Francisco Goya (1799)
Francisco Goya (1799)

Mitä jos ne eivät ole minkään värisiä?

Koetin miettiä uniani. En muistanut yhtään aivan viime ajoilta, mutta viimeisen vuoden aikana olen nähnyt joitakin mieleenpainuvia. Kun oikein pinnistelen muistiani, nämä unet olivat melko värittömiä. Ei ehkä täysin mustavalkoisia, mutta en niitä värillisiksikään kutsuisi.

Kysyin asiaa tuttavalta. Hän oli nukkunut edellisen yön kissan vieressä – mikä oli harvinainen tapahtuma – ja näki siinä unta, että kissa oli unessa pudotellut pyllystään loismatoja hänen tyynylleen. Hän vannoi, että matosissa oli kellertävä väri. En tosin ole täysin varma, oliko tämä vitsi.

Kysymystä unien väristä on pyöritelty tieteellisessä keskustelussa pitkään. Aihetta tutkittiin melko intensiivisesti 1940- ja 1950-luvuilla, ja tuolloin tutkimukset osoittivat, että suurin osa ihmisistä näkee unensa mustavalkoisina. Esimerkiksi vuonna 1942 tehdyssä selvityksessä havaittiin, että  collegeikäisistä opiskelijoista 40 prosenttia ei koskaan nähnyt värillisiä unia, 31 prosenttia näki värillisiä unia vain harvoin ja 10 prosenttia näki värillisiä unia usein tai hyvin usein.

Joissakin tuon ajan tutkimuksissa epäiltiin myös, että unien värillisyys voisi olla yhteydessä mielenterveyteen. Toisinpäin sanottuna, jos ihminen näki usein värilliisiä unia, hänen mielenterveytensä ei ollut kohdallaan. Tapia, Werboff ja Winokur haastattelivat vuonna 1958 sairaalaan muista kuin psykiatrisista syistä tulleita potilaita ja kysyivät heiltä unien väristä. Vain 9 prosenttia heistä raportoi näkevänsä joskus värillisiä unia. Sen sijaan neuroottisista miehistä 12 prosenttia ja neuroottisista naisista 21 prosenttia näki värillisiä unia.

Myöhemmissä tutkimuksissa värillisten unien osuus on  selvästi lisääntynyt. Hyvä esimerkki on Dundeen yliopiston tutkijan Eva Murzynin vuonna 2008 tekemä selvitys. Hän haastatteli 60 vapaaehtoista heidän unennäöstään. Vapaehtoisista puolet oli alle 25-vuotiaita ja puolet yli 55-vuotiaita.

Jo 1940-luvulla pohdittiin, vaikuttivatko tuolloin yleistyvät värilliset elokuvat siihen, minkä värisiä unia ihmiset näkivät. Samaa pohti Murzyn ja hänen tuloksensa paljastivat mielenkiintoisen yhteyden.

Alle 25-vuotiaista vain 4,4 prosenttia näki musta-valkoisia unia. Yli 55-vuotiaat Murzyn jakoi kahteen ryhmään: 1. Niihin, joiden kotona oli lapsena ollut väritelevisio. 2. Niihin, joiden kotona oli lapsuudessa ollut mustavalkoinen televisio.

Erot puhuivat paljon. Ensimmäisestä ryhmästä vain 7,5 prosenttia näki mustavalkoisia unia. Toisessa ryhmässä mustavalkoisia unia katsoi peräti 25 prosenttia.

Tämä panee tietysti kysymään, johtuvatko omat värittömät uneni siitä, että minulla oli kotona lapsuudessani mustavalkoinen televisio. Mutta panee se kysymään muutakin. Nimittäin miksi mustavalkoisen television katsomisella olisi niin suuri vaikutus unennäköön vielä vuosia sen jälkeen, kun mustavalkoisen television aika on ohitse? Se ei tunnu käyvän järkeen.

Samaa asiaa on pohtinut myös filosofi Eric Schwitzgebel. Hän on ehdottanut, että unilla ei välttämättä ole väriä lainkaan. Tai toisin sanoen, unilla voi olla väri samalla tavalla kuin kirjan tarinalla on väri. Kun luet kirjaa ja kuvittelet sen tapahtumia, näetkö sen värillisenä? Onko tarina mustavalkoinen kunnes kirjailija kuvailee maiseman intensiivisiä värejä?

Mutta unohtakaamme hetkeksi unten värit. Miten on muiden mielten tapahtumien laita? LSDn vaikutuksen alaisena ihmiset raportoivat näkevänsä säkenöivän kirkkaita värejä sisältäviä hallusinaatioita. Myös malarialääke meflokiiniin aiheuttamassa psykoosissa ihmiset ovat raportoineet painajaismaisista hallusinaatioista, joissa on erittäin terävät ja kirkkaat värit.

Mielenkiintoisen tarinan on kertonut myös neuropsykiatri Oliver Sacks. Hän sairastui verkkokalvon syöpään ja menetti osan näkökentästään. Sacksin aivot eivät kuitenkaan hyväksyneet, että hän oli menettänyt näkönsä, joten ne syöttivät sokealle alueelle arvailujaan siitä, mitä siinä olisi pitänyt olla. Sacks, toisin sanoen, näki hallusinaatioita, ja mitä nuo hallusinaatiot olivatkaan? Kirjaimia.

Tarkemmin sanoen ne olivat kirjaimien osia. Oli normaaleja aakkosia, heprealaisia aakkosia, kreikkalaisia aakkosia, riimuja ja kaikkea sinne päin. Mielenkiintoisesti nämä hallusinaatiot muuttuivat, kun Sacks poltti kannabista. Kannabiksen vaikutuksen alaisena kirjainten pätkät alkoivat kokoontua yhteen ja muodostivat lyhyitä sanoja. Lisäksi kirjaimiin tuli arvatkaa mitä. Värit!

Kommentit (23)

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
24/23 | 

Minulla on aina ollut värillisiä unia, enkä osannut pitää sitä mitenkään ihmeellisenä, kunnes psykoterapeuttini osoitti hyvin voimakasta mielenkiintoa unieni väreihin. (Mielenterveys ja värilliset unet?)

Yksi voimakkaimmista unikokemuksistani liittyy myös väreihin. Sisältö sikseen, mutta siinä pääosassa olivat värit, jotka olivat kuin peiteväreillä väritettyjä. Tummia, intensiivisiä ja tasaisia ilman sävyjä. Värit olivat tummansininen, vihreä ja punainen.

Mulla on muutenkin hyvin rikas yöllinen elämä ja maailma. Joskus pääsen jopa itse ohjaksiin! Aamulla sitä saa taas ihmetellä

MUOKKAUS!!! PEUKUTA TÄTÄ VIESTIÄ YLÖSPÄIN JOS NÄET VÄRILLISIÄ UNIA. PEUKUTA ALAS JOS UNESI OVAT MUSTAVALKOISIA. UNETTOMAT ÄLKÖÖT PEUKUTTAKO.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
25/23 | 

Ennemmin uskoisin värittömiin uniin kuin mustavalkoisiin. Elikä kun ihminen ei erikoisesti kiinnitä väreihin huomiota, hän ei niitä pane merkillekään.

Itse en ajattele unen sisällä värejä sen kummemmin, mutta kyllähän niitä heti ON jos niihin jotenkin kiinnittää huomiota. Yhden ainoan mustavalkoisen unijakson muistan, ja siinä unessa ihmettelin itsekin että mitenkäs näin, kun astuin jostain ulos ja siellä ulkona oli mustavalkoista. Kyseinen uni oli tietoinen uni eli ns. lucid-uni (selväuni). Niissähän unennäkijä on tietoinen siitä että hän näkee unta. Helpoiten niitä ilmeisesti näkee kun aivot ovat hivenen häiriintyneet (esim. aamu häämöttää ja heräilee välillä, ja nukkuu huonosti mutta nukkuu kuitenkin ja päivätietoisuus sekoittuu unitietoisuteen).

Uskon että unissa pystyy tekemään ja kokemaan ihan mitä tahansa jos uskoo että pystyy...

tyy
Liittynyt21.11.2009
Viestejä870
26/23 | 

Unet ovat aina kiehtoneet minua, olen ollut innokas unien katselija jo 50+ vuotta.

Kokemukseeni ja luonnontieteen harrastukseeni pohjaten päädyn siihen tuntemukseen, että kysymys unien värikylläisyydestä on täysin merkityksetön; värien kokemisesta ei voi mitenkään ainakaan nykytekniikalla tehdä objektiivisia ja toistettavia kokeita.
Subjektiiviset kokemukset tuskin sellaisenaan sisältävät relevanttia todistusaineistoa ja mikäkin  olen sitä mieltä, että kysymys unien väreistä ei tarkota mitään, joten siihen ei voi vastata.

Tosin mie olen yleensä väärässä ja kukapa tietää.

--

Muoks:

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle on selvää, että väri voi tarkoittaa vain silmän havaitseman valon aallonpituutta. Mutta unessa on kyse jostain aivan muusta kuin valon havaitsemisesta.

Ihmisen havaitsema väri on aina subjektiivinen, se on varmaa. Yksinkertaisin esimerkki on värisokeus, mutta yleisellä tasolla ei ole mitään syytä olettaa, että kukaan toinen kokisi värit samalla tavalla kuin juuri sinä.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
27/23 | 
tyy

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle on selvää, että väri voi tarkoittaa vain silmän havaitseman valon aallonpituutta. Mutta unessa on kyse jostain aivan muusta kuin valon havaitsemisesta.

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle lienee myös selvää, että minkä tahansa näkemiseen tarvitaan valon aallonpituutta. Tämän säännön mukaan unessa minkä tahansa havaitsemisesta on kyse muusta kuin valon havaitsemisesta. Kuitenkin kiistatta näemme unissamme jotain, joten yhtä hyvin voimme myös nähdä värejä siinä kuin mitä tahansa muutakin. Ihan vaan sillä perusteella, että näemme ilman valoa yhtään mitään.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
28/23 | 

No ainakin muistan yhden selkounen, jossa nimenomaan halusin keskittyä yksityiskohtiin, koska tajusin näkeväni unta ja unen rakenne kiinnostaa minua kovasti. Huomasin että erään kappaleen heijastukset vaikuttivat uskottavilta ja väritkin olivat kohdallaan. Muistan ihmetelleeni näitä yksityiskohtia ihan tietoisesti että "aika jännä miten aivoni voivat luoda tämän kaiken". 

くそっ!

Reifengas
Liittynyt30.5.2010
Viestejä5321
29/23 | 

Värillisiä ovat uneni yleensä. Äskettäinkin poimin unessani sieniä, joiden väriä en tuntenut.

Säkenöiviä värejä en onneksi yleensä näe edes unissani, koska silloin on kyseessä migreenikohtaus.

Eiköhän tv:n mahdollinen vaikutus uniin johdu siitä, että sitä on töllötelty illalla juuri ennen nukkumaanmenoa. Värit mukaan lukien.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Marssilainen
Liittynyt29.3.2005
Viestejä3337
30/23 | 

En ole koskaan nähnyt väritöntä unta. Kaikissa unissa on aina yhtä selkeät värit, kuin valvemaailmassa.

Television vaikutus on varmaan höpöpuhetta. Ihminenhän näkee värejä ympärillään kaiken aikaa ja meillä oli kotona mustavalko telkkari ja silti unet olivat väreissä lapsenakin.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

käyttäjä-3779
Liittynyt12.5.2014
Viestejä1785
31/23 | 

Kunpa vaan joku tietäisi, mitä unien näkeminen oikein on.  Mutta kukaan ei tiedä. On vain muutamia ylimalkaisia hypoteeseja, joista yksi kuuluisimmista on Turun yliopiston psykologian professori Antti Revonsuon (löytyy haulla netistä).

Jos esimerkiksi taistelisin rosvoja vastaan valveilla ollessa, kiinnittäisin tuskin huomiota taivaan sinisyyteen tai metsän vihreyteen. Taistellessani rosvoja vastaan unessa en myöskään paljoa kiinnitä huomiota väreihin, vaikka niitä unessa olisikin.

Yleensä ne unet, jotka muistan herättyäni, ovat sisältäneet niin paljon kaikkea jännittävää tai kiihottavaa aineistoa, että niiden näkemisen aikana ei ole pahemmin värejä tarkkaillut. Usein herättyä muistan kuitenkin siellä olleen värejä kuten männyn neulasten vihreyden, rungon ruskeuden ja polun hiekanvärin. Vieläpä sen, minkä värinen tukka ja takki jollakulla oli.

Yhden ainoan kerran olen nähnyt mandala-unen, joka oli täynnä kauniita ja kirkkaita värejä ja muotoja, siis tämäntapaisen

https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=mandala+coloured+pictures

Kerran näin unen, jossa näkökentän täyttivät kirkkaan väriset, mutta jotenkin ahdistavat psykedeeliset elementit. Ahdistus kasvoi niin suureksi, että heräsin ja lähdin pihalle. Yllättäen huomasin siellä pystyväni hartioita nytkyttäen lentämään kymmeniä metrejä. Nyt kyllä voittaisin olympialaisissa kultaa kolmiloikassa..sitten heräsin uudestaan.

Värejä "nähdäkseen" ei tosiaan tarvitse valoa eikä aallonpituuksia. Ihan pimeässäkin voi käyttää mielikuvitustaan ja katsella vaikka kuinka värikkäitä "kuvia". Väri ei periaatteessa luultavasti olekaan sen kummempi (enemmän tai vähemmän selittämätön) elämyselementti kuin mitkä tahansa muutkin elämykset. 

Käyttäjä288_0
Liittynyt19.11.2007
Viestejä4101
32/23 | 
Vatkain
Minulla on aina ollut värillisiä unia, enkä osannut pitää sitä mitenkään ihmeellisenä, kunnes psykoterapeuttini osoitti hyvin voimakasta mielenkiintoa unieni väreihin. (Mielenterveys ja värilliset unet?)

Sama täällä, ihan niin pienestä kuin unia muistan nähneeni ne ovat olleet ihan värillisiä, enkä ole pitänyt sitä yhtään minään vaan täysin normaalina. Uneni voivat olla hyvin merkillisiä "juonellisesti", mutta yleensä ne sijoittuvat tähän maailmaan, näen henkilöitä, tapahtumia, paikkoja - ja ihan normaaleissa väreissä. Toisinaan lennän ja toisinaan hoksaan näkeväni unta, mutta se on jo kokonaan toinen aihe.

Unien mustavalkoisuudesta muistan lukeneeni jo myös varsin varhain, ja muistan jo silloin ihmetelleeni ja todenneeni että ei pidä paikkaansa omalla kohdallani.

Melko äskettäin muistan myös jostain lukeneeni jonkun väitteen, jossa suurin piirtein tieteellisesti perusteltiin että makuaisti ei toimi unessa. Ainakin minulla toimii. Saatoin saada impulssin ko. uutisesta, koska pian sen jälkeen näin unta kun join maitoa lasista - ja se pahus oli hapanta, yäk-reaktio tuli unessakin.

Psykoterapiassa en ole koskaan käynyt. Unet ovat ihan riittävää terapiaa, odotankin aina mitä kummaa ja jännää tapahtuukaan seuraavaksi, painajaisia näen varsin vähän.

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
34/23 | 

  Väriunia 57, mustavalkounia 6. Kuinkahan moni valehteli?

Ite en mielestäni näe värejä unissa, ainakaan mitenkään merkittävästi tai havaittavasti.
Olen kyllä mustavalkoTV:n kasvatti lapsuudessa vaikka meillä eka kerostalon väritelkkari olikin.
Unet ovat yleensä aika selkeitä ja niihin mahtuu kokonainen kertomus.
Viimeksi katselin unta jossa olin remonttireiska ja kävin korjaamassa naisten asuntoja. 
Mielenkiintonen yksityiskohtainen ja kohtalaisen pitkä uni.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16728
35/23 | 
Vatkain
tyy

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle on selvää, että väri voi tarkoittaa vain silmän havaitseman valon aallonpituutta. Mutta unessa on kyse jostain aivan muusta kuin valon havaitsemisesta.

Luonnontieteellisen koulutuksen saaneelle lienee myös selvää, että minkä tahansa näkemiseen tarvitaan valon aallonpituutta. Tämän säännön mukaan unessa minkä tahansa havaitsemisesta on kyse muusta kuin valon havaitsemisesta. Kuitenkin kiistatta näemme unissamme jotain, joten yhtä hyvin voimme myös nähdä värejä siinä kuin mitä tahansa muutakin. Ihan vaan sillä perusteella, että näemme ilman valoa yhtään mitään.

Kyllähän unessa kuullaankin, tunnetaan kipua ja muita tuntemuksia jne. Aivojen tuottamia hallusinaatioita... Muistelen, eettä mielisairauksiin kuuluvissa hallusinaatioissa esim. ääni syntyy oikeasti samalla aivoalueella joka liittyy korvan kautta tulevan signaalin prosessointiin. Eli se on tavallaan ihan yhtä todellinen aivoille kuin kuultukin ääni. En tiedä, meneekö näköön liittyvä harha-aistimus vastaavasti.

Minä en oikeasti osaa sanoa, onko unissani värit. En muista, että olisin ihmetellyt mustavalkoisuutta, mutta en muista mitään erityistä merkitystäkään, joka olisi väreihin liittynyt. Kai niissä on.

Eilen heräsin pitkästä aikaa painajaiseen. Naapuruston lapset oli muuttuneet tappajakoneiksi ja tunkeutuivat taloon. Vähän zombileffan henkeä siis, kuristamaan pyrkivät ja yritin varottaa muita perheenjäseniäni. Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
36/23 | 
MooM

... Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

 

Seksin rutinoitumista, pitkäpiimäisyyttä ja lisävarusteita rupes vilkkuu...heh.
Ei vaiskaan, ei noista voi mitään päätellä vaikka mies "pyöräiliski". Kuhan kiusin.

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16728
37/23 | 
SamikoKu
MooM

... Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

 

Seksin rutinoitumista, pitkäpiimäisyyttä ja lisävarusteita rupes vilkkuu...heh.
Ei vaiskaan, ei noista voi mitään päätellä vaikka mies "pyöräiliski". Kuhan kiusin.

Niinpä. Kyse kuitenkin on tyypistä, joka aikoinaan jaksoi urputtaa siitä, kun minä en käyttänyt kypärää... jo unessa ihmettelin tätä uhkavaatimusta ja sen älyttömyyttä. No, niin sekin naureskeli, kun kerroin.

20 yhteisen vuoden jälkeen isot yllärit seksin saralla on kyllä aika harvassa, mutta ei se toisaalta tarkoita yhteen juttuun urautumista. Kortonkiakaan ei käytetä, se olisi aika freudilainen tulkinta kypärälle :D

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
38/23 | 
MooM
SamikoKu
MooM

... Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

 

Seksin rutinoitumista, pitkäpiimäisyyttä ja lisävarusteita rupes vilkkuu...heh.
Ei vaiskaan, ei noista voi mitään päätellä vaikka mies "pyöräiliski". Kuhan kiusin.

Niinpä. Kyse kuitenkin on tyypistä, joka aikoinaan jaksoi urputtaa siitä, kun minä en käyttänyt kypärää... jo unessa ihmettelin tätä uhkavaatimusta ja sen älyttömyyttä. No, niin sekin naureskeli, kun kerroin.

20 yhteisen vuoden jälkeen isot yllärit seksin saralla on kyllä aika harvassa, mutta ei se toisaalta tarkoita yhteen juttuun urautumista. Kortonkiakaan ei käytetä, se olisi aika freudilainen tulkinta kypärälle :D

Joo, kaikki näyttää kääntyneen päälaelleen. Ukko kapinoi unessa. Menee vieraisiin ja inttää omia sääntöjään vastaan. Vaan kyllä mä jotenkin oon omista unistani pystyny vääntää selkokielisiä niitä pohtimalla. Usein niissä näkyy sellanen tilanne että onko kaikki hallussa vai ei ja onko jotakin semmosia tekijöitä joihin ei pysty itse vaikuttamaan.

Käyttäjä2450_0
Liittynyt20.2.2014
Viestejä415
39/23 | 

Unissani värit jos niitä ylipäänsä unissani on niin näyttelevät tosi pientä osaa. Muistaisin, että ovat värillisiä, jos todella olisivat. Joskus hyvin harvoin kuitenkin muistan nähneeni tosi komeissa väreissä jonkin unen.

Tuntuu siltä, että menneisyyden ratkaisemattomat ihmissuhteet tunkevat vielä vuosikymmenien päästä uniin pieninä painajaisina. Jos ne olisivat aikoinaan ratkenneet parhain päin, niin ottaisko unet enää niitä käsitelyyn.

Käyttäjä2450_0
Liittynyt20.2.2014
Viestejä415
40/23 | 
MooM

 Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

Onkoi puolisosi joskus saanut kaulinta ja siksi turvautunut kypärään :)

MooM
Liittynyt29.6.2012
Viestejä16728
41/23 | 
faq1
MooM

 Muutama viikko aiemmin (unessa) puolisoni oli pettänyt olemalla salasuhteessa kuukausikaupalla. Mietittiin sitten siinä, miten tästä eteenpäin ja onko hän menossa vai jäämässä. Lopulta hän ilmoitti, että kyllä hän jää, mutta pyöräilykypärää hän ei enää tästä lähtien suostu käyttämään. Mistä näitä tulee?

Onkoi puolisosi joskus saanut kaulinta ja siksi turvautunut kypärään :)

Ei. Tosin kosinnan (tai siis tarkkaan ottaen häiden ajankohdan) puristin uhkaamalla väkivallalla. Oli sillä mahdollisuus myös siirtää häitä myöhemmille vuosille, mutta vastauksen vaadin k.o. asiaan. Siihen asti oli vain vaihtanut aihetta, kun kyselin asiasta.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
42/23 | 
SamikoKu

  Väriunia 57, mustavalkounia 6. Kuinkahan moni valehteli?

Ite en mielestäni näe värejä unissa, ainakaan mitenkään merkittävästi tai havaittavasti.
Olen kyllä mustavalkoTV:n kasvatti lapsuudessa vaikka meillä eka kerostalon väritelkkari olikin.
Unet ovat yleensä aika selkeitä ja niihin mahtuu kokonainen kertomus.
Viimeksi katselin unta jossa olin remonttireiska ja kävin korjaamassa naisten asuntoja. 
Mielenkiintonen yksityiskohtainen ja kohtalaisen pitkä uni.

 

 

Ehkä värit eivät vain yksinkertaisesti kiinnosta sinua, ja sen vuoksi et niitä näe. Perin kummallisena pidän sitä että jos muut ihmiset eivät ole kuten sinä, esität kysymyksen siitä kuinka moni on valehdellut? Ainutlaatuisia yksilöitähän me kaikki olemme, vaikka joskus kun kyllästyy kaikkeen tunteekin että ihmiset ovat yhtä ja samaa "massaa". 

Itse olen joskus syönytkin unissani, mutta aika harvoin kuitenkaan. Vastenmielisimpiä kokemuksia oli jonkun puuron mättäminen kun siinä kuhisi matoja yms. "kivaa". Mutta kaikkein painajaismaisimpia syömiskokemuksia ovat sellaiset että vahingossa syön yhtäkkiä pikkuruiseksi muuttuneen kissan(i). Onneksi noita ei ole ollut pitkään aikaan. En ole ihan varma olenko koskaan maistanut miltä syömäni ruoka maistuu, epäilisin että ainakin kerran olen...? Suurin osa ruokaunista on kuitenkin ollut sellaisia että pitäisi seisovasta pöydästä valita kaikenlaista ja loppujen lopuksi en sitten ehdi päästä varsinaiseen syömätouhuun ennen kuin uni jo loppuukin. 

Marssilainen
Liittynyt29.3.2005
Viestejä3337
43/23 | 

Olen nähnyt syömisestä unta. Uniruuassa on sellainen ominaisuus, että se maistuu aina samalta vähän vastenmieliseltä vivahteettomalta ja happamalta. Ilmeisesti minun alitajunta ei osaa luoda makuelämyksiä uneen.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Käyttäjä628_0
Liittynyt12.7.2010
Viestejä13878
44/23 | 
Rousseau
SamikoKu

  Väriunia 57, mustavalkounia 6. Kuinkahan moni valehteli?

Ite en mielestäni näe värejä unissa, ainakaan mitenkään merkittävästi tai havaittavasti.
Olen kyllä mustavalkoTV:n kasvatti lapsuudessa vaikka meillä eka kerostalon väritelkkari olikin.
Unet ovat yleensä aika selkeitä ja niihin mahtuu kokonainen kertomus.
Viimeksi katselin unta jossa olin remonttireiska ja kävin korjaamassa naisten asuntoja. 
Mielenkiintonen yksityiskohtainen ja kohtalaisen pitkä uni.

Ehkä värit eivät vain yksinkertaisesti kiinnosta sinua, ja sen vuoksi et niitä näe. Perin kummallisena pidän sitä että jos muut ihmiset eivät ole kuten sinä, esität kysymyksen siitä kuinka moni on valehdellut? Ainutlaatuisia yksilöitähän me kaikki olemme, vaikka joskus kun kyllästyy kaikkeen tunteekin että ihmiset ovat yhtä ja samaa "massaa". 

Koska noita väriunia oli äänestyksessä niin paljon ja mustavalkosia niin vähän.   61 vastaan 6. No, kyllähän se on tiedossa että tällä palstalla heiluu porukkaa jolla "päässä säkenöi". heh. Tiedän nimittäin että ihmiset on taipuvaisia sisäiseen valehteluun silloin kun joku asia tuntuu oletusarvosesti hienommalta.

Värit ei tosiaankaan ole mulle kauhean kiehtovia. Piirtämisessäkin lyijykynä ja tussi oli lempilajit.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
45/23 | 

Vaan viime yönäpä heräsin sellaiseen uneen, että join vettä ja vedin sitä väärään kurkkuun. Heräsin yskimään. Kyseessäpä olikin sitten sitkaampi tapaus, sillä ryitytti aikalailla tunteroisen. Päättelin, että kurkkuun oli leijaillut kissankarva tai muu, jota sitten piti keskellä yötä rykiä oikein urakalla. Jännä että tuli tuolla lailla uneen. Maistoin myös veden. Se maistui vedelle.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
46/23 | 
SamikoKu

Koska noita väriunia oli äänestyksessä niin paljon ja mustavalkosia niin vähän.   61 vastaan 6. No, kyllähän se on tiedossa että tällä palstalla heiluu porukkaa jolla "päässä säkenöi". heh. Tiedän nimittäin että ihmiset on taipuvaisia sisäiseen valehteluun silloin kun joku asia tuntuu oletusarvosesti hienommalta.

No me tiedämme kyllä mihin se johtaa jos alkaa 24/7 epäilemään että ihmiset kirjoittelevat satuja ja tarinoita, kirjoittivat mistä hyvänsä asiasta. Se johtaa vihjauksiin ja tökkäyksiin, ja sitten ihmisen kaikki tuotanto on lopulta vain sitä miten hänen täytyy vahtia muita kirjoittajia ja olla kokoajan vainikset päällä että ei kai ne vaan satuile... (Mitähän tällainen henkilö itse sanoisi jos hänelle sanoisi että taidat valehdella? Miettisi joskus itse miten loukkaavaa jatkuva sairaalloinen epäileminen on muita kohtaan.)

Ei kai värillisten unien näkeminen kuitenkaan niin "hienoa" ole että sellaisia asioita pitäisi alkaa päästään sepittämään? Luulenpa että tiedefaneista osa on melkeinpä häpeissään ja pahoillaan jos tieteellisenä oletusarvona on että ihmiset eivät näe värillisiä unia, ja sitten he kuitenkin näkevät. Mutta ei ihminen ole tiedettä varten, vaan tiede ihmistä.

Emmä tosiaan itsekään kiinnitä unieni väreihin jatkuvalla syötöllä huomiota, mutta en uniani kyllä mustavalkoisiksi siltä pohjalta sano. Eihän päiväelämässäkään kokoajan taivastele että ääk minulla on punainen pusero tai iik housut ovat siniset. Uskoisin että unitilassa vajotaan "syvään subjektiiviseen tilaan" jossa kapea-alaisesti keskittyy milloin mihinkin "teemaan". Vieläkin kapea-alaisemmin kuin hereillä ollessa. Hereillähän tietenkin täytyy olla skarppina ettei jää esim. auton alle. Minulle herääminen joskus tuntuu melkeinpä fyysisenä kokemuksena siltä kuin "tulisi pintaan", eli siinä selkeästi "vaipumus päättyy".

Tietoisissa unissa (lucid-unet, selväunet) taidankin itseasiassa suhtautua väreihin selkeämmin aivan kuten päiväelämässä. Erikoisimmista ja elävimmistä kokemuksista unissa on jäänyt värit mieleen. Esim. ihan ekassa aikuisen elämäni tietoisessa unessa tarkastelin jonkin puun (pyökin?) lehtiä, ja ne olivat täysin todellisenmukaiset värejä ja lehtiruotia myöten.

En tietääkseni edes ole koskaan nähnyt pyökkiä luonnossa. Mutta tuli aikoinaan vuosia sitten tsekattua joku puskakirja läpi kun unen olin nähnyt, joten päädyin määritelmään "pyökki".

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla