Lajien välinen lähikontakti. Kuva: Emily Mesner / Wikimedia Commons

Pandemiantorjunnan keskeinen kysymys on, että miten pystymme estää pandemian syntymisen. Järjestelmän pitää pystyä vähentämään muilta eläimiltä ihmisille tarttuvien virusten määrää. Toinen olennainen asia on tunnistaa nämä tapaukset mahdollisimman varhain ja onnistua pandemian riskin syntyessä rajaamaan epidemia mahdollisimman pieneksi.

Mistä sitten tiedämme missä seuraava pandemia sikiää? Kuten koronaviruspandemian aikana on paljon hoettu, alati kasvava ihmisten määrä, maapallolle jättämämme jalanjälki ja eläinten massatuotanto kaikki lisäävät riskiä pandemioiden syntyyn. Jos tietäisimme mistä virukset tulevat, pystyisimme tarkasti estämään niiden ilmaantumista.

Maailma on täynnä viruksia. Maailman eläimissä on arviolta 10 000 viruslajia, jotka voivat siirtyä ihmisiin. Luultavasti viruksia hyppii ihmisiin jatkuvasti, mutta se, että virus lähtisi tartunnan saaneesta ihmisestä eteenpäin seuraavaan ihmiseen on hyvin harvinaista.

Esimerkiksi koronaviruspandemioita on tietenkin tapahtunut niin harvoja – käytännössä yksi - että tällä näytekoolla on vaikea päätellä mitään. Esimerkiksi ihmisillä flunssaa aiheuttavista koronaviruksista ei tiedetä ovatko nekin levinneet alun perin pandemioina vai jollain huomaamattomammalla tavalla levittäytyneet koko ihmiskunnan kiusaksi. SARS-1:n ja MERS:n suhteen sentään tiedämme, mistä ne tulivat, mutta pandemiaksi niistä ei riittänyt, etenkin SARS-1:n kovasta yrityksestä huolimatta.

Onko kyseessä lepakot? Vai onko merkittävin riski villieläinkauppa? Miten sitten villieläinten kasvattaminen Kiinan maaseudulla?

 

Pandemiariskejä tutkaillessa on mielenkiintoista kääntää katse ihmisille uuteen koronavirukseen, joka hyppäsi ihmisiin pari vuotta sitten ja joka juuri kuvattiin Clinical Infectious Diseases -julkaisusarjassa.

Tutkijat kehittivät PCR-menetelmän, jolla tunnistaa minkä tahansa koronaviruksen. Heti ensimmäisestä testatusta näyte-erästä - malesialaisista keuhkokuumeen takia sairaalahoitoa saaneista potilaista vuosilta 2017 ja 2018 - löydettiin uusi koronavirus kahdeksalta potilaalta.

Uusi löydetty koronavirus muodostaa oman Alphacoronavirus 1 -lajiin kuuluvan kannan. Tämän viruslajin ei ole aiemmin havaittu tarttuvan ihmisiin, joten maailmassa on taas yksi tunnettu zoonoottinen virus lisää. Alphacoronavirus 1 -lajiin kuuluu useampia viruksia, muun muassa kissojen koronavirus (FCoV), koirien koronavirus (CCoV) ja sikojen tarttuva gastroenteriittivirus (TGEV). Kukin näistä viruksista koostuu eri kannoista, jotka aiheuttavat erillistä tautia. (Kyllä, virusten taksonomia on hankalaa.) Näillä kannoilla on myöskin yleistä keskinäinen rekombinaatio, eli ne vaihtavat perimäainesta keskenään.

Uuden kannan piikkiproteeinia koodaavan geenin ensimmäinen osa on samanlainen CCoV:n kanssa, mutta toinen osa FCoV:in kanssa, joka tarkoittaa, että se on syntynyt nähtävästi koirien ja kissojen koronavirusten rekombinaationa.

Malesialaiset potilaat olivat siis saaneet uuden koronaviruskannan todennäköisesti koiralta. Sitä ei tiedetä, voiko uusi kanta levitä ihmiseltä toiselle. Ainakin yllättävän monta sairaalahoitoa vaativaa tapausta ilmeni, mutta sen voi selittää sekin, että virus leviää yleisesti koirilla ja välillä sitten hyppää ihmisen ja aiheuttaa taudin. Mielenkiintoista on, että viruksella havaittiin samanlainen mutaatio nukleokapsidia, eli viruksen perimää suojavaa proteiinikuorta, koodaavassa geenissä kuin SARS-viruksilla on havaittu. Tämä muutos saattaa siis selittää syytä, miksi juuri tämä Alphacoronavirus 1 -kanta tarttui ihmisille. Tai sitten ei – kyseessä saattaa olla sattuma.

Samaten ei tiedetä varmasti aiheuttaako kyseinen koronaviruskanta varmasti ihmisillä tautia. Se on saattanut sattumalta olla paikalla kahdeksassa malesialaisessa potilaassa. Se on kuitenkin vakavasti otettava uhka.

Pandeemisen koronaviruksen ja niiden koronavirusten, jotka eivät tartu ihmisille, välillä ainoa suurempi ero on, että pandeeminen koronavirus pystyy leviämään ihmisestä toiseen. Periaatteessa mikä tahansa koronavirus, joka muuntuu niin, että pystyy leviämään ihmiseltä toiselle, voi aiheuttaa pandemian. Viruksen muista ominaisuuksista sitten riippuu se, kuinka vakavan taudin se voisi aiheuttaa.

 

Mitä uusi koronavirus sitten oikein kertoo meille? Sen tarina on hyvin erilainen kuin nykyisen koronaviruspandemian. Pandemiavirukseen liittyy tarina lepakoista, luonnon monimuotoisuuden romahtamisesta ja villieläinkaupasta. Uuteen kantaan puolestaan koirat, lemmikkieläimemme.

Zoonoottinen uhka on elimellinen osa sitä, että ihminen on tekemisissä eläinten kanssa. Meiltä eläimille kuin eläimiltä meillekin virtaa paljon viruksia. Olemme tekemisissä niin villien eläinten, tuotantoeläinten kuin lemmikkieläintemme kanssa. Olennainen oppi on, että seuraava pandeeminen uhka voi tulla mistä tahansa suunnasta.

Pystymmekö ennustamaan mikä virus ja missä sitten hyppää ihmisiin? Tämä on aidosti avoin tieteellinen kysymys. On täysin mahdollista, että virusten evoluutio on niin nopeaa ja niitä ei pystytä koskaan kartoittamaan niin hyvin, että edes välttävä ennustus olisi mahdollista. Tällöin ainoaksi mahdollisuudeksi jää zoonoosien tunnistaminen nopeasti, kun ne ovat jo ihmisessä.

Perusongelma lienee ilmiselvä uuden tutkimuksen perusteella: uusi koronavirus mahdollisesti hyppäsi koirilta ihmisille neljä vuotta sitten, mutta se selvisi meille vasta nyt. Alphacoronavirus 1 -laji on tunnettu 60-luvulta lähtien, joten mikään suuri yllätys tämä kanta ei tieteelle ollut.

Mekanismit, joilla tunnistamme uudet zoonoosit, eivät ole vielä lainkaan valmiita pysäyttämään seuraavaa pandemiaa.

Kommentit (21)

Vierailija
22/21 | 

This woman, which we found in the photograph, is the first woman to ever battle for the seat. She just needs that ladies additionally get an opportunity to take a section in governmental issues. The cv universe on https://www.cvuniverse.co.uk/ website is tad troublesome however she knows she can without much of a stretch handle this.

diyhouse interior
23/21 | 

Do not be afraid to be frugal when it comes to a house interior design. There are many options that you can consider when you are looking to make some changes to the interior of your home, but do not want to invest a large amount of money to do so.

https://www.diyhouseinterior.com

simple houseplans
25/21 | 

If you have always dreamt of building your very own home from scratch then it is a good idea to get a decent set of simple home plans.

https://www.healthhealpro.com
https://www.healthrelatedfitness.net
https://www.surprizebusiness.com
https://www.businessreflection.net
https://www.legalgeneration.com
https://www.tracelaw.net
https://www.weddingapeal.com
https://www.dayofwedding.net
https://www.weddingpoint.us
https://www.buzzgeneral.com
https://www.generalideas.net
https://www.realestatepart.com
https://www.viewrealestates.net
https://www.typesofproperty.ca
https://www.realestatenow.us
https://www.automotivesession.com
https://www.automotiveline.net
https://www.financesfunds.com
https://www.financesecrets.net
https://www.financepower.ca
https://www.financeadvise.us
https://www.technologydesires.com
https://www.technologyneeds.net
https://www.fashiontheblog.com
https://www.Truefashionstyle.net
https://www.seotechstar.com
https://www.allaboutseo.net
https://www.triptravelling.com
https://www.traveltourguides.net
https://www.newsstoriestold.com
https://www.yourbestanimal.com
https://www.realpetnow.net
https://www.bestshoppinglife.com
https://www.bestshoppingguide.net
https://www.educationalidea.com
https://www.educationalbox.net
https://www.onefoodnow.com
https://www.foodliving.net
https://www.entertainsfun.com
https://www.entertainmentpleasures.net
https://www.thesolutionsdesign.com
https://www.webelite.net
https://www.prefabhousesideas.com
https://www.smallhomedesign.net
https://www.modernhousedesign.ca
https://www.diyhomedecor.us
https://www.healthyfitnessmend.com
https://www.basichealthplan.net
https://www.businessquack.com
https://www.safebusinessway.net
https://www.legalshock.com
https://www.legalright.net
https://www.weddingstrend.com
https://www.basicwedding.net
https://www.generalsuit.com
https://www.generalneeds.net
https://www.luxurydreamproperty.com
https://www.automotivetek.com
https://www.automotivezones.net
https://www.financebenefitplan.com
https://www.globallytechnology.com
https://www.techenhance.net
https://www.onestylefashion.com
https://www.homeartideas.com
https://www.interiordesignideas.net
https://www.luxuryhomesideas.ca
https://www.healthforcure.com
https://www.healthyfair.net
https://www.businessalias.com
https://www.blowbusiness.net
https://www.bindinglaw.com
https://www.legalsound.net
https://www.generalsinfo.com
https://www.automotivescape.com
https://www.upgradetechno.com
https://www.homeartcentral.com
https://www.livingdecorideas.net
https://www.healthtnc.com
https://www.healthmend.net
https://www.thebusinesshint.com
https://www.businesstend.net
https://www.legallawnews.com
https://www.legallawweb.net
https://www.luxuryhomesideas.com
https://www.smallhomeideas.net
https://www.ahealthybook.com
https://www.healthnenergy.net
https://www.businesstoboard.com
https://www.betterbusinessline.net
https://www.lawelevation.com
https://www.legalprinciples.net
https://www.stayluxuryhome.com
https://www.builtahome.com
https://www.homeispections.com
https://www.ahomenotes.com
https://www.betterhomeside.com

luxury123
30/21 | 

https://www.luxuryfashiontrend.com

https://www.selfinsuranceservice.com

https://www.technologyprojects.net

https://www.technologyissue.net

https://www.technologycould.com

https://www.aboutfuturetechnology.com

https://www.financechart.net

https://www.financesavingideas.com

https://www.findingproperties.net

https://www.realestatevalley.net

https://www.realestatesrecord.com

https://www.hillsluxuryrealestate.com

https://www.healthylivingfacts.net

https://www.betterhealthyplan.com

https://www.healthstatistics.net

https://www.basichealthproblems.com

https://www.improvephysicalhealth.com

https://www.cbdoilbenefit.net

https://www.cbdoiluses.net

https://www.aboutcbdoil.net

https://www.organiccbdoil.net

https://www.cbdoilmarket.net

https://www.cbdoilsdrops.com

https://www.travelplanningtips.net

https://www.travelround.net

https://www.traveltourismsector.com

https://www.airtraveltours.com

https://www.travelrouteplanner.com

https://www.dynamicstravel.net

https://www.ruleoflegallaw.com

https://www.legallawpractice.com

https://www.generallaws.net

https://www.fieldsoflaw.com

https://www.legallawmagazine.net

https://www.lawinvestigates.com

https://www.legalsociety.net

https://www.businessclaim.net

https://www.businessstructure.net

https://www.businesssharing.net

https://www.businessesbanking.com

https://www.friendlybusinessideas.com

https://www.b2bbusinessidea.com

https://www.businessclamp.com

https://www.businessdevine.com

https://www.stylishhomesideas.com

https://www.betterhomesgarden.net

https://www.improvingahome.net

https://www.homesbuilder.net

https://www.homesplanning.net

https://www.newhomesrenovation.com

https://www.homemodell.com

https://www.customisehome.com

parker
38/21 | 

https://techapnews.com/   The technology sector changes rapidly. It seems like every day a new gadget is being made available to the public. For those "techies" interested in the latest and greatest technological information, a good tech news blog or website is a great way to stay informed.

parker
39/21 | 

https://gamesspecial.com/    In this contemporary world, it has become liable to access each and everything with modern technologies; therefore, gaming peripherals are the best gaming devices which comfort the gamers who love to play the ideal games with easy and accessible device to play their skills.

https://businessapnews.com/     If you think about it you can see that the news media has been evolving for some time. Business news was once only available in a newspaper that changed when television arrived on the scene.

https://techroboting.com/    It is very important to keep yourself updated as far as the technology is concerned. You should try to get your hands of the latest technology and gadgets as soon as they hit the market.

https://outreachgalaxy.com/     Outreach Galaxy is a platform that merchandise guest posts only with no limitation to minimum guest posts or any SEO metrics. Further, there’s no evaluation for home page features or any other requirements

https://www.crictime2021.com/    In the sports arena, peak performance in sports has always been a much sought after state by players and coaches of all levels. Whether the athletes are school boys soccer players or Olympians striving for their Gold medals, peak performance in sports has always attracted athletes and coaches alike.

https://www.caremetutor.com/   Careme Tutor” is a web based platform founded in 2018 that connects an increasing number of teachers with students for private, home sessions in the Pakistan.

Victoria123
40/21 | 

https://www.smallhousedesign.us/

https://www.smallhouseplans.us/

https://www.tinyhousedesign.us/

https://www.homeremodelingideas.us/

https://www.besthouseplan.us/

https://www.houseplandesign.us/

https://www.buildingahouse.us/

https://www.thehomenow.us/

https://www.yourluxuryhome.us/

https://www.luxuryhometips.us/

https://www.healthdirect.us/

https://www.thepublichealth.us/

https://www.healthexchange.us/

https://www.healthlog.us/

https://www.healthnwellness.us/

https://www.stylehealthy.us/

https://www.ahealthysource.us/

https://www.oncehealthy.us/

https://www.healthymedical.us/

https://www.ahealthybeat.us/

https://www.flashbusinesspoint.us/

https://www.businessblue.us/

https://www.sdkbusiness.us/

https://www.elitebusiness.us/

https://www.businessclimate.us/

https://www.businesspersuit.us/

https://www.businessfox.us/

https://www.businessarea.us/

https://www.businessguardian.us/

https://www.businessentity.us/

https://www.legallawonline.us/

https://www.lawmedia.us/

https://www.thelegallaw.us/

https://www.legalprinciple.us/

https://www.lawbox.us/

https://www.superlaw.us/

https://www.fairuselaw.us/

https://www.legallawblog.us/

https://www.thelegalmedia.us/

https://www.lawpage.us/

https://www.perfectweddings.us/

https://www.weddingbooks.us/

https://www.weddingvibes.us/

https://www.knowgeneral.us/

https://www.generalskills.us/

https://www.generaladvice.us/

https://www.realestatebutter.us/

https://www.diamondproperty.us/

https://www.realestatenext.us/

https://www.selectaproperty.us/

https://www.realestatetimes.us/

https://www.automotiveexperts.us/

https://www.classofautomotive.us/

https://www.automotivedeck.us/

https://www.financelist.us/

https://www.financehelps.us/

https://www.technoglobal.us/

https://www.improvetech.us/

https://www.techprogress.us/

https://www.technologyonline.us/

https://www.technologymedia.us/

https://www.fashiondevine.us/

https://www.fashionthestyles.us/

https://www.seoscale.us/

https://www.seotechpro.us/

https://www.traveltoursystems.us/

https://www.travelingholiday.us/

https://www.dailynewslight.us/

https://www.newsmagazines.us/

https://www.anewsreport.us/

https://www.newsupdates.us/

https://www.localnewslist.us/

https://www.dailyjobsalert.us/

https://www.careerbuzz.us/

https://www.servicestypes.us/

https://www.servicepoints.us/

https://www.animalandpet.us/

https://www.petscarezone.us/

https://www.parentingplan.us/

https://www.parentingtimes.us/

https://www.bestparenting.us/

https://www.marketingplans.us/

https://www.marketinggoals.us/

https://www.sportsmagazine.us/

https://www.sportstypes.us/

https://www.bestshoppinglife.us/

https://www.perfectshopping.us/

https://www.perfecteducator.us/

https://www.educationmoon.us/

https://www.educationbook.us/

https://www.besteducation.us/

https://www.educationstats.us/

https://www.aboutfood.us/

https://www.simplfoods.us/

https://www.foodfacts.us/

https://www.simplewebdesign.us/

https://www.webdesignhelp.us/

https://www.smartmoving.us/

https://www.movingguide.us/

https://www.fashiontalk.us/

Advaid123
41/21 | 

http://www.livinghomies.com

http://www.homesdecortricks.com

http://www.diymodernhomes.com

http://www.interiorhomesideas.com

http://www.luxuryhomescare.com

http://www.betterhomesgardens.net

http://www.classichomeimprovements.net

http://www.homeimprovementplanning.net

http://www.homesconstruction.net

http://www.luxuryhomestyle.net

http://www.improvesmallbusiness.com

http://www.businessesselling.com

http://www.businessexporter.com

http://www.businessesupdates.com

http://www.businesshelps.net

http://www.businessindustry.net

http://www.legalbusinesses.net

http://www.smallbusinessprofit.net

http://www.healthpromotingrole.com

http://www.thehealthprotections.com

http://www.healthcareimprovements.com

http://www.healthcaresector.net

http://www.healthmedicines.net

http://www.healthydietplan.net

http://www.healthyskindiet.net

http://www.healthysystem.net

http://www.lawadviceservices.com

http://www.aboutlawcareers.com

http://www.lawacts.net

http://www.lawprojects.net

http://www.lawregulation.net

http://www.lawyersadvise.net

http://www.legallawhelp.net

http://www.practicallaw.net

http://www.roadadventuretravel.com

http://www.travellingroutes.com

http://www.abouttravelling.net

http://www.luxuryadventuretravel.net

http://www.resortstravel.net

http://www.travellingadvice.net

http://www.travelrisks.net

http://www.travelrules.net

http://www.financelimit.com

http://www.facultyoffinance.com

http://www.bankingfinance.net

http://www.creditandfinance.net

http://www.currentfinance.net

http://www.financebills.net

http://www.financeissues.net

http://www.financesavings.net

http://www.policywiseinsurance.com

http://www.insurancepolicyexpert.com

http://www.insurancedemand.net

http://www.insurancerecord.net

http://www.insurancevalues.net

http://www.soleinsurance.net

http://www.specificinsurance.net

http://www.portabletech.net

http://www.technologyissues.net

http://www.technologymonitor.net

http://www.techroles.net

http://www.toptechnologynews.net

http://www.realestatesadvisor.com

http://www.expertsinproperty.com

http://www.localpropertyinvestment.com

http://www.buyingaproperty.net

http://www.propertyadvices.net

http://www.propertyfactors.net

http://www.propertytypes.net

http://www.sharedproperties.net

http://www.automotivedesign.net

http://www.automotiveexpert.net

http://www.automotivetrade.net

http://www.vehiclesservices.net

http://www.generalentry.com

http://www.generalguider.com

http://www.generaladvice.net

http://www.generalpage.net

http://www.generalskills.net

http://www.parentingexpertise.com

http://www.parentingfaculty.com

http://www.parentinghealth.net

http://www.parentinghelps.net

http://www.parentingskills.net

http://www.parentingtypes.net

http://www.beautyfashions.net

http://www.fashionwears.net

http://www.shoppingpolicies.com

http://www.shoppingbrands.net

http://www.localmovingservices.net

http://www.movinglocally.net

http://www.moviesandmusic.net

Käyttäjä28467
Liittynyt11.2.2022
Viestejä2
42/21 | 

What a great post. It is true that today there are many types of coronavirus, but not all of them are so lethal. You have to know how to identify them to know how to treat them. In my company(licencia de actividad) we always have the strictest rules to try not to catch the virus. Thank you for sharing such a complicated topic to deal with today

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla