Tuorlan observatorio. Kuva: Xepheid / Wikimedia Commons

Kulunut viikko on ollut synkkää aikaa suomalaisten yliopistojen tasa-arvomaineelle. Taideyliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto ovat kaikki saaneet kolhun.

Aalto-yliopisto ja Taideyliopisto molemmat nousivat esiin tämän viikon Lauri Törhös-paljastusten yhteydessä. Lauri Törhöstä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Hänen käytöksestään kuulemma tiedettiin laajalti koulussa vuosikymmenien ajan. Törhönen oli elokuvataiteen professori Aalto-yliopistoa edeltävässä Taideteollisessa korkeakoulussa.

Heli Sirviö puolestaan kertoi samassa yhteydessä opiskeluajastaan Teatterikorkeakoulussa. Miesopiskelija raiskasi hänet ja Sirviö puhui asiasta opettajiensa kanssa. Yksi opettajista varoitti, että asian vieminen eteenpäin, rikosilmoituksen tekeminen, vaikeuttaisi hänen näyttelijänuraansa.

Molemmat tarinat kertovat siitä, että ahdistelu, häirintä ja suoranainen väkivalta olivat kiinteä osa korkeakoulujen toimintaa. Se oli laajalti tunnettua, ja jollei hyväksyttyä, niin ainakin vaiettua. Koulun seinät suojasivat kyseenalaista toimintaa.

Omituista uutisoinnissa on ollut, että Aalto-yliopisto tai Taideyliopisto eivät ole ottaneet kantaa siihen mitä niiden edeltäjäkouluissa on tapahtunut. Ne eivät ole ilmoittaneet selvittävänsä asiaa. Ne eivät ole vakuuttaneet nykyisiä ja tulevia opiskelijoita, että nykyään vastaava ei olisi mahdollista.

 

Turun yliopisto palkkasi maaliskuun alusta lähtien astrofyysikko Christian Ottin tutkijaksi Tuorlan observatorioon. Ott tunnetaan nuorena nerona, joka erosi California Institute of Technologystä sen jälkeen kun hänen oli todettu häiriköineen ohjaamiaan väitöskirjatutkijoita.

Buzzfeedin jutusta piirtyy kuva omituisella tavalla häiriintyneestä tutkimusryhmänjohtajasta. Lyhyesti: Ott painosti naispuolista alaistaan tekemään enemmän töitä, rakastui häneen, alkoi sitten epäillä, että väitöskirjantekijä käyttää rakastumista hyväkseen vältelläkseen töitä ja antoi potkut alaiselleen. Tämä kaikki tiedetään tarkkaan, koska Ott kertoi koko tarinan toiselle väitöskirjaohjattavalleen pikaviestipalvelussa.

Yliopisto tutki asian, totesi väärinkäytökset ja asetti Ottin yhdeksän kuukauden palkattomalle vapaalle. Tämän jälkeen Ott olisi voinut palata yliopistoon käytyään häirintäkoulutuksen. Väitöskirjantekijä joutui vaihtamaan yliopistoa, koska hän ei pystynyt jatkamaan työskentelyä yliopistossa, jossa hänen häiriköijänsä vielä jatkoi.

Caltech jatkoi vapaata vielä vuoden ajan, koska Ott oli ottanut yhteyttä opiskelijaan, vaikka yliopisto oli kieltänyt häntä pitämästä yhteyttä heihin. Tämän jälkeen Christian Ott erosi Caltechistä.

Akateemisessa maailmassa on aiemmin ollut tyypillistä, että kohun saattelemana eronneita tutkijoita on rehabilitoitu palkkaamalla heidät – yleensä henkilökohtaisten kontaktien kautta – johonkin muuhun tutkimuslaitokseen, joka ei suhtaudu niin vakavasti alkuperäiseen kohuun. Turusta tuli nyt Christian Ottin turvapaikka, sillä Turun yliopisto on nähtävästi headhuntannut Ottin kahden vuoden työsuhteeseen. Tähän viittaa se, että Turun Sanomien tiedon mukaan tehtävä on täytetty ilman julkista hakua ja Helsingin Sanomissa mainitaan, että useat rekrytointiprosessissa olleet ihmiset tunsivat Ottin entuudestaan.

Turun yliopisto sanoo, ettei Ottilla tule olemaan alaisia tai opetusvastuuta. Yliopistoissa kuitenkin kaikki tutkivat ja kaikki opettavat, joten Ott tulee kohtaamaan opiskelijoita ja väitöskirjantekijöitä. Tiedettä tehdään yhteistyössä, eikä Ottkaan voi yksinään tiedettä tehdä.

Turun yliopiston rehtori toteaa, että Christian Ott on jo kärsinyt rangaistuksensa ja hänet on oikein palkata. Tämä on höpöä, sillä Ott ehti erota Caltechistä ennen kuin yliopisto oli päätynyt rangaistukseen. Turun yliopisto on nyt napannut suojiinsa huippututkijan, joka on selvitysten mukaan toiminut kyseenalaisesti. Tämä herättää tietenkin kysymyksiä Turun yliopiston ja Tuorlan observatorion arvostelukyvystä. Relevantein kysymys on, että jos Ott jälleen rikkoo käytössääntöjä tai jatkaa häiriköintiä, onko Turun yliopistossa haluja, mielenkiintoa tai riittäviä toimintatapoja puuttua asiaan?

 

Tämä viikko ei ole vakuuttanut, että suomalaiset yliopistot työskentelevät riittävän voimakkaasti turvallisten työympäristöjen luomisen eteen.

 

Lisäys 7.2. klo 16:19. Turun yliopiston rehtori on päättänyt antaa Christian Ottille potkut ennen kuin työsuhde alkoikaan. Syytä työsuhteen purkamiselle ei kerrottu, mutta siihen liittyi laaja tiedeyhteisön kuuleminen.

Kommentit (10)

Vierailija
11/10 | 

”Tämä on höpöä, sillä Ott ehti erota Caltechistä ennen kuin yliopisto oli päätynyt rangaistukseen.” Kuitenkin aiemmin todettiin, että Ott oli pantu 1,75 vuoden palkattomalle pakkovapaalle. Koska erottaminen on muutenkin järein keino, mihin korkeakoulu pystyy, niin jos lopputulemana ukon työsuhde joka tapauksessa purkautuu niin mihin perustuu väite, ettei miehelle olisi koitunut asiasta seuraamuksia (tietysti voi olla, että esim. itse eroamalla on saanut jonkun eropaketin, mitä erotettu ei saisi, mutta tämä on spekulointia).

Onko kolumnisti siis sitä mieltä, että Ottia ei voi kukaan enää palkata kukaan ikinä mihinkään? Vai kenties ”voi, mutta aion olla tuomitsemassa kuka hyvänsä sen tekeekin”. Tällaisia rangaistuksia ei yleensä jaeta edes rikoksista (kansalaisluottamustakaan ei enää voi menettää), mutta ilmeisesti niille siis olisi tilausta. Somen aikakausi onkin tuonut vanhan kunnon mob justicen takaisin, joten ehkä vanhat hyvät ajat voivat palailla tässäkin. Olisiko parasta laittaa rikosasioissakin ainoaksi rangaistukseksi elinkautinen, pahantekijäthän voivat uusia tekonsa?

Näennäinen kysely turvallisuudesta on sen verran hyperbolinen (kaksi anekdoottia taekista yleistetään kaikkia yliopistoja koskeviksi), ettei sitä varmaan ole tarkoituskaan ottaa vakavasti. Turussahan mm. puukotettiin satunnaisia ohikulkijoita torilla (uhreja oli paljon enemmän kuin Ottilla!), joten pitää varmaan kysyä että onko Turussa sijaitseva Turun yliopisto turvallinen yhtään kenellekään. Tällaista asennoitumista kuitenkin tiedostava ihminen pitänee paranoiana.

Tietysti on mahdollista, että Ott tekee taas jotain epäsopivaa. Tämä mahdollisuushan on olemassa tietysti kenen hyvänsä muunkin ihmisen tapauksessa. Arvuuttelut yliopiston kurinpitojärjestelmän toimivuudesta voidaan tarkastaa sitten jos jotain tapahtuu, eikä jossittelun päälle rakennettuna jossitteluna. Kukaan ei kuitenkaan ole saanut missään rikollisuutta tai pienempää häiriökäyttäytymistä nollaan, joten ei mikään instanssi – yliopisto tai mikään muukaan – voi muutenkaan sataprosenttisesti taata kenellekään, ettei sellaista voisi esiintyä.

Ihmisten viihtyvyydelle on tietysti ehkä tärkeämpää se mitä uskotaan todeksi kuin se, mikä on totta. Siltä osin viihtyisän työilmapiirin ja turvallisen työympäristön suurin tosiasiallinen vihollinen on moraalihysteriaa ja paranoiaa lietsova moralisti, joka tekee varmuuden vuoksi kaikkien olon kurjaksi vaikka mitään ei tapahtuisikaan.

Vierailija
12/10 | 

Lisäksi on vielä todettava, että sikäli kuin seuraavaksi esitetään että ”salailun kulttuuri” on mahdollistanut kaikkea ja estänyt naisia huomaamasta, että yliopistoilla onkin oikeasti todella vaarallista – huomattava määrä naisia on kuitenkin uskaltanut yliopistoihin hakeutua – niin voinemme huokaista helpotuksesta: niin monesta tuutista on viime aikoina kerrottu, että rikoksista kannattaa ilmoittaa heti eikä kahdenkymmenen vuoden päästä, että se on tuskin enää kenellekään epäselvää. Naisten kollektiivinen infantilisointi ja holhoaminen ”varmuuden vuoksi” voitaneen siis lopettaa.

Vierailija
13/10 | 

Olin tulossa kysymään samaa mitä aiempi vierailija, eikö Ottia vai saisi enää palkata mihinkään? Millainen (sosiaalinen) rangaistus tästä oikein olisi kuulunut saada? Muutenkin BuzzFeedin uutisesta sai kuvan Ottista ennemminkin tunteet ja työn sekoittavasta impulsiivisesta ihmisestä, ei niinkään minään rikollisena pahantekijänä eikä erityisesti naisten häiriköijänä ja ahdistelijana.
Luulenpa myös että yliopistot ovat pääosin hyvinkin turvallisia kaikille, mutta kai ne voivat suorastaan vaarallisinakin nähdä, riippuuhan se ihan siitä mihin vertaa ja mihin vetää rajan turvallisen ja ei-turvallisen välillä.

Vierailija
14/10 | 

Onpa harvinaisen huono ja asiaton kirjoitus, otsikkoa myöten. Surullista että Tiede on lähtenyt mukaan tällaiseen.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
15/10 | 

Minulla ei ole mielipidettä siihen, milloin ja mihin Christian Ottin voi palkata - tämän blogijutun syyttävä sormi osoittaa yliopistoihin. Turun Sanomien linkatusta jutusta (tosin maksumuurin takana) pystyy lukemaan, kuinka Ottin rekrytointi ei ollut tyypillinen yliopistomaailman palkkaus.

Vierailija
18/10 | 

Syksy Räsänen voi varmaan blogistin ohella vastata kysymykseen: Onko Christian Ottin palkkaaminen yliopistolle (mille tahansa yliopistolle) hyväksyttävää vai ei? Jos on, miksi Turun yliopisto ei käy työpaikaksi?

Jos ei ole, niin missä vaiheessa Ott sitten olisi kelvollinen palaamaan tutkimustyöhön? Viiden vuoden päästä, kymmenen? Vai pitäisikö rangaistuksena olla elinikäinen sulkeminen akateemisen yhteisön ulkopuolelle? Ja kuka tämän rangaistuksen määrittelee?

Vierailija
19/10 | 

Kommentoijien kirjoituksen sisällöstä näkee heti kommentin kirjoittajan sukupuolen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla