Johnny Cash esiintyy Bremenissä/Heinrich Klaffs/Creative Commons
Johnny Cash esiintyy Bremenissä/Heinrich Klaffs/Creative Commons

Kummallinen tapauskertomus aivojen sähköisen stimulaation odottamattomasta sivuseurauksesta.

Frontiers in Behavioral Neuroscience on julkaissut tuoreessa numerossaan tapauselostuksen miehestä, josta tuli aivo-operaation jälkeen vannoutunut Johnny Cash -fani. Kyseessä oli 58 -vuotias hollantilainen mies, joka oli kärsinyt erittäin pahasta pakko-oireisesta häiriöstä 13-vuotiaasta lähtien.

Pakko-oireiseen häiriöön kuuluvat erilaiset pakkoajatukset ja pakkotoiminnot. Tyypillinen esimerkki on käsien pakonomainen peseminen. Myös erilaisten asioiden toistuva tarkistaminen, kuten onko ovi varmasti lukossa, kuuluu taudinkuvaan. Häiriö on usein niin voimakas, että se hallitsee potilaan koko elämää ja rajoittaa hänen normaalia toimintaansa.

Hollantilaisen miehen tapauksessa kaikkia hoitokeinoja oli kokeiltu tuloksetta, joten tutkijat päättivät kokeilla aivojen syvien osien sähköistä stimulaatiota (deep-brain stimulation). Menetelmässä aivoihin viedään elektrodi, joka tuottaa sähköimpulsseja aivojen syvempiin osiin. Stimulaatiolla on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa.

Stimulaation vaikutukset olivat dramaattiset. Ensimmästä kertaa elämässään potilas tunsi vapautuvansa oireista, jotka olivat hallinneet hänen elämäänsä. Oireet hälvenivät vähitellen, niin että muutaman kuukauden kuluttua hän tunsi olevansa niistä kokonaan vapaa.

Kun operaatiosta oli kulunut puoli vuotta, tapahtui kuitenkin jotakin kummallista. Mies ei ollut koskaan ollut mikään suuri musiikinystävä, ja jos hänen olisi pitänyt nimetä lempimusiikkinsa, hän olisi maininnut Rolling Stonesin. Eräänä päivänä hän kuitenkin kuuli radiosta Johnny Cashin laulavan erään hittibiiseistään, Ring of Fire. Hän huomasi pitävänsä laulajan matalasta äänestä ja halusi kuulla sitä enemmän. Muutamassa kuukaudessa alun ihastus oli yltynyt täysipäiväiseksi palvomiseksi. Hän ei suostunut kuuntelemaan mitään muuta musiikkia kuin Johnny Cashia.

Mies kertoi lääkäreille, että hänen olonsa oli hyvä, kun aivojen syvästimulaatio oli päällä, mutta Johnny Cashin ääni teki hänen olonsa vielä paremmaksi. Kaikista omituisinta on kuitenkin se, että kun syvästimulaatio otettiin päältä pois, esimerkiksi patterien vaihdon ajaksi, hänen intohimonsa Johnny Cashiin vaimeni. Se oli musiikkia muun musiikin joukossa. Kun stimulaatio jälleen pantiin päälle, intohimo Johnny Cashiin – ja vain Johnny Cashiin – palasi. Kyseessä lienee ainoa tapaus maailmassa, jossa ihmisen fanitus voidaan kytkeä päälle tai pois nappia painamalla.

Mutta miksi Johnny Cash? Aivojen syvästimulaatio stimuloi mielihyväkeskusta, joten mielihyväkeskuksen aktivoitumisella on varmasti jotakin tekemistä asian kanssa. Mutta edelleen, miksi juuri Johnny Cash? Miksi ei kukaan muu muusikko tai musiikin laji, ja miksi niin hurjalla intohimolla, että vain Johnny Cash kelpasi?

Tutkimuksesta kertoi Neuroskeptic: http://blogs.discovermagazine.com/neuroskeptic/#.U4rbtC8eEy5

Artikkeli maksumuurin takana:
http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fnbeh.2014.00152/abstract

Kommentit (12)

Puuvilla SamI
Liittynyt25.12.2008
Viestejä851
14/12 | 

Sattumaa, mutta hyvä kun mainitsit. Täytyykin laittaa Johnny Cashiä soimaan pitkästä aikaa.

Tai sitten se elektrodi toimii antenina Cashin matalalle äänitaajuudelle tai värähtelee sen tahdissa. vink.

Luojan kiitos ei ruvennu tykkäämään jostakin räppärin ryökäleestä.

Huolehdi bisneksestä niin bisnes huolehtii sinusta.

SamBody
Liittynyt3.5.2008
Viestejä9633
17/12 | 

No jos ne aivot sattuvat olemaan obsessoituvaa tyyppiä (epäilemättä jokainen tunnistaa lähipiiristään tapauksia), niin Käteis-Jussin musiikki on kyllä sieltä harmittomimmasta päästä kohteena. Eli em tarinan hoito voidaan katsoa onnistuneeksi!

Lievä pakko-oireilu (ei-vielä-elämää-haittaava) on muuten varsin tavanomaista, itse asiassa siitä kokonaan vapaat ihmiset ovat enemmän tai vähemmän ns laissez-faire -tyyppejä.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

MrKAT
Liittynyt16.3.2005
Viestejä2348
18/12 | 

Damasio tai joku kertoi kirjassaan että aivokirurgin leikkaama potilas kärsi jostain ikilevystä joka soi päässä. Kirurgi meni poistamaan sen ja samalla lähti pinot rockia tms nykymusaa. Damasio vähän ihmetteli niin tämä kirurgi että "inhoan rockia".

 

Homeopatia-skandaali A-talkissa: https://www.youtube.com/watch?v=qXLTz5LhHMU

2367
Liittynyt9.7.2010
Viestejä6960
19/12 | 
MrKAT

Ehkä tämä mysteeri ei ratkea ennenkuin musiikin tieteelliset mysteerit ratkeaa tai toisinpäin tämä voi auttaa ratkaisemaan musiikin tärkeyden mysteereitä. 

 

Jospa se elektrodi osui juuri Johnny Cash -neuroniin, vrt. isoäitineuroni, Jennifer Aniston -neuroni jne., jotka laukovat juuri tietyn henkilön kohdalla, muttei muuten? 

slam
Liittynyt11.5.2006
Viestejä2129
20/12 | 

Ei saanut ensin palikkoja kohdalleen ilman sirua ja joku ihastushomma siinä sitten tuli kyseiseen musiikkilaatuun. (Huumorina: Lienee Cash on taistellut itsensä keskiaivoihin omien pakkoneuroosiensa taakse ja voittanut "personal Jeesuksenkin." Olihan hänellä ne elämäntaistelut.)

Edit: (Tämähän oli jo näkyään sanottukin)

BCK

Jospa se elektrodi osui juuri Johnny Cash -neuroniin

Samoilla linjoilla asian suhteen lienen. Tietty kohta aivoissa saattaa olla juuri tuon musiikin keskeinen ilmentymä eli hänen mystisyytensä kumpuaa syvemmältä kuin ihmisen pintataistelut ja samankaltaisen syvällisen (pysyväisemmän) absoluution saavuttaessaan tietyt mekanismit vain toistavat itseään. x

Syvällinen ihminen saattaa siis paikallaan pysyvyydessä vain kärsiä pinnallisesta complikaatiosta, jota ei voi tavallaan sulkea pois, mutta se ei varsinaisesti vaikuta ajattelun yksioikoisuuteen, mikä on saavutettu sitten mietinnällä tai muulla taistelulla. Oikeat radat tunteva mies tuskin pystyykään keskittymään miljoonaan vaihteluun (tai se tulee siinä sen linjauksen sivutuotteena), vaan osaa sen laulunsa toimittaa tietyltä "akselilta".

 Asemakohtainen näkeminen ja vapaaeläminen.

Määritteellisiä asettuamia ei tarvitse kuin odotella niiden hioutumista tiettyyn kulkevuuteen. Aivan sama sanallisen esityksenkin kanssa, jos haluat sanoa tietyt asiat, voit tavallaan riiputtaa ne kehiin ja miettiä eri kokonaisuuksien suhdetta tavallaan "ehkä" syvällisemmin eli siis ihan normaalisti, mutta vain erilaiselta lähtökohdalta, että ei niinkään väkisin "pinnistämällä." as in ala-aste or yläaste suomenaine. :)

Pitkään nettiä ruuvaaville tirehtööreille veikkaisin aika normaalina syntyvää tiettyjen ajatuspakkauksien heittäminen ilmoille tai poisjättäminen. Ihan jopa väkisinkin sanallinen käyttö tulee tavallaan luontaisemmaksi ja laajempialaisemmaksi kokemukseksi, lienee samalla hurjaa niin syvälliseksi elämykseksi, että vippula vinkuu. :)

(Ei ehkä pysynyt täysin aiheessa, mutta tiukkalinjaisuudesta ja kohteen merkityksestä koitin jotain sanoa. Sanokaa se itse hienommin.)

Hyvin polkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Käsikopelolla

Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka tekee havaintoja tieteen maailmasta ja sen liepeiltä. Jani odottaa lukijoilta vinkkejä mielenkiintoisista tutkimuksista ja toivoo myös yhteydenottoja tieteentekijöiltä, jotka haluavat esitellä omia töitään.

Teemat

Hae blogista

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla