
Apu auttaa.
Kuvittele, että kärsit unettomuudesta, päihdeongelmasta tai uhkapeliriippuvuudesta, ja haluat siihen apua. Kuulet, että sillä tai tällä klinikalla on hoito-ohjelma, joka kuulostaa siltä, että se voisi sopia sinulle, ja hakeudut klinikalle haastatteluun. Klinikalla täytät kyselylomakkeen, jossa udellaan taustatietoja tilanteestasi, ja hoitoon pääsysi riippuu siitä, mitä vastaat kysymyksiin. Toisin sanoen, sovellutko hoito-ohjelmaan vai et.
Tämä on tilanne monilla päihdeklinikoilla, mutta myös tutkimuksissa, joissa selvitetään erilaisten hoito-ohjelmien vaikutusta. Mutta miten selvittää, onko hoito-ohjelma tehokas sisältönsä vuoksi vai siksi, että ihmisistä tuntuu hyvältä saada mitä tahansa apua?
Australialais-kanadalais-yhdysvaltalainen tutkijatiimi löysi hyvin elegantin tavan haarukoida yllä olevaa kysymystä. He rekrytoivat tutkimukseen lähes kaksisataa alkoholiongelmaista, jotka halusivat vähentää alkoholin juomista. Kuten edellä olevassa esimerkissä, he täyttivät lomakkeen, jonka perusteella päätettiin, ketkä heistä pääsisivät lyhyeen interventio-ohjelmaan.
Käytännössä tutkijat kuitenkin jakoivat osanottajat kahteen ryhmään. Ensimmäiselle ilmoitettiin, että he olivat päässeet hoitoryhmään, mutta heidän pitäisi odottaa hoito-ohjeita neljä viikkoa. Tämän lisäksi kirje sisälsi kullekin henkilökohtaista tietoa siitä, kuinka reippaasti heidän juomisensa ylitti suositellut raja-arvot.
Toisen ryhmän kohdalla sen sijaan tutkijat uskottelivat, että vastauskirje itsessään oli interventio-ohjelma, mutta käytännössä se sisälsi saman informaation kuin mitä ensimmäinenkin ryhmä sai.
Näin tutkijat saivat luotua tutkimusasetelman, jossa molemmat ryhmät saivat samanlaisen materiaalin, mutta toiset ajattelivat joutuvansa odottamaan apua ja toiset ajattelivat, että apu on tässä ja nyt. Tämä ero näkyi myös tuloksissa, kun tutkijat haastattelivat kaikkia osanottajia neljä viikkoa myöhemmin. Ihmiset, jotka ajattelivat saaneensa apua, olivat vähentäneet juomistaan turvalliselle tasolle. Ihmiset toisessa ryhmässä sen sijaan eivät merkittävästi vähentäneet juomistaan odotusaikana.
Tulosta on vaikea tulkita muutoin kuin että pelkästään tunne siitä, että heitä on autettu, sai ihmiset vähentämään juomistaan. Tulos on linjassa myös monien aikaisempien tutkimusten mukaan, joiden mukaan odotuslistalle joutuneiden potilaiden tila ei kohene odotusaikana millään tavalla. On ajateltu, että odotuslistalle joutuminen saa ihmiset passiivisesti odottamaan hoidon alkamista eivätkä he näe sinä aikana mieltä muuttaa käytöstään.
Tulevaisuudessa alkoholismia voitaneen hoitaa vaikuttamalla suoliston mikrobiotaan. Joitakin negatiivisia vaikutuksia probioottiseen järjestelmään on jo havaittu, vaikka tutkimus on vasta aivan alkuvaiheessa. Myös hieman kohtuullisempi alkoholin kulutus vaikuttanee mikrobiotaan. Vaurioiden laaja-alainen korjaaminen, joka muutaman vuoden kuluttua on aivan jokapäiväistä, voi vaikuttaa esim. hilliten juomishalua
http://alcalc.oxfordjournals.org/content/48/suppl_1/i17.1.short?rss=1
Olen työskennellyt itse päihdehuollossa, nähnyt alkoholismia läheltä ja kaukaa vuosikymmeniä, ja olin myös itse alkoholisti vuoden 2007 kevääseen, joten tiedän, mistä puhun.
Alkoholismin hoito on nimenomaan alkoholismin hoitoa, sen ylläpitoa.
Olen kehittänyt tietojeni ja kokemukseni pohjalta hoitoprotokollan jolla saa kuivilla olevan alkoholistin viinanhimon katoamaan 24 tunnissa. Sama hoito ehkäisee vieroituksessa esiintyviä kramppeja ja deliriumia erittäin tehokkaasti, lyhentää vieroitusta, ja ehkäisee uudelleen retkahdusta. Hoidon aikana on pidättäydyttävä alkoholista täydellisesti, mutta hoidon päätyttyä suhde alkoholiin näyttäisi normalisoituvan tämänhetkisen kokemuksen valossa.
Hoito toimii kaikkiin riippuvuuksiin, myös käyttäytymisriippuvuuksiin, yhtä nopeasti valtaosalla potilaista. Hoitoa on kokeiltu potilailla.
Asiaa olisi tutkittava terveydenhuollon taholta, mutta sieltä ei löydy poliittista tahtoa.
In alimentum sanitas.
Jos kykenisimme juomaan vain lasillisen tai kaks päivässä... Taidamme olla "liian juppoja" siihen?
“Study: Moderate alcohol consumption boosts body’s immune system.”
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-12/ohs-sma121713.php
Minä osaan taas ehkäistä alkoholismia ennalta ajatukseni voimalla pitkällä aikajänteellä. Aloitan nyt heti, jos olet valmis laittamaan tonnin vedon suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin puolesta.
Rakennetaan Suomi yhdessä!
Ketkä me? Suurin osa suomalaisista käyttää alkoholia kohtuudella.
"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Noh sitten tilanne on tutkimuksen valossa hyvä.
Saako kahvia juoda?
Olen tarjonnut 10,000€ ellei hoito vaikuta multippeliskleroosin oireita lievittävästi. Kaikki kyseisen foorumin asiantuntijat olivat vuorenvarmoja, että hoito ei toimi, mutta kukaan ei ilmoittautunut hakemaan sitä kymppitonnia. Einstein oli oikeassa ainakin ihmisen typeryyden suhteen, se on ääretön.
Voin demonstroida hoidon tehoa valvotussa kokeessa epäilijän valitsemilla koehenkilöillä. Homma kestää vuorokauden.
In alimentum sanitas.
Mitä foorumia tarkoitat?
Olettaen että olet ihminen, pätee tämä lause siten myös sinuun. Miksi oletat että typeränä voisit kehittää mitään?
Jos tästä saadaan ihan virallinen sopimus aikaiseksi, niin hommaan sulle kyllä koekaniinin. Epäilen kyllä likviditeettiä, mutta katotaan nyt. Paperit pitää saada kyllä ensiksi valmiiksi, ennen kuin lähden ihmisiä vaivaamaan.
Alkoholi on paskin päihde. Tarjotaan vaan parempia päihteitä tilalle niin huonoista tavoista pääsee helposti eroon.
Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire