Komeetan tuhotöitä 1600-luvun piirroksessa.
Komeetan tuhotöitä 1600-luvun piirroksessa.

Mätiä kananmunia, kissanpissaa, karvasmantelia

Kun komeetta seuraavan kerran pyyhkäisee maapallon ohitse, voi olla syytä pitää nenästä kiinni. Euroopan avaruustutkimuskeskuksen ESA:n tuoreen analyysin mukaan komeetoissa haisee mätä kananmuna ja kissanpissa.

Tiedot pohjautuvat Rosetta-luotaimen tekemiin mittauksiin komeetan nimeltä 67P/C-G hajujäljestä. Komeetta lähestyy koko ajan aurinkoa ja sen lämmetessä siitä irtoaa haihtuvia yhdisteitä, joita luotaimeen asennetut sensorit nuuskivat.

Jo aiemmissa mittauksissa komeetasta havaittiin haihtuvan vettä, hiilimonoksidia, hiilidioksidia, ammoniakkia, metaania ja metanolia. Nyt, kun komeetta on 400 miljoonan kilometrin päässä auringosta, yhdisteitä on tullut roppakaupalla lisää. Näitä ovat formaldehydi, rikkivety, syaanivety, rikkidioksidi ja hiilisulfidi.

Tutkijoiden mukaan oli yllätys, että yhdisteitä havaittiin näin paljon, vaikka komeetta on vielä verrattain kaukana auringosta.

Yhdessä nämä yhdisteet muodostavat rikkaan hajumaailman, jonka hallitsevia piirteitä ovat rikkivedyn mädän kananmunan tuoksu, ammoniakin pistävä vanhan pisuaarin haju ja formadehydin läpitunkeva ja henkeäsalpaava haju. Tähän sekoittuvat vielä häivähdys syaanivedyn karvasmantelia, rikkidioksidin etikanleyhähdys ja lemahdus alkoholia.  

Tutkimuksessa ei ole kyse vain komeetan tuoksusta, vaan pyrkimyksestä selvittää komeetan kemiallinen koostumus, mikä puolestaan kertoo olosuhteista, joissa komeetat aikoinaan muodostuivat. Yhden komeetan hajuprofiili ei myöskään kerro sitä miltä muut komeetat haisevat, mutta tarkoituksena onkin nimenomaisesti päästä vertailemaan eri komeettoja, kunhan niidenkin kemiallisesta koostumuksesta saadaan tietoa.

Sikäli kuin asiasta mitään ymmärrän, komeettojen haju on pitkälti sitä, miltä varhainen maapallokin haisi. Useimmissa näkemissäni kuvauksissa varhaisen maapallon hajua kuvataan mädän kaalin hajuksi ja se johtuu pääasiassa rikkivedystä.

Analyysistä kerrottiin ESA:n sivuilla:

http://blogs.esa.int/rosetta/2014/10/23/the-perfume-of-67pc-g

Kommentit (1)

Arto Vuorela
2/1 | 

Olisiko mahdollista kouluttaa koira etsimään meteoriitinpalasia maastosta? Hiljattain Venäjällä etsittiin ja löydettiin maasta kohdealueelta kaksi murikkaa ihan vain näköhavaintoihin perustuen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla