ei tiedetä mikä muutos sirkkojen hermostossa tekee sirkoista sosiaalisia. Tähän tekijään jos pääsisi kiinni, sirkkalaumoista olisi helppo päästä eroon. Tilannetta ei helpota se, että kulkusirkkalajeja on toistakymmentä ja näiden kehitysmekanismit ovat osittain erilaiset.

FAO:n sivuilta voi seurata nykyistä sirkkatilannetta ja löytyy sieltä muutama kulkusirkkareseptikin.

Kommentit (10)

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
1/10 | 

Tuo äärimmäisen mielenkiintoinen ilmiö, jossa ikään kuin uusi geeniryhmä alkaisi hallita paitsi käyttäytymistä, myös ulkonäköä, pakottaa kysymään ja yrittämään jotenkin selittää ko. tapahtumaa.

Yksi avainkohta saattaisi olla luonnonvalinnan putoaminen valtaistuimeltaan ja suurimmaksi osaksi korvautuminen random genetic drift -tapahtumilla.

http://sandwalk.blogspot.fi/

What Neutral Theory tells us is that a huge number of mutations are neutral and there are far more neutral mutations fixed by random genetic drift that there are beneficial mutations fixed by natural selection. The conclusion is inescapable. Random genetic drift is, by far, the dominant mechanism of evolution.

The revolution is over and strict Darwinism lost. We now know that random genetic drift is an important mechanism of evolution and there's more to evolution than natural selection. Unfortunately, this blatantly obvious fact is not understood by the vast majority of people and teachers. There are even many scientists who don't understand evolution.

Sirkka kuten mikä tahansa eläin tai eläinkollektiivi on siis suurimmaksi osaksi random genetic drift:in tuote, ei suinkaan luonnonvalinnan. Tästä ei olisi kuin pieni askel siihen, että sana "random" käsitettäisiin vain epistemologisesti; emme vain sattuisi tietämään, mistä syystä mikäkin alleeli on olemassa, vaikka sillä olisikin liki pakottava syy.

Mikä sitten kyseinen syy voisi olla? Tietysti Arto Annilan evoluutioteorian vaatima energiamaisema, jonka muodoista ja energiatiheyksistä ja niitä pienimmän vaikutuksen periaatteen mukaisesti fotonivirtoina tasoittavista tapahtumista kaikki konkreettinen kumpuaa.

Niinpä myös genomi kaikkine osineen määräytyy liki deterministisesti ja ilmenee energiakvanttien mereen muodostuneena monimutkaisena "häkkyränä", esimerkiksi juuri sirkkana.

Vielä täytyy olettaa, että biodiversiteetin muodostumisella on täysin määrätyt "kanavat", joita pitkin kunkin lajin evoluutioprosessi voi edetä, toisin sanoen luonnon muodoilla ja käyttäytymisellä on vain muutama diskreetti mahdollisuus tulla oleviksi. Denton on tainnut viitata  juuri tähän

http://www.rtforum.org/lt/lt117.html

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
2/10 | 

Ei kyse ole välttämättä uusista geeneistä, vaan geenien säätelystä! Eikä neutraaleista mutaatioista, koska noissa mutaatioissa varmasti tapahtuu kelpoisuuserojen syntymistä. Olet ymmärtänyt Larry Morania väärin: suuri(n) osa mutaatioista on neutraaleja, koska ne eivät tuota muutosta yksilön ilmiasussa. Jos muutos tapahtuu, se todennäköisesti ei ole neutraali. Polyfenismi tuottaa käsitteellistä ongelmaa vain jos pitäytyy tiukassa geenivalinnan maailmassa - mikä on kuraa, yksilöitähän tässä ollaan.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
3/10 | 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Polyfenismi

Minulle sattui tosiaan ajatusvirhe, kun en huomioinut lainkaan, että kyseessä on polyfenismi. Esitin vain yhden mieleen tulleen summittaisen arvion, miten eliölajit ylipäänsä kehittyisivät.

Kun onkin kyse geenien säätelystä, asia tuntuu sitäkin kiinnostavammalta. 

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
5/10 | 

Olipa hieno ohjelma. Pakottavana heräsi ajatus, että eivät ainakaan vanhalle biologialle niin tavalliset Just-So-Storyt pysty antamaan ymmärtämisen tunnetta. Tulee mieleen, että tuollaisiin tapahtumiin on voinut johtaa vain ohjattu evoluutio.

Maailmankaikkeus on ilmeisesti ohjatun evoluution tulos. Ohjaava tekijä, olevaisen koodisto, on ollut läsnä, ilmeisesti sisältynyt jo alkuräjähdykseen. Se on sanellut luonnon fysikaalisia tapahtumia hallitsevat (meille ilmeisesti tuntemattomat) lait, jotka puolestaan ovat aikojen kuluessa muovanneet maailmankaikkeuden. Sitten koodisto on käynyt läpi metamorfoosin ja alkanut ohjata elämän evoluutiota. Se on tuottanut lakiensa mukaisia diskreettejä verkostoja, voimaverkostoja. Voimaverkoston voimat eivät ole olleet yksin sähkömagneettisia, vaan esimerkiksi kymaattisia Chladnin levy yksinkertaisena esimerkkinään

https://www.google.fi/#q=hans+jenny+cymatics

Voimaverkostot ovat tulleet ilmi absorboidessaan asianmukaiset aineet verkoston solmuiksi (jotka nekin ovat tunnetusti ainakin neljä erilaista voimaa sisältäviä voimaverkkoja). Alkuräjähdyksestä seurannut kosminen evoluutio ja elämän synnystä seurannut  biologinen evoluutio ovat siis suuren metamorfoosin kaksi vaihetta.

Tosin on myös mahdollista, että Arto Annilan visio, johon elämän synty ei lainkaan kuulu, pätee, jolloin olevaisen ilmitulon aiheuttava metamorfoosi on hidas siirtymä, jolla ei ole lainkaan jyrkkää rajaa.

Ajatus tuntuu varmaan monesta mielettömältä. Verkosto eliön perustana auttaisi kuitenkin ymmärtämään geenien säätelyn ja proteiinien tuoton vuorovaikutuksen sekä ohjautumisen oikeisiin paikkoihin eliössä. Sen valossa voisi myös ymmärtää eliöt toisaalta reunaehtojen avaruuden itseorganisoituvina järjestelminä.

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014