Bengt Holmström voitti tämän vuoden Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon. Kuva: Soppakanuuna / Wikimedia Commons

Kieltäydy kunniasta, Bengt Holmström!

Kaksi ja puoli vuotta sitten kirjoitin Nobel-palkintojen yhteydessä vetoomuksen Bengt Holmströmille. Kirjoitin, että ”Bengt Holmström, olet menestynyt ja arvostettu tutkija, joka ei tarvitse Nobelia asemansa pönkittämiseen. Olet näkyvässä asemassa, ja monet nuoremmat tutkijat pitävät sinua esimerkkinä. Pyydän, että käytät saamasi tilaisuuden hyödyksi ja kieltäydyt vastaanottamasta Nobelia, ennen kuin palkintokomitea huomioi naisetkin riittävällä tavalla.”

Tämä kirjoitus tuli mieleen, kun katselin Helsingin yliopiston Filosofisen tiedekunnan tämänvuotisen promootion kunniatohtorien listausta. Bengt Holmström on yksi yhdeksästä kunniatohtorista. Listalla vain kaksi on naisia. 

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootio järjestetään tällä viikolla. Juhlat kestävät torstaista sunnuntaihin ja näkyvät myös Helsingin katukuvassa muun muassa kulkueiden muodossa. Kyseinen promootio on erityisen lähellä omaa sydäntäni, koska se on kotitiedekuntani järjestämä ja olen kahdesti promovoitu, ensin maisteriksi ja sitten tohtoriksi. Lisäksi omien sanojensa mukaan kyseinen promootio on ”Suomen akateemisista juhlista vanhin, suurin ja kaunein”.

Kunniatohtorius on korkeimpia yliopiston antamia tunnustuksia. Usein tunnustus annetaan huippututkijalle, jolla on jonkinlainen yhteys tunnustuksen antavaan yliopistoon. Lisäksi yliopistot kunnioittavat usein esimerkiksi poliittisia päättäjiä: Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtoreita ovat esimerkiksi kaikki Suomen presidentit, Sauli Niinistöä lukuunottamatta. Niinistön vuoro varmasti tulee tulevien promootioiden myötä.

Joskus taas kunniatohtorin arvon antamisella tavoitellaan mediahuomiota. Tänä vuonna filosofinen tiedekunta nimittää kunniatohtorikseen Iron Maidenin Bruce Dickinsonin, mikä toi kieltämättä näkyvyyttä promootiojuhlalle. Kaksi vuotta sitten LUT-yliopisto nimesi kunniatohtorikseen Mythbustersin Jamie Hynemanin, mikä myös toimi tahkoamalla lehtijuttuja.

Koska kunniatohtorius on yliopiston korkein kunnianosoitus, silmään pistää, että tätä kunniaa suodaan naisille vähemmän kuin miehille. Filosofisessa tiedekunnassa tällä vuosikymmenellä on valittu 46 kunniatohtoria, joista vain 12 on ollut naisia. Nopeasti katsottuna muissa promootioissa tilanne on samansuuntainen. Silmiinpistävää on esimerkiksi eläinlääketieteellisen promootion sukupuolijakauma: vaikka lähes kaikki alaa opiskelevat ovat naisia, vain kaksi kymmenestä kunniatohtorista on naisia.

Yliopistojen pitäisi nostaa esille parhaimpia, pätevimpiä, ansiokkaimpia. Nyt kuitenkin palkittujen listalle näyttää pääsevän helpommin jos on mies.

Niinpä, Bengt Holmström, vetoankin sinuun: kieltäydy kunniatohtorin arvosta kunnes Helsingin yliopiston filosofinen tiedekunta huomioi naisetkin riittävällä tavalla!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla