Tuhkarokon aiheuttama keuhkokuume. Kuva: Edwin P. Ewing Jr., CDC / Wikimedia Commons

Loppuvuoden aikana 76 samoalaista on kuollut tuhkarokkoon. Kuolleista lähes kaikki ovat olleet alle viisivuotiaita lapsia. Yhteensä tautitapauksia on ollut eiliseen (joulukuun 17.) mennessä 5 371.

Epidemia on sotkenut elämän Samoalla, sillä kokonaisuudessaan saarilla asuu 200 000 ihmistä. Hallitus on julistanut ulkonaliikkumiskieltoja ja joulujuhlia on peruttu. Tuhkarokkoon on samanaikaisesti sairastunut pari prosenttia saarten asukkaista. Kuolleisuus tautiin on ollut yllättävän korkea.

Australialainen virologi Ian Mackay on tehnyt oivallisen aikajanan tuhkarokon leviämisestä. Lyhyesti: Oletettava epidemian käynnistänyt uusiseelantilainen matkustaja on palannut Samoalta Uuteen-Seelantiin 19. elokuuta. Samoan terveysviranomaiset ovat lähettäneet ensimmäiset epäillyt näytteet tutkittavaksi 30. syyskuuta. Ensimmäinen varmistettu tuhkarokkoon liittyvä kuolema tapahtui 16. lokakuuta ja kuukautta myöhemmin hallitus on julistanut hätätilan, jossa koulut on suljettu ja joukkorokotuskampanja käynnistetty. Julkiset palvelut suljettiin pariksi päiväksi, jotta kaikki saarelaiset saadaan rokotettua.

Tilanne on nyt paranemaan päin: Tartuntatapausten huippuviikko oli viikko 47 marraskuun lopussa ja tällä hetkellä rokotuskattavuus on 94%.

Mitä tapauksesta voi siis oppia? Ensinnäkin, köyhissä maissa tuhkarokko on todellinen vaara, kun sairaanhoito ei ole riittävän tehokasta, ja kuolleisuus tauteihin on korkea. Köyhyys todellakin tappaa.

Toiseksi, rokotuskampanjoiden hetkellinen pysähtyminen on ongelmallista. Vuonna 2018 Samoalla kaksi lasta kuoli väärin annettuun tuhkarokkorokotukseen, ja tämän takia uudet tuhkarokkorokotukset keskeytettiin lähes vuodeksi. Tämä mahdollisti pienten vauvojen rokotekattavuuden hetkellisen romahduksen: vuonna 2017 rokotekattavuus vastasyntyneillä oli 74%, kun vuotta myöhemmin se oli vain 34%. Tuhkarokko on tehokkaimmin tarttuvia tauteja, joka vaatii teoreettisesti 95% rokotekattavuuden, jotta se ei leviä eteenpäin. Rokotekattavuuden romahdus mahdollisti epidemian. 

Kolmanneksi, tapaus herättää kysymyksiä kansainvälisestä vastuusta. Tautiepidemian nähtävästi käynnisti uusiseelantilainen matkustaja. Uusi-Seelanti pyrki aluksi kieltämään osallisuutensa epidemiassa, mutta on myöhemmin myöntänyt todennäköisen tapahtumien ketjun.Tuhkarokko tuli Uudesta-Seelanista yhden uusiseelantilaisen henkilön mukana. Onko Uudella-Seelannilla jonkinlainen vastuu siitä, että heidän kansalaisensa on tuonut tuhkarokon Samoalle?  

Tilannetta ei helpota se, että Uudella-Seelannilla ja Samoalla on historiansa: vuodesta 1914 vuoteen 1962 Samoa oli Uuden-Seelannin siirtomaa. Vuonna 1918 influenssapandemian aikana höyrylaiva Talune toi influenssa Samoalle Aucklandista, Uudesta-Seelannista. Viidesosa samoalaisista kuoli influenssaan. Uusi-Seelanti on tukenut Samoan tuhkarokkokriisin hoitamista rahallisesti, rokottein ja terveydenhoitohenkilökunnallaan.

Samoan tuhkarokkoepidemia jää esimerkiksi tappavasta epidemiasta, joka olisi voitu estää. 

 

 

Kommentit (3)

John Melan
4/3 | 

Nice and great content.

<a href="https://www.songlyricsplace.com/freaky-bih-come-eat-tiktok-lyrics/"> Freaky Bih Come Eat Tiktok Lyrics </a>

<a href="https://www.songlyricsplace.com/and-i-dont-care-whos-watching-tiktok-lyr..."> And I Dont Care Whos Watching Lyrics </a>

<a href="https://www.songlyricsplace.com/why-is-it-so-hard-to-accept-the-party-is..."> Why Is It So Hard To Accept The Party Is Over Lyrics </a>

<a href="https://www.songlyricsplace.com/when-the-sun-shines-we-shine-together-ly..."> When The Sun Shines We Shine Together Lyrics </a>

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla