Intel Free Press / Wikimedia Commons
Intel Free Press / Wikimedia Commons

Oletko koskaan soittanut Soneran vikapalveluun?

Siellä puhelun ottaa vastaan puherobotti, joka auttaa sinua selvittämään tavallisimmat yhteysongelmat.  Jos ongelma ei selviä, se yhdistää sinut asiakaspalvelijalle. Mutta ajattelepa, jos robotti soittaisi sinulle? Etkä edes tietäisi, että puhut robotin kanssa? Näin voi tapahtua lähivuosina.

Näin nimittäin tapahtui jo Time-lehden Washingtonin toimituksen päällikölle, Michael Schearerille. Hän sai kännykkäänsä puhelun, jossa valloittava naisääni kauppasi hänelle terveysvakuutusta. Puhuttuaan hetken naisen kanssa Schearerin hälytyskellot alkoivat kilistä, ja hän kysyi naiselta, onko tämä robotti? "Ei, ei sentään, olen oikea ihminen", nainen kielsi ja nauroi hersyvästi.

Schearer ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kysyi naiselta, mitä vihanneksia tarvitaan tomaattikeittoon, mihin nainen vastasi, että ei ymmärrä kysymystä. Tämän jälkeen hän kysyi monta kertaa, että mikä viikonpäivä oli eilen, jolloin nainen valitti yhteyden olevan huono.

Timen onneksi naisen puhelinnumero jäi Schearerin kännykkään. Useat Timen toimittajat soittivat seuraavien päivien aikana numeroon, jossa vastasi sama viehättävä naisääni. Nämä puhelut osoittivat, että kyseessä todellakin oli robotti, jonka tarkoituksena oli udella taustatietoja ihmisten terveysvakuutuksista, ja yhdistää puhelu tämän jälkeen oikealle ihmiselle. Robotilla oli myös nimi, Samantha West.

Time jäljitti Samanthan amerikkalaiseen vakuutuksia myyvään yhtiöön nimeltä Premier Health Plans Inc. Yhtiön työntekijä kielsi tietävänsä mitään robotista, mutta lupasi selvittää asian ja soittaa takaisin. Valitettavasti tämän jälkeen Samanthan puhelinnumero lakkasi toimimasta ja yhtiön verkkosivut katosivat internetistä.

Time-lehden toimittajien ja robotin keskusteluja voi kuunnella netissä.

Kommentit (7)

Käyttäjä321_0
Liittynyt4.3.2008
Viestejä27432
11/7 | 

Mulla jäi tämä juttu jostain syystä päähän. Oon nyt kaks päivää vaan miettinyt Samanthaa, robotiikkaa ja tulevaisuutta. Ja niitä ihmisiä, joille Samantha on oikeesti tehny kaupat. Että meneeköhän tuo kuinka hyvin läpi massoille ja onkohan sen avulla tehty paljonkin rahaa ennen kuin se jäi "kiinni".

En myöskään ymmärrä, että miksi ei voi myöntää että meillä puhelinmyynnin hoitaa robotti. Onko siinä jotain pahaa ja hävettävää, että ulkoistaa raskaimman työn koneille? Itse voisin ostaa robotilta kampetta, jos se osaisi vastata kaikkiin minun kysymyksiini asiallisesti.

Pacanus Rusticanus
Liittynyt1.2.2010
Viestejä7845
12/7 | 

Kyllä tuossa varmaan joku tsykologinen juttu piilee jonka vuoksi yritetään asiaa peitellä. Toinen on sitten se, että ihmiset alkavat pelleillä sen robon kanssa jos tietävät asian oikean tolan. 

- Ubi bene, ibi patria -

xoxalo
14/7 | 

I also don't understand why you can't admit that our phone sales are handled by a robot. Is there something bad and shameful about outsourcing the heaviest work to machines? I myself could buy a crank from a robot if it could answer all my questions matter-of-factly. https://seedandspark.com/user/wilma-scruggs

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla