Kumpi puoli nukahtaa ensin?

Scientific Reports raportoi kiintoisasta tutkimuksesta, jossa on selvitetty nukahtamisen puolisuutta. Sen tulokset viitaavat siihen, että lähellä nukahtamista vasen puolemme putoaa ensin pois pelistä.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa oli mukana 26 oikeakätistä vapaaehtoista. Heitä pyydettiin makaamaan sängyllä silmät kiinni ja kuulokkeet korvilla. Aika ajoin jommasta kummasta kuulokkeesta kuului merkkiääni, jolloin heidän piti osoittaa tuliko ääni vasemmalta vai oikealta. Vapaaehtoisten aivotoimintaa mitattiin EEG-laitteella läpi koko tutkimuksen.

Tutkimusasetelma oli kuolettavan tylsä, mutta se oli tarkoituskin. Vähitellen vapaaehtoiset alkoivat vaipua tokkuraan, ja silloin saatiin tuloksia. Niin kauan kuin vapaaehtoiset olivat valppaina, he ilmoittivat äänen puolisuuden pääsääntöisesti oikein. Mutta ollessaan lähellä nukahtamista, he alkoivat tehdä virheitä. He alkoivat kuulla vasemmalta tulevat äänet aivan kuin ne olisivat tulleet oikealta.

Tutkijat spekuloivat, että väsyneenä ihmisten huomio vasempaan puoleen heikkenee – ainakin oikeakätisillä. Eli vasen puoli nukahtaisi ensin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun väsymyksen ja puolisuuden yhteyttä on tutkittu. Vuonna 2005 Cambridgen yliopistossa vapaaehtoisille esitettiin vaakaviiva, joka oli halkaistu keskeltä kahtia. Vapaaehtoisia pyydettiin arvioimaan kumpi puoli oli pidempi. Kun ihmiset olivat virkeitä, he arvioivat vasemman puolen pidemmäksi. Mutta väsymyksen vallatessa heidät he arvioivat pidemmäksi oikean puolen viivasta.

Kuten ensinmainitussa tutkimuksessa väsyneenä huomio siirtyi vasemmalta oikealle.

Linkki Scientific Reportsissa julkaistuun tutkimukseen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4035582/

Kommentit (11)

Paul M
Liittynyt16.3.2005
Viestejä8643
12/11 | 

Varmasti toinen puolisko menee ensin koomaan. Nimittäin huomaan havahtuvani joskus unen rajamailta ja ole ehtinyt olla tekemisissä laajojen unimaailman asioitten kanssa, mutta niille ei ole analyyttistä runkoa. Voin vain todeta että jossain tuli käydyksi ja isoja juttuja olleen menossa, mutta niistä ei sitten saakaan otetta. Eli analyyttinen puoli on tuossa vaiheessa turtana. No kumpi puoli sitten on ensin jotain - en osaa ymmärtää.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Rousseau
Liittynyt13.11.2009
Viestejä16844
14/11 | 

Olisi mielenkiintoista tietää millaiseksi elämä muodostuisi jos aivopuoliskot voisivat olla unessa vuorotellen.

Joku tietysti tulee kertomaan että ei onnistu kun aivopuoliskoiden välillä pitää olla liikennettä ja niiden pitää työskennellä yhdessä että tulee järkevää tulosta. Mutta olisi se silti kiva kokea  käytännössä...

Puuhevonen
Liittynyt9.1.2011
Viestejä6670
15/11 | 

pitäisi oppia kommunikoimaan delfiinien kanssa, ja kysyä, että miltä tuntuu, koska ne osaa nukkua vain toisella aivopuoliskolta. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
16/11 | 

Tässä aivotutkija Jill Bolten Ted-luento kolmannella kotimaisella, missä hän antaa ainakin yhdentyyppisen kuvauksen siitä, millaisia asioita vasen ja oikea aivopuolisko prosessoivat. Lyhyesti sanottuna oikea puoli eläisi tässä ja nyt eikä olisi kovinkaan hyvä abstraktien konseptien, kuten ajantaju, kanssa kun taas vasen puoli hallitsisi nimenomaan niitä paremmin, mutta ei ehkä olisi niin hereillä siitä mitä paraikaa tapahtuu.

Ottaen huomioon, että meikän unissa tapahtuu aika usein terveen järjen vastaisia asioita mutta en kuitenkaan kesken unennäön useinkaan osaa kyseenalaistaa niitä vaan kaikki tuntuu ihan normaalilta, voisin spekuloida, että meikällä tuo vasen puoli voisi olla unen aikana muutenkin syvemässä horroksessa kuin oikea puoli.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Ronron
Liittynyt10.12.2006
Viestejä9265
17/11 | 
-:)lauri

Ottaen huomioon, että meikän unissa tapahtuu aika usein terveen järjen vastaisia asioita mutta en kuitenkaan kesken unennäön useinkaan osaa kyseenalaistaa niitä vaan kaikki tuntuu ihan normaalilta

Normaalia. Ehkä kaikilla ihmisillä on toinen aivopuolisko jotenkin enempi koomassa unen aikana. Mutta joskus sentään se järkikin juoksee unessa, pystyy tekemään loogisia päätelmiä. Se vain on vähän harvinaisempaa. 

くそっ!

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
18/11 | 

Toisaalta kun en lukenut artikkelia en myöskään ihan ymmärtänyt kuinka tutkijat päätyivät johtopäätökseensä, että nimenomaan vasen puoli nukahtaisi ensiksi vain sillä perusteella, että huomio selvästi siirtyisi vain oikeaan puoleen. Ainakin neglect-oireyhtymän perusteella tuloksen voisi näin nopeasti olettaa olevan pikemminkin päinvastainen. Eli lyhykäisyydessään kun neglect-oireyhtymässä aivoissa on vamma nimenomaan sillä puolen, johon havainnointi kohdistuu ja myös kuuloaisti käsitellään ensisijaisesti päinvastaisella aivopuoliskolla ja vasta toissijaisesti korvan kanssa samalla aivopuoliskolla voisi olettaa, että jos koekaniinien huomio keskittyi nukahtamishetkellä oikeaan puoleen, olisi oikea puoli ensimmäisenä kanttuvei eikä vasen. Eli tältä osin ei minulle täysin auennut syy miksi tutkijoiden mielestä vasen puoli nukahtaisi ensin.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
19/11 | 
-:)lauri

Toisaalta kun en lukenut artikkelia en myöskään ihan ymmärtänyt kuinka tutkijat päätyivät johtopäätökseensä, että nimenomaan vasen puoli nukahtaisi ensiksi vain sillä perusteella, että huomio selvästi siirtyisi vain oikeaan puoleen.

Eikö niillä ollu se aivokäyrälaite kiinni koehenkilöitten päissä? Totta ne siitä tiesi.

Retard
Liittynyt13.5.2005
Viestejä28258
20/11 | 
Vatkain
-:)lauri

Toisaalta kun en lukenut artikkelia en myöskään ihan ymmärtänyt kuinka tutkijat päätyivät johtopäätökseensä, että nimenomaan vasen puoli nukahtaisi ensiksi vain sillä perusteella, että huomio selvästi siirtyisi vain oikeaan puoleen.

Eikö niillä ollu se aivokäyrälaite kiinni koehenkilöitten päissä? Totta ne siitä tiesi.

Jos tulos aivopuoliskoiden nukahtamisesta saatiin aivosähkökäyristä, eikä siitä, kummalle puolelle virhehavainnot nukahtamisen hetkellä kasaantuivat, päin vastoin kuin itse blogitekstistä ymmärsin, tuloksesta ei ole tietenkään mitään epäselvyyttä. Mutta blogitekstissä tarjottu ja ilmeisesti myös tutkimuksen tekijöiden tarjoama järkeily ei vain ollut, eikä se edelleenkään ole ainakaan minulle mitenkään yksiselitteisen ilmeinen.

Jos nimittäin nukahtamisella tarkoitetaan sitä, että aivojen puoli on poissa pelistä ja kun tiedämme, että neglect-oireyhtymässä toinen puoli aivoista on enemmän tai vähemmän poissa pelistä, olisi minusta ilmeisempää selitellä virheiden syntymistä molemmissa tapauksissa pikemminkin samoin.

Mutta kuten todettua, tutkimusta en ole lukenut ja blogissakaan itse järkeilyprosessia ei ehkä alunalkaenkaan ajateltu käydä kovinkaan tarkkaan läpi, joten on varmasti enemmän kuin mahdollista, etten tiedä tarpeeksi tutkimuksesta voidakseni kritisoida esitettyä järkeilyä. Kunhan vain totean, ettei järkeily ollut itselleni mitenkään ilmeinen.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla