Kirjoitukset avainsanalla lääkkeet

Hoittajat tuovat ruokaa ruttokaranteenissa oleville potilaille. Kuva: Queenslandin osavaltionkirjasto / Wikimedia Commons

 

Madagaskarin ruttokausi on vasta alussa, mutta siitä vaikuttaa tulevan erityisen tuhoisa.

Kyllä, Madagaskarilla on vuotuinen ruttokausi paikallisen kevään alkaessa. Rottapopulaatiot ovat kasvaneet suurimmilleen elokuun aikana, jolloin on sadonkorjuun aika. Tämän jälkeen rottien ruoka-apajat pienenevät, populaatiot romahtavat ja rotat kirppuineen siirtyvät lähemmäksi ihmisasutuksia. Tyypillisenä vuotena tartunnan saa jokunen sata ihmistä ja kuolleita on kymmeniä. Madagaskar vastaa noin kolmanneksesta kaikista maailman ruttotartunnoista.

Madagaskarilla esiintyy tyypillisesti paiseruttoa: muutaman päivän ruttobakteeri Yersinia pestikselle altistumisen jälkeen potilaalle tulee yleisoireina kuumetta, päänsärkyä ja oksentelua. Paiserutto on saanut nimensä siitä, että seuraavaksi lähinnä ruton tartuntakohtaa sijaitsevat imusolmukkeet turpoavat. Tyypillinen tartuttaja on kirppu, joka puolestaan on saanut ruttobakteerin mustarotalta. Kuten aiemmin kirjoitin, muista mustarotista poiketen madagaskarilaiset mustarotat ovat melko sietokykysiä ruttoa kohtaan ja siksi hyviä ruton levittäjiä.

Paiserutto ei kuitenkaan leviä tehokkaasti, sillä se vaatii pääsääntöisesti välittäjäkseen kirpun. Madagaskarin tämän vuoden rutto on kuitenkin suurimmaksi osin keuhkoruttoa. Keuhkorutto on sinänsä sama tauti kuin paiserutto, sen paikka on vain eri. Se, että rutto päätyy keuhkoihin, tarkoittaa kahta asiaa: se tappaa tehokkaammin kuin paiserutto ja se voi levitä pisaratartuntana.

Keuhkoruttoepidemian käynnistyminen tarkoittaa, että rutto alkaa levitä ihmisten välillä pisaratartuntana ilman tarvetta kirppuihin. Keuhkorutto tappaa ilman hoitoa lähes aina muutamassa päivässä. Antibiooteilla hoidettunakin kuolleisuus on merkittävä. Tähän mennessä tartunnan on saanut 387, joista 45 on kuollut. Tapauksista 210 on viime viikolta.

Keuhkoruttoepidemiat voivat käynnistyä kahdella tavoin: joko paiseruttotartunta muuntuu keuhkorutoksi, jos ruttobakteerit päätyvät tartunnan saaneella keuhkoihin, tai ruttobakteerit pääsevät tartunnan saajan keuhkoihin muilla tavoin. Jälkimmäisestä esimerkkinä on yhdysvaltalainen biologi Erik York, joka kuoli keuhkoruttoon tehtyään ruumiinavauksen ruttoon kuoleelle puumalle.

Madagaskarilaiseen kulttuuriin liittyy läheisesti ruttoon altistava perinne: famadihana. Juhlaseremoniassa kuolleet sukulaiset tuodaan ulos perhehaudoista ja heidän käärinliinansa vaihdetaan tuoreisiin kankaisiin. Ruttoon kuolleet madagaskarilaiset haudataan joukkohautoihin, jotta famadihanaa ei järjestettäisi, ja tämän takia viranomaisille ei välttämättä kerrota ruttotapauksista ja ruumiita saatetaan varastaa ennen hautausta.

 

Madagaskarin tämänvuotisen ruttoepidemian alkujuuret tunnetaan WHO:n mukaan hyvin. Ensimmäinen tartunnansaaja matkusti oirehtivana Ankazoben alueelta Tamataveen, maan pääkaupungin Antananarivon kautta, ja kuoli matkalla.

Paiserutto esiintyy Madagaskarilla yleensä maaseudulla ja paikoissa joissa on huono hygienia, kuten vankiloissa. Nyt keuhkoruttoa tartuttava ihminen oli kulkenut kaupungista toiseen. Paikalliset terveysviranomaiset onnistuivat kartoittamaan ensimmäisen uhrin kontakteja kolmanteen asteeseen asti, mutta tämän jälkeen ”keuhkoruttotapauksia, ilman selkeää yhteyttä alkuperäiseen tartunnan kohteeseen, on havaittu ympäri maata, mukaan lukien isoissa kaupungeissa ja alueikka, joilla rutto ei yleensä esiinny”.

Tätä tilannetta kutsutaan taudin hallitsemattomaksi leviämiseksi. Pelottavinta on, että eniten tapauksia on Antananarivossa, maan pääkaupungissa, jossa asuu hyvin tiiviisti yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Ehkäpä juuri koska rutto on vuotuinen vieras, Madasgaskarin hallinto toimi hitaasti. Nyt se on kuitenkin kieltänyt suuret joukkotapahtumat, kuten konsertit ja urheilukisat sekä sulkenut koulut tartunta-alueilla. Maailman terveysjärjestö on toimittanut maahan reilu miljoona antibioottiannosta. Paikalliset ihmiset panikoivat, koska hengityssuojaimet ovat loppuneet paikallisista apteekeista.

Rutto ei ole kuitenkaan vääjämätön. Se saapui Madagaskarille vasta 1898 ja 1930-luvulla rutto o melkein hävitettiin. 1990-luvulta lähtien se on kuitenkin tehnyt paluuta ja vuoden 2009 vallankumouksen jälkeen keuhkoruton osuus on hitaasti noussut. Ruton uudessa tulossa huolestuu ennen kaikkea kolminkertainen sietokyky: mustarottien sietokyvyn lisäksi kirput sietävät paremmin hyönteismyrkkyjä ja rutosta on noussut esiin antibioottiresistenttejä kantoja. 

Jos emme halua kiusaksemme superruttoa, kansainvälisen yhteisön pitää tehdä parhaansa Madagaskarin ruton tuhoamiseksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Klebsiella pneumoniae -bakteereita kasvamalla petrimaljalla. Kuva: Yhdysvaltain tartuntatautivirasto / Wikimedia Commons

 

Seitsenkymppinen nainen kuoli Renossa, Yhdysvaltain Nevadassa, bakteeritartuntaan, joka oli sietokykyinen kaikille 26:lle käytössä olevalle antibiootille.

Nainen oli palannut pitkältä matkalta Intiasta. Hän oli murtanut reisiluunsa ja tämän takia ollut pitkän aikaa useita kertoja intialaisissa sairaaloissa. Reisiluun murtuman jälkeen hänelle oli kehittynyt luutulehdus. Yhdysvalloissa luutulehdus oli kehittynyt verenmyrkytykseksi, johon potilas lopulta kuoli.

Tyypillisesti tulehdukset on pystytty hoitamaan antibioottilääkityksellä, mutta tässä tapauksessa tartunnan aiheuttanut  Klebsiella pneumoniae –bakteeri oli sietokykyinen jokaiselle Yhdysvalloissa käytössä olevalle 26 eri antibiootille.

Klebsiella pneumoniae on ihmisen normaaliflooran kuuluva laji, eli sitä tyypillisesti esiintyy niin ihmisen iholla, limakalvoilla kuin suolistossakin. Yleensä ihmisen immuunipuolustus pystyy pitämään sen kurissa. Klebsiella voi kuitenkin on vaarallinen ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunipuolustus esimerkiksi iän tai HIV-tartunnan takia.

Klebsiellaa kutsutaankin opportunistiseksi tartunnanaiheuttajaksi. Se on normaalisti bakteeri, josta ei ole haittaa ihmiselle, joskin ei nähtävästi erityisesti hyötyäkään. Jos se kuitenkin pääsee ihmisen kehon sisään, verenkiertoon tai esimerkiksi keuhkoihin, se voi aiheuttaa tartunnan. Yksi tie ihmisen sisään voi olla esimerkiksi leikkaushaavat. Olemme tottuneet siihen, että leikkauksien riskejä pystytään melko hyvin hallitsemaan antibioottien avulla. Antibiooteille sietokykyiset bakteerit tarkoittavat, että monet turvallisena pitämämme operaatiot ovat entistä vaarallisempia.

Pari vuotta sitten kirjoitin antibioottiresistenssin historiasta. Sitä mukaa kun ihminen on löytänyt uusia antibiootteja, bakteerit ovat kehittäneet niitä kohtaan sietokyvyn. Bakteerit ovat saamassa meidät tässä kilpajuoksussa kiinni.

Viime vuosina Klebsiella on yleistynyt sairaalabakteerina. Sairaalabakteerit ovat tartuntoja, jotka leviävät erityisesti sairaaloissa. Sairaalabakteeritartuntoja Suomessa tapahtuu vuosittain noin 40 000 – 50 000. Bakteerilajisto on sairaalassa samanlainen kuin asunnoissakin, mutta sairaalassa on yleisempää, että bakteerit ovat sietokykyisiä antibiooteille. Tyypillisimmin hoitoon liittyvä tartunta tulee potilaalta itseltään, kun potilaan kantama bakteeri aiheuttaa opportunistisen infektion.

Vakavien sairaalabakteerien tartuntojen joukossa  Klebsiellan yleistyminen johtuu yksinkertaisesti antibioottiresistenssin lisääntymisestä. Monille antibiooteille sietokykyisten bakteerien joukossa Klebsiella on yleisin laji. Suomessa löydetään vuosittain reilu tuhat metisilliiniresistenttiä Staphylococcus aureus –tartuntaa (MRSA). Kolmannen polven kefalosporiineille herkkyydeltään alentuneita tai sietokykyisiä Escherichia coli ja Klebsiella pneumoniae –tartuntoja (ESBL) oli vuonna 2015 noin 4500, ja näistä suurin osa oli Escherichia colia. Klebsiella sen sijaan on enemmistössä pelottavimmissa, uusissa karbapenemaasia tuottavien enterobakteerien (CPE) tapauksissa. Näitä tosin Suomessa on esiintynyt hyvin vähän, vain muutaman kymmenen tapausta vuodessa, mutta määrä on nousussa.

Intia on merkittävä superpöpöjen lähde: nevadalainen nainen oli nähtävästi saanut tartunnan sieltä. Suomessakin merkittävä osa bakteereista, joilla on laajin vastustuskyky, on liitetty Intian-matkailuun. Tutkimusten mukaan turistit saavat melko helposti etenkin Kaakkois-Aasiassa antibiooteille resistentin bakteerin, mutta vaarallisimpien bakteerien saaminen vaatii usein tehokkaamman altistuksen, esimerkiksi paikallisessa sairaalahoidossa.

Koska antibioottiresistentit bakteerit kuuluvat normaaliin lajistoomme, ne eivät ole lähtökohtaisesti taudinaiheuttajia. Siksi niitä huomaa ilman laboratoriotutkimuksia ja siksi niiden leviämistä on hankala hillitä. Onneksi ainakin vaikeimmat antibioottiresistentit bakteerikannat myös vaikuttavat katoavan ajan myötä: suomalaisessa tutkimuksen mukaan yksikään matkaltaan resistentin kannan saanut ihminen ei enää kantanut kantaa vuotta myöhemmin.

Oletettavasti monille antibiooteille sietokykyinen bakteeri on heikompi kilpailija kuin muut bakteerit. Antibioottiresistenssin ylläpito vaatii sitä, että bakteeri joko tuottaa itseään suojaavia aineita tai muokkaa rakennettaan kestävämmäksi. Tämä vie enemmän energiaa kuin normaalin, antibiooteille herkän bakteerin elämä. Jos antibiootteja ei käytetä, periaatteessa ajan mittaan antibioottiresistenssinkin pitäisi kadota. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa EBSL-bakteerit katosivat keskimäärin kuukaudessa, vuoden kuluttua hieman reilu kymmenen prosenttia tartunnoista oli jäljellä. 

 

Kiitokset taustatiedoista prof. Anu Kanteleelle 

Kommentit (4)

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä259
1/4 | 

Aivelo kirjoittaa: "Oletettavasti monille antibiooteille sietokykyinen bakteeri on heikompi kilpailija kuin muut bakteerit".

Minusta asia juurikin näin kuin Aivelo yllä kirjoittaa. Jos antibioottiresistentit bakteerit olisivat jotenkin parempia tai ylivoimaisia, niin ei meillä muunlaisia bakteereja olisikaan. Runsas antibioottien ja desifointiaineiden käyttö tappaa niiden luontaiset kilpailijat ja antaa siten niille mahdollisuuden säilyä sairaalaolosuhteissa. Tätä taustaa vasten puheet superbakteereista tai superpöpöistä ovat harhaanjohtavia.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
2/4 | 

Vaikeissa tapauksissa saattaa tehota usean eri antibiootin kierrätys:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150506142600.htm

Uudessa Seelannissa kasvavan manukapuun hunaja, Manukahunaja, voi kumota bakteerien antibioottiresistanssin

https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110412201713.htm

Manukahunajalla voi olla useita terveysvaikutuksia

http://keyword-love.blogspot.fi/2016/10/ihmeaine-nimeltaan-manuka-hunaja...

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
4/4 | 

Granaattiomenan kuori yhdessä monivitamiineista tuttujen metallisuolojen ja C-vitamiinin kanssa auttaa kamppailussa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja vastaan:

https://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091220175054.htm

Pomegranate rind combined with metal salts was the most effective combination for treating MRSA, while other common hospital infections were better dealt with by all three components: pomegranate rind, metal salts and Vitamin C.

Kaksi eri E. coli -kantaa, joista vasemmanpuolinen on herkkä kaikille antibiooteille ja oikeanpuolinen on resistenssi muutamille antibiooteille. Kuva: <span class="photographer">Graham Beards / Wikimedia Commons.</span>
Kaksi eri E. coli -kantaa, joista vasemmanpuolinen on herkkä kaikille antibiooteille ja oikeanpuolinen on resistenssi muutamille antibiooteille. Kuva: Graham Beards / Wikimedia Commons.

Lääketieteen suuressa evolutiivisessa kilpajuoksussa bakteerit ovat taas saavuttamassa meitä.

Oletko koskaan kuullut NDM:sta? Tiedäthän, entsyymistä joka on yksi tämän vuosituhannen suurimmista tartuntatautiuhista. Entsyymistä jonka ansiosta arkiset vammat tai leikkausoperaatiot voivat muuttua vaarallisiksi.

Loisten ja isäntien evoluutio on jatkuvaa kilpavarustelua: sitä mukaan kun isäntä kehittää uusia tapoja tuhota loisiaan - esimerkiksi immuunipuolustuksen avulla - loisten on vastattava uusilla evolutiivisilla innovaatioilla. Antibioottien kehitys toimii juuri näin: sitä mukaa kun kehitämme uusia antibiootteja, bakteerimaailmasta nousee ”superpöpöjä”, jotka sietävät kehittämiämme lääkkeitä.

Antibioottien käyttö alkoi 1940-luvulla penisilliinin myötä. Penisilliini oli monikäyttöinen ja pelasti monia henkiä etenkin toisen maailmansodan taisteluissa. Ilo oli lyhytaikainen, sillä penisilliini-resistanssi oli ensimmäisen kerran havaittu vuonna 1940 – ennen kuin antibiootin teollinen valmistus oli vielä päässyt alkamaankaan. Koska penisilliini oli luonnontuote, ei ollut yllättävää, että sitä vastaan oli jo valmiina olemassa resistenssi. Suhteellisen nopeasti penisilliini-resistenssi oli niin yleistä, että antibiootin teho heikentyi.

Lääketieteen vastaus oli uusien antibioottien kehittäminen. Jälkiviisaana voi sanoa, että ongelmaksi muodostui munien laittaminen samaan koriin: monet uusista antibiooteista olivat rakenteeltaan beetalaktaameja. Jos bakteeri valmistaa entsyymiä, joka tuhoaa beetalaktaami-renkaan, bakteeri saa nopeasti resistenssin monia eri antibiootteja vastaan. Näin kävikin 1980-luvun puolivälissä, kun laajasti beetalaktaameille resistentit kannat alkoivat yleistyä (- näihin viitataan lyhenteellä ESBL, extended-spectrum beta-lactamase). Tällä hetkellä arviolta 5% suomalaisista kantaa jotain ESBL-bakteerikantaa.

Yksi ratkaisu on antaa antibiootin kanssa beetalaktamaasi-inhibiittoria, joka estää bakteeria tuhoamasta antibioottia. Estäjien teho oli kuitenkin vaillinnainen. Ja katso: seuraavaksi kehittyikin inhibiittoreita sietäviä kantoja! Evoluutiota on raadollisimmillaan: bakteeri kehittää entsyymin, joka hajottaa lääke-entsyymin, jonka tarkoitus oli tuhota bakteerin entsyymi, joka tuhoaa antibiootin, jonka tarkoitus oli tuhota bakteerin soluseinä.

Seuraava ase oli karbapeneemit, beetalaktaameihin kuuluvat antibiootit. Ensimmäiset ryhmän antibiootit tulivat tuotantoon 80-luvulla. Tuotekehitys vauhdittui, kun huomattiin, että beetalaktaameja tuhoavat bakteerientsyymit eivät pysty tuhoamaan karbapeneemeja. Karbapeneemit ovatkin usein viimeisen linjan puolustus, joita käytetään esimerkiksi sairaaloissa todettujen antibioottiresistenttien tartuntojen hoidossa.

Joten, 2000-luvulla alkoi ilmaantua karbapeneemeille resistenttejä kantoja, kuten KPC, OXA, VIM, IMP, CMY jne. Yksi huolestuttavimmista on Ruotsissa vuonna 2008 potilaalla havaittu karbapeneemeja tuhoavaa entsyymiä tuottava Klebsiella pneumoniae -bakteeri. Ruotsalaiset nimesivät entsyymin New Delhi metallo-beetalaktamaasiksi, lyhennettynä NDM:ksi, koska epäilivät, että bakteerikanta oli peräisin potilaan leikkauksesta newdelhiläisestä sairaalasta.

NDM levisi nopeasti ympäri maailman: se on nykyään läsnä jo ainakin 40 maassa. Kuten antibioottiresistenssitapauksissa yleensä NDM-geeni sijaitsee useimmiten bakteerien plasmideissa, kromosomista erillisessä perintöaineksessa, joten geeni voi siirtyä helposti lajista toiseen. Leviämisen estäminen on lähes mahdotonta ja entsyymin seuraaminen on vaikeaa, koska entsyymi ei itsessään aiheuta tautia.

Ongelmaksi NDM muuttuu vasta, jos sitä kantava bakteeri aiheuttaa taudin. Taudin hoitaminen saattaa osoittautua vaikeaksi, sillä joitain NDM-kantoja vastaan on tällä hetkellä olemassa vain yksi hyvin toimiva antibiootti. Onneksi NDM ei useinkaan aiheuta sairaalaepidemioita, toisin kuin esimerkiksi KPC toissa vuonna Puolarmetsän sairaalassa.

Lohdullista on, että karbapeneemeille resistentit bakteerikannat ovat Suomessa harvinaisia: viime vuosina niitä on löytynyt kymmenisen tapausta vuodessa. Esimerkiksi vuonna 2013 Suomesta löytyi kliinisistä näytteistä viisi kertaa NDM:ää. Nämä määrät ovat niin pieniä, että kantojen määrä terveissä ihmisissä on niin matala, ettei sitä kannata tutkia.

Emme ole myöskään täysin aseettomia antibioottiresistenssin leviämisen edessä. Palaan myöhemmissä blogikirjoituksissa erilaisiin keinoihin, miten leviämistä voidaan hillitä. Suomessa tilanteemme on kuitenkin hyvä: sekä ihmisillä että tuotantoeläimillä seurataan tiivisti resistenssien esiintymistä ja etenkin tuotantoeläimillä antibioottien käyttö on esimerkillisen matalaa.

Viime vuosina antibioottien kehitys on hidastunut ja monet pelkäävätkin, että bakteerit ovat saamassa ihmisiä kiinni evolutiivisessa kilpajuoksussa. WHO on varoittanut että uusien antibioottien puuttuessa ja antibioottiresistenssien levitessä ympäri maailman voimme jälleen päätyä tilanteeseen, että aiemmin hoidettavissa olleet infektiot voivat taas muodostua todellisiksi riskeiksi.

Tai ehkä olemme vain kulkemassa antibioottien aikakauden loppuun. Kun nyt olemme todenneet, että antibioottiresistenssi seuraa samoja evoluution lainalaisuuksia kuin muukin elämä, voisimmeko kehittää lääkkeitä, jotka ottavat tämän huomioon?  Antibiootit ovat mikrobimaailman joukkotuhoaseita: haitallisten bakteerien mukana saa mennä hyödyllisiäkin mikrobeja. Eikö olisi parempi, että tuhoamme vain rettelöitsijät pois kehoistamme?

Molemmat ovat tietenkin tyhmiä ja tarpeettomia kysymyksiä, koska itsestään selvä vastaus on jo pidemmän aikaa ollut kyllä.  Uuden sukupolven älykkäät lääkkeet ovat räätälöityjä tappamaan juuri halutut bakteerit. Mahdollisia välineitä ovat esimerkiksi bakteerien geenien toiminnan estäminen (ns. gene-silencing, eli geenin vaientaminen) tai virusten käyttäminen bakteerien tappamisessa. Kysymys on vain siinä kuinka kauan näiden kehittäminen kestää.

Kiitokset THL:n tutkija Monica Österbladille tiedoista Suomen tilanteesta.

Kommentit (11)

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä259
1/11 | 

Tämä ongelma ei koske vain antibioottien käyttöä bakteereja vastaan. Samat ongelmat vaivaavat kaikkialla missä yritetään myrkyin torjua taudinaiheuttajia tai tuholaisia. Evoluutio ja luonto vie aina ennemmin tai myöhemmin voiton. Myrkkyjen käytöstä pitäisi päästä kokonaan eroon ja keskittyä luonnon omien torjuntakeinojen hyödyntämiseen. Näin voitaisiin päästä kestäviin ratkaisuihin, joilla olisi todennäköisesti paljon myrkkyjä vähemmän haittavaikutuksia.

 

Tässä tapauksessa se tarkoittaa ihmisen oman immuunijärjestelmän hyödyntämistä taudinaiheuttajien eliminoimisessa esimerkiksi rokottamalla. Toki se vaatii immuunijärjestelmän hyvää tuntemusta ja tehokasta rokotetutkimusta.

 

tietäjäheiveröinen
Liittynyt26.2.2015
Viestejä1
2/11 | 

Ihminen luulee jatkuvasti puijaavansa maaemoa, mutta aina tulee seinä vastaan. Antibiooteilla parannettujen tautien tilalle tulee aina uusia. Turha puhua aina ''tulevaisuuden mullistavista'' -hoitokeinoista. Luonto palauttaa aina tasapainon.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
3/11 | 

Gram-negatiivisten bakteerien kuten Escherichia coli ulkokuori on läpäisemätön melkein kaikille nykyisille antibiooteille. Voitaisiinko se jotenkin muuttaa läpäiseväksi?

Tutkijat ovat nyt löytäneet entsyymin ja sen substraatin, joiden liittymiseen yhteen ulkokuoren läpäisemättömyys perustuu. He ovat myös löytäneet peptidin, joka estää edellä mainitun liittymisen, aiheuttaa kasvuvirheitä ja herkistää Esch. colin antibiooteille, joille se on aiemmin ollut vastustuskykyinen. (Kiinnostavia mutta vaikeita yksityiskohtia on hypitty yli).

http://www.pnas.org/content/112/7/2011.abstract

Elämän kemian tutkimus kaikkineen lienee vielä alkutekijöissään. Löytyy varmaan vielä useita uusia aseita taistelussa pahoja bakteereja vastaan.

Mutta bakteerit osaavat puolestaan keksiä vastatoimia. Esimerkiksi Bacillus subtilis on kehittänyt antibioottistressiä vastaan strategian, jossa vaeltava bakteerikollektiivi jakautuu nopeisiin edellä kulkeviin jäseniin ja hitaasti laahustaviin jäseniin, jotka muodostavat antibiootin hyökkäystä vastustavan, ilmeisesti muurina toimivan hännän. Näin antibiootin tehoa bakteeriyhdyskuntaan voidaan tuntuvasti heikentää (jos nyt ymmärsin oikein).   

http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.114.018105

Käyttäjä3024_0
Liittynyt30.3.2014
Viestejä2959
4/11 | 
Pine

Tässä tapauksessa se tarkoittaa ihmisen oman immuunijärjestelmän hyödyntämistä taudinaiheuttajien eliminoimisessa esimerkiksi rokottamalla. Toki se vaatii immuunijärjestelmän hyvää tuntemusta ja tehokasta rokotetutkimusta.

Mitenkäs meinasit rokottaa umpisuolen puhkeamista vastaan esmes?

Tai jos koira puree jalkaan ja jalka tulehtuu?

Käyttäjä781_0
Liittynyt10.10.2011
Viestejä21776
5/11 | 

Molemmat esimerkit vaativat puukkoa (toinen myös sahaa) jos ei ole antibiootteja. Ja silti tulehdusvaara on melkoinen operaation jälkeen.

 

Ei meitä pöpöt voita, se on aika varma asia. Meidän pitää vain palkata parempia pöpöjä omaan tiimiimme. Virustäsmäiskut kuulostaa varsin tehokkaalta ja realistiselta.

Pine
Liittynyt5.3.2012
Viestejä259
7/11 | 
ksuomala
Pine

 Tässä tapauksessa se tarkoittaa ihmisen oman immuunijärjestelmän hyödyntämistä taudinaiheuttajien eliminoimisessa esimerkiksi rokottamalla. Toki se vaatii immuunijärjestelmän hyvää tuntemusta ja tehokasta rokotetutkimusta.

 

 Mitenkäs meinasit rokottaa umpisuolen puhkeamista vastaan esmes?

Tai jos koira puree jalkaan ja jalka tulehtuu?

Ennen antibiootteja keksimistä immuunijärjestelmä hoiti nämäkin tapaukset, jos vain ehti. Se miten vakavaksi tilanne muuttuu, riippuu paljolti siitä ehtiikö immuunijärjestelmä toimia riittävän nopeasti. Jos immuunijärjestelmä on opetettu tunnistamaan oikeat taudinaiheuttajat rokottamalla, toimii se huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin. Uskon rokotteen kehittämisen kyseisiä tapauksia vastaan olevan täysin mahdollista ja myös auttavan näissä tapauksissa.

 

Jos tetanus-rokotetta ei lasketa, niin mitään rokotetta näitä vastaan ei tänä päivänä ole, eikä varmaan koskaan tulekaan jos keskitytään vain uusien antibioottien etsimiseen. Jonakin päivänä voidaan olla tilanteessa, että näitäkään tapauksia vastaan ei ole toimivaa antibioottia. Mitä hoitomuotoa silloin itse käyttäisit? Onko rokotus silloin pois suljettu vaihtoehto?

 

taucalm
Liittynyt3.9.2009
Viestejä7174
9/11 | 
Pine
Ennen antibiootteja keksimistä immuunijärjestelmä hoiti nämäkin tapaukset, jos vain ehti. Se miten vakavaksi tilanne muuttuu, riippuu paljolti siitä ehtiikö immuunijärjestelmä toimia riittävän nopeasti. Jos immuunijärjestelmä on opetettu tunnistamaan oikeat taudinaiheuttajat rokottamalla, toimii se huomattavasti nopeammin ja tehokkaammin. Uskon rokotteen kehittämisen kyseisiä tapauksia vastaan olevan täysin mahdollista ja myös auttavan näissä tapauksissa.
Tunnistamaan nopeammin rokottamalla? Näin toki, jos leikitään, etteivät taudinaiheuttajat muunna muotoaan ja pysyvät samoina mikä on tieteellisen tutkimuksen valossa epätosi väite.

Immuunijärjestelmä kyllä mukautuu ja sopeutuu, luultavasti paremmin ilman rokottamisia.

 

Pine
Jos tetanus-rokotetta ei lasketa, niin mitään rokotetta näitä vastaan ei tänä päivänä ole, eikä varmaan koskaan tulekaan jos keskitytään vain uusien antibioottien etsimiseen. Jonakin päivänä voidaan olla tilanteessa, että näitäkään tapauksia vastaan ei ole toimivaa antibioottia. Mitä hoitomuotoa silloin itse käyttäisit? Onko rokotus silloin pois suljettu vaihtoehto?
Olemme jo tilanteessa, jossa bakteerit ovat erittäin vastustuskykyisiä antibiooteille. Vaihtoehtoina ovat immuunijärjestelmän parantaminen, tai parempien antibioottien keksiminen, tai rokottaminen. Jotkut kaukaa viisaat vannovat immuunijärjestelmän kehittämisen nimeen.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Käyttäjä81_0
Liittynyt2.7.2005
Viestejä1285
10/11 | 

Yksi vaihtoehto tietysti olisi tutkia bakteriofagien eli bakteereja tartuttavien virusten hyödyntämistä. Bakteerien ja bakteriofagien kilpavarustelu on nyt jatkunut pari-kolme miljardia vuotta, eikä ole todennäköistä, että kumpikaan osapuoli pääsisi lopullisesti voitolle ainakaan ihan lähiaikoina.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
11/11 | 
ksuomala

Wikipedian mukaan noissa faagi-hommissakin on riskinä se horisontaalinen geeninsiirto.

Evoluutio tulee epäilemättä vastaan missä tahansa lääkinnässä. Faagien hyvä puoli on juuri se täsmätappaminen. Antibioottien jäljiltä kuolee kaikki bakteerit, joten se antaa hyvin suuren valintaedun niille harvoille, joilla on antibioottiresistenssi. Nämä voivat sitten vauhdilla kasvaa ja voida hyvin. Faagit tappavat valikoivammin, jolloin resistenteille kannoille ei muodostu otollista vapaata tilaa kasvaa ja mellastaa.

Truvada on yhdistelmälääke, jota käytetään HIV-tartunnan hoitoon, sekä Yhdysvalloissa estolääkkeenä. Kuva: <span class="photographer">Jeffrey Beall / Wikimedia Commons</span>
Truvada on yhdistelmälääke, jota käytetään HIV-tartunnan hoitoon, sekä Yhdysvalloissa estolääkkeenä. Kuva: Jeffrey Beall / Wikimedia Commons

Ihmelääke Truvada voisi estää HIV:n leviämisen.

Truvada hyväksyttiin pari vuotta sitten Yhdysvalloissa HIV-infektion ehkäisylääkkeeksi. Tenofoviiriä ja emtrisitabiinia sisältävä pilleri on käytännössä ihmelääke: se estää HIV-tartunnan lähes sataprosenttisesti, kunhan pillerin ottaa vähintään neljästi viikossa. Yhdysvaltain tartuntatautivirasto ja Maailman terveysjärjestö WHO molemmat suosittelevat riskiryhmille, kuten homoille, estolääkitystä.

Lääkkeen käyttö on kuitenkin yleistynyt hitaasti, koska lääkärit suhtautuvat lääkkeeseen epäilevästi. Kansanterveydellisestä näkökulmasta asian arviointi on suoraviivaista: lasketaan hyödyt, eli estääkö lääke HIV:n leviämistä, ja haitat, eli hinnan ja sivuvaikutukset. Terveiden ihmisten lääkitseminen on tietenkin aina ongelmallista: lääkkeiden käytössä saattaa ilmetä sivuoireita. Haittojen puolelle lisäksi voidaan laskea lääkäreiden epäilys, että estolääkitys vähentää kondomin käyttöä, joskin tästä on vielä hyvin vähän tutkimustietoa. Truvada ei myöskään suojaa muilta sukupuolitaudeilta. Monet pelkäävätkin, että lääkkeen käyttö - ja vapaampi seksi - johtaa muiden sukupuolitautien lisääntymiseen.

Kondomit ovat periaatteessa nerokas ehkäisyväline: ne ovat halpoja ja tehokkaita. Ainoa pulma on, ettei ne toimi kovin hyvin. Kondomien suojaavaa vaikutusta vähentää erityisesti se, ettei niitä käytetä. Yhdysvaltalaisessa nelivuotisessa tutkimuksessa vain yksi kuudesta homosta käytti kondomia joka kerta anaaliseksiä harrastaessaan. Truvada puolestaan vaikuttaa suojaavan paljon tehokkaammin pitkäaikaisessa käytössä. Yksi merkittävä tekijä voi olla esimerkiksi se, että lääkkeen voi napata rauhassa aamiaispöydässä, kun taas kondomi pitää asetella paikoilleen tilanteen ollessa päällä.

Sivuhuomautuksena pitänee mainita, että kondomin toimintaepävarmuus ei ole pelkästään homojen ongelma: keskimääräisessä heteroseksissä kymmenen vuoden käytön jälkeen keskimäärin 86 prosenttia naisista päätyy suunnittelemattomasti raskaaksi paljastaa New York Timesin grafiikka.

Truvadaa on alunperin markkinoitu pariskunnille, joista toinen on HIV-positiivinen ja toinen HIV-negatiivinen. Tämä on omituinen taktiikka ja kuulostaa ennemmin lääkeyhtiöiden rahastukselta. Tehokkaalla lääkityksellä HIV-infektio pysyy kurissa ja virusten määrä on niin matala, ettei niitä voi havaita verestä. Tällöin myös riski tartuntaan on merkittävästi pienempi kuin hoitamattomalla infektiolla, ehkä jopa olematon. Todellinen HIV:n leviämisen riski on ihmisissä, jotka kantavat virusta tietämättään. Yllättävän suuri osa ihmisistä ei tiedä HIV-infektiostaan: Yhdysvalloissa tämän osuuden arvioidaan olevan noin puolet kaikista tartunnan saaneista. Tämän ryhmän voimin epidemia pysyy käynnissä.

Truvadaa on verrattu myös ehkäisypilleriin. E-pillerin pelättiin johtavan seksuaaliseen kevytkenkäisyyteen, kun riski saada lapsia seksiä harrastaessa laski merkittävästi. Esimerkiksi Englannissa e-pilleri -reseptejä ei saanut kirjoittaa sinkkunaisille. Loppujen lopuksi pillerillä olikin suuri naisia vapauttava merkitys.

Homojen suhde seksiin on ollut yhtä vuoristorataa. Juuri kun ilmapiirin vapautuminen vapautti seksuaalikäyttäytymistä 1980-luvulla, HIV iski erityisesti homoyhteisöön. Vapaasta seksistä siirryttiin kuolemanpelkoon muutamassa vuodessa. Vaikka nykyään AIDS pystytään pitämään kurissa, takaraivossa tykyttää pelko. Psykologian professori Sarit Golub kertoo, että puolet hänen tutkimistaan homoista ajattelee HIV-riskiä koko tai merkittävän ajan harrastaessaan seksiä. Tehokas HIV-estolääkitys voisikin siirtää taas mielialoja pelon ilmapiiristä vapaampaan sukupuolikäyttäytymiseen.

Lääkekuuri maksaa noin 1000 euroa kuukaudessa, joten viime kädessä käyttö ratkeaa tuetaanko lääkkeen käyttöä. Yhdysvalloissa sairausvakuutusyhtiöt maksavat estolääkityksen homoille, koska se tulee halvemmaksi kuin HIV-infektioiden hoito. Euroopassa tilanne on eri: lähes kaikkialla EU:n alueella HIV on merkittävästi harvinaisempi kuin Yhdysvalloissa. Kansanterveydellinen arviointi voi siten päätyä hyvin eri tulokseen.

Truvadaa ei ole vielä Euroopassa hyväksytty estolääkitykseksi.

Lisäys: myös tänään ilmestyneessä Ylioppilaslehdessä on juttu Truvadasta.

Kommentit (16)

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
1/16 | 

Yhdysvalloissa sairausvakuutusyhtiöt maksavat estolääkityksen homoille, koska se tulee halvemmaksi kuin HIV-infektioiden hoito.

Jaa, että homutta tuetaan tuhannella egellä per nassu?
Homopariskunnan sekoilut maksaa siis vuositasolla 24.000e.

Onkohan tässä nyt moraalinen vai materiaalinen kysymys?

Ei sinänsä, kyllähän se on kiva keskittyä itse asiaan eikä funtsia että pomppaskohan nyt pöpö.

Vaan on tossa muutama muukin kysymys johonka ei osaa heittää suoralta kädeltä yhtään mitään.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16091
2/16 | 
SamikoKu

Yhdysvalloissa sairausvakuutusyhtiöt maksavat estolääkityksen homoille, koska se tulee halvemmaksi kuin HIV-infektioiden hoito.

Jaa, että homutta tuetaan tuhannella egellä per nassu?
Homopariskunnan sekoilut maksaa siis vuositasolla 24.000e.

Onkohan tässä nyt moraalinen vai materiaalinen kysymys?

Vakuutusyhtiö ei tee juttuja moraaliselta pohjalta. Eli ihan varmasti on halvempi ratkaisu. On vakuutusmatematiikkaa, että homoväestösssä tämä kannattaa ja ilmeisesti heteroväestössä ei. Varmasti on osajoukko heteroitakin, joille kannattaisi.

Ei liity homoihin, mutta tuontapainen ajattelu pitäisi saada yhteiskuntaan laajemminkin. Hoidetaan ennalta riskit pienemmäksi, niin tulee halvemmaksi. Soveltuu niin mielenterveystyöhön kuin syrjäytymiseen. Esimerkiksi rokotuksissa tämä toimii.

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
3/16 | 

Niin, tuota lääkettähän voi hyvin verrata rokotukseen. Myös rokotuksissa lääkitään terveitä ihmisiä ennalta.

Mutta emppä tiennytkään ennen kuin nyt, että hiv-lääkitys on jo näin tehokasta kuin mitä bloggauksessa mainittiin. 

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
4/16 | 
MooM
SamikoKu

Yhdysvalloissa sairausvakuutusyhtiöt maksavat estolääkityksen homoille, koska se tulee halvemmaksi kuin HIV-infektioiden hoito.

Jaa, että homutta tuetaan tuhannella egellä per nassu?
Homopariskunnan sekoilut maksaa siis vuositasolla 24.000e.

Onkohan tässä nyt moraalinen vai materiaalinen kysymys?

Vakuutusyhtiö ei tee juttuja moraaliselta pohjalta. Eli ihan varmasti on halvempi ratkaisu. On vakuutusmatematiikkaa, että homoväestösssä tämä kannattaa ja ilmeisesti heteroväestössä ei. Varmasti on osajoukko heteroitakin, joille kannattaisi.

Ei liity homoihin, mutta tuontapainen ajattelu pitäisi saada yhteiskuntaan laajemminkin. Hoidetaan ennalta riskit pienemmäksi, niin tulee halvemmaksi. Soveltuu niin mielenterveystyöhön kuin syrjäytymiseen. Esimerkiksi rokotuksissa tämä toimii.

Niin siis kyllä minä sen ymmärrän, että se on vakuutusyhtiön mielestä pelkästään taloudellinen kysymys. Monen ihmisen mielestä se kuitenkin on myös moraalinen kysymys. Eli jos joku saa jotain koska on riskiryhmässä niin täytyisikö jonkun toisenkin saada joka on rskiryhmässä joskus tai ajottaisesti, joka ei ole homo. Esim. nainen joka matkustaa Gambian hiakkarannoille olisi oikeutettu saamaan kuukauden setin mukaansa lääkkeitä koska tartunnan vaara on selkeästi suurempi kuin homoporukoissa.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
5/16 | 
MooM
SamikoKu

Yhdysvalloissa sairausvakuutusyhtiöt maksavat estolääkityksen homoille, koska se tulee halvemmaksi kuin HIV-infektioiden hoito.

Jaa, että homutta tuetaan tuhannella egellä per nassu?
Homopariskunnan sekoilut maksaa siis vuositasolla 24.000e.

Onkohan tässä nyt moraalinen vai materiaalinen kysymys?

Vakuutusyhtiö ei tee juttuja moraaliselta pohjalta. Eli ihan varmasti on halvempi ratkaisu. On vakuutusmatematiikkaa, että homoväestösssä tämä kannattaa ja ilmeisesti heteroväestössä ei. Varmasti on osajoukko heteroitakin, joille kannattaisi.

Moraalinen kysymys siitä tulee myös silloin jos esim. sinä joudut maksamaan korkeampaa vakuutusmaksua sen takia että sillä rahoitetaan homojen toimintaa. Käsittääkseni laki nimittäin kieltää myös vakuutusasioissa jonkun ihmisryhmän syrjimisen. Vai onko niin että homojen vakuutusmaksut on 12.000 egee vuodessa suuremmat?
Veikkaan että ei.
Todellisuus menee niin että myös heterot maksaa homojen lääkkeet koska laki sanoo niin.

Tarkkaa tietoa minulla ei ole, mutta tuo nyt oli valistunut arvaus.
Jos joku tietää homojen vakuutushinnat vs. heterot niin kertokaa ihmeessä.

(Tuo laskuesimerkki ei ole suoraa vakuutusmatematiikkaa vaan karkea esimerkki.)  

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16091
6/16 | 
SamikoKu

Moraalinen kysymys siitä tulee myös silloin jos esim. sinä joudut maksamaan korkeampaa vakuutusmaksua sen takia että sillä rahoitetaan homojen toimintaa. Käsittääkseni laki nimittäin kieltää myös vakuutusasioissa jonkun ihmisryhmän syrjimisen. Vai onko niin että homojen vakuutusmaksut on 12.000 egee vuodessa suuremmat? 

Veikkaan että ei.
Todellisuus menee niin että myös heterot maksaa homojen lääkkeet koska laki sanoo niin.

Tarkkaa tietoa minulla ei ole, mutta tuo nyt oli valistunut arvaus.
Jos joku tietää homojen vakuutushinnat vs. heterot niin kertokaa ihmeessä.

(Tuo laskuesimerkki ei ole suoraa vakuutusmatematiikkaa vaan karkea esimerkki.)  

Jos tuota lääkehoitoa ei tarjottaisi, maksettaisiin vielä enemmän korvausten muodossa. Siis olettaen, että vakuutusyhtiö on tehnyt laskelmansa oikein. Se vaan on sellaista, että vakuutuksissa riskittömämmin elävät ovat nettomaksajia. On siellä muitakin riskiryhmiä kuin homot, vaikka joillekin ihmisille homot onkin hurjan jännä kiivailun kohde. 

Joillekin riskissä oleville ihmisille ei edes myönnetä vakuutusta, näin rajataan selvimmät tapaukset (yksilötasolla!)  pois. Koko ryhmän rajaaminen ei olisi varmaankaan laillista (vaikkakin esim. iän perusteella tätä tehdään). Yhtä hyvin se 40 vuotta vain toisiaan kuksinut miespari on estolääkityksen nettomaksaja.

Plus se, että homojen rajaamisesta nousisi sellainen mediahaloo, että ei kannata.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Pseudohippi
Liittynyt27.11.2006
Viestejä23361
7/16 | 

Aika ihmeellinen kysymys tuo avauksen otsikko. Vastaus tietysti siihen on että mukavaahan se on. Voin sanoa ihan omasta kokemuksesta.

Ikävää että joidenkin täytyy puhua tuostakin asiasta koditionaalissa...

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

hcesar
Liittynyt16.3.2005
Viestejä13039
8/16 | 

^Mietin itsekin, että onkohan tuo kovinkin tavanomainen ajatus, että millaistakohan seksi olisi, jos ei se pelottaisi niin tolkuttomasti? Ehkä näille ihmisille seksistä saatava tyydytys on samanlaista pelon voittamista, jota jotkut hakevat extreme-lajeista?

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76630
9/16 | 

Kallis hinta tulee patenteista. Valmistuskulut, oletan, on alle 2 e kuukausiannokselle. Tällaisethan on perustaltaan vain tahto ja järjestelykysymyksiä.  Esim Afrikkalaisille voisi myydä omakustannushintaan plus pikkusen profiittia päälle. Mutta eihän meiltä tahtoa tällaiseen löydy.

The first patents for both active ingredients in Truvada (emtricitabine and tenofovir disoproxil fumarate) will have expired by July 2017. This is the earliest possible date that a generic version of the drug could become available.

http://www.drugs.com/answers/longer-truvada-under-patent-generic-740373.html

Perspektiiviä muuttamalla voi kokeilla erilaisia polkuja...

Sub-Saharan Africa, enemmän kuin muu maailma yhteensä...

http://www.avert.org/worldwide-hiv-aids-statistics.htm

Vaihdokas
Liittynyt13.9.2013
Viestejä2332
10/16 | 

^ ja ^^ Minäkin nähdessäni otsikon tuolla sivupalkissa ajattelin, että kyseessä on jonkun seksistä ahdistuvan avaus.

Vaihdokas
Liittynyt13.9.2013
Viestejä2332
11/16 | 
Pseudohippi

Aika ihmeellinen kysymys tuo avauksen otsikko. Vastaus tietysti siihen on että mukavaahan se on. Voin sanoa ihan omasta kokemuksesta.

Ikävää että joidenkin täytyy puhua tuostakin asiasta koditionaalissa...

asdf

^Mietin itsekin, että onkohan tuo kovinkin tavanomainen ajatus, että millaistakohan seksi olisi, jos ei se pelottaisi niin tolkuttomasti? Ehkä näille ihmisille seksistä saatava tyydytys on samanlaista pelon voittamista, jota jotkut hakevat extreme-lajeista?

Minäkin nähdessäni otsikon tuolla sivupalkissa ajattelin, että kyseessä on jonkun seksistä ahdistuvan avaus.

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
12/16 | 

Käsitin tuon otsikon niin, että Aivelo kirjoittaa tuossa lähinnä empaattisesti: hän eläytyy siihen, millaista olisi joutua koko ajan pelkäämään tartuntaa, jos olisi homo. Perustan tämän arveluni tähän osaan tekstiä:

"Psykologian professori Sarit Golub kertoo, että puolet hänen tutkimistaan homoista ajattelee HIV-riskiä koko tai merkittävän ajan harrastaessaan seksiä. Tehokas HIV-estolääkitys voisikin siirtää taas mielialoja pelon ilmapiiristä vapaampaan sukupuolikäyttäytymiseen."

lokki
Liittynyt3.1.2010
Viestejä6110
13/16 | 
Vaihdokas
Pseudohippi
Aika ihmeellinen kysymys tuo avauksen otsikko. Vastaus tietysti siihen on että mukavaahan se on. Voin sanoa ihan omasta kokemuksesta.

 

Ikävää että joidenkin täytyy puhua tuostakin asiasta koditionaalissa...

asdf
^Mietin itsekin, että onkohan tuo kovinkin tavanomainen ajatus, että millaistakohan seksi olisi, jos ei se pelottaisi niin tolkuttomasti? Ehkä näille ihmisille seksistä saatava tyydytys on samanlaista pelon voittamista, jota jotkut hakevat extreme-lajeista?
Minäkin nähdessäni otsikon tuolla sivupalkissa ajattelin, että kyseessä on jonkun seksistä ahdistuvan avaus.

Miesten keskinäinen homoseksi on monessa mielessä sosiaalista ahdistusta aiheuttavaa, kuten artikkelin kirjoittaja on toisessakin kirjoituksessaan kuvaillut, joten tällaisen yksinkertaisen lääketieteellisen avun käyttö ahdistuksen helpottamiseksi varmasti houkuttaa.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
14/16 | 
Pseudohippi

Aika ihmeellinen kysymys tuo avauksen otsikko. Vastaus tietysti siihen on että mukavaahan se on. Voin sanoa ihan omasta kokemuksesta.

Ikävää että joidenkin täytyy puhua tuostakin asiasta koditionaalissa...

 

Ekana ajattelin että nyt sinä tulit kaapista ulos, sitten luin uudestaan ja tulin siihen tulokseen että et välttämättä.

 

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä76630
15/16 | 

Tuoretta tutkimusta.

An HIV prevention pill taken by gay men before and after sex reduced the risk of virus transmission by 86 percent, according to the results of a clinical trial released Tuesday.

 

Truvada contains HIV treatment drugs tenofovir and emtricitabine, and is made by Gilead Sciences in California. In the study Truvada was taken up to one day before sex and the two days after.

The study, led by the French National HIV research agency ANRS, was presented at the Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) in Seattle.

Until now, Truvada as a preventive measure has been prescribed only as a once-a-day regimen, not one that could be effective if taken around the time of sex.

While the latest evidence on the technique known as pre-exposure prophylaxis, or PrEP, is not enough to change guidelines, it was welcomed as a novel approach to HIV prevention.

The study "provides the first evidence that an event-driven regimen is effective among high-risk MSM (men who have sex with men) with frequent sex," said Jonathan Mermin, director of the US Centers for Disease Control and Prevention's National Center for HIV/AIDS.

Truvada was approved in 2012 by the US Food and Drug Administration as the first daily pill to help prevent human immunodeficiency virus in some high-risk groups.

http://medicalxpress.com/news/2015-02-pill-sex-hiv.html

Käyttäjä27072
Liittynyt29.7.2021
Viestejä2
16/16 | 

Tässä ei ole mitään järkeä. Jos jollekulla on joka tapauksessa korkean riskin homo-sukupuoli, miksi he eivät halua ottaa pilleriä saamaan aidsia? Tämä on sairaus, ei elämäntavan valinta, ja se silti tappaa ihmisiä. Ja kuinka vaikeaa on muistaa ottaa pilleri kerran päivässä? Täällä on jonkinlainen kieltäminen.

https://domyessay.onl/

Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014