Elektronimikroskooppikuva SARS2-viruksesta. Kuva: NIAID / Wikimedia Commons

Nyt on aika opetella koskemaan vähemmän omia kasvojaan.

Viimeisen muutaman päivän aikana maailmanlaajuisissa koronavirustapauksissa on tapahtunut selvä muutos. Asiantuntijat sanoivat jo varhain, että Singapore on merkittävä indikaattori: jos siellä SARS2-koronaviruksen leviämistä ei pystytä estämään, niin ei missään. Singaporen epidemiavalmius on hyvin korkea, siellä on tehokas sairaanhoitojärjestelmä, hallinnolla on laajat oikeudet estää tautien leviämistä ja maa on suhteellisen pieni ja tiivis.

Koronaviruksen ilmaantuessa puhuttiin paljon siitä, kuinka tehokkaasti virus leviää ja mikä on viruksen perusuusiutumisluku, R0: aiheutuuko yhdestä tapauksesta kaksi, kolme vai neljä uutta tapausta. Tähän kiinnitettiin ehkä vähän liikaakin huomiota: luku vaihtelee jatkuvasti ja tehokkaat hoitotoimenpiteet tietenkin laskevat tätä lukua.

Enemmän huomiota kannattaa kiinnittää siihen, kuinka tehokkaasti tartuntaketjuja pystytään katkaisemaan. Jos emme tiedä keneltä tautiin sairastunut on saanut taudin, on todennäköistä, että jossain on tartuntatautitapauksia, joita ei ole vielä havaittu. Viime viikolla Singaporessa havaittiin 14 uutta tautitapausta, joista kolmen alkuperää ei tiedetä. Koronavirus saattaa siis yhä levitä Singaporessa.

Viime viikolla sekä Italiassa että Koreassa tautitapauksia havaittiin rutkasti. Italiassa oli aiemmin havaittu kaksi tautitapausta, mutta viikonlopun aikana uusia tapauksia havaittiin 157, joista kolme kuoli. Kuolemantapaukset ovat huolestuttavia, koska koronavirus ei ole nopea tappaja. Ensimmäisistä oireista kuolemaan saattaa kulua viikkoja. Tämä tarkoittaa, että koronavirus on jo jonkun aikaa kiertänyt Italiassa.

Vastaavasti Etelä-Koreassa tapausten määrä on jyrkässä kasvussa: viikonlopun aikana tapausten määrä seitsenkertaistui viime torstain reilusta sadasta tänä aamun reiluun seitsemäänsataan.

Nämä tapaukset ovat merkkejä siitä, että koronaviruksen leviämisen estäminen yksinkertaisesti vaikuttaa mahdottomalta ja että epidemia on muuttumassa pandemiaksi, maailmanlaajuiseksi leviämistapahtumaksi. Kiinan rajut eristystoimet ostivat aikaa muulle maailmalle ehkä pari viikkoa, mutta koronaviruksen leviäminen on vääjämätöntä.

Emme vieläkään tiedä kuinka vaarallinen tauti covid-19 on, mutta arviot liikkuvat jossain kausi-influenssan ja kertaluokkaa kausi-influenssaa vaarallisemman taudin välillä. Se ei ole siis niin vaarallinen kuin aluksi pelättiin ja suurin epävarmuus vieläkin liittyy siihen kuinka suuri osa tartunnoista on lieviä tai oireettomia.

 

Jos koronaviruksen leviämistä ei pystytä estämään, taudin hallinnan strategia tulee muuttumaan. Tämän jälkeen pyritään hillitsemään taudin aiheuttamia vaikutuksia. Vaikka koronavirus alkaisi leviämään laajalti esimerkiksi Suomessa, hillitsemistoimilla on merkittävä vaikutus siihen, miten suuren vaikutuksen tauti voi tehdä. Kiinassa on jo alkamassa liikkumiskieltojen purkaminen, koska yhteiskunta ei yksinkertaisesti pysty ylläpitämään pitkiä liikkumiskieltoja.

Pohjois-Italiassa epidemia on aiheuttanut jo poikkeustilanteita. Milanolaisten ruokakauppojen hyllyt ovat tyhjiä, koska ihmiset hamstraavat ruokaa. Tämä on tilanne, jonka haluamme välttää. Se myös osoittaa, että paikalliset terveysviranomaiset ovat epäonnistuneet viestintätehtävässään.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole vielä aloittanut keskustelua siitä, miten Suomi valmistautuu. THL on opastanut terveydenhoitohenkilökuntaa, kyllä, mutta kansalaisten suhteen viesti on vielä, että ei hätää. ”Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia.” Italian esimerkki osoittaa, että laajemmatkin epidemiat ovat mahdollisia. Nyt olisi ehkä hyvä aika alkaa valmistamaan maaperää tilanteen muutokselle.

Perinteiset toimenpiteet tartuntatautien leviämiselle tulevat tartuntatautilaista. Viranomaisilla on kaksi järeää henkilökohtaisiin vapauksiin iskevää työkalua: karanteeni ja eristys. Karanteeni tarkoittaa sitä, että ihminen, jolla ei todettua tautia ole, mutta ”perusteltu epäilys” tartunnasta on olemassa, asetetaan eristykseen. Eristäminen puolestaan on vastaava toimenpide, mutta siinä eristettävällä on todettu tartuntatapaus. KELA maksaa tartuntatautipäivärahaa, joka on täysimittainen ansiomenetysten korvaus, niille, jotka on määrätty karanteeniin tai eristykseen.

Siirtyminen viruksen leviämisen estämisestä hillitsemiseen tarkoittaa laajempaa palettia erilaisia toimenpiteitä. Astetta kevyempiä viranomaistoimia ovat työhön, päivähoitopaikkaan tai oppilaitokseen menon kieltäminen tai oppilaitosten ja päiväkotien sulkemiset tai kokousten ja yleisötilaisuuksien kieltäminen. Etelä-Koreassa ja Singaporessa taudin leviämispesäkkeet ovat liittyneet usein esimerkiksi seurakuntien kokoontumisiin.

Nämä toimet eivät välttämättä vähennä tartuntatapausten lukumäärää ja ne voivat jopa pidentää tautiepidemian kestoa Suomessa. Niiden suurin merkitys on kuitenkin siinä, että hidastavat viruksen leviämistä, jolloin paine terveydenhuoltojärjestelmälle on pienempi. Tällöin sairastuneita on samaan aikaan vähemmän ja ruuhka sairaaloissa on pienempi. Kun useammat ehditään hoitamaan riittävän hyvin, lopputulokset ovat parempia.

Kaikenlaiset rajoitukset ovat tietenkin haitallisia ja hankalia. Jos viikottainen jumalanpalvelus on ihmiselle tärkeä asia, jumalanpalvelusten kieltämisestä on haittaa. Rajoittamistoimenpiteillä pyritään rajoittamaan sosiaalisia kontakteja, mutta me ihmiset olemme sosiaalinen laji, joka tarvitsee niitä kontakteja. Koulut ja päiväkodit ovat käteviä, koska se mahdollistaa vanhempien käymisen töissä.

Nyt on kuitenkin aika varautua business not as usual –skenaarioon. Nopeasti googlattuna suomalainen yritysmaailma ei ole varautunut siihen, miten epidemiatapauksessa toimitaan. Elinkeinoelämän keskusliiton nettisivuilta ei ohjeita löydy, Keskuskauppakamari tiedottaa, että koronavirus on tilapäinen haaste Suomen matkailulle ja Business Finland mainitsee, että materiaalien saatavuushaasteet ovat mahdollisia. Relevantteja kysymyksiä kuitenkin on paljon: esimerkiksi missä vaiheessa työnantajat suosittavat työntekijöidensä jäämistä etätöihin missä vaiheessa työntekijöiden käsketään tehdä etätöitä ja minkälaisilla sijaisjärjestelyillä sairastumisiin varaudutaan.

Myös viestinnällinen käänne on tärkeä: taudin uhasta puhuminen ja varautuminen mahdollisiin toimiin on tietenkin pelottavaa. On mahdollista, että pandemia ei olekaan yhtä vaarallinen kuin pelätään, kuten sikainfluenssan tapauksessa oli. Silti paras tapa välttää paniikkia on varautua henkisesti. Tiedetoimittaja Kai Kupferschmidt muotoili asian hyvin: terveysviranomaisten on aika siirtyä pois viestimästä "yleisölle" ja alkaa kohdella kansalaisia osallisena epidemiaan. Olemme tässä yhdessä, jos epidemia Suomeen iskeen.

Tautiviestinnän konkarit Jody Lanard ja Peter Sandman suosittavat aloittamaan valmistautumisen: suunnittelemaan miten toimia kun joku lähisukulainen sairastuu, pohtimaan lastenhoitoa ja iäkkäämpiä sukulaisia ja miettimään miten elämä jatkuu, jos liikkuminen vaikeutuu. Heidän mielestään valmistautuminen on ennen kaikkea henkistä: kun on pohtinut vaihtoehtoja ja varasuunnitelmia, paniikille on vähemmän tilaa.

Lanardin ja Sandmanin tärkein suositus: alkakaa harjoitella koskemaan kasvoja vähemmän. Omien kasvojen koskemisen välttämäminen vähentää merkittävästi sairastumisriskiä. Se on myös aktiivinen harjoite, joka saa aikaan olon, että voi vaikuttaa. Ennen kaikkea, se on henkistä valmistautumista.

Jälleen, emme vieläkään tiedä kuinka vaarallinen tauti SARS2-viruksen aiheuttama covid-19 on. Emme tiedä kuinka laajalti se tulee esimerkiksi Euroopassa leviämään. Syytä paniikkiin ei ole, mutta on syytä varautua.

 

Päivitetty ma 24.2.2020 klo 16.23: Tartuntatautien torjunnasta ja varautumisesta pandemiaan Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. THL:n rooli on seurata ksanainvälistä tiedotusta, kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle, arvioida koronavirukseen liittyviä terveysriskejä ja laatia arvioita tilanteen kehittymisestä.

Kommentit (19)

Vierailija
20/19 | 

Ylen mukaan Suomeen kotiutettiin toinen satsi Wuhanista evakuoituja. Viranomaiset eivät kertoneet, asetettiinko heidät karanteeniin. On tarpeetonta pelon lietsontaa jättää kertomatta, ja mikäli heitä ei laitettu karanteeniin, suorastaan vastuutonta toimintaa viranomaisilta.

Vierailija
21/19 | 

Kiinassa Hubein ulkopuolella virus on pysäytetty. Uudet tartunnat ovat yksittäistapauksia. Esim Hunanissa oli viikko sitten 1004 varmistettua. Viikon aikana löytyi vain 7 uutta tapausta. Hubeissa tartuntoja edelleen on mutta vain 10% siitä mitä viikkoa aikeisemmin. Virus on siis taklattavissa.

Vaarallisuudesta. Voidaan olettaa että merkittävä osa sairastuneista on sairaaloissa. Potilaita on tällä hetkellä 53 000. Heistä 11 000 tila on vakava. Se  on yli 20% sairastavista. Kriittisessä tilassa on vajaa 2000. Se on 4% sairastavista.

Vierailija
22/19 | 

Hyvä juttu, mutta ihanko todella koulut ovat ”käteviä paikkoja lapsille, jotta vanhemmat voivat käydä töissä”? Suorastaan loukkaavaa suomalaista peruskoulua kohtaan.

Vierailija
23/19 | 

Entäs jos yrittäjä sairastuu, maksaako Kela oikeasti rahaa myös heille. En usko. Eihän KELA muutenkaan maksa mitään korvauksia

Yrittäjä
24/19 | 

Kela maksaa yrittäjälle tartuntatautipäivärahaa YEL:n mukaan, joten jos on tavalliseen yrittäjien tapaan maksanut minimi-YEL:iä, kovin suurta päivärahaa ei heru.

Yski hihaan
25/19 | 

Kaikkialla puhutaan vain käsien pesun tärkeydestä mutta pisaratartuntatautien tärkein leviämistie on pisaratartunta. ÄLKÄÄ YSKIKÖ JA AIVASTELKO YMPÄRIINSÄ! Aina hihaan tai huiviin tmv! 2/10 tajuaa tämän (laskepa esim. julkisissa)-> tartuttaa kaikki ympärillään olevat. Tällä menolla taudit leviää vauhdilla!

Vierailija
26/19 | 

Mitä jos saa pienen paketin Wish'ltä ja se oli tilattu marraskuussa 2019 joululahjaksi. Nyt vasta tuli postissa? Mitä pitäisi tehdä vai onko tarvetta mihinkään toimenpiteisiin?

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
27/19 | 

Viruspartikkelit eivät säily tartuntakykyisinä kovinkaan pitkään, korkeintaan joitain päiviä. Tähän mennessä ei ole mitään todistusaineistoa, että tauti olisi levinnyt tavaroiden tai postipakettien välillä.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
29/19 | 

Ainakin joksikin aikaa, mutta sen kestosta ei  ole vielä tietoa. Voi olla, että virukselle kehittyy elinikäinen tai hyvin pitkä vastustuskyky tai saattaa olla, että virus muuntuu niin nopeasti, että ihmisen immuunipuolustus ei enää tunnista sitä vuoden tai muutaman jälkeen, kuten influenssan kohdalla.

Vierailija
30/19 | 

Minkälaisia lääkevarastoja Suomella on tai kuinka nopeasti tänne on saatavilla sopivaa lääkitystä? Positiivisia hoitotuloksia on Aasiassa saatu joillakin jo käytössä olevilla lääkkeillä (klorokiini+HIV-lääke), minkälainen näiden saatavuus on sairaaloissa? Gileadin uutta ja lupaavaa, nyt testattavana olevaa lääkitystä ei varmaan ihan nopeasti tänne saada, vaikka kiinalainen lääkefirma ilmoitti jo kopioineensa lääkkeen ja aloittaneensa massatuotannon (kauanko kestää lisenssi- ja patenttiasiat...?).

Vierailija
31/19 | 

Hei! Ihmettelen otsikon mainintaa "Kaiken takana on loinen". Jutussa ei mainita loisia ollenkaan. Luin kerran ja selasin jutun läpi vielä pari kertaa, tein tekstistä sanahaun, ja osumia tuli vaan otsikkoon.  

Erittäin huolestunut kansalainen
33/19 | 

"THL kertoi sunnuntaina, että se oli testannut 130 influenssanäytettä, ja yksikään näistä ei ollut koronaviruspositiivinen. Tämä kertoo siitä, että laajaa leviämistä ei Suomessa vielä ole. "

Luin jostain, en muista mistä, että nämä olisivat olleet jo pari viikkoa vanhoja näytteitä, ehkä tätä kannattaisi kysyä THL:ltä. Tällä hetkellä influenssaoireellisia testataan vaikka heillä ei olisikaan kontakteja epidemia-alueelle, mikä on hyvä asia. Mutta silti se ihmetyttää että pariin päivään ei olla löydetty yhtäkään uutta tapausta, eli testejä ei varmaankaan tehdä tarpeeksi.

Nyt suomalaisilla on harhakäsitys siitä että tämä ei ole kovin paha tauti ja että Suomessa on vain 7 tapausta, vaikka niitä on hyvin todennäköisesti enemmän ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Vaikka yleensä olen optimisti niin odotan pelolla tulevaa, vaikka olen nuori ja en kuulukkaan mihinkään riskiryhmään.

Martti Pelho
34/19 | 

Suomen terveysviranomaisten ja poliitikkojen viruspuheista ovat kokonaan puuttuneet ohjeistus ja neuvonta, miten kansalaiset voivat kotonaan vahvistaa ja tukea oman immuunipuolustuksensa iskukykya?

Meillähän edelleen käytettävissämme kaikkia ulkoisia pöpöjä, viruksia ja bakteerja vastaan mummon perinteiset kotikonstit;
riittävä uni, lepo ja nesteytys, sipuli, valkosipuli, kotikunnan mehiläistarhaajan aito luonnon hunaja, inkivääri (gingen-juuri) ja joditipat.

THLn vuoden 2012 ja 2017 terveysselvitysten ja valtion ravintoasiain neuvottelukunnan vuoden 2015 jodiselvityksen mukaan Suomessa kansalaisten päivittäisestä ravinnostaan saaman jodin määrät ovat tasaisen jyrkästi laskeneet jo viimeiset 40 vuotta kuin lehmän häntä.

Tuoreessa brittitutkimuksessa (2013) kerrotaan, että Euroopan suolamarkkinoilla uudet jodittomat suolat ovat korvanneet perinteisen jodilisätyn ruokasuolan.

THL saivartelee terveyselvityksessään sillä, että mitkä joditasot voisivat olla Suomessa, jos kansalaiset käyttäisivät vain jodilisättyä ruokasuolaa.

Kun kansalaiset eivät käytä enää peristeistä jodilisättyä ruokasuolaa, niin THLn selvitysten höpinät ovat huijausta Suomen vakavan jodin puutostilanteen salaamiseksi.

Jodin puutostila koskenee Suomessa nyt jo kolmea miljoonaa kansalaista.

Mitkä ovat Suomessa kansalaistemme joditasot vuonna 2018 tai 2020?

Sitä me emme tiedä. Joditasoja ei ole tutkittu virtsakokein vaikka terveyskeskuksissamme ja sairaaloissamme tehdään vuosittain 300 miljoonaa veri- ja virtsakoetta.

Jodi ja sen molekyylijohdannaiset, kilpirauhashormoonit, ovat tärkeä osa kehomme kaikissa toiminnoissa ja erityisesti puolustusmekanismeissamme.

Kun kehomme reseptorit ilmoittavat tunkeilijasta, niin jodin T3-muotoinen kilpirauhashormoni tunkeutuu verenkierrosta solukalvon läpi solun sisälle ja aktivoi solun voimalaitoksen, mitokondrion, puolustustaisteluun tunkeilijan tuhoamiseksi.

Kun jodiarvomme ovat olleet jo vuosisotalla alle lajillemme luontaista tasoa, niin puolutusmekanismimme eivät voi toimia tehokkaasti tai oikein.

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee jaetuttaa maksutta ensiapuna joka talouteen pienet 30 ml joditippapullot (15 % jodi-potassium mikstuura).
Kaksi miljoonaa jodipulloa maksaa vain noin miljoona euroa.

Pätevänä ja kuvaavana hintaverrokkina todettakoon, että vuoden 1992 Suomen valtion hävittäjäkonehankinnan kokonaislasku tulemaan olemaan noin 24 miljardia euroa. Hallitusohjelmaan kirjattujen uusien hävittäjäkoneiden hankintahinnaksi hallitus on ilmoittanut 10 miljardia euroa ja härveleiden elinkaarikustannukset Pentagon on puolestaan arvioinut 50 miljardiksi euroksi!

Jodihan on erittäin halpa ja patenttivapaa luonontuote ja alkuaine, jonka lukuisat terveyshyödyt ovat olleet tunnettuja jo tuhansia vuosia.

Martti Pelho
suuhygienisti
terveydenhuollon preventiikan erityispatevyys
Kuopion KOn lautamies työ- ja virkarikoksissa 1993-97
Saundersfoot
Cymru (Wales)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla