Hi-viruksen leviämisen voi estää todennäköisesti kokonaan estolääkityksellä. Kuva: NIAID / Wikimedia Commons.
 

Hi-viruksen aiheuttama pandemia, eli maailmanlaajuinen tartuntailmiö, on ihmiskunnan historian tappavin. Virustartunnan on saanut noin 70 miljoonaa ihmisitä ja arviolta puolet heistä on kuollut AIDSin aiheuttamaan immuunipuolustuksen heikentymiseen.

Hiv-pandemia on maailmanlaajuisen terveydenhuollon häpeätapaus. Tautiin reagoitiin hitaasti, jolloin se ehti levitä laajalle, ja vaikka tautia pystytään nykyään tehokkaasti hoitamaan, se silti leviää ja aiheuttaa kuolleisuutta. Tämä on tarpeetonta: jos hiv-tartunnan saanut saa lääkityksen, joka pitää virusmäärän matalana, virus ei leviä eteenpäin. Tartunnan saaneiden riittävän ajoissa lääkittyjen henkilöiden elinajanodote eri eroa niistä, joilla ei hiv-tartuntaa ole. Lisäksi nykyään on olemassa estolääkitys, jonka ottaminen estää tehokkaasti viruksen tarttumisen. Estolääkityksen ansiosta virukselle altistuvat, eli tarttumakykyisiä viruksia kohtaavat ihmiset, eivät saa tartuntaa.

Hiv aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 170 tartuntaa, jotka ovat pääosin yksittäistapauksia. Välillä tauti leviää nopeamminkin Suomen sisällä, kuten keväällä havaitut suonensisäisten huumeiden käyttäjien tapaukset osoittavat.

Kuten kaikissa seksitaudeissa, hivin leviämisestä vastaavat pääosin ne ihmiset, jotka eivät tiedä, että heillä on tartunta. Koska tartunnan havaitsemisen jälkeen leviäminen on helppo tehokkaasti estää lääkkeillä, tärkeintä on tietää kenellä on tartunta ja tarjota heille lääkitys. Siksi on olennaista, että ihmiset käyvät säännöllisesti seksitautitesteissä.

Maailmalla on yhä yleisempää, että riskiryhmiin kuuluvat, kuten homomiehet, käyttävät hiv-estolääkitystä (josta käyteään nimitystä prep, sanoista pre-exposure prophyllaxis). Tämä on loistava kehitys, koska estolääkitys estää viruksen leviämisen. Ehkä kuitenkin paljon merkittävämpi on etu, että estolääkityksen saavien on käytävä säännöllisesti seksitautitestauksessa. Tällöin muutkin seksitaudit jäävät helpommin seulaan.

Hiv-estolääkitys on saapumassa Suomeenkin. THL teki estolääkityksen käyttöönotosta suosituksen alkuvuodesta. Alkuperäisen toimivaksi todetun estolääkkeen, Truvadan, patentit ovat Euroopassa rauenneet ja tämän vuoden toukokuussa halvat rinnakkaisvalmisteet ovat saapuneet suomalaisiinkin apteekkeihin. Suomalaisista sairaanhoitopiireistä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on jo aloittanut lääkityksen tarpeen arvioinnin.

 

Jatkuvan lääkkeidenkäytön yksi suurimmista ongelmista on lääkeaineresistenssin kehittyminen. Hiv on pahamainen sikäli, että se pystyy kehittämään hyvin tehokkaasti resistenssin isäntänsä sisällä. Siksi hiv-lääkitys, kuten estolääkityskin, koostuu useamman tehokkaan lääkkeen yhdistelmästä. Ajatuksena on, että on hyvin epätodennäköistä, että virus kehittäisi vastustuskyvyn molemmillekin lääkkeille.

Hiviä tehokkaampia muuntautujia on olemassa. Erittäin tehokkaat vastustuskyvyn kehittäjät, kuten tuberkuloosibakteeri, vaativat useiden lääkkeiden yhdistelmän - hiv-estolääkityksessä käytetään vain kahden lääkkeen yhdistelmää.

Hivin estolääkityksessä onkin - ainakin teoreettisesti - mahdollisuus vastustuskyvyn kehittymiseen. Vastustuskyky lääkkeitä kohtaan voi kehittyä esimerkiksi, kun estolääkitystä käytetään vaillinnaisesti, eikä lääkitys tapa kaikkia viruksia. Samaten ennen estolääkitystä saatu hiv-tartunta voi altistaa tälle riskille. Ohjeiden mukaisessa käytössä ongelmaa ei pitäisi olla, mutta lääkkeitä käytetään harmillisin harvoin ohjeiden mukaan.

Vastustuskyvyn kehittymistä on seurattu tehokkaasti. Tapauksissa, joissa estolääkitystä käyttänyt henkilö on saanut hivtartunnan (esimerkiksi puutteellisen käytön takia tai koska hänellä oli tartunta jo ennen estolääkityksen aloittamista), ei ole vaikuttanut siltä, että vastustuskykyä luovia mutaatioita olisi ilmennyt. Tämä vaikuttaa lohdulliselta, sillä hiv-pandemian pysäyttäminen tulee vaatimaan runsasta lääkkeiden käyttöä.

Maailmalla kiertää myös lääkeresistentejä hiv-kantoja, mutta nämä ovat harvinaisia: vain joka tuhannes uusista tapauksista johtuu tästä kannasta. Arvion perusteella Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa korkeintaan 0,3% hiv-positiivista kantaa riittävän korkeaa molemmille lääkkeille sietokykyistä virustaakkaa. Tämä lienee yläkanttiin, koska ryhmään kuului yleensä vanhempia, ei enää seksuaalisesti niin aktivisia henkilöitä, joille resistenssi oli kehittynyt tartunnan aikana. Lääkeresistenssi kuitenkin katoaa ajan mittaan, koska resistenteillä viruksilla on heikompi kelpoisuus: ne lisääntyvät hitaammin kuin virukset, joilla ei ole resistenssiä.

Jälleen: lääkeresistenssin kehittymisen kannalta paras on pitää huoli, että uusia tartuntoja syntyy mahdollisimman vähän.

 

Oma ongelmansa on vielä, että monet seksitaudit eivät aiheuta kaikissa tartunnan saaneissa on oireita. Tämä suhde vaihtelee taudinaiheuttajasta toiseen, mutta tyypillistä on, että suurin osa tartunnan saaneista ei koskaan saa oireita, mutta voi levittää tauteja eteenpäin.

Monissa tapauksissa siis itse tautia levittävä ihminen ei tiedä levittävänsä tautia, koska hän ei yksinkertaisesti voi tietää sitä. Paitsi käymällä seksitautitestissä.

 

Muokkaus 11.9.2019 klo 10.05: Muutamia kohtia selvennetty.

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla