New Orleansin satamassa havaittiin vuonna 1914 ruttoa, mikä sai aikaan suuren rottien ansoitusoperaation. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
New Orleansin satamassa havaittiin vuonna 1914 ruttoa, mikä sai aikaan suuren rottien ansoitusoperaation. Kuva: Wikimedia Commons

Rutto kiertää ympäri maailmaa, ja välillä ihminenkin joutuu tulilinjalle

”Kun haet rokotteita, niin muistuta lääkäriä, että siinä aseman lähellä on välillä havaittu ruttoa. Kaikille ei tule mieleen.”

Ensimmäinen matkani Madagaskarille seitsemän vuotta sitten oli myös ensimmäinen kertani tropiikissa. Rokotusten, estolääkkeiden ja lääkkeiden määrä oli mittava. Ja toden totta, lääkäri ei ollut tietoinen, että Madagaskarilta löytyy ruttoakin.

Rutto kuulostaa tavattoman keskiaikaiselta - ja sitä se onkin. Pahimmillaan rutto iski pandemiana, joka tunnetaan Mustana surmana. 1300-luvulla Musta surma tappoi arviolta kolmasosan eurooppalaisista. Hygienian parantumisen ja antibioottien takia rutto ei ole enää arkipäiväinen sairaus, mutta tauti ei ole kuitenkaan hävinnyt mihinkään.

Madagaskarilla rutto on yleisimmillään: kymmeniä ihmisiä tappava ruttoepidemia on lähes vuotuinen tapahtuma (esim.  2011, 2013, 2014). Rutto ei kuitenkaan ole pelkästään madagaskarilaisten kiusa: sitä esiintyy jyrsijäpopulaatiossa ympäri maailmaa, joka mantereella, Australiaa lukuun ottamatta. Muun muassa Yosemiten kansallispuistossa, Yhdysvaltain Kaliforniassa, ilmeni 2012 ruttoepidemia, jonka seurauksena kaksi turistia kuoli ja varotoimenpiteenä osa retkeilymajoista suljettiin. 

Tyypillisesti rutto tarttuu täin puremasta ja ilmenee paiseruttona. Jos paiseruton saa hoidettua nopeasti, vaara on suhteellisen vähäinen. Sen sijaan verenkiertoon levinnyt rutto tai keuhkorutto on aina hengenvaarallinen. Keuhkorutto tehostaa taudin leviämistä, koska tällöin bakteerit voivat tarttua ihmisestä ihmiseen pisaratartuntana.

Rutto tuli Madagaskarille tulokaslajin, mustarotan mukana suhteellisen myöhään. Ensimmäinen tunnettu epidemia iski vuonna 1898 ja sen jälkeen rutto pesiytyi Madagaskarin keskusylängölle. Keskusylängön rotat ovat jossain määrin vastustuskykyisiä ruttobakteereille, kun taas merenrantojen rottakannat kuolevat nopeasti tartunnan saatuaan. Miksi näin on – sitä ei tiedetä. Madasgaskarilla vaikuttaa olevan maailman ainoat ruttoa sietävät rotat, kun taas muilla alueilla ruton elinkierto riippuu muista jyrsijöistä.

Kazakstanissa rutto asustelee gerbiilipopulaatioissa. Rutto ilmenee ajoittaisina epidemioina, jotka leviävät täiden mukana gerbiiliyhteiskunnasta toiseen. Gerbiilipopulaatiossa rutto lähtee leviämään, kun gerbiilimäärät ovat korkeita ja täitä on paljon. Näinä gerbiilien esiintymisen huippuvuosina ruttoa voi esiintyä niin paljon, että se tarttuu ihmisiinkin.

Tämä niin sanottu läikkymisilmiö (spillover effect) syntyy, kun taudinaiheuttajien määrä kasvaa niin korkeaksi, että se tarttuu muihinkin lajeihin. Täimäärien kasvaessa rutto leviää helpommin ja ruton määrä gerbiilipopulaatioissa kasvaa. Kun täimäärät kasvavat, täit siirtyvät helpommin muihin eläimiin ja kuljettavat ruton mukanaan.

Läikkyminen on tyypillinen ilmiö villieläimistä ihmiseen hyppivissä taudinaiheuttajista. Esimerkiksi ebola tarttuu ihmisiin, kun virus on yleistynyt lepakkopopulaatiossa niin paljon, että se tarttuu lepakoista muihinkin lajeihin. Suomalainen mahdollinen läikkyjä on Puumala-virus, myyräkuumetta aiheuttava taudinaiheuttaja, joka saattaa levitä metsämyyristä muihinkin lajeihin yleistyessään myyräsyklin nousuvaiheessa.

Mustan surman syyksi on ehdotettu epäonnista useiden tekijöiden samanaikaisuutta: Keski-Aasian gerbiilikanta kasvoi merkittävästi hyvien olosuhteiden aikana ja rutto levisi laajalle alueelle. Kun ilmasto muuttui nopeasti epäsuotuisammaksi, gerbiilit kuolivat ja täit etsivät muita isäntälajeja. Lohdullista on, että vanha tarina rotasta taudin levittäjänä saattaa olla väärä: musta surma levisi ennemmin kauppasaattueiden mukana.

Pelottavaa sen sijaan on, että jos Madagaskarilla rotta voi ryhtyä ruton levittäjäksi, sama muutos voi tapahtua muuallakin maailmassa. Rotan pysäyttäminen on käytännössä mahdotonta ja rutosta voisi tulla taas säännöllinen riesa lämpimillä alueilla.

Kommentit (1)

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2347
2/1 | 

USA:n presidenttiehdokkaat Donald Trump, Ben Carson ja Rand Paul ovat paljastuneet antivaccine-slogani-propagandan levittäjiksi / -nielijöiksi. Eli skeptikot lukee heidät antivaccine-"lahkon" jäseniksi. Tarkemmin rokotekriittisiksi, he eivät kaikkia rokotteita hylkää mutta "kriittisiä" eli valikoivia ovat. Asiaa pahentaa vielä se,  että Carson ja Paul ovat lääkärikoulutettuja ja heidän pitäisi tietää paremmin. Carson on entinen palkittu aivokirurgi joka erotti siamilaiset kaksoset ja sai siitä palkinnon.

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/385783

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/385852

(Alkulähteeni Oracin blogi, Forbes ja IL).

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla