Urossaiga Gobin erämaassa Mongoliassa. Kuva: Tiarescott / Wikimedia Commons

 

Kirjoitin viime vuonna saiga-antilooppien joukkokuolemasta. Äärimmäisen uhanalaista lajia oli viime vuoden alussa 262 000 yksilöä ja nyt niitä on jäljellä reilusti alle 100 000. Alunperin syyksi arveltiin runsaiden sateiden aiheuttamaa ähkyä, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet todennäköisen syyn kuolemille.

Useat eri laboratoriot ovat löytäneet saiganäytteistään bakteeria Pasteurella multocida. Bakteeri kuuluu saigojen hengitysteiden normaalikasvustoon, mutta voi joskus myös aiheuttaa verenmyrkytyksen. Pasteurella on zoonoottinen bakteeri, tarkoittaen että se voi aiheuttaa taudin myös ihmisellä. Se on joskus myös kotieläinten ja lemmikkieläinten, erityisesti kanien kiusa. Koirien ja kissojen raapimien ja puremien yleisin infektio onkin juuri P. multocida ja monitaituiribakteeri on myös lintujen koleran aiheuttaja - joskus puhutaan kanakolerasta.

Sama bakteeri on aiemminkin tappanut saigoja, mutta ei koskaan näin suurina määrin. Tuhannen taalan kysymys onkin: miksi normaalisti harmiton bakteeri aiheutti joukkokuoleman?

Taudinaiheuttajia, jotka normaalisti ovat harmittomia, mutta voivat joskus aiheuttaa taudin,on tietenkin useita. Kirjoitin aiemmin Naegleriasta. Suoliston asukkeihin kuuluva Clostridium difficile pysyy normaalisti kurissa, mutta suoliston eliöyhteisön horjuminen, esimerkiksi antibioottien kautta, voi johtaa siihen, että bakteeri valtaa koko suoliston ja aiheuttaa ripulin.

Jokin ympäristössä aiheutti sen, että harmiton bakteeri muuttui tautia aiheuttavaksi, vielä samanaikaisesti monissa populaatioissa. Kyseessä voi olla sään muutokset, saigojen ravitsemustilanne, muut bakteerilajit tai mikä tahansa monesta tekijästä. Joka tapauksessa saigojen joukkokuoleman syyn selvittäminen kertoo paljon siitä, missä oloissa opportunistiset taudinaiheuttajat ovat vaaraksi.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kaiken takana on loinen

Tuomas Aivelo on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin yliopistossa. Hän karkaa arjestaan tutkimaan Helsingin viemärirottia, punkkeja ja metsämyyriä Alpeille, pohtimaan biologian oppimista tai ihan vain ihastelemaan loisia.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
Heinäkuu
2016
2015
2014
Sisältö jatkuu mainoksen alla