Hiekassa väijyy loinen jos toinenkin. Kuva: <span class="photographer">Riza Nughara / Wikimedia Commons</span>
Hiekassa väijyy loinen jos toinenkin. Kuva: Riza Nughara / Wikimedia Commons

Jalkapallon MM-kisat Brasiliassa ovat hyvä testi kansainväliselle tartuntatautiseurannalle

Aina neljän vuoden välein tutkijoiden kannattaa julkaista enemmän tai yleensä vähemmän kiinnostavia tutkimuksia, jotka liittyvät enemmän tai yleensä vähemmän jalkapalloon. Nyt on tarjolla helppoa julkisuutta. On ihme, jos selviämme heinäkuun puoliväliin ilman että jossain julkaistaan tutkimus jalkapallon mikrobiomista ja bakteerien liikkumisesta pelaajien välillä. Rollerderby-tutkimus vuoden takaa avasi lupaavan tutkimusuran. Urheilulajeja löytyy niin paljon, että tämän voi toistaa vaikka kuinka monella eri lajilla. Shakki voisi olla kiinnostava.

Viime viikolla alkoivat jälleen jalkapallon maailmanmestaruuskisat. Kisoihin matkustaa arviolta 600 000 turistia Brasilian ulkopuolelta. Tämä ihmismassa herättää myös ihan oikeutettuja – ja todella mielenkiintoisia, jos minulta kysytään - tieteellisiä kysymyksiä. Miten tämä ihmismassa vaikuttaa loisten liikkeisiin?

Ensimmäiset arviot on jo alkuvuodesta esitetty. Loistutkijat helpottivat matkustajien tilannetta julkaisemalla tutkimuksen yleisimmistä Brasiliasta palaavan matkaajan diagnooseista. Turistin voi olettaa kärsivän iho-oireista (aiheuttajana vaeltava toukka), ripulista (syy useimmiten tuntematon) ja kuumeesta (dengue ja malaria).  Loisista ja taudeista ei kannata kuitenkaan liikaa pelästyä. Useimmiten massatapahtumien riskit liittyvät muuhun kuin tartuntatauteihin: liikenteeseen, dehydraatioon tai humalaiseen toikkarointiin. Ihmisten omaa riskikäyttäytymistä ei pidä aliarvioida: esimerkiksi arviolta puolet turistiseksistä paikallisten kanssa on suojaamatonta. Vastuullisinta paikallisten asukkaiden, oman terveyden ja suomalaisen kansanterveyden kannalta on muistaa pestä kädet säännöllisesti ja käyttää kondomia.

Ihotautien yleisyyteen on looginen syy: Brasiliaan mennään monesti aurinkolomailemaan ja rannan hiekka on tehokas tapa saada loiset omaan vartaloon. Vaeltava toukka ei ole yleensä vaarallinen, koska ihminen on näiden kissojen ja koirien loisten vahinkoisäntä. Toukka haluaisi pyrkiä ihon läpi verenkiertoon ja lopulta suolistoon. Ihmiseen sopeutumattomana toukka ei kuitenkaan pääse kaikkien ihokerrosten läpi ja jäävät hitaasti kuolemaan ihoon.

Trooppiset kuumeet ovat hieman vaikeampia. Itse olen pari kertaa palannut Madagaskarilta kuumeen kanssa. Molemmilla kerroilla lääkärissä kuumetta epäiltiin malariaksi, kummallakaan kerralla se ei sitä ollut ja molemmilla kerroilla taudista selvisi parin viikon sairastelulla. Suomalainen tietotaito trooppisten tautien hoitamisessa on sangen ohut. Oma nyrkkisääntöni Madagaskarin matkailussa on ollut, että paikan päällä tunnetaan paremmin eri taudit ja niiden hoito, mutta kun tilanne muuttuu vakavaksi, suomalainen hoito on huomattavasti turvallisempaa.

Tropiikissa kenttätöitä tehneillä on aina jaettavakseen tautitarina jos toinenkin. Itse olen monesta säästynyt, mutta tämä kuumeilu oli kerrassaan jännä. Kuume nousi aina öisin 38 asteeseen ja pysyi päivällä poissa. Puolentoista viikon kuumeilun jälkeen öisin alkoi aina ilmestyä ihottumaa ja kutinaa iholla. Viikon päästä tästä oireet loppuivat. Oma arvaukseni oli, että verenkierrossani oli jotain joka halusi verta imevien hyönteisten kyytiin ja siksi lähti aina liikkeelle öisin. Tropiikissa usein hyttysetkin ovat liikkeellä öisin, puhumattakaan kaikista sängyssä asuvista verenimijöistä. Immuunipuolustukseni kuitenkin pitkällisen kamppailun jälkeen voitti ja lopulta loiset tapettiin ihon läheisyydessä.

Brasilia on loppujen lopulta vähätautinen maa, koska monet tartuntataudit on saatu siellä nujerrettua. Kisojen yhteydessä WHO on kampanjoinut tuhka- ja vihurirokko rokotusten puolesta. Nämä taudit eivät esiinny enää kotoperäisenä Etelä-Amerikassa, mutta turistit voivat tuoda taudit mukanaan ja aiheuttaa paikallisia epidemioita.

Lohdullista on, että jalkapallon MM-kisat järjestetään talvella. Monien tautien, kuten denguen ja malarian ilmaantuvuus on tällöin paljon pienempi. Euroopan tartuntatautivirasto on tehnyt riskiarvion, jonka mukaan on pieni todennäköisyys että Eurooppaan tulee tauteja Brasiliasta. Sen sijaan he arvioivat, että on suuri riski, että MM-kisat edistävät chikungunyan leviämistä Brasiliaan. 

Chikungunya on denguen kaltainen mutta harvinaisempi virustauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Tautia on tähän mennessä esiintynyt vain Afrikassa ja Aasiassa, mutta viime vuoden lopulla tautia havaittiin Karibialla ja muutamassa kuukaudessa se vakiintui osaksi paikallista loiskirjoa. Luultavasti on vain ajan kysymys, että tauti leviää koko trooppiseen ja subtrooppiseen Amerikkaan. Jalkapallon MM-kisojen vuoksi tämä aika tulee luultavasti olemaan hyvin lyhyt. Onneksi tauti on vain harvoin hengenvaarallinen: epämiellyttävänä piirteenä on pitkä toipumisaika, joka iäkkäillä ihmisillä voi johtaa kuukausien tai vuosien nivelkipuihin.

Uusien tautien leviäminen on suomalaisesta toimistohuoneesta käsin katsottuna jännittävää seurattavaa. Tartuntataudit ovat kuitenkin etenkin trooppisissa maissa ja kehitysmaissa elämän ja kuoleman kysymyksiä. Siksi on hyvä, että maailmanlaajuinen valvontaverkosto toimii jo melko hyvin. Suuret yleisötapahtumat ovat myös hyviä, suhteellisen hallituja, koeasetelmia. Näistä kisoista ja tautien leviämisestä voidaan oppia. Seuraava koettelemus maailman tautitaakalle on kesäolympialaiset Rio de Janeirossa vuonna 2016.

Nämä ovat pieniä ja mukavia kokeita siltä varalta, kun seuraava vaarallinen pandemia lähtee leviämään.

Chikungynyan tilannetta voi seurata esimerkiksi ECDC:n sivuilta ja ECDC:n riskiarviosta löytää myös riskiarviot turistien kohtaamista taudeista  MM-kisoissa ja Yhdysvaltain tartuntatautiviraston sivulta löytyy ”kätevä” portugalinkielinen sairaussanasto.

Kommentit (3)

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9330
4/3 | 

"Lohdullista on, että jalkapallon MM-kisat järjestetään talvella. Monien tautien, kuten denguen ja malarian ilmaantuvuus on tällöin paljon pienempi."

 

Lisäksi kisat järjestetään kaupungeissa, joissa tyypillisesti hyttysiä ei juurikaan ole eikä näin muodoin myöskään niiden mahdollisesti levittämiä tauteja. Sama juttuhan pätee myös aasiassa: turha sitä malarian estolääkitystä on ottaa, ellet mene maaseudulle/viidakkoon vaikka kyseessä olisikin ns malariamaa.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
5/3 | 
SamBody

"Lohdullista on, että jalkapallon MM-kisat järjestetään talvella. Monien tautien, kuten denguen ja malarian ilmaantuvuus on tällöin paljon pienempi."

 

Lisäksi kisat järjestetään kaupungeissa, joissa tyypillisesti hyttysiä ei juurikaan ole eikä näin muodoin myöskään niiden mahdollisesti levittämiä tauteja. Sama juttuhan pätee myös aasiassa: turha sitä malarian estolääkitystä on ottaa, ellet mene maaseudulle/viidakkoon vaikka kyseessä olisikin ns malariamaa.

Se vähän vaihtelee. Malariaa ei pääsääntöisesti kaupunkien keskustoissa ole, mutta esimerkiksi denguen yleistymisestä on syytetty kaupungistumista. Ei denguekaan sinne keskustaan yleensä päädy, mutta se vaikuttaa viihtyvän erityisesti kaupunkien laitamilla.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä korkeampi elintaso, sitä pienempi riski näihin tauteihin, niin maan sisällä kuin kansainvälisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla