Diginatiivi-käsite kertoo poliittisesta moraalipaniikista.

Opettajan korvaan viime vuoden ärsyttävimpiin trendeihin kuului diginatiivipuheen yleistyminen. Diginatiiveilla tarkoitetaan 1980-luvulta lähtien syntyneitä sukupolvia, jotka ovat kasvaneet digitaalisen teknologian aikana ja siksi eroavat aiemmista oppijoista monin tavoin. Erityisesti korostuu ”digitaalinen ympäristö kotiseutuna”, tai kuten joskus sanotaan, diginatiivit ovat aina ”online”.

Diginatiivi olisi näppärä käsite muuttuvan opetuksen pohtimiseen, ellei sitä olisi otettu niin vakavasti. Kasvatustieteellisessä keskustelussa diginatiiveista on keskusteltu ja käsitettä on kritisoitu. Kaikki toimii siis tieteessä kuten pitää. Sen sijaan huolestun, kun diginatiivi tuodaan poliittisen päätöksenteon perustaksi. Esimerkiksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Uusi Oppiminen –raportissa käsitettä viljellään vapaasti, ilman kritiikin häivää. 

Mikään ei ole maailmassa niin pysyvää kuin muutos. Diginatiivi-keskustelu ei ole ensimmäinen tapaus, jossa tutkijat haluavat nähdä maailmassa merkittävän muutoksen. Kasvatustieteilijä Susan Bennett nimesikin diginatiivin esimerkiksi ”akateemisesta moraalipaniikista”, jossa on enemmän mutua, vetoamista terveeseen järkeen ja hauskoja anekdootteja kuin oikeita tieteellisiä tutkimustuloksia. Bennett väittää, että mitään tutkimusnäyttöä ei ole sille, että juuri tuorein sukupolvi olisi jotenkin erityisen erilainen kuin edeltävät.

Miksi sitten diginatiivipuhe saa vastakaikua poliittisessa keskustelussa? Mikä saa aikaan poliittista moraalipaniikkia?   Veikkaan, että kyseessä on halu helppoihin ratkaisuihin. Koska meillä on nyt erilainen sukupolvi,  kun opetamme tämän sukupolven tavoilla – pilviä, somea ja tabletteja – he oppivat tehokkaasti.

Käsite kaipaa kriittistä tarkastelua siitä minkälainen diginatiivin arkkityyppi on. Tässä tulee puhdas arvaus: keskiluokkaisesta taustasta, kantasuomalainen, kaupunkilainen ja ehkäpä Demin lukija. Todelliset oppilaat ovat kuitenkin jotain muuta: Olemme kaikki erilaisia oppijoita. Meillä kaikilla on erilaiset motivaatiolähteet. Yhtä ratkaisua ei ole olemassa. Ei ole yhtä diginatiiviakaan.

Keskeisin kysymys tietenkin jää vastaamatta: miten opettajan pitäisi opettaa ja miten oppilaiden oppia? Tämä vaatii laajaa keskustelua. Erityisesti pitää muistaa, että muutos opetustavoissa on hidas ja työläs. Kokeilin aikanaan lukiolaisia opettaessani, että heitän pienen ongelman tai kysymyksen ilmaan ja opiskelijat voivat pienessä ryhmässä pohtia vastauksia ja lopuksi kerätään ehdotukset yhteen. Aloittelevalle opettajalle oli järkytys, että kului noin vuosi ennen kuin tästä tavasta tuli luonteva.

Onneksi viimeisen muutaman vuoden aikana opettajien keskuudessa on alkanut selkeä pöhinä: uusia opetusmenetelmiä opettajat ovat testanneet aina, mutta nykyään omille kokeiluille saa helposti laajan tukiryhmän Facebookissa tai blogissa, ja tieto onnistuneista kokeiluista leviää nopeammin. (Opettajat keskustelevat ja jakavat vinkkejä luontevasti internetissä - kuinka diginatiivia!) Järkevä opetushallinto tukisi tätä opettajien omaa kokeilua ja tiedonjakamista, eikä leikkisi muotisanoilla.

(Lisätietoja diginatiividebatista löytyy rutkasti. Suomalaisessa tutkimuskentässä diginatiiveista puhuu erityisesti Kirsti Lonka ja kriittisemmin on suhtautunut puolestaan Reijo Kupiainen.)

Kommentit (2)

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä90452
3/2 | 

Tällaista on näköpiirissä....

Lääkärikoulutus mullistuu koko Suomessa  

Lähes kaikki lääketieteelliset tiedekunnat ovat laittaneet tai laittamassa uusiksi opetussuunnitelmansa. Ensimmäisenä liikkeellä oli Oulu, jossa lääkäreitä on koulutettu uuden suunnitelman pohjalta syksystä 2011 alkaen.

– Uudistuksemme lähti siitä liikkeelle, että maailma on muuttunut ja tietoa on saatavissa kaikilla. Uudessa curriculumissa opiskelijoille pyritään antamaan työkalut hakea sekä evaluoida tietoa kriittisesti ja soveltaa sitä omaan kliiniseen työhönsä, koulutusohjelman johtaja Olli Vainio kertoo.

Helsingissä työn alla oleva uusi opetussuunnitelma lähtee myös siitä oletuksesta, että potilaat ovat ennen lääkärin vastaanotolle tuloaan jo ”googlettaneet” oireensa.

– Potilaat kävelevät sisään tietopankki mukanaan. Ennen vanhaan potilaat olivat tietoumpiossa. Ikävä kyllä kaikki potilaiden tieto ei ole validia, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Risto Renkonentoteaa.

Helsingissä uudet lääkäreiksi opiskelevat saivat viime syksynä iPad-taulutietokoneet. Renkosen mukaan taulutietokoneiden käyttö opetuksessa on ollut huima menestys.

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/laakarikoulutus+mullistuu+koko+suomessa/a965919?s=n

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla