Sfinksi, jolla on rinnat, Zürichin Rieterparkissa. Kuva: Roland Zh / Wikimedia Commons

Edellisen blogikirjoitukseni (Miksi miehillä on nännit?) luettuaan kolleegani kysyi, onko millään muulla nisäkkäällä yhtä isot ja ulkonevat rinnat kuin ihmisellä.

Vastaus: ei ole.

Ihminen on ainutlaatuinen monilla tavoin: Naisille kehittyy isot rinnat, vaikka tarvetta imettää ei olisikaan. Rinnat ovat huomattavasti isommat kuin imettämiseen tarvitaan. Kaiken lisäksi rinnat säilyvät menopaussin jälkeenkin.

Tämänkaltainen tieto on evoluutiobiologille mannaa. Mikä voisi selittää ihmisten erilaisuuden? Rinnoilla on todennäköisesti syy olemassaoloonsa, koska ne ovat työläät, vaikeuttavat elämää olemalla tiellä ja niiden ylläpito kuluttaa runsaasti energiaa. 

Törmäämme jälleen normaaliin ongelmaan: vastausta ei vielä tiedetä. Kun kyse on kuitenkin ihmisestä ja lisääntymisestä, selityksiä riittää joka oksalle. Keräsin kymmenen enemmän tai vähemmän hassua teoriaa naisten rintojen olemassaolon syystä. Osa näistä on enemmän, toiset vähemmän vakavastiotettavia. Yksi teoria ei tietenkään sulje pois muiden teorioiden mahdollisuutta.

10. Rinnat ovat esileikkiä varten

Rintojen stimulaatio saa naisessa aikaan oksitosiinin erityksen. Tämä tapahtuu niin imetyksen kuin seksinkin aikana, samansuuntaisin tuloksin. Hormoni vahvistaa naisen ja vauvan suhdetta tai parisuhdetta miehen ja naisen välillä.

9. Rinnat ovat pysyvä seksisignaali

Kun ihmiset siirtyivät liikkumaan pystyasennossa, sukuelinten ja pakaroiden merkitys väheni. Rinnat ovat kätevästi näkyvissä ja innostavat miehet harrastamaan seksiä.

8. Vauvat roikkuvat rinnoista

Ihmiset menettivät karvansa, joten vauvan on vaikea roikkua mukana. Rinnat ovat hyvä rakenne, josta voi pitää tukea karvojen puuttuessa.

7. Rinnat kertovat lisääntymiskyvystä

Rintojen olemassaolo kertoo, että nainen on sukukypsä. Menopaussin tuolla puolen rinnat puolestaan riippuvat, joten niillä voi arvioida milloin lisääntymiskyky on jo loppunut.

6. Pystyasento muutti haluttavaa ruumiinmuotoa

Pystyasentoon siirtymisen jälkeen huomio kohdistuu eri kohtiin naisen vartalossa. Ihmisillä haluttavin ruumiinmuoto on niin sanottu tiimalasimuoto, kun taas muilla ihmisapinoilla naaraiden ylimääräinen rasva varastoituu usein vatsan seudulle.

5. Rintojen koolla ei ole väliä, vaan symmetrialla

Symmetrinen ruumiinmuoto kertoo hyvästä kehityksestä, eli ne ovat laadun tae. Rintojen on oltava niin suuret, että niiden symmetrisyyttä voi vertailla.

4. Rinnat ovat riikinkukon pyrstöjä

Isojen rintojen kantaminen on työlästä: niinpä naiset jotka pystyvät selviämään raskaan taakan kanssa ovat geneettisesti hyvälaatuisia.

3. Rinnat ovat etupakarat

Ihmiset pystyvät paritellessa katsomaan toisiaan silmiin, mutta tällöin ei näe pakaroita. Niinpä rinnat ovat kehittyneet suuremmiksi. Desmond Morris esitti kuuluisan teoriansa jo vuonna 1967. 

2. Rinnat kertovat kyvystä säilöä rasvaa

Rintojen koko kertoo siitä, että nainen on ollut hyvä keräämään ravintoa.

1. Miehet säilyttävät vauvamaisen kiinnostuksen rintoihin

Miesten kehitys on ollut neoteenistä, toisin sanoen tietyt vauvamaiset piirteet ovat jääneet miehillä myöhempiin kehitysvaiheisiin asti. Rintojen hively saa aikuiset miehet tuntemaan samanlaista hyvänolontunnetta kuin vauvat saavat rintojen imemisestä. Tämä edesauttaa parisuhteen muodostumista miesten ja naisten välillä.

+ Bonus-vaihtoehto:

Yleinen ongelma kaikkien teorioiden kohdalla tietenkin on, että ne ovat kivoja tarinoita, mutteivät juuri enempää. Vahvaa todistusaineistoa minkään näistä puolesta on vaikea löytää. Tietenkin on myös mahdollista, että rinnat ovat vain sivujuonne evoluution suuressa tarinassa. Koska ihmisessä on tapahtunut viimeisen parin miljoonan vuoden aikana muitakin muutoksia, rinnat voivat olla linkittyneet jonkun näistä kanssa. Kehityksen mekanismeissa on omituisia yhtymäkohtia, esimerkiksi koiran kesyyntyminen on saanut niiden korvat lerpattamaan. Ehkäpä ihmisenkin muutos yhä sosiaalisemmaksi on voinut sattumalta saada aikaan muutoksia ulkonäössämme? Ehkä...

Kommentit (5)

bos
6/5 | 

Vai ei millään nisäkkäällä ole yhtä isoja rintoja kuin ihmisellä? Eikö kirjoittaja ole nähnyt lehmää? Paikka tosin on eri, mutta samalla maitojuosteella kuitenkin.

maatiainen
7/5 | 

Lehmälle, toisin kuin ihmisnaaraalle, rinnat alkavat kehittyä vasta kun se on hedelmöitynyt.

Chrisle
8/5 | 

Rinnat lämmittää! Ihmisnaaraalla ei ole karvoitusta vauvan suojaksi, mutta rinnoillapa on sellaisia ihme ominaisuuksia, että ne vaihtavat lämpötilaa vauvan kehonlämmön mukaan. Kaksosia imettäessä rinnat voivat olla erilämpöiset, riippuen kummankin kaksosen omasta lämpötilasta. Riippuvat, isohkot rinnat ovat kuin kuumavesipullot imettävällä. Tai jääpussit kesäkuumalla. 

Villapaino Il Paviano
9/5 | 

Rinnoista puhuminen tuntuu olevan selkeästi vielä tabu, varsin epäkorrektia on myöntää niiden biologinen linkittyminen mihinkään seksuaaliseen nykyisessä länsimaisessa keskustelukulttuurissa. Yleensä miesten kiinnostus rintoihin kuitataan raakalaismaisena seksisminä tai lapsen tasolle jäämisenä. Erot rintojen koossa yksilöiden välillä saattavat nimittäin asettaa naiset eri asemaan ja aiheuttaa näin laajamittaista mielipahaa. Korrekti hymähtely ja asian painaminen villaisella taitavat olla parhaimpia lähestymistapoja tässäkin asiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla