Kuva: <span class="photographer">Reza luke / Wikimedia Commons</span>
Kuva: Reza luke / Wikimedia Commons

Varastetut luottokortit myydään demokraattisilla foorumeilla

Mielenkiintoisessa tutkimuksessa Global Crime -sarjassa on selvitetty luottotietovarkaiden toimintatapaa. Siinä osoitetaan, että luottotiedot varastanut henkilö hyödyntää tietoja harvoin tyhjentämällä tilejä itse, vaan hän myy tiedot huokeaan hintaan toisille osapuolille. Kauppaa käydään Amazon.comin kaltaisilla verkkosivustoilla, jotka perustuvat luottamukseen ja maineeseen.

Luottotietoja varastetaan hakkeroimalla pankin järjestelmään, kalastelemalla pankkitunnuksia tai piilottamalla pankkiautomaattiin skimmauslaite, joka kopioi maksukortin magneettijuovan. Jos varas saa tietoonsa koodit, joiden avulla hän pääsee toisten tileille, miksi hän ei tyhjennä niitä itse? Kysyin asiaa tutkimuksen päätutkijalta, Michiganin osavaltionyliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Thomas Holtilta.

Hän vastasi, että luottotietojen varastaminen tapahtuu laajoissa kampanjoissa, joiden tuloksena varkaat voivat saada haltuunsa tuhansien ihmisten luottamuksellisia tietoja. Monet tiedoista voivat kuitenkin olla arvottomia, eli tileillä ei välttämättä ole rahaa tai niihin ei pääse käsiksi, koska pankki on esimerkiksi huomannut murron, ja suojannut tilit. Veisi siis aikaa selvittää, mitkä luottotiedoista voi hyödyntää taloudellisesti. Toiseksi varkaan kiinnijäämisen riski kasvaa, jos hän varsinaisen luottotietovarkauden lisäksi koettaa vielä tyhjentää tilit itse. Varmin tapa hyötyä luottotietovarkaudesta on hajauttaa riskiä ja myydä tiedot muille.

Rikollisesti hankittujen luottotietojen myyminen tapahtuu verkkosivustoilla, joiden toimintatapa on kopioitu huuto.netin ja amazonin kaltaisilta myyntisivustoilta. Varas laatii myynti-ilmoituksen, jossa kerrotaan esimerkiksi kuinka monta luottokorttia hänellä on; mistä maasta ne ovat; mistä pankista tai pankeista ne on hankittu; ja millaisia korttityyppejä ne edustavat. Luottotiedot ovat yllättävän halpaa kauppatavaraa. Esimerkiksi Visa Classic myydään 5-20 dollarilla. Suurista määristä saa tukkualennusta.

Samoin kuin muilla myyntisivustoilla, toiset varkaat arvioivat myyjien luotettavuutta, ja näin luottotietovarkaidenkin parissa on omat luotettavat huippumyyjänsä. Jos joku osoittautuu epäluotettavaksi, sana kiertää foorumeilla nopeasti, eikä kukaan tee enää kauppaa hänen kanssaan.

Kun foorumille tulee uusi myyjä, jonka luotettavuudesta ei vielä ole tietoa, joku foorumin moderaattoreista tulee palkkiota vastaan välimieheksi, joka takaa kaupan sujuvuuden. Kaupat tehdään Paypalin kaltaisten sähköisten maksujärjestelmien kautta. Foorumeilla tarjotaan myös rahanpesua.

Holtin mukaan luottotietovarkaita on vaikea saada kiinni muulla tavalla kuin pitkäaikaisilla soluttautumisoperaatioilla. Suurin osa verkkosivustoista on venäjänkielisiä ja keskustelu käydään kyrillisillä aakkosilla. Joillekin sivustoille pääsee rekisteröitymällä käyttäjäksi. Suljetumpiin yhteisöihin pääsee vain kutsusta.

Tutkimus itse on maksumuurin takana, mutta tiivistelmä on luettavissa ilmaiseksi: Exploring the social organisation and structure of stolen data markets

Kommentit (1)

Prossimo Treno
Liittynyt26.3.2006
Viestejä1494
2/1 | 

"....luottotiedot varastanut henkilö hyödyntää tietoja harvoin tyhjentämällä tilejä itse...."

Tietääkö itseään tiedetoimittajaksi ja tietokirjailijaksi tituleeraava kirjoittaja mitä luottotiedot tarkoittavat? No ei se mitään, minä voin kertoa. Luottotiedot tarkoittavat tietoa, jota käytetään henkilön tai yrityksen taloudellisen aseman, sitoumusten hoitokyvyn ja luotettavuuden arvioinnissa.

Luottotietoja ei siis voi hyödyntää tilien tyhjentämisessä. PRKL!

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla