Onnellisesti päättyneessä tarinassa kummitus katosi neuroleptillä

Vuonna 1994 British Journal of Psychiatry raportoi kenties eräästä kaikkien aikojen kummallisimmasta lääketieteellisestä tapauksesta. Siinä nuori brittiläinen mies uskoi joutuneensa vainajan hengen omistamaksi. Tarina ei kuitenkaan ole aivan tavallinen uskomusjuttu, sillä useat ihmiset toisistaan riippumatta todistivat nähneensä kummituksen hengen sillä hetkellä, kun se otti potilaan haltuunsa. Myös potilasta hoitaneet lääkärit kuulostavat raportissaan siltä, etteivät he oikein tiedä mitä ajatella jupakasta.

Potilas oli 22-vuotias hindumies. Hän oli asunut Englannissa kuusivuotiaasta ja oli täysin länsimaalaistunut. Hän päätyi lääkäreiden hoitoon jouduttuaan ensin tutkintavankeuteen taksivarkaudesta ja taksikuskin kidnappaamisesta. Oikeudessa mies ilmoitti, ettei hän ole vastuussa teoistaan, sillä kummitus hänen sisällään oli pakottanut hänet varastamaan taksin.

Potilaan kertoman mukaan kaikki oli alkanut perheillallisella miehen ollessa 11-vuotias. Kateellinen sukulaistäti oli syöttänyt hänelle ja hänen veljelleen kirottua riisiä, mikä tekee ihmisestä helpon saaliin hengille. Hänen veljestään oli tämän jälkeen tullut heikko ja veltto. Kun sukulaistäti oli kuollut, tämän henki oli ottanut potilaan haltuunsa.

Potilas ei ollut kummituksen hallussa koko ajan, vaan haltuunotot kestivät muutamasta tunnista muutamaan päivään. Kehon valtaus alkoi siten, että miehen ympärille muodostui ensin valkeaa ainetta, kuin sumua. Sitten hän tunsi rinnallaan niin voimakkaan painon, että hänen oli vaikea hengittää. Tämän jälkeen kummitus tunkeutui miehen sisään suusta ja sieraimista. Mies piti tällöin vinkuvaa ja pihisevää ääntä, vastustaessaan kummituksen sisääntuloa.

Kun valtaus oli tapahtunut, potilaan aistit ja käsitys ympäristöstä säilyivät samana kuin ennenkin, mutta hän tunsi näkevänsä kaiken kuin sumun lävitse. Hän ei kuitenkaan hallinnut kehon motoriikkaa, vaan tunsi, että häntä liikuteltiin. Hän kuuli myös päänsä sisältä äänen, joka käski häntä tekemään ilkeämielisiä tekoja, kuten varastamaan tiettyjä esineitä, ja joka kommentoi hänen olemustaan ja käyttäytymistään. Potilas koetti vastustaa kummituksen käskyjä, mutta kummitus oli usein vahvempi.

Potilas koki, että silloinkin kun kummitus ei ollut paikalla, se kuuli hänen ajatuksensa. Hän muisti hyvin mitä oli tehnyt ollessaan kummituksen hallussa. Hän tiesi kuka kummitus oli, sillä kummitus oli usein pakottanut miehen ajamaan hautausmaalle katsomaan tämän hautaa. Hän sanoi, ettei hän saa mitään henkistä tyydytystä varastelusta, mihin kummitus hänet pakottaa, eikä hänen tarvitsisi varastaa, sillä hänen perheensä tuki häntä avokätisesti.

Miehen vanhemmat koettivat auttaa poikaansa lähettämällä tämän manaajalle. Neljä eri manaajaa, jotka edustivat kolmea eri uskontoa – kristinuskoa, islamia ja hindulaisuutta – olivat vakuuttuneita, että kyseessä on todellinen tapaus, mutta eivät kyenneet auttamaan häntä.

Tutkintavankeudessa mies oli ollut hyvin ahdistunut, minkä vuoksi vankilalääkäri oli tutkinut hänet, mutta ei löytänyt testeissä mitään poikkeavaa. Hän tosin pisti merkille, että mies oli hyvin kuuma, mutta hänellä ei ollut kuumetta.

Psykiatrin konsultaatiota tarvittiin, kun vankilassa alkoi tapahtua outoja. Vankilan kappalainen nimittäin vannoi, että ennen  ahdistuskohtausta potilaan edessä oli ollut valkeaa sumua, joka oli tunkeutunut potilaan sisään. Sumu oli muodostanut kasvot, jotka muistuttivat pelottavan paljon pojan kuvausta kateellisesta tädistään. Samaa todistivat myös potilaan sellikaverit, jotka olivat säikähtäneet tapausta toden teolla.

Mikä lie tarinan totuus, kummitus saatiin katoamaan neuroleptillä. Jos kyseessä oli oikea kummitus, meidän täytynee päätellä, etteivät kummitukset pidä neurolepteistä.

Tapaus herättää myös sellaisen kysymyksen, että jos kyse todella oli psykoosista, kuten lähtöoletus on, olisiko vankilan kappalainen ja miehen sellikaveritkin tarvinneet jonkinlaista lääkitystä.

http://bjp.rcpsych.org/content/165/3/386.abstract

Kommentit (17)

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
19/17 | 

Keskushenkilön kemiallinen manipulointi voi sammuttaa tapauksen moottorin. Poltergeist on vastaavanlainen psykokineettinen tila missä keskushenkilö, tavallisesti nuori nainen, saa sen aikaan.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

bergepanther
Liittynyt5.11.2008
Viestejä4839
20/17 | 

Mielenkiintoinen tapaus, josta en ole kuullut mitään. Jodin mainitsema juttu voinee selittää tätä, mikäli on valmis tarkastelemaan asiaa myös muiltakin kuin perinteisiltä puolilta. Joukkopsykoosi on toki yksi selitys mutta jutusta ei käynyt selville tapahtuiko juttu samaan aikaan papin ja vankitovereiden nähden vai eri aikaan, ylipäätään kyseinen selitys on useasti aika onnahtava.

Käyttäjä556_0
Liittynyt29.12.2009
Viestejä22001
21/17 | 

Hienosti muotoiltuna kyse oli folie a plusieurs'sta (jos nyt suomea osaan, kun testissä feilasin)

Suggestioalttiutta ei oikeen voi hoitaa mitenkään. Tosin en ole lääkäri ja kuulemma itsekin olen psykoosissa. Mene ja tiedä.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
22/17 | 

Kuulema psykoosissa oleva ihminen ei usko olevansa psykoosissa. Mutta mitenkähän mahtaa olla jos uskoo olevansa psykoosissa?

Ja sitten tietysti se klassikko: jos koko yhteiskunta on psykoottinen, miten lienee yksittäisen ihmisen kohdalla jos hän ei hyväksy moista yhteiskuntaa. Sitä voi tietysti miettiä päivittäin kun seuraa mitä älytöntä paskaa syötetään joka tuutista. Kaikkien pitää yhtäaikaa innostua samoista idioottimaisista asioista. Joka vuosi arvotaan uusimmat synnit ja uusimmat hyveet. Hypi, pompi, juokse, kieri, leiki kuollutta.

Käyttäjä556_0
Liittynyt29.12.2009
Viestejä22001
23/17 | 

Toi nyt on noita typeriä viisauksia joilla ei ole mitään kliinistä arvoa.

Kuvailtu tilanne olisi psychosis delusionalis, jälleen hienosti muotoiltuna.

 

Ja sen vielä sanon että pistää kyllä hiukan ihmetyttämään brittien vankien hoito, jos selkeästi alentuneella syyntakeisuudella istutaan kaikki samalla osastolla. Vai lieneekö kyseessä ehkäpä ala-arvoinen ravinto ja eristys, eli ympäristötekijät.

Lajityypillinen käyttäytyminen ei ole psykoottista.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
24/17 | 
bergepanther

Joukkopsykoosi on toki yksi selitys mutta jutusta ei käynyt selville tapahtuiko juttu samaan aikaan papin ja vankitovereiden nähden vai eri aikaan, ylipäätään kyseinen selitys on useasti aika onnahtava.

Ei joukkopsykoosi edellytä, että kaikkien sen kokijoiden on oltava paikalla samaan aikaan. Sekoittanet joukkohallusinaatioon? 

Joukkopsykoosia on tarjottu selittäjäksi mm. Salemin noitaoikeudenkäynneille (ja varmaan muillekin), tanssitaudille ja korolle.

bergepanther
Liittynyt5.11.2008
Viestejä4839
25/17 | 
Vatkain
bergepanther

Joukkopsykoosi on toki yksi selitys mutta jutusta ei käynyt selville tapahtuiko juttu samaan aikaan papin ja vankitovereiden nähden vai eri aikaan, ylipäätään kyseinen selitys on useasti aika onnahtava.

Ei joukkopsykoosi edellytä, että kaikkien sen kokijoiden on oltava paikalla samaan aikaan. Sekoittanet joukkohallusinaatioon? 

Joukkopsykoosia on tarjottu selittäjäksi mm. Salemin noitaoikeudenkäynneille (ja varmaan muillekin), tanssitaudille ja korolle.

Olet täysin oikeassa. Olen ylipäätään suhtautunut vastaaviin selityksiin aika epäillen johtuen useista UFO-tapauksien väkinäisistä selityksistä, erityisesti Belgian aallosta jota on pyritty selittämään vastaavasti, ja tahallisesti unohdettu samanaikaiset tutkahavainnot.

Nuo Salemin noitaoikeudenkäynnit ovat kiehtova tapaus myöskin, mielikuva on juuri jäänyt tämmöisestä selityksestä. Jokin aika sitten lukaisin Rob Zombien samaan aiheeseen liittyvä splatter-kauhukirjan Salemin kirous, turhan verinen ja aivoton tosin kyseinen kirja.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
26/17 | 
jepajee

Lajityypillinen käyttäytyminen ei ole psykoottista.

Määrittelykysymys. Koska lajillemme on näemmä tyypillistä mm. kivittää, ruoskia ja polttaa elävältä ihmisiä jotka eivät oikeasti ole tehneet mitään pahaa kellekään... Niin väkisinkin tulee mieleen että toisinaan isompikaan ihmisjoukko ei elä todellisuudessa, eli on psykoosissa. Ei todellisuus edellytä sitä että keksitään mahdollisimman sadistisia tapoja rääkätä ja tappaa ihmisiä. Jos henki on pakko ottaa, sen voi tehdä vähemmälläkin vaivalla ja paljon nopeammin, ihmisrääkkäykseen lähtemättä.

Mikään todellisuus ei myöskään pakota ketään uskomaan että joku johtaja on puolijumala. Olkoon kyseessä Venäjä, Pohjois-Korea tai aivan mikä tahansa näennäinen maapläntti (näennäinen siinä mielessä että rajat ovat yksinomaan ihmisen mielikuvituksessa ja niitä pitää sitten piirustella ja korostaa erinäisin häkkyröin että mielikuvituksesta tulee todellisuutta). Todellisuuttahan on että esmes saarella on ranta, vesiraja. Mutta ilman ihmistä valtioiden rajoja ei olisi.

jussipussi
Liittynyt6.12.2009
Viestejä84974
28/17 | 
jepajee

Sä voit vain päättää pidätkö todellisuudesta, muttet määritellä sitä todellisuudesta riippumatta.

Älä valehtele.

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
30/17 | 

Hemmetti kun osaisin esittää asiat oikein fantsun akateemisesti ja fiinisti... Tiedän että se vaatii hiomista että mitä tarkoitan todellisuudella tässä, mutta ei minulta taida löytyä tarpeeksi kapasiteettia käydäkseni sen tarkoin läpi.

Noh, tässä (muualla on muuten) todellisuudella siis ajattelen elämää sellaisenaan. Ilman että ihminen on väännellyt sen omassa päässään niin että sen "täytyy" olla sitä tahi tätä koska tällä hetkellä vallitseva kulttuuri sanoo niin.

Ihmiset luovat jumalia kertomaan miten pitää elää, ja rakentavat temppeleitä joista käsin jumalan sanansaattajat toitottavat kulloistakin jumalista oppiaan. Ja näin päin pois, me luodaan kokoajan kaikenlaista hölynpölyä jonka mukaan sitten mukamas pitää elää, että elää "oikein". Esmes jussipussi kokoajan yrittää jankuttaa minulle että ei saa ajatella liikoja, ettei hermostu, mutta kun katselen tätä menoa niin ei tee mieli ottaa yhdenkään toisen(kaan) ihmisen tapaa olla ja elää omani tilalle. Ihan yhtä sekopäisiltä kaikki tuntuvat. Hulluuden laji ehkä vaihtelee per yksilö tai kansa, mutta yhtälailla umpihullua kaikki tyynni.

Enkä tällä halua hakea sitä vinkkeliä että lataamoissa rönöttävät ihmiset ovat jotain ihme henkistyneitä pyhimyksiä. Haen sitä vinkkeliä että ns. normaali elämä on jo itsessään aivan tärähtänyttä, ja jos ei sitä kestä niin sitten sitä vain tulee entistä hullummaksi, että ei sinne lasarettiin päätyminen mikään uroteko ole.

Eikä se ole mikään uroteko että me tällä hetkellä uskomme tieteiden tietävän jo kaikesta kaiken, ja voimme nauraskella paskaisesti taikauskoisille, kummituksia näkeville yms. heikkohermoisille ihmisille.

***

Mutta se intoamisesta. Mitä tulee tähän varsinaiseen keissiin, niin kauhean innokkaasti en jaksa riivauksiin uskoa. Toisaalta voisin kyllä ajatella että tosiaankaan joku riivaava henki ei niistä neurolepteistä riivaamansa ihmisen kehossa tykkäisi. Ehkä se olisi vähän sama kuin heitettäisiin sokeria auton bensatankkiin, käsittääkseni se ei tee hyvää autolle?

psv
Liittynyt27.11.2013
Viestejä362
31/17 | 

Neuroleptejä pidetään arveluttavina ja monia häiriöitä tuottavina "lääkkeinä" myös virallisissa selonteoissa. Elävää kuvailua niiden vaikutuksista on suomi24:ssä:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11185170

Neuroleptejä syöttämällä saadaan "potilaalta" riisutuksi varmaan koko joukko taitoja, kykyjä ja valmiuksia, mikseipä myös "hengen" käskyjen kuuleminen ja vaikutusten kokeminen.

"Hengen" ilmenemisen ja sen aiheuttamien vaikutusten tieteellinen selittäminen tai selittämisen vakava yrittäminen ei ilmeisesti toteudu piankaan, koska hyvin harvat luonnontieteisiin kuten fysiikkaan perehtyneistä tutkijoista haluavat edes tutustua aiheeseen. Yksi mahdollinen tutkimusreitti voisi alkaa vakuumin rakenteesta, mutta vaikka vakuumin olemassaoloon uskoo moni fysiikan nobelistikin alkaen Einsteinista vakumin rakenteen  tutkijoita on äärimmäisen vähän

 http://en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories

Fysikaalisen vakuumin rakenteen sekä vakuumin muotojen ja mielen vuorovaikutuksen teoriaa lienee eniten kehittänyt materiaalifysiikan emeritusprofessori William Tiller. Voidaan tietenkin kyseenalaistaa Tillerin tapa soveltaa modernia fysiikkaa (esim. hiukkasfysiikkaa) vakuumin ilmiöihin, mutta sen paremmin Tillerin kuin mahdollisten vastustajienkaan näkemyksiä ei tällä hetkellä voi todistaa oikeiksi tai vääriksi   

http://tillerfoundation.com/about

Tiller koulutettuine mietiskelijöineen on nyttemmin keskittynyt meditoivan mielen terveysvaikutuksiin, mutta yksi hänen ensimmäisiä kokeitaan oli veden pH:n (happamuusluvun) muuttaminen haluttuun suuntaan ajatuksen voimalla.

Jos todella otettaisiin tutkittavaksi raportoidut "hengen" vaikutukset kuten äänet ja kiinnikäymiset, poltergaist-ilmiö, kummitukset jne,  yhdeksi selitysmahdollisuudeksi tarjoutuisi vakuumin rakenne, joka oletukseni mukaan on suunnattoman komplisoitu.

Yhdessä "Tiedekokin" blogikommentissa esitin yhtenä hieman perusteitakin omaavana tietoisuuden selitysyrityksenä, että itse mielikin voisi olla aivojen lomassa värähtelevä vakuumin osa, vakuumin, jonka eräänlaisia tiivistyneitä elementtejä hiukkaset, hermot jne olisivat. Ainakin mielen ja aivojen vuorovaikutus olisi tällöin ongelmaton.

Joku tietty hyvin omituinen hermotoiminnan tila voisi luoda vakuumiin pysyviä muodonmuutoksia, joissa niiden aiheuttajan piirteitäkin olisi havaittavissa. Aiheuttajan kuoltua pois nämä vakuumin erikoisstruktuurit voisivat toimia vielä varsin pitkään,  esimerkiksi hakeutua aiheuttajan tietyllä tavalla ajatteleman kohteen läheisyyteen ja mahdollisesti saada  aikaan fyysisiäkin ilmiöitä. 

No, tämä on tuskin mikään hypoteesikaan vaan pelkkä perusteeton veikkaus vain, eikä siihen ainakaan kannata uskomaan ruveta, sillä todellisuus voi olla ja varmaan onkin aivan erilainen

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19604
32/17 | 

Ennen muinoin sovellettiin hoidoksi lobotomiaa ns vakaviin tapauksiin ja sähköshokkihotoa lievemmille.

Jonkun sortin kusetus kyseessä tässäkin tapauksessa oltava, eli ns riivattu jätkä osasi ilm manipuloida ihmisiä uskomaan kummitushenkeen silmänkääntötempuin, ja taito hävisi lääkityksen myötä.

Lisäksi heppu saattoi olla skitsofreeninen, ja jopa itse uskoa riivaukseensa, jonka toinen ns persoonallisuus käytännössä toteutti vakuuttavine erikoistehostetemppuineen.

Temput onnistuvat myös huomattavasti suuremassa skaalassa, kun ensin ns pehmennetään kohderymä kunnon aivopesulla.

 

Vaihtelu virkistää

Jodi
Liittynyt27.2.2014
Viestejä2187
33/17 | 

Suomessa vaikutti Kuikka-Koponen joka sai yleisönsä uskomaan pelkästään käytöksellään että mm. ryömi tukin sisälle. Oiisiko tuo ollut samankaltainen kyky?

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

Brainwashed
Liittynyt20.1.2013
Viestejä19604
34/17 | 

"Vuonna 1994 British Journal of Psychiatry raportoi kenties eräästä kaikkien aikojen kummallisimmasta lääketieteellisestä tapauksesta."

 

Noinkohan...

 

 

Vaihtelu virkistää

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla