Naegleria fowlerin erilaisia muotoja. Kuva: <span class="photographer">Yhdysvaltain tartuntatautivirasto</span>
Naegleria fowlerin erilaisia muotoja. Kuva: Yhdysvaltain tartuntatautivirasto

Naegleria elää yleisesti lämpimissä vesissä. Tuntemattomasta syystä se voi joskus iskeä ihmiseen ja syödä keskushermoston.

Vesi on täynnä yksisoluista elämää, josta suurin osa on harmitonta. Vedessä on myös paljon elämää, joka on suurimman osan ajasta harmitonta, mutta joka voi aiheuttaa suuria ongelmia.

Yksi näistä yleisistä, mutta arvaamattomista, pöpöistä on Naegleria fowleri. Se on protisti, eli yksisoluinen aitotumallinen, joka kuuluu ekskavaattien joukkoon. N. fowleri elää mieluiten lämpimässä vedessä ja se esiintyy nähtävästi ympäri maailmaa erilaisissa lämpimissä vesissä, kuten lämpimissä lähteissä, uima-altaissa tai teollisuuden lauhdevesissä.

Protisti elää vapaana vedessä, mutta joskus se voi tartuttaa ihmisen - hyvin harvoin, sillä N. fowleri -tartuntoja on ollut maailmanlaajuisesti vain joitain satoja. Protisti seikkailee uimassa olevan uhrinsa nenään, tarttuu hajuhermoon ja taistelee tiensä aivoihin. Siellä N. fowleri syö keskushermostoa, kunnes uhri kuolee. Kun protisti on päässyt aivoihin, hoitoa ei enää ole - kuolleisuus on yli 95%.

Mikä saa sitten vapaana elävän Naeglerian tunkeutumaan aivoihin? Sitä ei tiedetä. On muutamia epäilyksiä, että esimerkiksi geenin Nfa1 koodaama proteiini olisi tässä merkittävä tekijä, mutta varmaksi asiaa ei tiedetä.

Naegleria ei ole ainut valikoiva taudinaiheuttaja. Parhaiten tutkittu osa-aikainen häirikkö on ihmisen normaaliflooraan, eli tyypilliseen bakteeriyhteisöön, kuuluva Escherichia coli. Usein E. coli ei aiheuta ongelmia, mutta osa kannoista voi aiheuttaa taudin. Kannat eroavat vaarallisuudellaan, esimerkiksi O157:H7 on hyvin vaarallinen E. coli -kanta. Jokaisella kannalla on omat geeninsä, jotka määrittävät sitä pystyykö laji tunkeutumaan suolistosta kehon sisälle, tuottaako bakteeri myrkkyjä ja miten nopeasti bakteeri lisääntyy.

Tekijöitä, jotka edistävät mikrobien taudinaiheuttamiskykyä, kutsutaan virulenssitekijöiksi. Virulenssitekijät voivat edesauttaa mikrobien tarttumista isäntäsoluihin, isännän immuunipuolustuksen välttämistä tai immuunipuolustuksen heikentämistä. Osa virulenssitekijöistä voi liittyä solumyrkkyjen erittämiseen. Tekijät voivat löytyä mikrobien kromosomista tai ne voivat olla liikkuvia geenejä, esimerkiksi plasmideissa tai bakteriofageissa, bakteereita tartuttavissa viruksissa. Liikkuvien geenien ansiosta esimerkiksi bakteerilajit voivat siirtää virulenssitekijöitä lajista toiseen. Esimerkiksi antibioottiresistenssi on yksi tiukkaan lajien välillä siirtyvistä ominaisuuksista.

Tämä onkin yksi keskeisistä tautien evoluution kysymyksistä: Miten virulenssitekijät leviävät taudinaiheuttajien välillä? Miten tietyistä kannoista tulee vaarallisia ja toiset ovat vaarattomia? Miten me voisimme vaikuttaa siihen, että vaarallisia kantoja syntyy entistä vähemmän?

Kommentit (5)

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
6/5 | 

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141006084917.htm

Läheskään kaikkia genomin ominaisuuksia ja ulottuvuuksia, joista osa lienee yleisiä, osa lajikohtaisia, ei liene vielä keksitty.

Esimerkiksi suuri osa joidenkin virusten genomia voi käydä läpi faasitransition, olomuodonmuutoksen, muuttuen kiinteästä aineesta nesteeksi.

Tämä lisää ilman muuta viruksen toimintamahdollisuuksia. Voidaan pohtia, olisiko sillä  tekemistä virulenssin kanssa. Joku tekijä tunkeutumisen kohteena olevassa solussa esimerkiksi voi edistää tai estää faasitransition tapahtumista.

Jopa C- tai D-vitamiinin pitoisuus kudoksissa voi jollakin ihmisyksilöllä olla faasitransition reunaehto.

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
7/5 | 

Virulenssiin vaikuttava syy voi olla paitsi hyökkääjän, myös uhrin ominaisuus. Aivan ensimmäisenä tulee mieleen suoliston mikrobiston vaikutus. Joku tekijä (esim. jonkun bakteerin runsaus tai vähäisyys) mikrobistossa voi altistaa uhrin hyökkääjän pahoille vaikutuksille, kun taas sen puuttuminen voi tuntuvasti lisätä vastustuskykyä.

Suoliston mikrobiotan tutkimus on laajentunut valtavasti kymmenisen vuotta sitten tehdyistä ensi oivalluksista ja laajenee yhä kiihtyvästi, kts. esim.

 http://www.tiede.fi/keskustelu/4002267/ketju/mikrobiomista_uutta/sivu/1#comment4125022

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
8/5 | 
aggris aggris

Virulenssiin vaikuttava syy voi olla paitsi hyökkääjän, myös uhrin ominaisuus. Aivan ensimmäisenä tulee mieleen suoliston mikrobiston vaikutus. Joku tekijä (esim. jonkun bakteerin runsaus tai vähäisyys) mikrobistossa voi altistaa uhrin hyökkääjän pahoille vaikutuksille, kun taas sen puuttuminen voi tuntuvasti lisätä vastustuskykyä.

Uusimmassa Naturessa oli kirjoitus taudinaiheuttaja-termin problematiikasta: http://www.nature.com/news/microbiology-ditch-the-term-pathogen-1.16502 Paljon hyviä pointteja, mutta käsiteanalyysi oli vähän sekava.

Vierailija
9/5 | 

Kiitos artikelista! Minulle selvisi hetki sitten yleistynyt nokkosihottuman syy. Olen allerginen lampaanlihalle! todennäköisesti myös muille punaisille lihoille. En ole käynyt testattavaksi mutte olen melkein täysin varma näiden yhteydestä. Artikkeli valaisi paljon.

Gabriel Katherine
10/5 | 

Romanialainen Gabriel Katherine i meni naimisiin Patrickille, joka on liikemies, kun olin naimisissa hänen kanssaan, kun hänellä oli kaksi lasta, sunnuntaina näki hänen puhuvan naisen kanssa ja sen jälkeen hän alkaa toimia jonkin verran, kun kyselen häneltä, hän kertoi minulle, että se oli entinen tyttöystävä takaisin kouluun, kun mieheni alkoi pysyä myöhään, kun kysyin häneltä, miksi hän valehtelee minulle, kun hän erosi 1 kuukauden kuluttua, he asuivat yhdessä asunnosta täällä taloni ja he elävät hyvin, mutta silti rakastan mieheni ja minä tarvitsen häntä takaisin elämässäni, he olivat yhdessä, joten tulin kosketuksiin dr Sacre'n kanssa, joka lupasi minulle ja hän tuli takaisin minulle kaikki kiitos hänelle on apua, ota yhteyttä sähköpostilla Sacretempleofpower@gmail.com tai soita tai WhatsApp: +2348159768201 apua ja hän auttaa sinua takaisin rakastajaasi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla