Zika-viruksia (siniset pallurat) TEM-kuvassa. Kuva: Cynthia Goldsmith / CDC

Paljon on vettä virrannut Amazonista sitten helmikuisen ensimmäisen zika-postaukseni. Tämän jälkeen zika on levinnyt valtavan laajalle, erityisesti Amerikassa, mutta tiedämme viruksesta vieläkin hyvin vähän.

Joitain asioita tiedetään: Laboratoriohiirissä zika aiheuttaa mikrokefaliaa (pdf). Mikrokefalian diagnosointi sikiövaiheessa on hyvin hankalaa: suuri osa havaituista mikrokefaliatapauksista paljastuvatkin syntymässä normaaleiksi (pdf). Zikan havaitseminen on vaikeaa, koska sen pystyy havaitsemaan vain tartunnan ollessa käynnissä – vasta-aineista tartunnan jälkeen pystyy päättelemään flaviviruksen läsnäolo, mutta taudinaiheuttaja on voinut olla dengue tai chikungunyakin. Tiedämme, että zika muistuttaa suuresti TORCH-taudinaiheuttajia – Toxoplasma, Rubella (vihurirokkovirus), Cytomegalovirus ja Herpes kaikki aiheuttavat vastaavia kehityshäiriöitä sikiössä.

Emme tiedä esimerkiksi sitä mikä tai mitkä hyttyslajit levittävät zikaa. Emme tiedä vielä sitä kuinka suuri riski raskaana olevalla naisella on zika-tartunnan jälkeen synnyttää mikrokefalinen lapsi. Erään arvion mukaan 1-13 prosenttia ensimmäisen kolmanneksen aikana tapahtuneista zika-tartunnoista johtaa mikrokefaliaan. Toisten arvioiden mukaan selvästi alle prosentti.

Brasilia, jossa suurin osa epäillyistä mikrokefaliatapauksista ilmenee, on monin tavoin ongelmallinen: mikrokefaliatapauksia ei ole seurattu kunnolla aiemmin, joten emme tiedä kuinka paljon tapausten määrä on kasvanut ”normaaliin” tasoon verrattuna. Toisaalta, hyvin harvasta mikrokefaliatapauksesta, noin 3%:sta, tiedetään että niiden taustalla on varmasti zika-virustartunta. Tämän takia on ollut vaikea sulkea pois mitään syitä mikrokefalian ilmaantumiseen.

Katse onkin koko kevään osoittanut kohti Kolumbiaa, jossa on toiseksi eniten zika-virustartuntoja Brasilian jälkeen. Kolumbialainen tilastointi on myös ollut paljon kattavampaa ja systemaattisempaa. Tähän mennessä Kolumbiassa on diagnosoitu 4 891 zika-tartuntaa raskaana olevilla naisilla. Zika-positiivisten äitien mikrokefalisia lapsia on havaittu kuusi kappaletta. Yli puolet tartunnoista on havaittu viimeisen kuukauden aikana ja mikrokefalian voi vahvistaa vasta syntymän jälkeen, joten jonkinlainen viive mikrokefliatapauksissa pitäisikin olla. Kolumbian ensimmäinen zika-virustartunta havaittiin viime vuonna 16. lokakuuta, joten jos tartunta on tapahtunut ensimmäisellä kolmanneksella ja jos zika aiheuttaa mikrokefaliaa prosentinkin todennäköisyydellä, tapausten pitäisi lähteä hyvin pian nousuun. Kolumbian tilanne tulee kertomaan paljon siitä, kuinka suuren riskin zika aiheuttaa raskaana oleville naisille ja heidän sikiöilleen.

 

Viime päviinä on sen sijaan pohdittu sitä, pitäisikö kesäolympialaiset perua tai siirtää myöhempään ajankohtaan. Useat lääkärit ja kansanterveyden asiantuntijat ovat vaatineet olympialaisten perumista, koska riski puolelle miljoonalle turistille on liian kova – ja toisaalta he kotimaahansa palatessaan levittävät mukanaan zikaa uusille alueille. (Kannattaa vilkaista parin vuoden takainen kirjoitukseni jalkapallon MM-kisojen vaikutuksesta tautien leviämiseen.) KOK ja WHO puolestaan ovat todenneet, ettei tarvetta kisojen perumiselle ole, koska riski on niin pieni.

Olympialaisten aika, elokuu, on brasilialaisen talven aikaa, jolloin on kuivempaa ja viileämpää. Tämä tarkoittaa, että hyttysten määrä on huomattavasti pienempi – esimerkiksi denguen leviäminen romahtaa talveksi Rio de Janeirossa, koska hyttysten määrä on huomattavasti pienempi. Onkin arvioitu, että noin 1 kisaturisti 31 000:sta saa zikatartunnan.

Tämä on huomattavasti pienempi riski kuin moni muu riski jonka kisaturisti tai urheilija kohtaa trooppisessa massa. Alkoholi, suojaamaton seksi ja huono hygienia yhdessä ovat monta kerta luokkaa suurempi ongelma.

 

Pitkällä aikavälillä zika epäilemättä jää ihmisten kiusaksi. On kuitenkin vielä epäselvää, muodostaako kertatartunta elinikäisen vastustuskyvyn taudille. Jos muodostuu, taudista tulee huomattavasti vähemmän vaarallinen, kun ihmiset ehtivät sairastamaan suhteellisen vaarattoman kuumeen ennen lapsentekoikää: kevyempi versio vihurirokosta, siis.

Samaan aikaan zikan kanssa alueella leviää niin dengue kuin chikungunyakin. Emme vielä tiedä miten nämä kolme taudinaiheuttajaa pelaavat yhteen: ainakin denguen ja chikungunyan yhteistartunta vaikuttaa moninverroin vaarallisemmalta kuin yksi tauti kerrallaan. Zikan vaikutus yhdessä muiden tekijöiden kanssa voi olla paljon pahempi kuin mitä zikan vaikutus yksin olisi.

Miltä maailma näyttää tämän epidemian jälkeen on hyvin avoin: siksi suuret lääkefirmat eivät ole lähteneet, Sanofia lukuunottamatta, kehittämään rokotetta zikaa vastaan. Ne eivät ole vielä vakuuttuneet, että rokotteella olisi markkinoita muutaman vuoden kuluttua, joka rokotteen kehittämiseen kuluu.

 

THL:n sivuilla on uusimmat ohjeet mitä matkustajien kannattaa huomioida lähtiessään zika-alueelle (suojautuminen hyttysiltä) ja mitä kannattaa tehdä palatessa zika-alueilta (turvaseksi).

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla