Kuvan lentoalus ei ole Skunk Riot. Droetsch/WIkimedia
Kuvan lentoalus ei ole Skunk Riot. Droetsch/WIkimedia

Miehittämättömien lentoalusten rauhanomainen käyttö ei aina ole rauhanomaista

En muista missä Indiana Jones -elokuvien sarjassa sankarimme seikkailee intialaisessa kaivoksessa. Meininki on kuitenkin rankkaa; isokokoiset partaukot ruoskivat säälittä hinteliä orjia kaivoskäytävien pimeydessä.

En ole koskaan käynyt kaivoksessa Amazonilla, Papua Uudessa-Guineassa tai syvällä Afrikan sydämessä, mutta joskus mietin, että onkohan niiden todellisuus kovin kaukana ylläolevasta kuvauksesta. Maailmassa on paljon esimerkkejä siitä, että jos kaivosmiehet lakkoilevat, protestit tukahdutetaan kovin ottein. Hiljattain Etelä-Afrikassa, Lonminin platinakaivoksen lakossa, kuoli yli 30 ihmistä; suurin osa kaivosmiehiä, mutta osa vartijoita ja poliiseja.

Lonminin kaivoslakko on myös yksi syy siihen, miksi eteläafrikkalaiset kaivosyhtiöt ovat kiinnostuneet uudesta miehittämättömästä lentoaluksesta. Kyseessä on siis amerikkalaisittain drone, "kuhnuri", pieni 8-kopterinen kauko-ohjattava alus, jollaisista on puhuttu paljon viime aikoina. Ne voivat kuljettaa pommeja, vakoilla ja salakuvata, ja siksi niiden on väitetty mullistavan tulevaisuuden sodankäynnin.

Eteläafrikkalaisen Desert Wolf -yhtiön kehittämä "kuhnuri", Skunk Riot, on kuitenkin suunniteltu tukahduttamaan protesteja. Siinä on mukana pippuri/chilipatruunoita, joita se voi ampua protestoivaan väkijoukkoon. Lisäksi siinä on väri- ja muovikuulia ja tilauksen mukaan muita ei-tappavia aseita. Tulivoimaa ei koneesta todellakaan puutu. Se ampuu 80 pippuripatruunaa sekunnissa, mikä pysäyttäisi norsulaumankin polvilleen.

Kauko-ohjattavassa kuhnurissa on video- ja lämpökamerat. Näiden avulla ohjaaja voi merkata väkijoukosta ihmiset, joilla on aseita, ja ampua heitä punaisella värikuulalla tai merkata pahimmat vandaalit sinisellä. Tällainen värikoodaus auttaa luonnollisesti protestin jälkiselvityksessä. Kuhnuri on varustettu myös strobovaloilla, mikä sokaisee ja harhauttaa pimeässä, sekä kovaäänisellä.

Kuhnureita voidaan varmasti hyödyntää moniin rauhanomaisiin tarkoituksiin, mutta Skunk Riot on tylyydessään omaa luokkaansa. Miksi nostaa palkkoja tai parantaa työoloja kun protestit voidaan pysäyttää huipputeknologialla? Ensimmäiset tilaukset yhtiö on saanut nimenomaisesti eteläafrikkalaisilta kaivosyhtiöiltä. Mutta olisihan protestikuhnureille käyttöä missä tahansa, missä nuoret kokoontuvat osoittamaan mieltään oikeudenmukaisemman maailman puolesta suuryhtiöiden etuja vastaan.

Onkohan jossakin jo kehitteillä vartijakuhnuri? Sellainen, joka partioi kaivoksissa ja antaa sähköiskun, jos työläiset näyttävät laiskottelevan. Sellainen pitäisi saada joka työpaikalle.

Lisätietoja voi etsiä Googlesta nimellä Skunk Riot drone.

Kommentit (3)

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
4/3 | 

Lakkoilu aseena on kaksiteräinen miekka. Se rakentaa ja tuhoaa. Englannin teollisuuden alasajo ryydittyi lakkosumalla tyhjänpäiväisistä syistä. Jotain sam,ankaltaista koettiin suomessa juuri kun luottamusmiehen saama lakitoimiston kirje johti satamien sulkemiseen päiväksi. Kun se pääsee riistäytymään mielivallaksi, se tuhoaa työilmapiirin ja yhteistyöhengen. Suuria lakkovoittoja etsitään nyt malliksi afrikan maista joissa ihmisoikeuksia on poljettu ainna eikä pahiten nyt. Uudella teknologiaqlla käydään jo sotaa, niin miksei vähemmän raakoja toimia. Suuri luonnonystävä Obama allekirjoittaa päivittäin lennokeilla tehtävien murhiern määräyksiä maissa joille ei ole julistettu sotaa.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9407
5/3 | 

Mitenkä lie Skunk Riotin panssaroinnin laita? Samainen tekninen kehitys lasertähtäimineen vaikkapa E-Assa helposti saatavilla oleviin kivääreihin kun on myös sen vastapuolen käytettävissä, eli asia ei suinkaan ole noin yksioikoinen...

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla