Kuva: Dale & Kim Schoonover / Wikimedia Commons

Koronapandemian aikana on tehty paljon vääriä päätöksiä. Tämä ei ole mikään ihme sinänsä – uudessa kriisissä, vajavaisella tiedolla, aina ei voi osua oikeaan.

Hämmentävintä on kuitenkin ollut tämän syksyn kehitys, jossa aluksi teeskenneltiin, että pandemia on jo melkein ohi, kunnes viimeistään tällä viikolla tajuttiin, ettei ole. Hämmentävää siksi, että tämä kehitys oli täysin odotusten mukaista.

Tiesimme jo viimeistään elokuussa, että 80% prosentin rokotuskattavuus ei riitä pitämään epidemiaa kurissa ja sairaalarasitusta rajallisena, eikä rajoituksia voida nopeasti poistaa. Silti tämä tieto ohitettiin.

 

Alkukesästä muutama soololaulut käynnistivät keskustelun siitä, koska voitaisiin ”palata normaaliin”. Etenkin THL:n Hanna Nohynek kunnostautui kesäkuussa peräänkuuluttamalla keskustelua siitä, että koska rajoituksista voidaan luopua. Kesäkuun lopussa hän arvioi, että heinäkuussa koronarokotusohjelma oli täyttänyt tavoitteensa ja terveydenhuollon kapasiteetti ei enää ylity. (Itse tuolloin kaipaisin jonkinlaista tietoon perustuvaa arviota tilanteesta.)

Ehkäpä tästä rohkaistuneena, soololaulu muuttui enemmän pieneksi lauluyhtyeeksi. THL:n Mika Salminen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Mikko Pietilä toivoivat poliitikoilta rohkeutta tehdä rajoituksia poistavia päätöksiä ja maalasivat syksystä normalisoituvaa aikaa. Poliitikot tietenkin olivat rohkeita: jopa eduskuntaryhmien puheenjohtajat yhtyivät tähän virteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri tuntui olevan ainoa, joka oli eri mieltä. Hän kertoi olevansa huolestunut pandemiatilanteesta ja THL:n ja HUS:n asiantuntijat olivat tästä äänekkäästi eri mieltä.

Hassuinta tässä kaikessa oli, että keskustelusta puuttui kokonaan tutkimukseen perustuva tieto. Kesäkuusta elokuulle visioimme tulevaa syksyä ilman varmaa tietopohjaa, mutu-menetelmin. Viimein elokuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esitti webinaarissa uusimmat mallinnuksensa. Skenaarioiden sanoma oli aika selkeä: 80% rokotuskattavuudella ei vielä pystytä pitämään sairaanhoidon taakkaa riittävän matalalla ja että rajoituksia pitää purkaa varoen ja vähän kerrallaan.

Jännää sinänsä: THL:n mallinnus oli paljon enemmän Kiurun linjalla kuin THL:n ja HUS:n asiantuntijoiden.

Syksyllä vauhdissa oli jo todellinen kuorolaulu. Salminen jatkoi arvioitaan, että parin kuukauden päästä ollaan "nollatilassa". Rokotetutkimuskeskuksen Mika Rämet sanoi, että tuplarokotettujen on aika palata normaaliin elämään. Pääministeri Sanna Marin kannusti, että nyt on aika elää ja mennä. Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti #TaasMennään-kampanjansa, että ihmiset palaisivat joukkoliikenteen käyttäjiksi.

Media lähti mukaan: "Onneksi muutos on nyt käsillä", fiilisteli MTV Uutisten päätoimittaja. "Korona loppuu siinä vaiheessa, kun kukin meistä itse päättää lakata pelkäämästä", kirjoitti innoissaan Helsingin Sanomien toimituspäällikkö. 

Poliitikot olivat nähtävästi innoissaan siitä, että viimeinkin pääsemme puhumaan muustakin kuin koronasta. Rajoitustoimia alettiin ennakoivasti purkamaan jo ennen asetetun 80%:n tavoitteen saavuttamista. THL tuki pyrkimystä. Kansakin kannatti tätä.

Kaikki tämä, vaikka tiesimme, että täällä se korona leviää ja tällä rokotuskattavuudella on vain ajan kysymys, jolloin sairaalat täyttyvät. Kun sairaalat täyttyvät, pitää taas uusia rajoituksia ottaa käyttöön. Päätimme vain sulkea silmät todellisuudelta.

Viruksen kanssa todellisuus tulee kuitenkin nopeasti vastaan ja tässähän taas olemme. 

 

Tilanne ei ole nyt mitenkään erityisen masentava: rokotuskattavuus on korkea ja toivottavasti nousee korkeammaksi. Kuolleisuus, sairastavuus ja leviäminen on nyt paljon matalammalla tasolla.

Rokotuskattavuus myös tarkoittaa, että muutokset epidemian etenemisessä ovat hitaampia kuin aiemmin - pystymme reagoimaan pahentuvaan epidemiatilanteeseen paremmalla harkinnalla ja kokeilemalla hienovaraisempia rajoituskeinoja. Piakkoin todennäköisesti alkaa 5-12-vuotiaiden rokotuksetkin, jotka helpottavat tilannetta kouluissa ja päiväkodeissa.

Ehkäpä voisimme myös palata taas tietoperustaiseen toimintaan koronapandemian hallinnassa. Krista Kiurun maineenpalautuskin käynnistyi jo Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa.

 

Kommentit (4)

Magnolia
5/4 | 

Olisi jälleen kannattanut kuunnella Eroonkoronasta.fi -ryhmän asiantuntijoita. He ovat ennustaneet pandemian kulun tähän saakka joka kerta oikein. Hallituksesta Krista Kiuru on ainoa, joka on tilanteen tasalla. Em. THL:n tutkijoiden puheita olen myös ihmetellyt. Ilmeisesti THL:n tehtävänä ei olekaan estää ihmisiä sairastumasta. Mahtaako asiaan vaikuttaa juuri ko. henkilöiden osallisuus luonnoninfektion tutkimisessa? Tuleehan siitä selvä eturistiriita, jos sama henkilö sekä estää pandemiaa että hyötyy siitä. Myös opetusministerin tekemättömyyttä täytyy ihmetellä. Miksi emme suojaa lapsia mitenkään, vaikka taudin pitkäaikaisvaikutuksista alkaa jo olla merkittävästi tietoa? Vedotaan siihen, että tauti on lievä, mutta samaan aikaan maailmalta tulee tutkimustuloksia, että lievästikin sairastettu korona on tuottanut hyytymiä lasten aivoihin ja vaurioita sisäelimiin. Jo pelkän epäilyn pitäisi hälyttää aikuiset suojelemaan lapsia. 

Ilu
6/4 | 

Rokotettujenkin on käytettävä maskia ja vältettävä lähi­kontakteja, varoittaa WHO

Rokotteet vähentävät koronaviruksen deltamuunnoksen tartuntoja noin 40 prosentilla. Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan väärästä turvallisuuden tunteesta, jonka mukaan rokotteet olisivat lopettaneet pandemian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla