Villikaniini. Kuva: Masteruk / Wikimedia Commons

 

Tautien ja loisten merkityksestä puhutaan paljon, mutta kokeneemmankin loistutkijan on vaikea antaa esimerkkejä, joissa tauti olisi tuhonnut kokonaisen populaation. Nyt on tarjolla hyvä ja läheinen esimerkki: Helsingin citykanit vuonna 2016.

Muistatteko vielä viimekesäiset villikaniinien joukkokuolemat Helsingissä? Kirjoitinkin niistä blogiini viime vuoden toukokuussa. Eviran tunnistuksen jälkeen selvisi, että kyseessä on RHD-virus, eli kaniinien verenvuototautivirus (rabbit hemorrhaghic disease virus). Tauti tappaa nopeasti, jo muutaman päivän kuluessa, sisäiseen verenvuotoon ja leviää tehokkaasti. Helsingin kaniinikanta olikin viime vuonna jo aiempia vuosia matalampi, koska kovat talvet olivat verottaneet kantaa. Tautiin kuolleita kaniineja löytyi viime vuonna pitkin Helsingin keskustaa aina heinäkuulle asti, jonka jälkeen tautihavaintoja ei enää tullut. Tauti vaikuttaakin antaneen kohtalokkaan iskun Helsingin keskustan kaniinikannoille, koska Helsingin keskustassa ei ole tämän vuoden kesäkuun puoliväliin mennessä havaittu lainkaan kaniineja. 

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö kaneja olisi ollut Helsingin keskustassa. Niitä saattaa hyvinkin olla, mutta niin vähän, ettei havaintoja tule.

Pääkaupunkiseudulla jyllännyt RHD-viruskanta oli uudempaa tyypiä 2, joka pystyy tartuttamaan ja tappamaan entistä nuorempia poikasia, jopa 15-20 päivän ikäisiä. Tämän ansiosta tuho lieneekin ollut niin täydellinen. RHDV-2 on myös sikäli epämiellyttävämpi kuin klassinen RHD-viruksen kanta, että se pystynee leviämään kotoperäisiin metsäjänikseen ja rusakkoonkin: Australiassa tartunnat rusakoihin ovat yleisiä ja Ruotsissa havaittiin tammikuussa ensimmäinen tautitapaus metsäjäniksessä. Onneksi näiden lajien tiheydet ovat niin matalia, että joukkokuolema on epätodennäköinen.

Ei hätää, kaniinit tulevat kuitenkin palaamaan luultavasti suhteellisen nopeasti takaisin. Kaupungin laitamilla, jossa kaniinikannat ovat olleet harvempia, kaniinit selvisivät oivasti taudista. Viime talvelta on havaintoja muun muassa Espoon Tapiolasta ja nyt kesällä Kirkkonummen Luomassa on todistettavasti ollut runsaasti kaniineja. Onpa Hatikka-palveluun tullut jo ilmoitus kaniineista tämä kesän aikana Taka-Töölössäkin.

RHD-virusta ei enää tämän vuoden puolella ole havaittu pääkaupunkiseudulla, joten virus puolestaan joutui oman tappavuutensa uhriksi. Todennäköisesti kanikanta palaa normaaliksi ja jossain vaiheessa virus palaa aiheuttamaan uuden joukkokuoleman. Pari viikkoa sitten tauti havaittiin oululaiselta lemmikkikanilta - sitä ei tiedetä miten RHD oli päätynyt sille.

 

Kiitokset Eviran Marja Isomursulle tiedoista tämän vuoden tartunnoista ja Helsingin yliopiston Heidi Kinnuselle kaniinihavaintotiedoista! Kaniinihavainnoista voi ilmoittaa Luonnontieteellisen keskusmuseon havaintopalveluun. Metsäjäniksissä ja rusakoissa kiertää myös EBHS-virusta, jonka levinneisyys on tuntematon, joten EVIRA pyytää, että kuolleena löydetyt jänikset ja rusakot lähetetään EVIRAan tutkittavaksi.

Kommentit (2)

Vierailija
4/2 | 

ring the article, and more importantly, your personal experience mindfully using our emotions as data about our inner state and knowing when it's better to de-Escal https://vidmate.onl/ ate by taking a time out are great tools. Appreciate you reading and sharing your story since I can cert

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla