Kirjoitukset avainsanalla syöpä

Tarttuvan syövän perimä muistuttaa eniten alaskanmalamutin perimää. Kuva: <span class="photographer">Pleple2000 Wikimedia Commons</span>
Tarttuvan syövän perimä muistuttaa eniten alaskanmalamutin perimää. Kuva: Pleple2000 Wikimedia Commons

Koirien sukupuolitse tarttuva syöpä on alkanut elää omaa elämäänsä.

Viimeisimmästä loiskirjoituksestani onkin jo kulunut aikaa. Korvaukseksi esittelen erityisen omituisen - ja toisaalta tutkimuksen kannalta erittäin kiinnostavan - loisen.

Muistanette taannoisen kirjoitukseni siitä, mikä on loinen ja mikä ei. Loisen ei tarvitse olla eliölaji, sillä viruksetkin ovat loisia, vaikka niitä ei eläviksi lasketakaan. Myös syöpäkasvain on tavallaan loinen: kasvain imee tarvitsemansa aineet isännältään. Syöpä ei kuitenkaan pysty leviämään ihmisestä toiseen, joten sitä ei kannata pitää ekologisesti tai evolutiivisesti loisena. Mutta entä jos syöpäkasvain oppiikin levittäytymään?

Koirien sukupuoliteitse tarttuva kasvain (CTVT) oppi leviämisen jalon taidon – ja muuttui kertaheitolla lähes kuolemattomaksi loiseksi. Kasvain kasvaa koirien sukuelinten alueella, joten paritellessa yksittäiset kasvaimen solut voivat siirtyä koirasta toiseen ja muodostaa uuden kasvaimen. Kasvaimet eivät siis ole sukua isännälleen. Syövällä on tyypillinen kierto: se kasvaa muutaman kuukauden, jonka jälkeen. suurimmalla osalla kasvain pienenee ja katoaa, luultavasti isännän immuunipuolustuksen takia.

Mikä onkaan parempi kohde tutkia loisten evoluutiota kuin sekvenoida kaksi syövän perimää, toinen brasilialaiselta amerikancockerspanielilta ja toinen australialaiselta aboriginaalien puolivilliltä koiralta.

Koska syöpä lisääntyy vain jakautumalla, kaikki kasvaimet periaatteessa ovat ensimmäisen tarttumaan lähteneen CTVT:n klooneja. Periaatteessa, koska CTVT on vanhin tunnettu solulinja: vaikka CTVT-solut alun perin sisälsivät kaiken ensimmäisen isäntäyksilön perimäaineksen, evoluutio on tehnyt tehtävänsä ja CTVT:n perimä on muuttunut. Soluihin on kertynyt lähes 2 miljoonaa pistemutaatiota ja kasvaimessa on jäljellä toimintakuntoisena arviolta noin pari prosenttia geeneistä. Nykykoirilla on kuitenkin hyvin vähän vaihtelua kasvaimen perimässä, joten viime aikoina evoluutiovauhti on hidastunut.

Syövän epäillään syntyneen noin 11 000 vuotta sitten. Kaikkien syöpien yhteinen esi-isä on tosin nuorempi, vain viitisensataa vuotta. Tämä vastaa eurooppalaisten löytöretkien alkua, joka on luultavasti tuonut eristyneet koirakannat jälleen kosketuksiin.

Koirien sukupuolielämä takaa loisen säilymisen: loinen on harvoin hengenvaarallinen ja säilyy pitkään tartuttamiskykyisenä. Koska koiraat parittelevat monen eri naaraan kanssa, loinen leviää nopeasti. Syöpä on luultavasti syntynyt pienessä koirayhteisössä, jossa on ollut paljon sisäsiitosta. Sisäsiitos on johtanut heikentyneeseen puolustuskykyyn ja syöpä on päässyt huijaamaan isäntiensä immuunipuolustusta. Muut tunnetut leviävät syövät ovat syntyneet samanlaisissa olosuhteissa: pussiahmojen kasvoihin kasvaimia muodostava syöpä ja kultahamstereiden sarkooma.

CTVT on omituinen loinen, mutta voisiko se olla oma lajinsa? Koska CTVT:n lähin sukulainen on koira, uusi laji olisi laitettava koirien rinnalle nisäkkääksi. Siitä tulisi hyvin omituinen haara nisäkkäiden sukupuuhun. Toisaalta, syöpä pystyy selviytymään vain, koska koiran immuunipuolustus ei heti hyökkää solujen kimppuun: koira luulee, että syöpä on sen omia soluja. Jos CTVT muuttuu niin paljon, että koira tunnistaa sen vieraiksi soluksi, syövän tarina loppuu nopeasti. Syöpäkasvain siis on loppujen lopuksi oikeastaan koiran essenssi: siltä voi riisuutua kaikki muu paitsi lisääntymiskyky, elintärkeät toiminnot ja tuo joku koiruus, jonka immuunipuolustus tunnistaa.

Kommentit (1)

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
1/1 | 

https://www.google.fi/search?q=biological+network+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=L0VUU_CXAq_AygO5poCwBg&ved=0CC8QsAQ&biw=1600&bih=691#imgdii=_

Kun katselin koirien CTVT-kuvia (en mitenkään suosittele, vaikka ihmisillä voi olla vielä paljon ikävämmän näköisiä ja vakavampia sairauksia), tuli mieleen, että eliöt voisivat olla tiheitä verkostoja ja varsinkin kiinnittyvät loiset yhtyisivät isäntäänsä muuntautumalla tämän verkostojen jatkeeksi.  Jos jatke riittävästi häiritsisi isäntäolion verkkoa (kuten CTVT-tapauksessa saattaa käydä), isäntä voisi muuttaa verkostoaan loisen lähellä esim. immunipuolustuksen keinoin yrittäessään karistaa sitä irti itsestään.

Näin maallikkoa ihmetyttää kyllä ajatus tuollaisten verkostojen pysyvyydestä elävän solun täyteen tungetussa rakenteessa. Tuntuu, että tavalliset kemialliset ja sähköiset voimatekijät eivät mitenkään riittäisi tuottamaan niin hienonhienosti organisoitunutta, suunnattoman monimutkaista ja nopeaa kokonaisuutta kuin esimerkiksi solu on. Esimerkiksi seuraavasta saa vain kalpean kuvan siitä, mitä solun elämänprosessi, solun verkosto oikeasti on

http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_(biology)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Solubiologia

Kuten Chladnin levyt jo osoittavat, värähtely on strukturoiva voimatekijä. Chladnin levyt ovat karkea esimerkki, kymatiikka on saman periaatteen varsin monimutkainen laajennus. Solua varten tarvittaisiin vielä monimutkaisempi voimatekijöiden verkko, mikrokymatiikka

https://www.google.fi/webhp?tab=ww&ei=UU9UU8PwOMnnywOOiYHoAQ&ved=0CBEQ1S4#q=cymatics

Solun mikrokymaattisesta (oma oletus) sointumailmasta on saatu jo jonkin verran tietoa, sen karkeimmista äänistä. Solun terveydentila voidaan joskus päätellä kuuntelemalla sen sävelten kokoelman harmonisuutta

http://www.popsci.com/scitech/article/2008-01/do-cells-make-noise

Huippufyysikko Herbert Fröhlich päätteli jo 60-luvulla, että solun elintoimintoja voitaisiin säädellä ja esim. syöpä parantaa syöttämällä soluihin mm. gigahertsin luokkaa olevia taajuuksia. Fröhlichin suhteesta solun värähtelyihin puhuu myös seuraava artikkeli

http://andreannarainville.com/pdf/froehlich.pdf

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuva: <span class="photographer">NIH / Laboratory of Tumor Virus Biology</span>
Kuva: NIH / Laboratory of Tumor Virus Biology

HPV-rokote annetaan vain tytöille, vaikka kaikki järki sanoo että pojatkin pitäisi rokottaa

Rokotusohjelmaan juuri lisätty HPV-rokote annetaan ilmaiseksi 6.-luokkalaisille tytöille ja siirtymäkauden aikana myös 7.-9.-luokkaisille. Rokotteen tavoitteena on kohdunkaulansyövän ehkäiseminen. Rokote ehkäisee tyyppien 16 ja 18 aiheuttamia syöpien vaikeita esiasteita jopa 95-prosenttisesti.

THL kuitenkin otti harha-askelen mainostaessaan papilloomavirusrokotetta kampanjalla Tyttöjen juttu. HPV on suurissa määrin myös poikien juttu. Monet, esimerkiksi viime perjantaina väitellyt Tiina Petäjä, haluaisivat myös poikien HPV-rokotteen kansalliseen rokoteohjelmaan.

On olemassa kaksi hyvää syytä rokottaa pojatkin: miesten syöpien torjunta ja laumaimmuniteetti. Laumaimmuniteetin logiikka on selkeä. Jos poikia ei rokoteta, virus jatkaa leviämistä ja infektioriski ei laske. Kansallisen rokoteohjelman päätöksenteossa merkittävin tekijä on kuitenkin kansanterveystaloudellinen vaikutus: pystytäänkö rokotteilla säästämään rahaa, kun viivan toiselle puolelle laitetaan rokotekulut ja toiselle puolelle sairaanhoidossa mahdollisesti säästyvät menot.

Papilloomavirus aiheuttaa monta muutakin tautia kuin kohdunkaulan syöpää: esimerkiksi kurkkusyöpää, kondyloomaa, penissyöpää ja peräaukon syöpää. Nähtävästi näihin syöpiin liittyy usein samat alatyypit, jotka aiheuttaa kohdunkaulan syöpääkin. Kurkkusyöpien osalta HPV:n osuus on jatkuvasti kasvussa, koska tupakointi vähenee ja suuseksin määrä on kasvussa. (Jatkaen Jani Kaaron aloittamaa suuseksikeskustelua: Suuseksi vaikuttaa olevan merkittävä seksitautien leviämistä muuttava voima. Nykyään suurin osa sukuelinten herpestartunnoista on tyyppiä 1, joka aiemmin on ollut tyypillinen suualueen herpes. Syyksi on epäilty lisääntynyttä suuseksiä.) Australiassa on arvioitu että jo 70 prosenttia kaikista kurkkusyövistä aiheutuu papilloomaviruksista. Tanskalaisten ja ruotsalaisten tutkimusten mukaan peräaukon syövistä 90 prosenttia johtuu papilloomatartunnasta.

HPV on myös miesten juttu, koska peräaukon syövän riskiryhmään kuuluvat anaaliseksiä harrastavat ihmiset: homomiehet saavat yli 20 kertaa todennäköisemmin peräaukon syövän kuin heteromiehet. Kansanterveydellisesti merkittävämpi ryhmä ovat kuitenkin anaaliseksiä harrastavat heteronaiset ja -miehet, joiden määrä on jyrkässä kasvussa. Uudet tutkimustulokset ja seksikäyttäytymisen muutokset kertovat, että HPV:n merkitys taudinaiheuttajana tulee kasvamaan. Vapautuvien seksuaalinormien ansiosta HPV:n vaikutus ei rajaudu kohdunkaulaan ja sukupuolielimille.

HPV:stä on harmillisen vähän tutkimustietoa, vaikka arviolta 80 prosenttia ihmisistä saa tartunnan elämänsä aikana. Suun alueen tartunnoista ei tiedetä, miten helposti ne tarttuvat. Emme tiedä onko suuteleminen riskitekijä. Tutkimusta ei helpota, että papilloomaviruksia tunnetaan yli 100 eri alatyyppiä. Suomessa on meneillään juuri laaja HPV-rokotetutkimus, jossa toivottavasti selviää myös rokotteen kannattavuus miehille.

Kommentit (30)

cinehubappapk
4/30 | 

Thousands of titles – There are now plenty of movies and shows that are around today. https://cinehubapp.me/cinehub-firestick/ due to this, there are more streaming apps than you'll imagine. Popular ones include Netflix, Hulu, Amazon Prime Videos and more. But these streaming platforms comes with a monthly subscription fee. This fee may be a luxury for many people especially ones living in Third World counties. But because of Cinehub APK, that each one changes.

getgovgrants
5/30 | 

Preparing, apprenticeship and entry level position contracts are giving extraordinary monetary help and could be joined with research. Moreover, https://getgovtgrants.com/ if the man is enrolled with government backed retirement, they could gather joblessness advantage when they need it.

tvtapapk
6/30 | 

You think about a nation and channels having a place with the equivalent are available in TVTap. https://tvtap-apk.com/tvtap-firestick/ You can get to channels and shows for UK, USA, Canada, Germany, France, Spain, Portugal, India and different nations. The expression 'limitless diversion' is, unquestionably, merited by TVTap as amusement never stops with more than 500 diverts in your kitty.

housbuilders
7/30 | 

Your spending will help decide each component added, from custom very good quality fittings, to gadgets. What you would prefer not to occur, is to get close to the furthest limit of your undertaking and find that you've exhausted your financial plan. Take as much time as is needed in sorting out what you totally can't manage without in your extravagance home, and the amount you're anticipating spending. https://astorhomesbydesign.com.au/services/ Making a rundown of your "unquestionable requirements" allows you to pick where to distribute your financial plan.

jcpenney employee kiosk
8/30 | 

If you ever face any trouble with the paycheck, you name on helpline number 1-888-890-8900.To access JCPenney meevo login services you may use the equal login portal I even have shared at the begin of the article to get get right of entry to to offerings.So,   https://jcpenneyassociatekiosk.live/  it changed into all about one of the maximum interesting features supplied by the JCPenney agency.

excellentdu
9/30 | 

我们的Exam代考是海外领先的一站式留学生网课代考解决方案的提供者,旗下多家平台运营超过多年,拥有众多一线学校留学网课代考的相关经验,https://www.excellentdue.com/北美留学生论文作业代写价格高低有什么区别?/ 并提供对应的高端VIP网课托管服务,同时旗下也拥有众多且丰富的留学资源、学校资源以及顶级的相关操作经验。

new year wishes everyone
14/30 | 

equity of your lips, the perfume of your breath, the warmth of your consist of, being with you, feel like a dream I love you! Happy Women’s DayI need to love you as long as there’s a brand new 12 months after each antique one. I need to be with you usually and all the time. Happy new 12 months sweetheart!

christmasquotes2021
16/30 | 

The exhibit of giving presents, which returns to the fifteenth century, added to the view that Christmas was a standard occasion zeroed in on family and partners. This was one motivation driving why Puritans in Old and New England bound the festival of Christmas and in both England and America winning concerning blocking its recognition.

moviescollege
17/30 | 

There isn't any need to enroll in a club with  https://123movies.college/ as we provide to stream without cost. When we declare 123Movies allows you to look at and download content totally free, we imply just that.

triviaquetionfforkid
19/30 | 

Residents are constantly invited to the Trivia Happy Hour, however those interested by gaining knowledge of more approximately existence inside the community are welcome to enroll in, as well! Here, you’re able have any questions about the community spoke back while speakme to the citizens themselves and getting a higher information of what it’s like to be a resident at The Oaks. Contact us today to learn extra and time table a time to join us for one of our favorite games.

theonlinequizss
21/30 | 

Irregular information can open the human characters real potential. Associations, everything being equal, and sizes, use responsive challenges to additionally foster their agents mental execution and add to imaginativeness. Playing on the web responsive challenges helps overhaul with braining and scholarly development. It could similarly provoke better route and decisive thoroughly considering capacities the since a long time ago run.

skincaresteps
22/30 | 

Flush the item perfect and wipe the skin off. We suggest utilizing this scour 1-3 times each week in the mornings.For this pack you'll utilize the Be The Skin Non-Stimulus Facial Polisher. This very delicate item is a gommage exfoliant—it's applied to dry skin. The light gel surface clears skin development, particularly dry pieces for smooth skin prepared to viably get following routine advances.

123movies
24/30 | 

Only a couple of months after its origin, 123movies became well known all over the planet. The Wellspring of pilfered content contained an interesting measure of data, so it was immediately adored by clients. The proprietors of the freedoms to Films and TV series didn't care for it, so they started to request help from the Specialists, composing protests. In light of their requests, suppliers in all areas of the planet began to begin obstructing the asset from clients. The engineers tracked down an exit plan. It was gotten by for all time changing the location of the entryway. From that point forward, admittance to 123movies is given through mirrors. The proprietors needed to end the undertaking in 2018, when the United States began to work out the Wellspring of pilfered content. A popular criminal case started in Vietnam. The US

Dnd12character
26/30 | 

if you are simply starting to create your individual, dnd 5e character sheet fiillable you could not recognize what name to pick out yet. That’s ok. simply positioned a subject on the page that can be stuffed out with the laptop’s call after you choose it.

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014