Islantilainen syöjätär jahtaa lapsia
Islantilainen syöjätär jahtaa lapsia

Makaabereja tarinoita seksuaalisen konfliktin seurauksista

Seksuaalinen konflikti koiraan ja naaraan välillä tuottaa monia outoja asevarustelun tapauksia. Katsotaan ensin vaikka vesimittareita.

Vesimittareiden parittelu on korutonta. Koiras nousee lupaa kysymättä naaraan selkään ja koettaa siittää sen. Jos naaras ei ole paritteluvalmis, se koettaa pudottaa koiraan selästään. Koiraiden vastaus naaraiden vikuroinnille ovat eturaajojen rakenteet, joilla se kiinnittyy tiukasti naaraan selkään. Vastineeksi naaraille on kehittynyt tarttumakohtiin sileitä kyhmyjä, jotka heikentävät koiraan otetta.

Viimeisin vaihe vesimittareiden taistelussa taitaa olla, että koiras on voitolla. Vuonna 2009 korealaiset tutkijat havaitsivat, että koiraat pelottelevat naaraat paritteluun. Toisin sanoen, kun naaras koettaa pudottaa koiraan pois selästään, koiras alkaa väristellä veden pintaa takajaloillaan. Mitä ponnekkaamin koiras polskii, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se houkuttelee paikalle petoja. Koiras antaa siis naaraan ymmärtää, että on parempi olla hiljaa, jos haluat selvitä.

Toinen esimerkki – ennen tarinan päätähteä –  tulee myskisorsalta. Kuten monet lukijat varmasti tietävät, tällä sorsalinnulla on selkärankaisten suurin penis suhteessa ruumiin kokoon, lähes 20 senttiä. Se on koko lailla paljon, etenkin ottaen huomioon, että monilla muilla sorsalinnuilla ei ole penistä lainkaan. Myskisorsa käyttää penistään hyppäämällä varkain naaraan selkään ja ujuttamalla peniksen naaraan vaginaan. Kun penis on sisällä, koiras saa salamaejakulaation, ja irtautuu naaraasta. Kaikki tämä tapahtuu niin nopeasti, ettei vierellä uiva kumppanikaan välttämättä ehdi siihen reagoida.

Naaraalle on kuitenkin kehittynyt keinoja estää tunkeilijoita hedelmöittämästä sitä. Ensinnäkin, naaraan vagina on hyvin pitkä ja mutkitteleva, ja siinä on taskuja, johon koiraan siemenneste jumittuu. Jotta siittiöillä olisi mitään mahdollisuuksia, niiden on päästävä mahdollisimman pitkälle tässä sokkeloisessa käytävässä. Tätä naaras koettaa estää kätisyyden vaihdolla. Koiraan penis on kierteinen vastapäivään. Naaraan vagina taas on kierteinen myötäpäivään. Kun jengat eivät sovi kohdalleen, koiraan on vaikempi pakottaa penistä kovin pitkälle sisään.

Mutta jos naaraan vaginasta on kehittynyt tällainen sokkelo, miten ne ylipäänsä kykenevät enää lisääntymään? Yksinkertaista. Kun naaras haluaa paritella hyväksymänsä koiraan kanssa, se rentouttaa vaginansa lihaksia, jolloin koiras saa peniksensä pidemmälle. Tunkeilijoiden siittiöistäkin osa toki pääsee päämääräänsä.

Tarinamme päätähti on kuitenkin australialainen sirkka, Ornebius aperta. Tällä lajilla koiras ja naaras ovat juuttuneet seksuaaliseen taisteluun, jossa naaraan ruokahalu uhkaa koiraan lisääntymistä.

O. apertalla koiras tarjoaa spermansa naaraalle siistissä paketissa, jonka se asettaa naaraan sukuaukkoon. Ongelmana on, että naaras ottaa paketin heti pois ja syö sen. Koiras katsoo vieressä, kuinka naaras syö sille tarjotun spermapaketin, joten se tekee uuden. Ja naaras syö senkin. Tutkijat ovat seuranneet sirkan juupas eipäs -parittelurituaalia, ja laskeneet, että naaras voi paritella yhden ja saman koiraan kanssa noin 50 kertaa parin tunnin aikana. Se tietää 50 spermapakettia, jotka naaras syö suihinsa.

Naaraan parittelut eivät kuitenkaan lopu siihen.  Pariteltuaan yhden koiraan uuvuksiin, se etsii uuden koiraan. Sama rituaali toistuu nyt uuden koiraan kanssa niin kauan kuin naaras jaksaa syödä ja koiras tuottaa spermapaketteja. Kun naaraalla voi olla 40-50 koirasta, joista kukin tarjoaa sille 50 spermapakettia, jokainen voi laskea kuinka paljon naaras oikein syö.

Koiras ei kuitenkaan ole täysin vietävissä tässä pelissä. Siittiöiden tuottaminen on kallista, joten se säästää resurssejaan tuottamalla kenties maailmankaikkeuden lantratuinta spermaa. Kun muilla sirkoilla on keskimäärin 100 000 siittiötä per spermapaketti, O. apertalla siittiöitä on pakettia kohden vain 5-200. Nämä siittiöt liukenevat paketista ennätysnopeasti, eli siinä vaiheessa kun naaras syö sitä, suurin osa siittiöistä on jo sen sisässä. Eräässä tutkimuksessa tutkijat laskivat kuinka paljon siittiöitä naaraan sisällä oli. Tulos oli 20 000 - mikä tarkoittaa noin 200 spermapakettia.

Sirkan parittelusta:

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/271/Suppl_6/S402.full.pdf

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla