Pedipalpit tuovat mieleen nyrkkeilyhanskan. Kuva: <span class="photographer">Ryan Kaldari / Wikimedia Commons</span>
Pedipalpit tuovat mieleen nyrkkeilyhanskan. Kuva: Ryan Kaldari / Wikimedia Commons

Joskus pallit täytyy yksinkertaisesti puraista pois

Sana eunukki tuo mieleen rauhallisen ja rauhanomaisen miehen. Ei tulisi mieleenkään, että kivesten poisto tekisi kenestäkään aggressiivisemman. Mutta joillakin eläimillä käy juuri näin.

Tunnetuin esimerkki on Kaakkois- ja Itä-Aasiassa elävä Nephilengys malabarensis. Kuten monilla muillakin hämähäkeillä, myös tämän lajin koiraille parittelu voi olla kohtalokas operaatio. Jos huonosti käy, naaras syö koiraan kesken parittelun.

Jos kaikki menee hyvin, koiras ei silloinkaan selviä vammoitta. Yli 80 prosentissa tapauksista koiraan penis tai penikset jäävät kiinni naaraan sukuaukkoon. Kyllä, sanoin penikset: Hämähäkkikoiraiden penis – rakenne, jolla koiras siirtää sperman naaraan sukuaukkoon –  sijaitsee pedipalpin kärjessä. Koska sillä on kaksi pedipalppia, sillä on myös kaksi penistä. Samoin naaraalla on kaksi sukuaukkoa.

Penikset eivät  jää kiinni naaraan sukuaukkkoon tuosta vain; koiras puree ne irti. Penikset on suunniteltu siten, että vielä irti ollessaankin ne jatkavat sperman pumppaamista naaraaseen. Näin koiras hedelmöittää naaraan siinäkin tapauksessa, että naaras syö sen. Suurin osa spermasta pumppautuu penisten jo ollessa irti isännästään, ja koko siittämistapahtuma saattaa kestää puoli tuntia. Kun viimeiset siittiöt siis tavoittavat naaraan, koiras on saattanut olla syötynä jo hyvin tovin.

Koiraalla on toki hyvä syy purra peniksensä poikki ja jättää ne kiinni naaraaseen. Kun seurava koiras koettaa paritella naaraan kanssa, sen sukuaukoissa onkin tulpat. Valitettavasti  asiassa on ensimmäisen koiraan näkökulmasta pieni pulma. Jos toinen koiras nimittäin on riittävän uuttera ja nopea, se voi poistaa tulpat ja päästä parittelemaan naaraan kanssa.

Slovenialaiset tutkijat ovat seuranneet eunukkihämähäkkien elämää ja julkaisseet siitä useita tutkimuksia. He ovat tarkastelleet etenkin tilannetta, jossa koiras on jäänyt parittelun jälkeen henkiin, mutta menettänyt molemmat peniksensä. Mitä ne tekevät?
Tulokset ovat osoittaneet, että täysin toisin kuin ihmisillä, eunukkihämähäkeillä koiraista kuoriutuu todellisia raivopäitä. Eunukeiksi tulleet koiraat puolustavat naarasta erittäin aggressiivisesti eivätkä päästä toisia koiraita sen lähelle.

Tämä kaikki on luonnollisesti linjassa evoluution kustannushyöty -analyysin kanssa. Koska koiraalla ei enää ole sukuelimiä, se ei voi lisääntyä. Siksi se keskittyy suojelemaan investointiaan, joka on kypsymässä naaraan sisällä. Kun kokeellisesti osalle koiraista on jätetty molemmat pedipalpit tai edes toinen, niiden halut naaraan suojeluun ovat olleet vähäisemmät.

Pedipalppien menettämisessä on myös eräs aspekti, jota harvoin tulee ajatelleeksi. Hämähäkeillä on aika iso penis – ainakin kun molemmat lasketaan yhteen. Kun ne purraan irti, hämähäkki pääsee eroon merkittävästä taakasta. Kun taakka on poissa, se voi käyttää energiaansa naaraan puolustamiseen.

Slovenialaiset tutkijat selvittivät tätä puolta laittamalla hämähäkkejä kasvatusastioihin ja tökkimällä ne liikkeelle pensselillä yhä uudestaan, kunnes ne eivät enää jaksaneet liikkua. Osa hämähäkeistä oli eunukkeja, osa puolieunukkeja (toinen pedipalppi tallella) ja osalla oli molemmat pedipalpit.

Tulokset osoittivat, että molemmilla pedipalpeilla varustetut hämähäkit jaksoivat juosta 15 minuuttia, puolieunukit kolmanneksen pidempään ja eunukit jopa 80 prosenttia pidempään. Penikset ovat hämähäkeille siis melkoinen taakka.

Taakasta puheenollen, maailmanennätys taitaa kuulua hämähäkkilajille nimeltä Tidarren sisyphoides. Tällä lajilla koiraan ja naaraan kokoero on huomattava: koiraan massa on vain yksi prosenttia naaraan massasta. Kun kokoero on näin suuri, koiras tarvitsee paritteluun verrattain suuren peniksen - ja sellaisella sitä on todella siunattu. Koiraan pedipalpit ovat niin suuret, että ne vastaavat 20 prosenttia koiraan massasta. Ne hidastavat hämähäkin kulkua, tekevät siitä kömpelön ja täytynee moisen massan kantaminen käydä voimillekin.

Mikä on koiraan ratkaisu liian suuren peniksen ongelmaan? Kun se tulee aikuiseksi, se käärii toisen pedipalpeista seittiin ja vääntää sen poikki. Kyseessä on siis vapaaehtoinen peniksenpoisto. Se myös kannattaa. Tulanen yliopiston tutkijat juoksuttivat rinnakkain yksi- ja kaksipeniksisiä yksilöitä, ja havaitsivat niiden suorituskyvyssä selvän eron. Yhdellä pedipalpilla varustetut yksilöt olivat nopeampia, ketterämpiä ja kestävämpiä.

Eunukkihämähäkeistä:

http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/8/5/733.full.pdf+html

Tidarren -hämähäkeistä:

http://jeb.biologists.org/content/207/15/iv.full

Lisää Tidarren -hämähäkistä

http://scienceblogs.com/pharyngula/2006/06/28/the-burden-of-bearing-a-massiv/

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla