Baobab-puu on kuvattu Kruegerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa. Se on suojeltu ja sitä pääsee katsomaan vain aseistetun vartijan kanssa.
Baobab-puu on kuvattu Kruegerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa. Se on suojeltu ja sitä pääsee katsomaan vain aseistetun vartijan kanssa.

Yhdysvaltalainen valokuvaaja Rachel Sussman on kiertänyt ympäri maapalloa ja kuvannut maapallon vanhimpia organismeja.

Työn tuloksena on syntynyt hieno valokuvakirja The Oldest Living Things on Earth. Sussman antoi minulle ystävällisesti luvan julkaista kolme kuvaa kirjasta blogissani.

Henkilökohtaisesti minua sykähdytti eniten tarina Etelä-Afrikan maanalaisesta metsästä. Sillä tarkoitetaan jonkinlaista varpukasvustoa, josta 99 prosenttia on hiekan alla. Toisin sanoen, ainoastaan varvun ylimmät lehtivät latvat pilkistävät esiin hiekasta, ja nekin vain pieneksi hetkeksi.

Kun näitä lehdyköitä katsoo, mistään ei voi päätellä, millaisesta kokonaisuudesta tässä "metsässä" on kysymys. Jos kaivaa maan alle, huomaa, että kyseessä on yksi valtava yksilö, jonka varret kiemurtelevat laajalla alueella ja lehdet vain pilkistävät esiin sieltä täältä hiekan päälle.  Kyseessä on siis hieman sama asia kuin sienirihmastossa, jonka itiöemät voivat pulpahdella esiin laajalla alueella.

Koska kasvi elää käytännössä kokonaan hiekan alla, se on suojassa monilta vaaroilta. Siksi se on hyvin pitkäaikäinen - Sussmanin kuvaaman yksilön uskotaan olleen 13 000 vuotta vanha. Kasvin uskotaan sopeutuneen elämään hiekan alla suojautuakseen alueella säännöllisesti raivoavilta pensaspaloilta. Maanalaisina metsinä kasvavia lajeja on Etelä-Afrikassa useita. Muualta maailmasta vastaavia metsiä ei tavata.

Valitettavasti en saanut tähän blogiin kuvaa maanalaisesta metsästä, mutta ei se paljon miltään näytäkään. Sen sijaan seuraava kuva on melko hätkähdyttävä. Ihanalta vihreältä tyynyvuorelta näyttävä kasvi kuuluu samaan ryhmään kuin porkkanat ja persilja.

Azorella compacta, eli llareta tai yareta, kasvaa Andien vuoristossa 3000-4500 metrin korkeudessa. Se on sopeutunut ravintoniukkaan ympäristöön ja suoraan auringonvaloon eikä se kasva varjossa. Se on hyvin hidaskasvuinen laji, minkä vuoksi kuvan kasvuston arvellaan olevan yli 2000 vuotta vanha. Andeilta tosin tunnetaan jopa 3000 vuotta vanhoja kasvustoja.

Toinen hätkähdyttävä kasvi on Namibian aavikon Welwitschia.

Vaikka kuvasta voisi toisin päätellä, Welwitschialla on vain kaksi lehteä. Ne vain kasvavat joka vuosi, ja koska yksilöt voivat elää yli kaksi tuhatta vuotta, lehdistä tulee pitkiä. Kasvaessaan ne hajoavat kärjestä. Welwitschia on ryhmänsä ainoa laji, jolla ei ole lähisukulaisia. Sitä pidetäänkin elävänä fossiilina.

Welwitschia kukkii joka vuosi, mutta siementen mahdollisuus selvitä uudeksi kasviksi riippuu sateista. Jos sateita ei tule tai ne jäävät vähäiseksi, ei tule kasvejakaan. Tästä syystä Welwitschiasta on edustettuna vain tietyt ikäpolvet – ne, joille taivas soi riittävästi vettä. Kuvan yksilö on 2000 vuotta vanha.

Rachel Sussmanin kotisivut: http://www.rachelsussman.com/

Blogin kuvat ovat Rachel Sussmanin.

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla