Puutiainen (Ixodes ricinus) on toinen Suomessa borrelioosia levittävistä punkeista. Kuva: <span class="photographer">Felix Fellhauer / Wikimedia Commons</span>
Puutiainen (Ixodes ricinus) on toinen Suomessa borrelioosia levittävistä punkeista. Kuva: Felix Fellhauer / Wikimedia Commons

Helpot ratkaisut ovat houkuttelevia, mutta ne voivat olla vaarallisia.

Kesän tulon tunnistaa siitä, että mediaan ilmestyy kroonisen borrelioosin päivittely. Tätä ovat vuosien mittaan harrastaneet niin Helsingin Sanomat kuin Iltalehtikin. Tämän illan MOT-dokumentti päätti tarttua asiaan koko voimallaan. Kuten MOT-dokumenteissa yleensä, tasapuolista ja järkevää aiheen käsittelyä on turha odottaa.

Borrelioosi on borreliabakteerin aiheuttama sairaus, jotta levittävät veriaterioita metsästävät punkit. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa niin nivel- kuin hermosto-oireita, mutta ensioireiden ilmaannuttua – näistä yleisin ja kuuluisin on pistokohdan ympärille leviävä punertava rengas – tauti on helppo hoitaa parin-kolmen viikon antibioottikuurilla.

MOT käsitteli kroonista borrelioosia, eli sitä että borrelia-bakteeri jää piileksimään potilaisiin ja aiheuttaa monenlaisia oireita. Kroonisen borrelioosin kannattajia on kutsuttu "rinnakkaistodellisuudeksi", koska joukkioon kuuluu niin potilasjärjestöjä, poliitikkoja, lääkäreitä kuin taloudellisesti hyötyviä toimijoitakin. Kroonisen borrelioosin tarinaan kuuluu se, että borreliabakteeria pidetään paholaisesta seuraavana oliona: se kätkeytyy, tuhoaa, kiusaa ja on vaikeasti diagnosoitava. Hoitokin on vaikeaa tai suorastaan mahdotonta, koska se muuttaa muotoaan, jotta voi sietää antibiootteja. "Punkki on Suomen vaarallisin eläin", sanotaan.

Tämä on humpuukia. Borrelioosi on suhteellisen hyvin tunnettu tauti, joka osataan hoitaa hyvin. Antibioottikuuri tappaa bakteerin tehokkaasti. Yhtään varmistettua tapausta ei ole, jossa bakteeri olisi selvinnyt antibioottikuurista. Borrelioosi ei siis jää krooniseksi, vaan oireiden syyt ovat jossain muualla. Krooninen borrelioosi on ihan puhdasta pseudotiedettä. Jotkut väitetyt kroonisen borrelioosin tapaukset on yhdistetty uuteen tartuntaan, jota ei ole hoidettu. Monissa kroonisen borrelioosin tapauksissa ei ole pystytty varmentamaan, että alunperinkään koko tartuntaa on ollut.

MOT lähti mukaan huuhaa-tarinaan täysin palkein. Virallisten hoitosuositusten mukainen lääkärikunta on epäilyttävää, koska se on tekemisissä vakuutusyhtiöiden ja lääkeyhtiöiden kanssa. Lisäksi he vainoavat pseudotieteellisten ohjeiden mukaan toimivia lääkäreitä ja instituutioita. Hieman jäi kertomatta, ettei pseudotieteen puolella varsinaisesti olla puhtaat jauhot pussissa: näistä löytyy hyvä yhteenveto The Lancetin artikkelista (pdf).

Kuitenkin 10-20% borrelioosipotilaista tuntee tartunnan hoitamisen jälkeen yleistä heikkoutta, kipua tai nivel- ja lihassärkyä. Mistä oireet sitten ovat tulleet? Tätä ei tiedetä. Lääketiede kun tuntuu olevan tehokkaampi sulkemaan pois syitä kuin löytämään oireiden syitä. Osa lääkäreistä epäilee, että borrelioosi on ehtinyt aiheuttaa keskushermosto-oireita, ja osan mielestä kyseessä on tartunnan jälkeinen autoimmuuniongelma. (Tätä ei kuitenkaan kutsuta krooniseksi borrelioosiksi, koska taudinaiheuttajat eivät enää jää kehoon.)

Kroonisen borrelioosin kaltaisia tauteja on monia, kuten ympäristöyliherkkyys (johon kuuluu muun muassa sähköallergia) ja fibromyalgia. Kukin tauti voi tehdä elämästä hyvin vaikeaa, yhdenkään aiheuttavaa tekijää ei tunneta, eikä niihin ole myöskään tehokkaita hoitoja. Se on selvää, että oireet on otettava vakavasti, sillä puoskarointi voi johtaa jopa kuolemaan. Monimutkaisiin tauteihin, jonka syitä ei tiedetä, tarvitaan yleensä hyvin yksilökohtaista hoitoa. Ovatko lääkärit valmiita kuulemaan ja ymmärtämään näitä potilaita?

Huuhaan tunnistaa siitä, että se tarjoaa helppoja ratkaisuja, joita lääketieteellä ei ole. Esimerkiksi kroonista borrelioosia hoidetaan kuukausien tai vuosien mittaisella antibioottihoidolla. Tämä ei auta, sanoo vankka tutkimusaineisto. Kuukausien mittainen antibioottihoito voi olla myös vaarallista. MOT hyppäsi tällä kertaa aidosti vaaralliseen kelkkaan.

Borrelioosin jälkioireiden hoitamisessa on vielä paljon selvitettävää, mutta huuhaa ei edesauta tätä työtä lainkaan. Tässä voi jokainen osaltaan auttaa, esimerkiksi kertomalla Turun yliopistolle punkkihavainnoista.

Kommentit (6)

kariluoto
Liittynyt22.1.2014
Viestejä165
7/6 | 

Antibiootit sulattavat kudoksiin kertynyttä dimetyylivirtsahappoa, joka varastoituu kaikkialle kehoon. Verenkiertoon sulanut dimetyylivirtsahappo aiheuttaa borrelioosihoidon jälkioireet.

Oireiden pitäisi helpottaa ajan mittaan, mutta aika voi vaihdella muutamasta päivästä jopa kuukausiin. Mikäli oireita yritetään hoitaa antibiooteilla, oireet voivat voimistua ja levitä, ja aiheuttaa jopa hengenlähdön.

In alimentum sanitas.

Tuomas Aivelo
Liittynyt3.1.2014
Viestejä219
9/6 | 
Hemuli Hemulenssis

Fibromyalgiahan on ihan oikea sairaus, sähköyliherkkyys ei.

"Sairauden perussyytä ei tunneta. Se ei ilmeisesti ole itsenäinen sairaus, vaan oireet voivat kehittyä monella eri mekanismilla.

Fibromyalgian toteamiseksi ei ole mitään laboratoriokoetta. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja siihen, ettei muita sairauksia löydy oireiden aiheuttajaksi.", sanoo Terveyskirjasto.

 

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
10/6 | 

Kollegani sairastui ja häntä hoidettiin monin tavoin, mutta mikään hoito ei tehonnut. Lopulta piti asentaa jo tahdistinkin.

Vuosia kestäneiden turhien hoitokuurien jälkeen jollekin lääkärille kai tuli punkki mieleen. Tutkimukset tehtiin, ja borrelioosihan se oli. Mutta enää eivät uudet hoidot juurikaan auttaneet.

Tämä tapahtui parikymmentä vuotta sitten, joten nykyään diagnoosin teko lienee siitä kehittynyt.. 

pöhl
Liittynyt19.3.2005
Viestejä1005
11/6 | 

Mitä määritelmää tässä käytetään krooniselle borrelioosille? Jukka Hytönen kirjoitti Duodecimin numerossa 13-14/2015 että "Krooninen borrelioosi sen sijaan on kiistanalainen taudinkuva, eikä edes kroonisen borrelioosin käsitettä ole yksiselitteisesti määritelty." Viittaukset artikkeleihin Wahlberg P, Nyman D. Voiko Lymen borrelioosi kroonistua? Duodecim 2009; 125:1269-76 ja Feder HM Jr, Johnson BJ, O'Connell S, ym. A critical appraise of "chronic Lyme disease". N Engl J Med 2007;357:1422-30.

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
12/6 | 
Tuomas Aivelo
Hemuli Hemulenssis

Fibromyalgiahan on ihan oikea sairaus, sähköyliherkkyys ei.

"Sairauden perussyytä ei tunneta. Se ei ilmeisesti ole itsenäinen sairaus, vaan oireet voivat kehittyä monella eri mekanismilla.

Fibromyalgian toteamiseksi ei ole mitään laboratoriokoetta. Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja siihen, ettei muita sairauksia löydy oireiden aiheuttajaksi.", sanoo Terveyskirjasto.

Fibromyalgia lienee syndrooma, ei sairaus. Myös metabolinen oireyhtymä, Downin syndrooma, Sjögrenin syndrooma ovat syndoomia, ei sairauksia, ja kyllä ne siinä määrin kärsimystä aiheuttavat, esimerkiksi tuo keskimmäinen, ja myös fibromyalgiakin, että kyllä sen maallikko mieltää sairautena. Eikös nimittäin fibromyalgiaan nimittäin kuulu kovat kivutkin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla