Ristihämähäkki. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Ristihämähäkki. Kuva: Wikimedia Commons

Ruokavalio on muuta kuin luultiin.

Hämähäkit eivät ole niin yksipuolisia lihansyöjiä kuin olemme tottuneet ajattelemaan. Brittiläis-sveitsiläinen tiimi todisti hiljattain, että jopa 25 prosenttia ristihämähäkkien ravinnosta tulee verkkoihin takertuneesta siitepölystä.

Tutkijoiden mukaan hämähäkit söivät siitepölyä silloinkin, kun hyönteisiä oli saatavilla, joten siitepöly ei ollut hätäapuruokaa. Itse asiassa siitepöly-hyönteisravintoa syöneet hämähäkit olivat paremmassa kunnossa kuin pelkästään hyönteisillä kasvatetut hämähäkit, joten ainakin ristihämähäkeille siitepöly voi olla se lisäravinto, jota ne tarvitsevat optimaaliseen ravitsemukseen.

Tutkijat Dirk Sanders Exetererin yliopistosta ja Benjamin Eggs Bernin yliopistosta myös varmistivat, etteivät hämähäkit syöneet siitepölyä vahingossa samalla kun ne söivät verkkonsa. Heidän mukaansa moni siitepölypallonen oli niin suuri, ettei sitä voi syödä vahingossa, vaan hämähäkkien oli sulatettava se ensin samalla tavalla kuin hyönteisravinto.

 Jos hämähäkit todellisuudessa ovatkin kaikkiruokaisia,  maailman ainoa täysin vegetaarinen hämähäkki ei enää näytä niin suurelta luonnonoikulta. Vuonna 2009 tutkijat nimittäin raportoivat Keski-Amerikassa elävästä kauniista hyppyhämähäkistä (Bagheera kiplingi), jonka pääasiallista ravintoa ovat akaasian tuottamat rasva- ja proteiinipitoiset pallerot lehdyköiden kärjessä.

Nämä pallerot akaasia on tuottanut muurahaisille, jotka ravintoa vastaan suojaavat puuta vihollisilta. Muurahaiset eivät suvaitse hämähäkkiä samalle apajalle, minkä vuoksi hämähäkki välttelee niitä aktiivisesti.

Hämähäkille tehty isotooppianalyysi osoittaa, että sen ravinto on pääosin kasvisperäistä, joskin se voi napata muurahaisen toukan silloin tällöin ravinnokseen.

Vinkiksi suomalaisille tutkijoille: Miksi ette selvittäisi mahtavatko kukissa vaanivat rapuhämähäkit juoda ravinnokseen mettä, ja jos juovat, kuinka säännöllistä se on?

Siitepölyä syövistä hämähäkeistä kertoo yksityiskohtaisemmin PlosOne.

Huumoria lopuksi: Jeesuksen kasvot pizzapohjassa ovat vanha juttu, mutta kaikenlaisia muitakin naamoja voi etsiä mitä epätodennäköisimmistä paikoista. Seuraavassa@FacesPics Twitter-tilin satoa: Taideblogin keräämää satoa parhaista paloista sekä laajempi valikoima.

 

Kommentit (7)

Chair
Liittynyt6.9.2005
Viestejä2833
8/7 | 

Mitähän vegetaristit sanoisivat tuollaisesta vegetaristin määritelmästä?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
9/7 | 

Mikä lienee kirjaskorpionin herkkuas? Luulen, että ne ovat kirvat. Siksi annoin ekättikirjaskorpionilleni kerran mahtavan kirvan. Mutta lemmikkini ei älynnyt lopettaa ateriaansa vaan halkesi.

https://www.google.fi/search?q=kirjaskorpioni+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=s4jVUtPdJYHl4wTj-4DgBA&ved=0CCwQsAQ&biw=1024&bih=538

https://www.google.fi/search?q=kirva+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=N4nVUu-MKsm74AShooDgDg&ved=0CC8QsAQ&biw=1024&bih=538

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
12/7 | 

Lähetetty 15.1.2014 klo 2:29Viesti 5843/5843

Poista viestiMuokkaa viestiä

Microbiol Rev. 2013 Sep;37(5):699-735. doi: 10.1111/1574-6976.12025. Epub 2013 Jun 17.

The gut microbiota of insects - diversity in structure and function.Engel P, Moran NA. Hyönteisten suoliston mikrobiotaa on tutkittu vasta vähän. Useilla hyönteisillä on suolistossaan paljon vähemmän bakteereita, leviä ym. kuin esim. ihmisellä. Hyönteiset kuitenkin hyödyntävät suolistonsa mikrobiotaa kommunikaatiossa, immuunisuusjärjestelmässä, loisien ym. torjunnassa ja ruoan käsittelyssä.

Sosiaalisilla hyönteisillä kuten mehiläisillä, muurahaisilla ja termiiteillä on muita laajempi spektri erilaisia bakteereja ym. suolistossaan. Ne kuuluvat osana hyönteisten kieleen, keskusteluun, ja niitä jaellaan toisillekin yhteisön jäsenille..

Hyönteisten ruoansulatuskanavat poikkeavat toisistaan usein jyrkästi, mistä johtuen myös niiden sisältö, mikrobiota, saattaa olla erilainen.

https://www.google.fi/search?q=insects+digestive+system&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=bNTVUvTUA-HoywOc3ICQBw&sqi=2&ved=0CCwQsAQ&biw=1024&bih=538

Mehiläisten joukkokuolemien arvoitus lienee jo ratkaistu. Ellei näin olisi, veikkaisin mikrobiotaa ja antaisin mehiläisille probiootteja..

Abstract

Insect guts present distinctive environments for microbial colonization, and bacteria in the gut potentially provide many beneficial services to their hosts. Insects display a wide range in degree of dependence on gut bacteria for basic functions. Most insect guts contain relatively few microbial species as compared to mammalian guts, but some insects harbor large gut communities of specialized bacteria. Others are colonized only opportunistically and sparsely by bacteria common in other environments. Insect digestive tracts vary extensively in morphology and physicochemical properties, factors that greatly influence microbial community structure. One obstacle to the evolution of intimate associations with gut microorganisms is the lack of dependable transmission routes between host individuals. Here, social insects, such as termites, ants, and bees, are exceptions: social interactions provide opportunities for transfer of gut bacteria, and some of the most distinctive and consistent gut communities, with specialized beneficial functions in nutrition and protection, have been found in social insect species. Still, gut bacteria of other insects have also been shown to contribute to nutrition, protection from parasites and pathogens, modulation of immune responses, and communication. The extent of these roles is still unclear and awaits further studies.

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
14/7 | 

Niin kova peto kuin hämähäkki onkaan, löytää se silti jopa itseään pienemmän voittajan

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiepisti%C3%A4iset

Tämä on kiinnostava juttu! Eräs perulainen hämähäkki tekee verkkoonsa lehdenpaloista valehämähäkin, jonka takana se itse väijyy. Herää kysymys hämähäkin tietoisuudesta - kuinka se ilman vähäisintäkään tietoisuutta osaisi "laskea" esim. valehämähäkin jalkojen luvun sitä rakentaessaan.

Joku syyttäisi mielellään evoluutiota; hämähäkki olisi valehämähäkin rakentamalla saanut valintaedun eikä kyseessä olisi kuin automaattinen toimintosarja. Tietoisuuden integroituneena informaationa selittävän teorian (IIT) kehittäjä Giulio Tononi kannattaa kuitenkin näkemystä, jonka mukaan pienimmilläkin olioilla on tietoisuutta

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305632306224

http://www.biolbull.org/content/215/3/216.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla