Kuva: <span class="photographer">Ssgt. Derrick C. Goode, U.S. Air Force</span>
Kuva: Ssgt. Derrick C. Goode, U.S. Air Force

Joskus täytyy ensin kuolla, että voi elää.

Pittsburghin yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu uskalias kliininen koe, joka on kuin tieteisfilmistä, eivätkä sen eettiset kysymyksetkään ole pienimmästä päästä. Kliinisessä tutkimuksessa ensiapuosastolle tuotu potilas "jäädytetään kuoliaaksi", minkä jälkeen hänet herätetään henkiin.

Kuoliaaksi jäädyttäminen tapahtuu injektoimalla potilaan verenkiertoon kylmää suolavettä, kunnes ruumiin lämpötila laskee noin kymmeneen asteeseen ja kaikki hänen elintoimintonsa lakkaavat. Potilas on siis käytönnössä kuollut. Kun operaatio on ohi, ruumis lämmitetään asteittain entiseen lämpötilaansa, ja potilas elvytetään.

Kaiken tämän tarkoituksena on ostaa lisäaikaa kirurgien työlle. Jos potilas on menettänyt niin paljon verta, että hänen sydämensä on pysähtynyt, lääkäreillä on yleensä vain viitisen minuuttia aikaa antaa lisäverta ja saada sydän jälleen toimimaan. Tässä tilanteessa valtaosa potilaista menehtyy.

Kun ruumis kuitenkin jäädytetään elottomaksi, lääkäreille jää tunti aikaa korjata vauriot ennen kuin potilas palautetaan elämään. Pilottitutkimukseen valitaankin vain vakavimmin vahingoittuneet potilaat.

Hypotermian lääketieteellinen käyttö ei ole uusi idea. Esimerkiksi avosydänleikkauksessa sydän täytyy pysäyttää, ja tällöin verenkiertoa pidetään yllä sydän-keuhkokoneen avulla. On kuitenkin tapauksia, jolloin sydän-keuhkokonetta ei voi käyttää, ja silloin kirurgit ovat turvautuneet hypotermiaan. Erinäisissä pilottitutkimuksissa keho on tällöin jäähdytetty noin 18 asteeseen, jolloin elintoiminnot lakkaavat, ja kirurgit voivat tehdä leikkauksensa.

Hypotermian käyttö kirugiassa on kuitenkin ollut kokeiluluontoista. Tämä johtuu siitä, että se ei ole vaaratonta. Vaikka hypotermialla pyritään nimenomaisesti estämään aivovaurion syntyminen, liian pitkään jatkuva hypotermia voi aiheuttaa aivovaurion. Siksi menetelmä ei taida olla rutiininomaisessa käytössä missään.

Samat hypotermian vaarat ovat mukana myös tuoreessa pilottitutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan eettiset kysymykset tuoreessa tutkimuksessa ovat kuitenkin pienemmät kuin käytettäessä hypotermiaa normaalissa kirurgiassa. Jos vaihtoehtona on lähes satavarma kuolema, suurin osa tuskin kieltäytyisi hypotermiasta. Tutkijat pitävät menetelmää turvallisena, sillä he ovat kokeilleet sitä satoihin koiriin ja sikoihin. Eläimet ovat tervehtyneet normaalisti, ja koirat ovat jopa muistaneet vanhat temppunsakin.

Tutkijat ovat jakaneet tietoa tutkimuksesta kaupunginosiin, jossa ihmisillä on suuri vaara tulla ammutuksi. Samalla ihmisille on tarjottu mahdollisuus kieltäytyä hypotermiaelvytyksestä. Tämä tapahtuu pitämällä ranneketta, joka kieltää elvytyksen hypotermialla, mutta ei muilla tavoin. Tutkimus on ollut käynnissä keväästä lähtien, mutta tutkijat kieltäytyvät kertomasta, kuinka monta potilasta – vaiko yhtään – heillä on ollut.

Asiasta kertoi New York Times:

http://www.nytimes.com/2014/06/10/health/a-chilling-medical-trial.html?_r=1

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla